Op all inclusive eenoudervakantie in Nederland, onze ervaring met Solo Amigos

Als alleenstaande ouder ken je de vraag vast wel: wat gaan we doen met de vakantie? Boek je iets met vrienden of familie, ga je alleen met je kinderen op reis of wordt het toch een eenoudervakantie? Na de eerste 2 opties weten wij nu ook wat het is om op all inclusive eenoudervakantie te gaan in Nederland. Geen papierwerk dat je ex moet ondertekenen, niet tussen de stelletjes, maar wel met andere volwassenen om mee te praten en je wordt ontzorgd qua kinderentertainment én koken. Lees over onze ervaring met Solo Amigos.

eenoudervakantie

Reisorganisatie Solo Amigos bestaat nu ongeveer een jaar. Helemaal vers van de pers dus! Het concept staat voor “alleen op reis met vrienden” en die vrienden, die maak je dus daar. Initiatiefnemer Chantal is een enthousiaste aanpakker die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat iedereen het naar de zin heeft.

Over Solo Amigos en singles weekenden

Eigenlijk had ze mij begin dit jaar uitgenodigd om mee te gaan op een all inclusive singlesweekend (daarover schreef ik hier enthousiast): ideaal voor vrijgezellen zoals ik die geen uitgebreide vriendengroep hebben om dat soort leuke dingen mee te doen. Ik had me opgegeven voor leuke activiteiten die erbij in zaten, zoals een golfclinic, wijnproeverij, boksclinic en een escape room. Toen kwam echter de pandemie er tussendoor en moest ook Solo Amigos de plannen omgooien.

Aangezien kinderen wel bij elkaar mogen en veel singles ook kinderen hebben, werd de all inclusive eenoudervakantie geboren. Zelfde concept: alles zit er bij in qua eten en drinken, er gaat een goede chefkok mee, je bed is opgemaakt en de afwas hoef je nooit te doen, je eigen kamer in een groepsaccomodatie en er zijn gezamenlijke activiteiten waaraan je mee kunt doen. Met kinderen moet dit uiteraard allemaal iets losser, dus er is ruimte om je eigen plan te trekken. Tijdens een groepsactiviteit voor de volwassenen is kinderopvang geregeld.

bootje varen giethoorn
Lekker bootje varen in Giethoorn met de andere Solo Amigos.
Foto: door een andere solo amigo

Betaalbare eenoudervakantie

Op vakantie gaan was voor veel mensen dit jaar wat lastiger, omdat reizen naar het buitenland nu zo ingewikkeld is. Als alleenstaande ouder (mits je partner niet is overleden) komt daar ook nog de toestemmingsbrief van de ex bij. (Tijdens onze trip naar Kaapverdië merkten we: daar controleren ze dus ook echt op bij de douane! Neem die mee mét een kopie van zijn/haar identiteitsbewijs!)

solo amigos eenoudervakantie
Leuk, slapen in de bedstee!

Een ‘gewone vakantie’ alleen met de kinderen, daar had ik al ervaring mee, maar dit is bijzonder vermoeiend als alleenstaande ouder. Je moet in je eentje alles regelen en overal mee naartoe. Fijner is het als er andere volwassenen mee zijn, óf in het geval van de eenoudervakantie: ook heel veel andere kinderen om mee te spelen!

stapelbed
Met je nieuwe vriendinnen chillen in het stapelbed.

Chantal gaf mij de keuze: of mee met een ander singlesweekend óf met de kinderen op eenoudervakantie. Voor de kinderen moest ik wel betalen, maar aangezien het ‘all inclusive’ is bij Solo Amigos vond ik dit een betaalbare eenoudervakantie in vergelijking met wat je gewoonlijk kwijt zou zijn voor een huisje (1000 tot 2000 euro anno 2020) op een vakantiepark in de zomervakantie met al je eten, drinken en uitstapjes daarbij. Ook de andere ouders die mee waren, gaven aan dat dit een heel betaalbaar concept is. De prijs voor deze midweek was 329 euro per persoon. En heerlijk zo alles erbij in!

