De leukste pretparken in Europa: een overzicht!

Pretparken zijn er in allerlei soorten en maten en je kunt er een hele rondreis door Europa mee maken. In dit artikel hebben we de 25 leukste pretparken in Europa voor je op een rijtje gezet. Of je nu houdt van achtbanen, spannende shows of gewoon lekker rondstruinen in een mooie omgeving, er is genoeg te kiezen. Wat is jouw favoriet?

leukste pretpark europa

1. Efteling – Nederland

MamaChallenge2015

De Efteling is het bekendste pretpark van Nederland en staat bekend om zijn mooie thema’s en attracties. Er is bijvoorbeeld de Efteling Theater Show, waar je de bekende sprookjes van de Efteling tot leven ziet komen. Daarnaast zijn er ook veel achtbanen, zoals de Python en de Baron 1898. Het park is geschikt voor alle leeftijden en er is ook een Efteling Hotel, zodat je niet hoeft te stoppen met sprookjes vertellen als het donker wordt.

2. Europapark – Duitsland

europapark

Europapark is een van de grootste pretparken van Europa en ligt in Rust, Duitsland. Het park is verdeeld in verschillende themagebieden, zoals het Duitse themagebied, het Franse themagebied en het Spaanse themagebied. Er zijn achtbanen voor alle leeftijden, zoals de Blue Fire Megacoaster en de Wodan Timburcoaster. Ook zijn er veel restaurants, bars en winkels en is er genoeg te zien waar je ook loopt, zowel qua decoratie als straattheater.

3. Tivoli Gardens – Denemarken

tivoli kopenhagen

Tivoli is het oudste pretpark van Europa en ligt in Kopenhagen, Denemarken het park is een van de meest populaire toeristische attracties van de stad en het is geschikt voor alle leeftijden. Er zijn achtbanen, zoals de Rutschebanen, en er is een vlinderpark. Ook is er een Tivoli Hotel, zodat je na een dag in het park niet hoeft op te staan om de stad in te gaan. Het is naast een pretpark ook een gewoon park met geweldige tuinen vol mooie bloemen. Hier kan je heerlijk picknicken na al die achtbanen. Uniek in zijn soort. Je moet hier per attractie betalen. Wil je liever wel alles doen dan kun je ook voor een dagticket gaan. Tivoli Gardens heeft voor ieder wat wils. Of je nu van achtbanen houdt of liever in de draaimolen gaat. Daarnaast hebben ze ook een paar shows. Er wordt niet in gesproken, dus voor iedereen prima te volgen.

4. Phantasialand – Duitsland

phantasialand

Phantasialand is een van de grootste pretparken van Duitsland en ligt in Bruhl. Het park is verdeeld in zes themagebieden, zoals het China-thema, het Wilde Westen-thema en het Midden-Oosten-thema. Er zijn achtbanen voor alle leeftijden, zoals de Chiapas-achtbaan en de Raik. Ook is er een aquapark, zodat je kunt afkoelen in de zomer. Phantasialand is een van de meest populaire pretparken in Duitsland en er is van alles te zien terwijl je er rondloopt.

5. Walibi Belgium – België

kondaa walibi belgium
Foto: Walibi Belgium

Walibi België is een van de grootste pretparken van België en ligt in Wavre. Het park is verdeeld in drie themagebieden, zoals het Azië-thema, het Wilde Westen-thema en het Futuristische thema. Er zijn achtbanen voor alle leeftijden, zoals de Budgie the Little Helicopter en de Dalton Terror. Ook is er een waterpark, zodat je kunt afkoelen in de zomer. In 2023 wordt er een mega glijbanendeel geopend. Walibi is een van populairste pretparken van België en je kunt er gemakkelijk een dag doorbrengen met het hele gezin.

6. Disneyland Parijs – Frankrijk

disney kerst disneyland parijs
Foto: PR Disneyland Parijs

Disneyland Parijs is één van de vele Disney parken hier op de wereld. Net als alle andere parken staat het kasteel centraal en zijn er verschillende themagebieden te bezoeken. Elk themagebied is volledige gethematiseerd en heeft zijn eigen attracties. Alsof je in een totaal andere wereld stapt en daarom erg magisch voor iedereen die er komt. Naast de attracties zijn er regelmatig shows en parades te vinden op het park. Het is dan ook niet voor niets dat mensen meer dan één dag uittrekken om dit park te bezoeken.

