Uitdagend met de wauw-factor: Osmo Play voor de iPad

Een zeldzaam gevoel, maar ons hele gezin was werkelijk blij, enthousiast, verbaasd, verrast en onder de indruk van Osmo Play. Nu reviewen wij behoorlijk wat producten, maar een dergelijke wauw-factor is echt een zeldzaamheid! Zelfs papa is laaiend enthousiast en heeft al aan verschillende mensen onze nieuwe Osmo gadgets laten zien. De hoogste tijd om jullie over onze ervaringen te vertellen. Dit educatieve speelgoed is revolutionair!

osmo reviewproductenIk gaf jullie pas al een sneakpeek van Osmo in mijn artikel over of kinderen op de basisschool al moeten leren coderen. Zelf hoorde ik er deze zomer voor het eerst over. Een collega vertelde mij dat hij dit in het buitenland had gekocht voor zijn zoontje van 3 en was hier lyrisch over. Hij liet me destijds al een filmpje zien van het door hem aangeschafte product Osmo Tangram. Heel gaaf! Toen ik een persbericht over Osmo ontving voor mijn blog, wist ik niet hoe snel ik moest informeren of het mogelijk was om een review te doen. Best even spannend, want een starterskit is niet goedkoop…

osmo-7

Wat is Osmo?

Osmo is een spelsysteem voor de iPad en ontwikkeld door enkele ex-medewerkers van Google. Het is bedoeld voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar, maar met bijvoorbeeld Tangram kan ook een kind van 3 al uit de voeten. Dit spelsysteem combineert het beeldscherm met de praktijk. Je zet de iPad in de houder en plaats het meegeleverde spiegeltje bovenop de camera. Zo ziet de iPad wat er op de tafel gebeurt en daarop is de interactie gebaseerd. Er zijn verschillende speelsets verkrijgbaar zoals de Tangram (die je misschien zelf vroeger van hout of van magneetjes had) en Coding (gericht op programmeren) die wij ontvingen om te reviewen. Als gezegd zijn wij ontzettend enthousiast, de educatieve waarde is ongekend en de kinderen vinden het geweldig. Papa en mama ook. Zelf hebben we daarom Osmo Numbers aangeschaft. Die krijgen ze van Sinterklaas en heb ik dus nog niet uitgeprobeerd.

De spellen van Osmo helpen kinderen om zelfvertrouwen en creatieve, probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Een leuke en praktische leerervaring met gebruik van de speelstukken én een beeldscherm. In de Verenigde Staten is Osmo inmiddels een favoriet van leerkrachten en was het een finalist bij de TOTY Innovative Toy of The Year verkiezing.

Onze ervaringen met Osmo Tangram

De Tangram set bestaat uit een set tangram blokjes en een code voor de app. Deze set is als starterskit verkrijgbaar en erg leuk om mee te beginnen. Je ontvangt hier dan ook het basisstation met spiegeltje bij dat voor alle Osmo uitbreidingen noodzakelijk is om de realiteit in het spel te trekken. Het is bestemd voor 4 jaar en ouder maar een kind van 3 van er ook prima mee uit de voeten als je er zelf naast zit. Er zitten namelijk verschillende niveaus in het spel en bij elke puzzel in het ‘icoontjes speelveld’ kun je door een kleur aan te klikken aangeven op welke moeilijkheidsgraad je wilt spelen.

osmo-4

Samenspelen op de ipad

Bij de eenvoudige keus kan onze 4-jarige precies de kleuren en vormen zien: welke moet je waar aanleggen? Als je meer ervaren bent, of als je het oma eens wilt laten proberen, kies je het moeilijkste niveau waarbij het na te leggen vormpje helemaal zwart is. Dan moet je zelf bedenken welk stukje op welke manier waar moet worden aangelegd…

Dit spel is erg leuk om samen met elkaar te doen! Steeds als je een stukje op de tafel op de juiste plek schuift, komt het gekleurde puzzelstukje naar voren en hoor je een geluidje. Je ziet dat je het goed hebt gedaan. Net zo lang tot je alle stukjes op de juiste plek hebt (al dan niet door hints te gebruiken). In het uitgebreide iconenbos kies je dan je volgende puzzel uit. Je speelt steeds nieuwe torens vrij, waardoor het iconenveld uitbreidt en je nog meer puzzels kunt spelen. In totaal bevat dit spel 600 uitdagende tangram puzzels!

