Kak! Mocht ik de Wet Brush testen, kregen we hoofdluis!

Klitten in het haar hebben we hier nog wel eens… Mijn dochters en ikzelf hebben lange haren. Daarom vroeg ik meteen de Wet Brush aan na het lezen van hun persbericht. Waren we net een paar dagen lekker aan het testen, ontdekte ik hoofdluis! Kak! Nee! De oudste had ze en ook bij mezelf ontdekte ik zo’n griezel. Jakkes! Ik voelde me verschrikkelijk vies. Gelukkig kreeg ik nog diezelfde week van Alphanova preventieve producten toegestuurd, zodat de jongste gevrijwaard zou blijven van die beestjes. 

In plaats van lekker borstelen met de Wet Brush, was het dus ruim een week minuscuul de haren uitpluizen met luizenkammen. Prioderm en Dokter Swaab had ik gelukkig nog in de kast van een vorige uitbraak 3 jaar geleden. Dat is mijn redding geweest, want ik was er heel snel bij! Bij mijzelf kamde ik 1 levende luis uit het haar en dochterlief had er 3. Maar dat maakt het gevoel niet minder vies. Wel zorgde de directe aanpak opgevolgd door de preventieve middelen van Alphanova ervoor dat we er dit keer snel en in één keer vanaf waren. Vandaar dat ik ook even gewacht heb met deze blog, ik wilde er zeker van zijn.

Waarom wilde ik die Wet Brush zo graag hebben?

Elke moeder die de haren van haar dochters kamt, herkent het gezeur bij klitten wel. Dat is ook vervelend. Het haar van mijn oudste mag ik eigenlijk bijna nooit meer doen, dat doet ze zelf. Behalve na de luizenuitbraak dan. Anyway, in het persbericht van de Wet Brush las ik over gave printjes als ‘Bombshell Blue’, ‘Mermaid Glitter Green’ en ‘Purple Rose Skull’. Dat klonk heel cool. Wij kregen een zilvergrijs exemplaar, maar dat mocht de pret niet drukken. Hij kamt namelijk ontzettend fijn!

wetbrush

Bijzondere borstelharen

De borstels van The Wet Brush zijn ingezet met IntelliFlex borstelharen. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar ze zijn uitermate dun, sterk en flexibel. Het resultaat is tijdens het borstelen bescherming voor het haar, een betere doorbloeding van de hoofdhuid en een borstel die met minimale inspanning door je haar, knopen en klitten glijdt. De uiteinden van de IntelliFlex borstelharen op The Wet Brush bevatten SoftTips Polymeer waardoor klitten en knopen makkelijk te verwijderen zijn, zonder dat ze het haar breken of beschadigen. De speciale borstelharen buigen rondom de knopen, halen deze er zachtjes uit zonder het haar te breken en het doet geen pijn. The Wet Brush kun je zowel op nat als droog haar gebruiken en is ook erg geschikt voor extensions, pruiken en kroeshaar. The Wet Brush is onder andere verkrijgbaar bij Douglas en luxe drogisterijen, hij kost € 14,95. Er is ook een iets kleinere variant voor kinderen, deze kost € 9,95.

Lees ook: Hoe was ik een kaphoofd?

Mijn ervaring met de Wet Brush

Zelf gebruik ik de Wet Brush heel erg graag, je hebt inderdaad het idee dat er minder klitten in je haren zitten omdat hij er zo soepel doorheen glijdt. Mijn jongste dochter heeft ook een vrij dikke haardos en regelmatig overal knopen en klitten als ze wakker wordt, als ik de bui al voel hangen pak ik deze borstel er ook voor haar bij. En na de luizenuitbraak heb ik hem uiteraard in een sopje met afwasmiddel gezet, zodat ik zeker wist dat alles schoon dan wel gekilled is.

wetbrush alphanova

Hoe kwamen wij van de hoofdluis af?