7. Puy du Fou – Frankrijk

les vikings in puy du fou
Spectaculaire shows is waar Puy du Fou om draait.

Puy du Fou in Frankrijk duik je de geschiedenis in van Frankrijk. Met maar liefst 18 shows en 4 dorpen beleef en adem je het oude Frankrijk. Maak kennis met de Vikingen, de Romeinen en de musketiers allemaal op één dag! Wist je dat zij ook hebben geholpen met de show Ravelijn in  de Efteling? Dat geeft al aan wat de kwaliteit is van de shows. Daarnaast heeft Puy du Fou ook hotels waarin je kan verblijven in stijl. Kies jij voor de Romeinen of ga je toch voor de oudheid?

8. Siam Park – Tenerife, Spanje

siam park tenerife

Ben je toch meer liefhebber van een waterpark? Dan is het Siam Park op Tenerife misschien meer jouw ding. Aan palmbomen en groen geen gebrek. Tussen al dit groen staan alle attracties die, door hun thematisering, je roepen om ze te proberen. Zo kan je heerlijk relaxen op een band, terwijl je de rivier afstroomt. Maar er zijn genoeg glijbanen voor de durfals in ons midden. Met en zonder band! Ze hebben zelfs glijbanen die nergens anders in Europa te vinden zijn. Dus ben je op zoek naar verkoeling en avontuur? Dan is dit jouw park.

9. Wunderland Kalkar – Duitsland

Wunderland Kalkar
Foto: Wunderland Kalkar

Wunderland Kalkar ligt net over de grens bij Nijmegen en perfect voor een dagje uit met jonge kinderen. Geniet van een all inclusief dagje uit, want hier kan je onbeperkt genieten van patat, drinken en softijs. Wil je liever iets anders? Dan kan je dat ook halen bij de kraampjes. Dit pretpak is vooral leuk voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Zij kunnen hun hart ophalen in de 40 attracties die dit park te bieden heeft. Hou de website goed in de gaten, want regelmatig hebben ze themadagen!

10. Gardaland – Italië

gardaland

Één van de populairste pretparken van Italië is Gardaland bij, je raadt het al, het Gardameer. Ze noemen het ook wel het Disneyland van Italië. Het park beschikt over meer dan 50 attracties en is verdeeld in drie verschillende thema’s met elk hun eigen attracties. Fantasy is geschikt voor de allerkleinste. Het adventure gedeelte is voor iedereen en Adrenaline is voor de echte durfals onder ons. Er is voor iedereen wel wat. Daarnaast hebben ze ook een waterpark die zorgt voor de nodige verkoeling. En ook dit park heeft weer de nodige hotels om in te verblijven.

11. Parc Astérix – Frankrijk

parc asterix
Foto: Parc Asérix, S. Cambon

Ben jij fan van de avonturen van Obelix en Asterix? Dan moet je dit park zeker bezoeken. Met Parc Astérix stap je in de wereld van Vikingen. Met meer dan 50 attracties en shows ben je zeker de hele dag kwijt om alles te kunnen zien. Parc Astérix bestaat uit 6 werelden genaamd Gallië, het Romeinse Rijk, het oude Griekenland, Egypte, de Vikingen en Door de Tijd. Daarnaast zijn er ook nog drie thema hotels voor als je meerdere dagen wil blijven. Verder heeft dit park de hoogste en snelste achtbaan van de Frankrijk, dus zeker het proberen waard!

12. Avonturenpark Hellendoorn – Nederland

high dive show hellendoorn
High Dive show in Hellendoorn

Wie kent Avonturenpark Hellendoorn niet? Dit park recht zich vooral op kinderen met gezinnen en blijft zich ontwikkelen. Regelmatig komen er nieuwe attracties bij. Voor iedereen is er wel iets te vinden. Stap samen in de boomstammen of ga met de ratten door het riool. In dat riool is een spannende schietattractie met lasers waarbij je tegen elkaar speelt. Verder mag je de spectaculaire High Dive Show echt niet missen. Van jong tot oud, Hellendoorn zorgt ervoor dat iedereen uit het gezin aan zijn trekken komt. Neem met mooi weer je zwemspullen mee en vermaak je in het waterpark!

