Als single parent op vakantie

Er zijn in Nederland duizenden éénoudergezinnen. Alleen mijn kinderen al leven in 2 van zulke gezinnen, haha: ze zijn met papa de helft van de week een gezin en de andere helft van de week zijn ze met mama een gezin. En jullie weten dat het mama-gezin ontzettend geniet van samen op vakantie gaan. Toch lijk je als single parent op vakantie een unicum, herken je dat?

Afgelopen weekend was ik in Landal, op park Heideheuvel in Beekbergen. Daar was ik uitgenodigd om jullie te vertellen over de vernieuwde Brasserie en hoe mijn dochters en ik het park hebben ervaren. Waar jullie het juist interessant vinden om te lezen hoe ik dat als éénouder-gezin doe, was ik zo laf om opa en oma mee te vragen.

Maar die konden niet.

En ik had nog een stuk of 3 alternatieven om ons reisgezelschap uit te breiden.

Maar die konden allemaal ook niet.

Dus was ik toch op mezelf aangewezen. Wel met het fantastische gezelschap van mijn lieve dochters! Maar zonder andere volwassene erbij. 

En als echt alleenstaande ouder op vakantie gaan is heerlijk en doodeng tegelijk. Dat weet iedereen die het heeft meegemaakt, zo weet ik uit jullie reacties op mijn artikel waarin ik mijn gevoel tijdens onze eerste single parent vakantie beschreef.

Blijven alleenstaande ouders thuis?

Er is een groep alleenstaande ouders die bewust NIET op vakantie gaat, omdat het te spannend is of omdat de portemonnee het niet toelaat. Er is ook een groep die alleen gaat als opa en oma, een vriendin of een andere alleenstaande ouder met ze mee gaan. En dan zijn er nog de ouders die zich niet door het alleen zijn laten weerhouden en gewoon als ‘wat kleiner gezin’ samen herinneringen maken.

Voor mijn werk krijg ik heel veel interessante onderzoekjes toegestuurd, maar helaas geen enkele met cijfers over gescheiden ouders en hun vakantiebeleving. Jammer, want alle single parents die ik spreek, willen juist graag weten waar je nu relaxt vakantie kunt vieren met je kinderen zonder dat je per se een partner bij je moet hebben.

Op all inclusive eenoudervakantie in Nederland, onze ervaring met Solo Amigos

Vakantieparken

Bij Landal Heideheuvel ontmoette ik tijdens de huifkartocht – ideaal voor alleenstaande ouders: je kinderen kunnen niet weg, het is betaalbaar, bijzondere beleving en je spreekt andere mensen – een andere single mama en hadden we het hierover. Het toeval wilde dat haar allereerste vakantie zonder partner ook Center Parcs Limburgse Peel was, waar wij afgelopen zomer waren. We waren het er over eens dat een vakantiepark zoals Center Parcs, Roompot of Landal ideaal is als alleenstaande ouder, zeker als je kinderen nog jong zijn of als je voor de eerste keer na je scheiding op vakantie gaat. Het enige nadeel: overal om je heen – zeker als je in het restaurant zit – zijn mensen samen: met een partner of familie. Je ziet af en toe (niet vaak) wel eens een single mom, maar alleenstaande vaders heb ik nog niet gespot. En dat terwijl veruit de meeste gezinnen uit 1 ouder bestaan… Hoe kan dat?

Campings

Op een camping ben je iets meer onder de mensen, zo met elkaar op een veldje. Uit reacties van mijn lezers begrijp ik dat mensen wel een praatje komen maken als ze eenmaal doorhebben dat je echt alleen bent. Toch zie je ook hier vooral  mensen samen, tenzij je kiest voor speciale georganiseerde éénoudervakanties waarbij je op een veldje komt met andere single parent gezinnen. Zelf zou ik niet heel snel op zoek gaan naar een speciale vakantie met andere single parents, maar het kan dus wel. Ik denk ook dat het heel prettig is wanneer je dan als volwassenen verhalen kunt uitwisselen.

Hotels

Een hotelletje pakken is iets dat ik zelf graag doe, maar dan het liefst met een leuke man. Er zijn wel hotels die familiekamers hebben, maar die tellen dan vaak 4 tot 6 bedden. Terwijl ik als alleenstaande moeder aan een kamer met 3 bedden voldoende heb. Toch was de nijntje-kamer in Utrecht echt heerlijk, juist doordat het personeel van Stayokay zo leuk met mijn kinderen was. Ik wil onderzoeken welke hotels nog meer fijn zijn om met je kinderen een nachtje te verblijven. Een citytripje is tenslotte ontzettend leuk en als alleenstaande moeder ga ik zelf liever heel vaak kort op vakantie, dan 1x heel lang. Even knallen met je energie – in je eentje verantwoordelijk zijn is gewoon best ff heftig – en daarna weer rust dankzij het co-ouderschap.