Kammen, kammen, kammen! En dan dus niet met je gewone haarborstel, maar met speciale luizen- en netenkammen. Omdat ik liever kam als de beestjes al dood zijn, heb ik – na het preventief kammen waarbij ik de luizen ontdekte – eerst Prioderm in onze haren gesmeerd. Dit hoef je maar een kwartier te laten zitten, in tegenstelling tot de Dr. Swaab die een uur moet intrekken. Zag ik vlak voor bedtijd niet zo zitten… Na de inwerktijd onder de douche om je haar grondig te wassen, want die hoofdluisshampoos zijn ontzettend vet! Je moet je haren dus echt 2 of 3 keer wassen. Daarna even flink wat conditioner er in, zodat je na het douchen makkelijker door het haar kamt en eventuele neten en dode luizen sneller verwijderd van het nog glibberige haar.

Lees ook: Luizenmoeders opgelet

Wat heb je nodig voor een grondige luizencheck?

  • Netenkam, liefst met ijzeren pinnen (zit in de luizenshampoo verpakking van Prioderm en Dr. Swaab, maar je kunt ze ook los kopen van Prioderm bij de drogist of apotheek).
  • Bakje met een sopje (water en afwasmiddel).
  • Witte tissues om na elke haal je kam aan af te vegen. Zo zie je of er iets uit komt.
  • Haarelastiekjes om het haar in plukken te verdelen.

Ik gebruik zelf het liefst die met ijzeren pinnen die dicht op elkaar staan, die halen ze het beste uit het haar. Van mijn schoonzusje leerde ik dat je er een klein bakje met water en een druppel afwasmiddel bij moet hebben en een flinke doos tissues. Het handigste is als je de lange haren in vieren verdeeld en daar staarten van maakt. Dan begin je met één stuk, waarbij je steeds een klein plukje haar kamt met de netenkam.

Luizen leven op de hoofdhuid. Kijk dus goed tussen de haren of je iets ziet lopen! Ze zitten vaak bij de nek, achter de oren of onder de pony. Maar goed, als je ze eenmaal hebt lopen ze razendsnel overal heen dus controleer elke millimeter hoofdhuid. Door het haar in staarten te verdelen, zie je makkelijker waar je gebleven bent. Met een goede check ben je (ook met dunne babyhaartjes) zeker 15 tot 30 minuten bezig. De beestjes zelf zijn bruin of grijs van kleur en de eitjes lijken op roos, maar zitten aan de haartjes vast gekleefd en moet je met je nagels verwijderen.

Buiten de hoofdhuid kunnen luizen niet lang overleven. Eigenlijk is het wassen van knuffels, jassen en beddengoed dus niet nodig. Toch heb ik het beddengoed wel gewassen, omdat ik het een vies idee vond daar weer op te slapen. Meer informatie kun je vinden op de website van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis.

Afijn, het kammen doe je nog 9 dagen lang! Zo weet je zeker dat er geen achtergebleven neten waren die zijn uitgekomen in de tussentijd en je weer opnieuw kunt beginnen.

Wat je ook meteen moet doen: meldt het aan de juf! Mijn melding bleek de 2e van die dag, dus er was nog een kindje in de klas met hoofdluis. Het ging nu niet meer alleen om onze plaag, maar ook voorkomen dat we weer opnieuw met een besmetting te maken kregen! Als 2 kindjes uit dezelfde klas er al last van hebben…

Natuurlijke producten die een nieuwe hoofdluis uitbraak voorkomen

Afijn, een stressvolle periode voor elke moeder. Helemaal als je man niet zo’n ster in de hoofdluischecks is. Ik heb echt een ontzettend dikke bos haar, namelijk. Voor een echt grondige check ging ik naar mijn schoonzus die weet hoe ze hoofdluis moet herkennen en uitkammen. Gelukkig verklaarde zij me schoon! Yay! Die dag kregen we ook de nieuwste producten van Alphanova KIDS binnen. Ik ben zo blij met dat merk. Ik mailde ze naar aanleiding van een persbericht van een paar maanden geleden: “Help, we hebben hoofdluis! Mag ik alsjeblieft jullie producten proberen voor mijn blog?” En ze stuurden per ommegaande een pakketje mijn kant op. Wat een opluchting! Van Alphanova hebben we eerder de prinsessenlijn geprobeerd (lees de review hier), dus ik wist al dat ze producten hebben die niet agressief zijn, maar vriendelijk voor het milieu én voor mijn kinderen.

