Week van de Hoogbegaafdheid

Woei! Van 4 tot en met 12 maart is het de ‘Week van de Hoogbegaafdheid’. Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd; dat is 1 op de 50 mensen. Waaronder in ieder geval mijn oudste dochter, de rest van het gezin laten we maar even in het midden, haha. We hebben er in ieder geval zijnskenmerken van. Doel van deze week is het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid. Je hebt er namelijk vooral ‘last van’ als je op (de basis)school zit, maar HB blijf je je hele leven.

week van hoogbegaafdheid

Het persbericht dat ik over deze week ontving, vond ik eerlijk gezegd een beetje saai en nietszeggend. HB zijn betekent dat je brain all over the place is, de creativiteit en associaties stoppen bijna niet. Daarom vul ik mijn blog hierover maar even aan met eigen ervaringen en andere input. Wat ze dan in het persbericht zeggen?

“Mensen die de kenmerken van hoogbegaafd vertonen, kunnen veel betekenen voor hun omgeving of de maatschappij, indien zij hun kennis en kunde optimaal kunnen ontwikkelen en inzetten. Het is daarom belangrijk om te weten wat hoogbegaafdheid is en wat ervoor nodig is om talenten tot ontwikkeling te laten komen, want dat gaat niet vanzelf.”

Dat het niet vanzelf gaat lijkt me inderdaad duidelijk. De maatschappij is er niet op ingericht om die bron van creativiteit en potentie te ontsluiten. Als hoogbegaafde is dit een vaardigheid die je zelf moet ontsluiten. Ook omdat het voor iedereen op een ander vlak ligt. Wat ‘moet’ en wat je ‘wilt of zou kunnen’ botst vaak. Dus moet je iets zoeken waarbij er ruimte komt voor ‘wat kan’. In je hoofd of in je leven.

Voor de loonslaven onder ons illustreer ik dat met de herkenbare quote: “Dat is niet jouw takenpakket!” Collega’s vinden je vaak een kut als je teveel initiatieven neemt. Dus ofwel je zoekt er een hobby naast waarin je wel ‘los kunt gaan’ of je gaat in je werkende uren iets doen waarin dit wordt gewaardeerd of zelfs noodzakelijk is. Doodbloeden of opbloeien.

En bij jonge kinderen weet je dat je ze op allerlei fronten moet stimuleren en uitdagen, omdat je anders met een jankend, chagrijnig of anderzijds vervelend kind zit. Als er uitdaging is, je fascineert jouw HB kind… dan proef je juist het intense enthousiasme en geluk van de ontdekking. Dat wil je.

Wat is er deze speciale week te doen voor hoogbegaafden?

Voor het opbloeien is er dus deze speciale week met informatie en activiteiten. De organisatie van de Week van de Hoogbegaafdheid wil op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland en Vlaanderen activiteiten stimuleren met hoogbegaafdheid als centraal thema. Dit kunnen activiteiten over hoogbegaafdheid en ook voor hoogbegaafden zijn.

Dit jaar besteedt de Week extra aandacht aan het jonge kind. ukIQ heeft als doel een landelijk netwerk te creëren voor vroege herkenning van snel ontwikkelende baby`s, peuters en kleuters. ukIQ leidt begeleiders op tot specialisten om op integrale kindcentra, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen snelle baby’s, peuters en kleuters te herkennen en passende begeleiding te bieden. Want vroeg signaleren en passend begeleiden, verlagen de kans op problemen op latere leeftijd.

Alle activiteiten staan vermeld op de kaart van Nederland en België, op www.weekvandehoogbegaafdheid.nl en www.weekvandehoogbegaafdheid.be. Er zijn activiteiten voor kinderen, ouders, volwassenen, senioren, professionals en andere belangstellenden. Er staan nu al meer dan 160 evenementen op de kaart!

De Week van de Hoogbegaafdheid wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van Rianne van de Ven Coaching & Training B.V., iQBegrijp, Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) en de Vereniging Mensa Nederland. De Week van de Hoogbegaafdheid wordt door middel van sponsoring gefinancierd.

Mijn tips voor HB speelmateriaal

Mijn meer filosofisch ingestelde dyslectische, slimme dochter, geniet erg van musea bezoeken, informatieve boeken en tactiele (voelen met je handen) dingen ervaren. De oudste zet haar talenten juist liever in op gebied van design (tekenen, films monteren, animaties maken), performance en haar talenknobbel. De liefde voor creativiteit delen ze echter. Mijn tips als moeder van meisjes met een brein dat uitgedaagd moet worden (voor de ontwikkeling, maar ook voor de gezellige sfeer in huis), zijn dan ook de volgende speelmaterialen:

  • Constructiespeelgoed (denk: blokken, lego, puzzels, yopples)
  • Knutselmaterialen (denk: verven, plakken, knippen, tekenen, vouwblaadjes, aquabeads)
  • Tactiele materialen (denk: zandbak, supersand, klei, playmais, watertafel)
  • Beweging (denk: bal, knikkerbaan, Nerf, domino, treinbaan)
  • Rollenspel (denk: poppenkastpoppen, knuffels, barbies, little people, poppen)
  • Boeken (denk: voorleesboek, zoekboek, informatie boek, puzzelboek)
  • Spelletjes (denk: coöperatief spel, actief spel, klassieke spelletjes, bordspel, kaartspel, taalspel)

Zorg dat je een mooie mix hiervan in huis hebt en je zit goed. Naast natuurlijk het basisspeelgoed dat voor alle kinderen leuk is.

Op mijn blog over dit onderwerp:

Ga jij deze week iets speciaals doen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.