Vliegvakanties

Afijn, ik zat dus in de huifkar te babbelen met die andere alleenstaande moeder en we hadden nog meer gemeen: dit jaar gaan we beiden voor het eerst met de kinderen alleen vliegen! Met partner vond ik dat al spannend, maar zonder is het natuurlijk nog net weer even een tikkie extra spannend. Ik ben zelf op vakantie niet heel ondernemend, dus een verzorgde all inclusive reis naar een heerlijk resort lijkt me wel wat. Dan neemt de animatie waar nodig ook af en toe even het kindervermaak van je over. En je kunt er lekker langs het aquapark of zwembad hangen op een ligbedje. Mijn allereerste single parent vliegvakantie zal redelijk ‘safe’ zijn overigens: we mogen op persreis naar Frankrijk met het vliegtuig. Binnen Europa dus en met een reisgezelschap. Heb jij als alleenstaande ouder al eens met je kinderen gevlogen?

Op vakantie gaan is hard werken als alleenstaande ouder

Citytrips

Vandaag was ik op een persevent waar ik kon speeddaten met bestemmingen voor Europese citytrips. Toen ik aangaf dat ik als insteek voor mijn verhaal de single parent ervaring wilde gebruiken, was men verrast. Blijkbaar schrijven daar niet veel mensen over. Nu ben ik natuurlijk geen rasechte reistijger, ik kies het liefste voor luxe en gemak tijdens mijn vakanties. Zeker als ik zonder partner op stap ga met mijn dochters. Maar ik ben vast niet de enige single mama die daar op vakantie van houdt. In Noord-Engeland hadden ze als enige bestemming echt een ‘product’ dat daarbij aansluit: een treinticket waarmee je – na een DFDS boottocht naar Hull – tussen 4 steden onbeperkt heen en weer kunt reizen voor een aantrekkelijke prijs. Echt een avontuur om samen met je kinderen te beleven en veel musea in Engeland blijken ook gratis toegankelijk. Ideaal dus om lekker veel te doen samen, en als iets (je kinderen) niet bevalt dan reis je weer verder. Een Disney cruise maken lijkt me trouwens ook heel relaxt en ideaal als single parent.

Ben je als single parent een unicum?

Veruit de meeste vakanties zijn nog ingesteld op het gezin. De kangaroe vakanties waarbij ook de grootouders meegaan, hebben de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt. Dat zie je aan de vele grotere vakantiewoningen, waarbij er 2 tweepersoonsbedden staan. Ik ben heel benieuwd of we door het toenemende aantal eenoudergezinnen ook zoiets gaan zien richting de 3-persoonskamer. Of misschien zijn die er al en weet ik daar nog weinig van, omdat ik pas sinds 1 jaar echt op mezelf woon als deeltijd alleenstaande moeder? Op vakantieparken en in restaurants blijft de alleenstaande ouder redelijk onzichtbaar. Zoals ik zei: ik heb een paar moeders gezien met hun kinderen, maar eigenlijk nooit papa’s die zonder partner met de kinderen een reisje maakten. En die zijn er heus, maar waar gaan die dan heen?

Omdat je als ouder alleen je eigen plan kunt trekken, is het een stuk relaxter dan als stelletje. Je volgt je eigen tempo en dat van je kinderen. Verder hoef je met niemand rekening te houden. In het restaurant en op andere momenten dat je tussen de stelletjes zit, is het confronterend. Maar verder is het eigenlijk heel relaxt om met elkaar te zijn. Je ziet je kinderen genieten. En dan denk je: dat kindergeluk heb ik toch maar even gefikst in mijn uppie! Samen herinneringen bouwen.

Roompot review: verblijf duurzaam Qurios Gulpen in een Hilltop Lodge

Wat zouden vakantieaanbieders kunnen doen om het voor jou als alleenstaande ouder op vakantie net even wat relaxter te maken? Ik vind zelf een goed animatieprogramma, genoeg vertier wat ze zelf kunnen doen en een luxe accommodatie heel prettig. Wat ze bij Landal Heideheuvel heel goed deden: je kunt daar een massage boeken in je huisje! Kinderen lekker (buiten) spelen en jij even een momentje voor jezelf… heerlijk! Binnenkort volgt de review met alle pluspunten van dit park voor (alleenstaande) ouders.

Wat voor vakanties kies jij als alleenstaande ouder? Met vrienden? De camping? Een citytrip? Vakantiepark? Welke bestemmingen kun je aanraden?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Lisette zegt:

    Ik ga regelmatig alleen met de kinderen op vakantie, ook al ben ik geen single parent. Kamperen, in een huisje, met de kids naar Europa-Park, in een hotel… volgend jaar hopen we zelfs op safari te gaan. Eerlijk gezegd heb ik redelijk schijt aan alle gezinnen en families, ik vind het ook wel lekker dat ik als enige volwassene kan bepalen wat we gaan doen 😉 Een klein nadeeltje is dat iedereen denkt dat ik single parent ben, wat soms een ongemakkelijke situatie geeft. Ik denk dat het echt wel went, hoe vaker je het doet hoe makkelijker het gaat en op een gegeven moment zie je die gezinnen niet eens meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.