13. Legoland – Denemarken

legoland billund
Hoogste vrije val glijbaan bij WOW Park op het Legoland Resort. Foto: Legoland Billund

Overal ter wereld vind je wel lego parken, maar wist je dat dit pretpark bij de enige echte legofabriek zit? Nog een reden om dit park te bezoeken. Bij Legoland wordt je ondergedompeld in een wereld vol lego. Voor de allerjongste is er duploland waar ze heerlijk kunnen spelen, maar verder in het park heb je gave achtbanen volledig in legostijl. Geen achtbanen fan? Je hebt ook een interactieve attractie waar je samen met Ninjago vuurballen naar slechteriken kan gooien. Voor iedereen is er wel een attractie te vinden.

14. PortAventura World – Spanje

PORTAVENTURA
Foto: Portaventura Entertainment S.A.U. 

Dit park zou eerst het Disney park voor Europa worden, maar op het laatste moment is er toch gekozen voor Parijs. Het is dan ook niet voor niks dat dit park volledig gethematiseerd is en je jezelf waant in een andere wereld. Ga naar de verschillende themawerelden Mediterrania, Polynesia, Angkor, China, Mexico en SésamoAventura met alle attracties die erbij horen. In het China gedeelte heb je een achtbaan waar je wel acht keer over de kop gaat, maar natuurlijk heb je ook de nodige winkeltjes om lekker in stijl te shoppen. Net Disney, maar dan anders.

15. Julianatoren Apeldoorn – Nederland

dagje julianatoren

Een pretpark voor kinderen tot 10 jaar is Julianatoren in Apeldoorn. De jongste leden van het gezin kunnen hier volledig losgaan in de verschillende attracties die net niet te spannend zijn. Ga met een auto langs de dinosaurus of help de brandweer met het blussen van een brand. Maar ook een gave achtbaan mag hier niet ontbreken. Naast de attracties hebben ze hier ook shows met de bekende muizen die de mascottes zijn van dit park. Doordat het park vrij compact is, is dit ideaal voor jonge kinderen. Ze hoeven weinig te lopen om veel te kunnen doen!

16. Majaland Kownaty – Polen 

Majaland kownaty
Foto: Majaland, Plopsa Polen

Vriendelijk en geschikt voor jonge kinderen is het park Majaland Kownaty. Majaland komt uit de Plopsa-oker en werd eind september 2018 in het grensgebied van Polen met Duitsland nabij Berlijn, geopend. Ze wilden hiermee vooral de leemte aan vrijetijdsbestemmingen voor families in Polen invullen. 

In Majaland draait het allemaal om de bekende bij Maja. Van het racen in bloemen tot het spelen in Maja´s wereld. Maar ook alle andere bekende personages uit studio 100 komen voorbij. Ga met Wicky de Viking op avontuur met zijn Vikingschip of in de weerwolf achtbaan. Er zijn genoeg attracties voor iedereen. Daarnaast hebben ze ook verschillende shows die kunnen wisselen per seizoen. Het is goed om hun website in de gaten te houden. Alle plopsaparken gehad? Dan is Majaland de volgende op jouw lijstje.

17. Attractiepark Slagharen – Nederland

slagharen pretpark

Attractiepark Slagharen is één van de oudste pretparken van Nederland. Hier vind je meer dan 30 attracties verdeeld over zes themagebieden. Daarnaast zijn er ook een aantal shows die zeker het bekijken waard zijn. Handig en leuk is de een kabelbaan die je over de gehele lengte van dit park brengt. Ideaal om te zien hoe het park van bovenaf eruit ziet. Ook hier zijn er weer de nodige achtbanen, maar ook attracties voor de allerjongsten zoals draaimolens en speeltuintjes.

18. Plopsaland De Panne – België

plopsaland-de-panne
Foto: Plopsa De Panne

Wist je dat de naam Plopsa een samenvoeging is van kabouter plop en samson? De hitnummers van studio 100? Dat is de reden dat al deze parken Plopsaland heten. In Nederland en België zijn er een aantal te vinden, maar Plopsaland De Panne blijft een favoriet. Ook hier is het park verdeeld in themagebieden. Voor de echte daredevils zijn er fantastische achtbanen, maar de kleintjes onder ons kunnen ook hun hart ophalen in de springende kikkertjes of de bootjes door het kabouterdorp. Plopsaland de Panne is een echte aanrader voor de hele familie. Je hebt overigens ook een Plopsa in Nederland.

