Mijn dochters mogen wel POEP lezen

Mijn dochters mogen het woordje POEP wel lezen. Ik vind dat zelf ook een grappig woord en poep en plas grapjes spreken mijn dochters ook aan. Net als scheten en boeren laten. Kunnen wij erg om lachen. Daar zijn wij niet uniek in, ik ken nog veel meer gezinnen waarin humor met poepiescheetjekakkies wordt gewaardeerd. Lekker geinen met je kinderen.

Dat schijnt niet overal zo te zijn. Blijkbaar dolen er her en der nog echt keurige moeders rond, die hun kinderen woorden als urine en ontlasting aanleren. Eén zo’n moeder diende zelfs een klacht in bij de school van haar dochters, zo las ik op de website van de Gelderlander in dit artikel. Die vindt het niet nodig dat dit soort taal op school wordt gebruikt. Tja, ik heb natuurlijk al een Loedermoedernominatie te pakken, dus hoe representatief ben ik zelf als ik van mening ben dat het fijn is als de school tot lezen weet te motiveren met hier en daar een vleugje kinderhumor? Met poep en pis en het uitdelen van een mep. Nee, niet zo netjes maar wél de belevingswereld van kinderen. En grappig.

Jong leren lezen

Als je kinderen al jong willen leren lezen, is het prettig als je ze kunt motiveren. Bij mijn dochters heb ik dan ook niet afgewacht tot ze in groep 3 zaten. Ik ben een voorstanden van het volgen van de persoonlijke leerlijn van je kind (iets waar onze basisschool momenteel naar overstapt, heerlijk!) en dus het aanbieden van materialen als je kind daarom vraagt. Zo kocht ik leuke AVI-boekjes bij Kruidvat voor een paar euro toen mijn oudste dochter 3 jaar was. Toevallig hebben we afgelopen week nog een filmpje terug gekeken van een vakantie, waar ik mijn 3-jarige leer lezen uit een AVI Start boek van Carry Slee.

Als je de letters kent, moet je ‘hakken en plakken’: de losse letters bij elkaar maken tot een woord. Mijn 5-jarige kleuter zit momenteel in deze zelfde fase qua lezen als mijn oudste dochter toen ze 3 was. Ze lezen dan de losse letters op en steeds moet ik ze even stoppen. Je hebt deze letters opgelezen, wat staat er? Welk woord vormen die letters. Het is een proces van eindeloos geduld. Van frustratie. Van willen opgeven….

boek carry slee poep

… totdat daar ineens een heel grappig woord staat: p-o-e-p POEP! Meteen een grote glimlach, herkenning en de motivatie om toch nog even verder te gaan in het boek. Direct ook het uitroepteken uitgelegd. Als die er staat mag je het heel hard uitroepen! De zichtbare opluchting, hilariteit en blijdschap zorgt ervoor dat ze toch verder willen gaan. Misschien mogen ze het vieze woordje straks nog wel een keer hardop voorlezen  💡 . In een tergend langzaam leerproces – geen idee hoe dit in de klas gaat – ervaar ik in ieder geval dat bil, poep en Tim (want ze kennen iemand die zo heet) woorden zijn die ervoor zorgen dat ze niet opgeven. Dat ze nog eventjes een maar minuten willen doorgaan. En bij leren lezen is dat heel belangrijk. Je moet de letters tot woord vormen en dat blijven herhalen totdat je ze automatisch opleest. Als dat eenmaal in je systeem zit, kost het minder tijd. En dan komen nette woorden als ontlasting en urine vanzelf. Moet ik mijn kinderen alleen nog even uitleggen dat dit poep en plas of pis betekent  😉 …

Van JufMaike mag het ook

Als moeder ervaar ik dus dat het werkt en motiveert.  Mijn kinderen zijn misschien met 3 en 5 jaar wat aan de vlotte kant, maar juffen die met groep 3 werken zijn echt zo gek nog niet als ze deze taboe-woordjes gebruiken. Dat werkt namelijk! En die juffen moeten ervoor zorgen dat ook de kindertjes die het nog niet onder de knie hebben op het gewenste eindniveau komen. Ik vind het dus niet zo raar dat ze dezelfde tactiek gebruiken die ik als moeder ervaar als zijnde succesvol. Zij moeten tenslotte een klas vol kinderen tegelijkertijd door die worsteling gemotiveerd houden.

De school waar de moeder in De Gelderlander over klaagt, haalde de inspiratie van de website van Jufmaike. Zij gebruiken graag de werkbladen voor groep 3 die Maike deelt op haar blog. Maike verzint steeds nieuwe grappige, korte verhaaltjes waar ook de poepiescheetjekakkies-humor in terugkomt die zo populair is bij kinderen die leren lezen. Poep roepen? Van JufMaike mag het dus ook!

Editie NL ontdekte het artikel en besloot JufMaike te vragen of zij weleens klachten krijgt over haar werkbladen. En wat ze zou willen zeggen tegen de betreffende moeder… En zo hoorde ik over poepgate. Want Maike is met zwangerschapsverlof en als je JufMaike mailt word je naar mij als afwezigheidsassistent verwezen. Ik ben ontzettend benieuwd naar de antwoorden van Maike en wat EditieNL ervan zegt. Het inspireerde mij in ieder geval tot dit artikel.

Met leren lezen ben ik echt een geduldige moeder, maar zonder de poep en plas grapjes in ons Carry Slee boek was het echt zo vlot niet gegaan.

Een peuk is meuk voor je reuk!

Wat ik WEL heel storend vind in de groep 3 leerboekjes op onze school is het woord PEUK. Ik heb nogal een hekel aan sigarettenrook en ik vind het dan ook niet kunnen dat leermiddelen iets giftigs promoten onder jonge kinderen. Maar daar heb ik geen klacht over ingediend. Ik heb er wel een vraag over gesteld. Het zijn de grote uitgevers in onderwijsland die het nodig vonden om dit woord in lesmiddelen voor jonge kinderen te drukken. Ik moest mijn dochters dus uitleggen wat dit was. Persoonlijk denk ik dat Leuk of Meuk zoals in de vlogs van OnneDi fijnere woordjes zijn om die eu mee over te brengen. Maar wie ben ik… poep keur ik tenslotte wel goed…

Update: hier het artikel van Editie NL. JufMaike wordt ook op de facebookpagina van RTL genoemd en is door Goedemorgen Nederland gevraagd voor een uitzending morgenochtend…

Mijn kinderen mogen dus wel POEP lezen, maar liever geen PEUK. En die van jou?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Nu vind ik juf Maike nog leuker! Ik had de ophef gemist, maar als moeder van een 6-jarige begrijp ik hier helemaal niets van. Het is toch fijn als die kinderen dingen willen lezen (en die kans is een stuk groter als ze erom moeten lachen).

  2. Kelly Aarts zegt:

    Leuk stukje! Poep is elk jaar in de klas een populair woord, haha.
    Als ze ontdekken dat ze dat met het klikklakboekje kunnen maken…. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.