Lees ook: Een Luister Afstemming voor mij als volwassene

hoofdluis

Shampoo en anti-luizenspray

Sinds kort heeft Alphanova KIDS deze 100% natuurlijke anti-luizenproducten in het assortiment. Hierdoor hoef je niet meer persé aan die vervelende chemische behandelingen met synthetische producten te beginnen. De natuurlijke anti-luizenproducten zijn veel gezonder voor kinderen, zijn volgens de fabrikant net zo effectief en bevatten geen pesticiden.

Wij kregen de anti-luizenshampoo en de anti-luizenspray. Ik heb de haren van mijn jongste met de shampoo gewassen om te voorkomen dat zij ook luizen zou krijgen. Gewoon een fijne shampoo die lekker schuimt en niet vet is. Het haar is na het wassen wel iets droger dan normaal (we hadden er geen crèmespoeling in gedaan om de preventieve werking niet in de weg te zitten).

Alphanova gebruikt zachte formules, zonder parabenen, SLS en ALS. De producten zijn biologisch gecertificeerd, zitten in een recyclebare verpakking en zijn niet op dieren getest. Ze bestrijden én voorkomen luizen op een milde wijze.

Alphanova KIDS is door de ingrediënten die ze gebruiken ook een merk dat je voor je allerjongsten durft te gebruiken als er hoofdluis heerst. Wat ik heb gedaan is na het uitroeien van de beestjes dagelijks na het harenkammen (met de luizenkam) in de ochtend, de kapsels van mijn dochters en mijzelf even insprayen met de anti-luizenspray. De jongste vond dit lekker ruiken, de oudste en ikzelf niet zo. Maar goed, het werkt! En het is easy peasy om toe te passen. Even de oogjes afschermen en op het haar en die luizen willen niet meer overlopen naar het hoofd van jouw kinderen!

Lees ook: 3 tips om te voorkomen dat je kind meerookt

alphanova anti hoofdluis

Werkt dit?

Mijn jongste is compleet luisvrij gebleven. Ook bij de oudste (en mijzelf) keerden de beestjes niet terug, ondanks de heersende epidemie in de klas. We hadden geluk dat we er snel bij waren! De volgende keer dat ik op Social Schools een luizenwaarschuwing lees, gaan we meteen weer sprayen in de ochtend. Ik houd hoofdluis graag buiten de deur! De week na de herfstvakantie is volgens de deskundigen vaak een week dat ze weer de kop opsteken, dus wees gewaarschuwd en haal je preventieve spullen vast in huis. Als je een uitbraak constateert wil je niet eerst naar de winkel hollen voor je aan de slag kunt.

Deze anti-luizen producten van Alphanova kun je kopen via SoloBioMooi, een webshop voor biologische verzorgingsproducten. De anti-luizenspray bestel je daar voor 6,65 euro en de shampoo (die je ook kunt gebruiken in plaats van Prioderm of Dr. Swaab) van Alphanova kost 12,35 euro. Daarmee zijn deze producten voordeliger dan de merken die ik zelf in huis had!

Lees ook:

Ben jij voorbereid op hoofdluis?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Merel zegt:

    Die borstel wil ik ook! Klinkt fantastisch en aangezien we hier een krullenbol hebben zitten die echt een grondige hekel heeft aan haren kammen, geloof ik dat we hem goed zouden kunnen gebruiken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.