Ruimtelijk inzicht leren

Zelfs mijn jongste dochter, die normale puzzels snel zat is en er ook weinig geduld voor heeft /snel gefrustreerd door raakt, blijft het proberen. Je krijgt steeds weer de kans om je eigen fouten te herstellen, door het voorbeeld op het plaatje. Het is ontzettend goed voor het ruimtelijk inzicht door het herkennen van patronen (wat stelt dat figuurtje voor?), kantelen en draaien van de tangramblokjes. Ook kleurherkenning zit in dit spel verweven. En je kind zit dus weliswaar achter een scherm, maar is met echte puzzelstukjes bezig.  De continue visuele en muzikale feedback van het scherm, geven het puzzelen echt een hele nieuwe dimensie. Het blijft boeien. Magisch!

Onze ervaringen met Osmo Coding

Zoals ik eerder schreef is mijn oudste dochter inmiddels verslingerd aan Osmo Coding. Dit spel is bestemd voor kinderen van 5 tot 12 jaar (maar ook als je ouder bent hartstikke leuk!) om ze te leren problemen op te lossen en logisch na te denken op basis van programmeren. Toen ze een dagje niet zo lekker was en ik haar thuis hield, heeft mijn dochter zich hier uren mee vermaakt. Beter dan voor de tv hangen, vond ik zelf want: waanzinnig educatief!

osmo-11

Aardbeien verzamelen

Je speelt in dit spelletje het beestje Awbie die aardbeien en andere schatten moet verzamelen. Je stippelt door middel van de codeerblokjes bij dit spel zijn wandelroute uit. Een kwestie van goed naar het scherm (en de instructies hoe de blokjes werken die steeds voorbij komen als je verder komt in het spel) kijken: waar moet Awbie heen om die aardbeien te pakken? De puzzel wordt steeds moeilijker. En hoe ingewikkelder je codering (hoe meer stapjes je Awbie in 1 keer laat zetten), hoe hoger je beloning. Ook hier kun je het spel dus samen spelen: welke blokjes en acties zullen we in welke volgorde inzetten? Hoe komen we uit op die speciale plek? Spelenderwijs leert ze over technologie, wetenschap, engineering (constructies) en ontwikkelt ze wiskundig inzicht.

Meer levels

Mijn dochter vindt het heerlijk om naar te kijken en over na te denken, al is het soms ook best heel lastig om de puzzel op te lossen en wil ze met papa of mama overleggen. Ze heeft er al aardig wat handigheid in om stappen te coderen, maar kiest wel vaak voor makkelijkere oplossingen. Het figuurtje om stappen te herhalen is echt een niveautje hoger: je moet dan best ver vooruit kunnen denken. En ze is pas 5 jaar natuurlijk. Ook met eenvoudigere stappen kun je komen waar je wilt zijn. Het figuurtje Awbie is lief en schattig en inmiddels heeft mijn kleine dame al verschillende huisdieren verzamelt voor in zijn mooie tuintje. Daar worden ook de aardbeienplantjes gekweekt. Steeds weer kun je zijn tuintje upgraden. Voorlopig is ze nog lang niet op dit spel uitgekeken, terwijl ik op de facebookpagina van Osmo in filmpjes met tips & tricks zag dat er binnenkort nog meer levels beschikbaar komen. Er zitten in Osmo Coding in totaal 19 fysieke blokjes waarmee je Awbie’s pad programmeert. Een ontzettend leuk, vriendelijk denkspel!

Na aanschaf krijg je nog veel meer!

Helaas staat onze iPad erg vol en moest ik al wat dingen verwijderen om deze er op te kunnen zetten. De extra’s hebben we dus niet uitgeprobeerd. Want als je een Osmo basisstation hebt, kun je ook andere Osmo apps kosteloos downloaden om te spelen. Osmo Masterpiece bijvoorbeeld, waarbij je een tekening maakt voor je schermpje. Bedoeld voor kinderen van 6+ om creativiteit te stimuleren door via een stappenplan ingewikkelde kunstwerken te maken. Schijnt heel goed te zijn voor de oog-hand-coördinatie. Zo is er ook Osmo Newton.