solo amigos eenoudervakantie

Onze ervaring op Residence De Eese in De Bult (bij Giethoorn)

Solo Amigos kiest steeds andere bestemmingen uit. Wij reisden af richting Giethoorn naar het kleinschalige vakantiepark Residence De Eese in De Bult. We waren hier met zo’n 12 alleenstaande ouders en een stuk of 20 kinderen tussen de 4 en 15 jaar. Onze slaapkamers waren gevestigd in accommodatie De Burcht.

de burcht

De Burcht

Superleuk, dit huisje heeft het kasteelthema. Ik sliep dus zelf in een hemelbed op een kamer met genoeg plek voor de koffers en de meisjes sliepen samen in een bedstee! Wij hadden met z’n 3tjes een eigen badkamer met douche. De andere badkamer werd gedeeld door een single papa waarvan de dochters in een stapelbed op de grote slaapkamer sliepen en een single mama met 2 zoons die elk in een eigen bedstee verbleven (mama had uiteraard een fijne gewone slaapkamer). Aan de andere kant van het buitenterras was het woongedeelte met lange tafel, keuken, televisie en banken. Hier waren ook 2 slaapkamers, een toilet en douche.

In totaal was onze groep verdeeld over 3 accommodaties. Dat was ook direct het enige nadeel, want vanwege de corona hygiëne werd je verzocht in je eigen huisje naar het toilet te gaan. Ons huisje lag best een stukje weg van het centrale terras waar gekookt en gegeten werd, dat geeft rust tijdens de siësta die ik nog moet houden, maar deze afstand kon ik een paar maanden terug nog niet lopen zonder pauze (200 meter, het is niet veel, maar ik heb corona gehad en mijn herstel duurt erg lang). Ik begreep van Solo Amigos dat ze een volgende keer qua ligging voor andere huisjes kiezen.

bedstee

Verder sliepen de bedden heerlijk: goede matrassen en kussens, geen gepiep (behalve van de kasteeldeuren). Overal voldoende stopcontacten, ook in de bedstedes waar de kinderen met hun telefoontjes chillden. Ook de douches waren erg fijn: snel op temperatuur en lekkere straal.

kampvuur

Het vakantiepark

In bosrijk Noordwest-Overijssel ligt het kleinschalige vakantiepark Residence De Eese. Het is een oud landgoed dat nu dienst doet als camping met vakantiehuisjes en groepsaccommodaties. In het hele park heb je wifi, geen gedoe met wifi-codes bijbestellen dus. Elk vakantiehuisje heeft een eigen code met inlog, ongeacht het aantal apparaten (heel fijn met een groep).

peuterbad de eese
Zwemmen, omdat ’t kan!

 

Vlak naast onze verzamelplek (huisje De Schaapskooi) ligt de speeltuin met het buitenzwembad. Het zwembad zou verwarmd zijn, maar voelt best heel koud aan. Het is niet groot, maar daarom laagdrempelig toegankelijk. Het peuterbadje en diepe bad zijn middels een hek van elkaar gescheiden, zodat kinderen zonder zwemdiploma bij het ondiepe badje kunnen blijven. Residence de Eese hoopt snel een vergunning te krijgen om dit te moderniseren. De kinderen van onze Solo Amigos maakten er dankbaar gebruik van: lekker met de handdoek heen en weer om af en toe samen een duik te nemen. Op een koude dag heb ik mijn meiden daarna lekker laten opwarmen onder de warme douche.

solo amigos eenoudervakantie

Erg leuk is de speeltuin. In het midden bevindt zich een grote opblaas trampoline, met daarnaast een grote schommel waar je met 4 kinderen tegelijk op kunt. Ook is er onder meer een kabelbaan, zand om in te klooien, schattige cavia’s en konijntjes en iets verderop een draaimolen en luchtkasteel. Daar is ook de verzamelplek van de animatie, de snackbar en een ruimte waar je airhockey kunt spelen of kunt poolen. In de ochtend kunnen de kinderen met de animatie mee om een rondje ‘dieren voeren’ over het park te doen. Vanwege mijn revalidatie heb ik het vakantiepark verder niet bekeken, maar er zijn ook lama’s en paardjes te vinden.