19. Bobbejaanland – België

bobbejaanland
Image by emilemarkus from Pixabay

Dit park is vernoemd naar zijn oprichter Bobbejaan Schoepen en bestaat al sinds 1961. Stap in de wereld van de cowboys en indianen. Doordat het park rond een meer is gebouwd kan je in één ronde alle attracties bezoeken zonder terug te hoeven lopen. Bobbejaanland is oprecht een familiepark te noemen omdat ze voor iedereen wel iets hebben. De avontuurlijke achtbanen vind je bij elkaar. Net als de attracties voor kleintjes zoals een treintje en de vrachtwagens. Zo kunnen ze een heleboel attracties doen in een korte tijd. Zeker het bezoeken waard!

20. Harry Potter Studio Tour – Engeland

harry potter studios
Foto: Harry Potter Studios

Misschien niet je eerste gedachte bij een pretpark, maar wel eentje die we moeten noemen. In een drie uur durende toer word je meegenomen langs verschillende sets, kostuums en rekwisieten in de Leavesden Studios, waar alle films werden opgenomen. De Harry Potter fans onder ons kunnen hun hart hier ophalen. Misschien niet een park met wilde attracties, maar zeker wel eentje die niet in onze lijst mag ontbreken!21. Liseberg Park – Zweden

luna park liseberg
Foto: Quarry Fold Studio

In 2023 bestaat Liseberg 100 jaar! Dit jaar is er een nieuwe familie achtbaan toegevoegd aan het park en is er een hotel geopend. Voor dit pretpark betaal je per attractie en het is het grootste park van Scandinavië. Ideaal voor als je met een groep vrienden gaat: met ruim 40 attracties is er altijd wel iets dat jullie leuk vinden. Wat dacht je van dragonboats? Of zijn jullie meer van de Kallerado wildwaterbaan? De echte durfals gaan naar de rollercoaster met de grootste vrije val van Europa. Nog een leuke weetje. Het groene konijn is hun kenmerk. Oh en in 2024 opent een bijbehorend waterpark genaamd Oceana.

22 Mirabilandia – Italië 

Mirabilandia achtbaan
Foto: Mirabilandia

Mirabilandia staat bekend om de extreme attracties en fantastische shows, het is het op één na grootste pretpark van Italië. Alle Nickelodeon karakters kun je ontmoeten in dit park met naastgelegen hotel. Er zijn 6 themagebieden Route 66, Far West Valley, Ducati World, Dinoland, Adventureland en Bimbopoli. De populairste attracties in het park zijn de Katun, een omgekeerde achtbaan en de iSpeed achtbaan waarbij je gelanceerd wordt. Er naast ligt het bijbehordende waterpark Mirabilandia Beach, voor wie hier meerdere dagen wil verblijven.

23. Duinrell – Nederland

duinrell

Het pretpark van die groene kikker Duinrell is niet heel groot, wel heel leuk. Ooit begon het als familiepark voor de kleintjes, maar inmiddels is het uitgegroeid voor een park waar iedereen zijn hart op kan halen. Vooral de achtbanen trekken voor bezoekers. Maar de vliegtuigjes waar je zelfs, als je goed de vleugels beweegt, mee over de kop kan gaan is ook erg in trek. Wil je afkoelen? Wanneer je extra betaald kan je gebruik maken van het Tikibad met gave glijbanen en leuke andere attracties.24. Movie Park Germany – Duitsland

dorasbigriveradventure moviepark
Foto: Movie Park Germany

Een pretpark die volledige om films draait. Verdeeld over verschillende themagebieden kan je genieten van gave (stunt)shows en vette attracties. Of je nu voor een houten achtbaan of eentje die vaak over de kop gaat. Voor ieder is hier wel iets te vinden. Neem ook een kijkje in het museum waar ook interactieve dingen te vinden zijn. Iedereen gaat zich hier vermaken!

25 Energylandia – Zator, Polen

Energylandia
Foto: Energylandia

Het grootste pretpark van Polen is Energylandia. Met 123 attracties verspreid over 70 hectare kan dat namelijk niet anders. Ook dit park is net als de rest verdeeld in verschillende themaparken. Ga op avontuur in het Vikingdorp of ontspan in Swiss Village. Maar ook een gave tocht over de rivier in Jungle Adventure is één van de mogelijkheden. Naast alle attractie heeft dit park ook een waterpark om even in af te koelen. Er is zoveel te zien en te beleven dat je meerdere dagen ervoor moet uittrekken. Gelukkig zijn er een aantal thema campings waar je uit kan kiezen.

Wat is jouw favoriete pretpark? En hoeveel kun je er afstrepen uit dit lijstje?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. KadoHallo zegt:

    Leuk artikel met de zomervakantie in het vooruitzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.