Conclusie over Osmo

Het is al een heel uitgebreid artikel geworden en er valt nog veel meer over te vertellen. Wij zijn echt onder de indruk van dit vernieuwende spelsysteem dat heel erg uitnodigt om mee aan de slag te gaan. Leren cq spelen met Osmo is ontzettend leuk! Ik ben razend benieuwd naar Osmo Numbers, dat we met Sinterklaas uit gaan pakken. Ondertussen zie ik dat Osmo heel recent een Pizza spel heeft uitgebracht en er is nog Osmo Words met letters (inclusief een lesplan voor docenten om dit klassikaal te gebruiken). Als je op zoek bent naar uitdagend speelmateriaal dat blijft boeien voor je (al dan niet hoogbegaafde) kind en de schermtijd wilt ombouwen naar een combinatie met de realiteit om andere actie te bevorderen, raad ik je dit zeker aan. Dus ja, ik heb dit ontvangen om uit te proberen maar… Het is echt ZO GAAF!

En echt, dit moet je gewoon zien 😉  Ben heel benieuwd hoe dit product de gaming markt zal gaan veranderen. Niks muishandjes en scrollvingertjes, maar actie in de taxi. In Nederland is Osmo helaas nog redelijk beperkt verkrijgbaar. Je kunt het wel vinden bij Bol.com, Apple Stores, Mediamarkt.nl en Playosmo.com.

Lees ook:

Had jij al van de spellen van Osmo gehoord?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Nuria zegt:

  Wat een toffe review. Ik ben op zoek naar cadeau voor onze 7 jarige dochter voor haar 8st verjaardag ( hebben ook dochter van 5 ) . Ik neig naar Osmo Coding en daar koop je dan los de base bij begreep ik. Of toch eerst het basisstation met een pakket waar tangram, numbers, newton en masterpiece bij zitten. Lastig kiezen? Kun jij wellicht iets aanbevelen? Kun je Masterpiece en Newton ook downloaden bij Osmo Coding ? Alvast bedankt.

  1. Marguerita zegt:

   Ha Nuria, je hebt sowieso het basisstation nodig om iets te kunnen. Die schaf je dus eerst aan, maar Osmo Coding blijft een aanrader en wordt hier het meest gespeeld.

 2. Volgmama zegt:

  Wat leuk en leerzaam speelgoed! Zou ook echt wat voor mijn jongens zijn. Bedankt voor je review, was leuk om te lezen.

 3. Liesbeth zegt:

  Deze staan op ons verlanglijstje van school! Ontzettend in opkomst ja en zo educatief en uitdagend! Leuk!

 4. Het klinkt heel leerzaam. Mijn enige zorg zou zijn dat het zich allemaal op een schermpje afspeelt.

 5. Sigrid zegt:

  Leuk, je review. Was er al nieuwsgierig naar! Wij hebben een Android huis maar er komt ook vast wel wat Androidachtigs op de markt. Om te coderen zijn er ook ontzettend leuke gratis websites, dat vind ik ook een veel mooier alternatief dan kijken of gamen.
  Op school zijn ze bezig met bezig met 3D-printen en robotjes. Dat lijkt me ook super leuk, een uitdagend robotje is huis. Wie weet kunnen de kinderen een robotje gaan programmeren in allerlei huishoudelijke taken uitvoeren… Mogen ze uren en uren proberen 😉

 6. Ik herken je enthousiasme! Twee of drie jaar geleden hebben wij het gekocht voor onze dochters (volgens mij een sinterklaascadeau). Beetje jammer voor ons, want we waren steeds de iPad kwijt :-))
  Masterpiece hebben we ook geïnstalleerd. Superleuk.
  Maar ik moet wel bekennen dat het nu twee/drie jaar later vaak in de kast blijft liggen. Dan is het toch net als met alle andere computer spellen teveel moeite om het erbij te pakken.

  1. Marguerita78 zegt:

   Dank voor je reactie! Ja het nadeel is dat de ipad ervoor uit zijn hoes moet, dat blijft toch altijd tricky als de kinderen dat zelf doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.