All inclusive: eten en activiteiten

All inclusive betekent bij Solo Amigos dat je zowel voor het eten als de activiteiten hebt betaald. In de ochtend is er een uitgebreid ontbijt, waarbij er desgewenst een eitje voor je wordt gebakken. Croissants, brownies, harde broodjes, gewoon brood en allerlei soorten beleg: er staat genoeg. Verder regelen ze continu verse koffie of thee en kun je ook melk of jus d’orange drinken.

Tussendoortjes mag je zelf pakken, er is bijvoorbeeld ijs en chips mee. Lunch is er niet, maar wel een overheerlijk 4-uurtje. Indonesische kokkin Sylvie maakte de lekkerste dingen, zoals courgettesoep. Alles maakte ze vers, ook de sauzen. Als moeilijke eter had ik vooraf dieetwensen doorgegeven: geen vis en geen kaas. Daar was rekening mee gehouden bij alle maaltijden en tussendoortjes. Wanneer de kinderen iets niet lekker vonden, maakte ze snel een broodje knakworst. Echt top!

Heel fijn aan deze eenoudervakantie vond ik dat de kinderen en volwassenen apart van elkaar aten. Eerst de kinderen met kindvriendelijke maaltijden (zelf wraps maken bijvoorbeeld), zodat die daarna met elkaar de speeltuin in konden. Daarna pas de volwassenen, die daarvoor lekker samen hadden kunnen borrelen. Als volwassenen kregen we 3 gangen maaltijden voorgeschoteld, de bordjes heel mooi opgemaakt. En lekker! Had ik al gezegd dat ze in dat kleine keukentje werkelijk alles vers maakte? Zeker op de dag dat we een Indonesische maaltijd kregen (inclusief zelfgemaakte loempia’s) kwamen er de hele dag door heerlijke geuren uit het ‘kookkot’, oftewel de Schaapskooi. Op de laatste avond was er een barbecue waarbij iedereen werd uitgedost in Hawaii-thema.

De kinderen kregen op de eerste avond allemaal een afgesloten rietjesbeker met hun eigen naam erop. Deze konden ze naar eigen inzicht vullen bij de limonadetap. Uiteraard was er ook ander drinken beschikbaar, maar voor de kinderen was dit ideaal. Als ze dorst hadden, was het een kwestie van de eigen beker zoeken en desnoods wat drinken bij tappen. Ideaal!

De volwassenen konden zelf hun drankjes verzorgen, behalve wanneer de kookploeg bezig was. Dan werd het voor ons gedaan zodat het niet te druk werd in de keuken. Zo maakten ze lekkere gintonics, mmm… Maar er was ook frisdrank, bier en wijn in alle kleuren. Zelfs likeurtjes voor wie dat wilde.

solo amigos eenoudervakantie

Naast eten en drinken zat ook deelname aan de activiteiten bij de reissom in. Omdat kinderen zich niet laten plannen, was er alle vrijheid om desgewenst zelf een dagje met je kinderen op stap te gaan. Ook konden de kinderen meedoen aan het animatieprogramma van de camping als ze wilden. Tijdens onze midweek konden we: wandelen, varen in Giethoorn, fietsen. Helaas liet mijn gezondheid het niet toe om mee te doen aan deze uitstapjes, ik lag met pijnstillers plat op bed, maar gelukkig kon mijn oudste dochter mee tijdens de boottocht! Leuk dat ze het vond!

Mijn jongste had op dat moment ook wat rust nodig, nadat zij weer wat energie had, nam Chantal haar onder de hoede: ze werd geschminkt bij de animatie en mocht daarna met Chantal samen hout sprokkelen voor het kampvuur. Verder hebben Ruben en Jolein van Solo Amigos met de kinderen gekleurd, spelletjes gedaan en een watergevecht opgezet. Aan die laatste activiteit heb ik wel meegedaan, haha. Te leuk (en het was warm)!

gin tonic
Proost! Solo Amigos verzorgt ook heerlijke gintonics tijdens de all inclusive singe parent vakantie.

Al die vrijgezellen bij elkaar, is dat een date-vakantie?

Dat er vooroordelen zijn over de eenoudervakantie, bleek voor vertrek. Verschillende mensen reageerden lichtelijk geschokt: een eenoudervakantie, dat is toch een date vakantie? Nou nee! Echt niet! Iedereen is weliswaar alleenstaande ouder en bij Solo Amigos zien ze heus weleens een vonkje overslaan, maar ik was daar zelf gewoon om een leuke vakantie met mijn kinderen te hebben. Om zelf ook even te kunnen ontspannen. En lachen met andere volwassenen.

Aan tafel en bij het kampvuur hebben we heus het onderwerp daten besproken, dat gebeurt altijd als er vrijgezellen bij elkaar zijn. Sommige date-verhalen zijn gewoon heel bijzonder of komisch. Zoals iemand die in regenpak op een date verscheen. Maar het ging ook over scheidingen, ongelukken, opvoeding, ziektes, speciaal biertjes, overlijdens, geflipte familieleden, werk en nog veel meer. Gewoon… de onderwerpen die je ook zou bespreken met een groep vrienden. Er werd gezongen bij het kampvuur, we chillden op het terras van het restaurant en af en toe kwam er een kind aanlopen. De sfeer was heel ontspannen en je kon er ook voor kiezen om even je eigen plan te trekken. Je bent daar niet om BFF’s te maken tenslotte, je wilt gewoon allemaal een relaxte vakantie met je kinderen hebben.

Wat is onze ervaring met deze eenoudervakantie?

Ik vond het ontzettend relaxt om op eenoudervakantie te gaan. Als gezegd ben ik nog steeds aan het revalideren van corona en duurt dat gewoon erg, erg lang. Doordat we met een grote groep waren, hadden de kinderen direct speelkameraadjes gevonden. Pas als ze echt heel moe waren en naar bed wilden, kwamen ze bij mij ‘hangen’. Verder hebben ze zich geweldig vermaakt, de hele midweek. In de speeltuin, in het zwembad, samen een spelletje doen of ‘gewoon chillen op de telefoon’ met vriendinnen. Dat is heel anders als je in je uppie met ze op vakantie gaat. Dan ben je al moe van het bedden opmaken en eten regelen. Dingen die hier allemaal door Solo Amigos werden verzorgd. Ik hoefde geen activiteiten te verzinnen en de boze gezichten kreeg ik alleen als ik de schermtijd wel genoeg vond of als ze naar bed moesten. Super relaxt dus! Ik kon zonder zorgen mijn siësta houden. Je kon zelf beslissen bij welk ‘clubje’ je wilde aanhaken voor een gesprek. En het eten… kokkin Sylvie en haar keukenhulp Erwin zijn toppers! Alles vers en heel erg lekker, de 3 gangen werden aan tafel uitgeserveerd en naar de afwas hadden we ook geen omkijken.

solo amigos eenoudervakantie
Alle kinderen kregen een limonadebeker met hun eigen naam.

Misschien was het anders geweest als ik jongere kinderen had gehad, maar mijn dames van 8 en 9 jaar (met zwemdiploma’s) wisten hun weg snel te vinden op het vakantiepark en met hun vakantievriendjes. Het was druk omdat we met een grote groep waren, maar verder stressloos omdat ik nergens aan hoefde te denken. Echt even vakantie dus!

Solo Amigos organiseert de volgende all inclusive eenoudervakantie in de kerstvakantie. Kan dit iedereen aanraden dus zorg dat je er snel bij bent want de boekingen gaan hard! Voor 7 dagen met kerst betaal je 549 euro als volwassene en 509 euro per kind. Je wordt echt even een paar dagen helemaal ontzorgd en als alleenstaande ouder is dat ontzettend fijn!

Oh, en wil je gewoon als single een gezellig weekend zonder je kinderen: op dit moment staan er al 4 leuke weekenden in verschillende leeftijdsgroepen vanaf 30 tot 65 jaar op de agenda.

Ben jij al eens op eenoudervakantie geweest? Met welke reisorganisatie en hoe was dat?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.