3 tips om te voorkomen dat je kind meerookt

Iedere roker weet hoe slecht het is om iedere keer die sigaret op te steken. Toch is dit de keuze die zij maken. Hun keuze. Maar dus niet de keuze van hun kinderen. Of van mensen in hun omgeving. Het is belangrijk dat kinderen zo rookvrij mogelijk opgroeien. Hierbij moet je dus niet alleen denken aan het voorkomen dat je kind op vroege leeftijd gaat roken, maar ook voorkomen dat deze meerookt. Rokers die rekening houden met omstanders, daar heeft iedereen baat bij.

meeroken

Meeroken kan op de lange termijn namelijk bijna net zo schadelijk zijn als zelf een sigaret opsteken. Bovendien zorgt meeroken er ook voor dat je kind sneller geneigd is om later ook te gaan roken. Zien roken, doet roken. Daarom is het goed om je kind een gezonde start te geven en te voorkomen dat je kind meerookt. Wist je overigens dat ik zelf huiduitslag krijg van sigarettenrook? (Naast de klachten die het veroorzaakt gezien mijn longen.) Daarom blijf ik liever bij rokers uit de buurt. In dit artikel vind je 3 nuttige tips waarmee je je kinderen kunt beschermen.

1.     Voorkom rook van de buren

Waar mensen vaak niet bij stil zullen staan zijn de gevolgen van rokende buren. Hoewel je niet kunt voorkomen dat je buren in de tuin of in huis een sigaretje opsteken, is het natuurlijk wel goed om te voorkomen dat je kinderen hier last van krijgen bij het buiten spelen of omdat het door het huis heen dringt en je dus allemaal meerookt. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om rookoverlast buren te voorkomen of in elk geval te verminderen.

Zelf sluit ik altijd direct mijn ramen wanneer de buren in hun tuin roken. Anders stinkt het op mijn werkplek en kan ik me niet goed concentreren door de hoestprikkels. Wat mij nog niet bekend was is dat ook het verbeteren van de isolatie in huis goed helpt. Zo voorkom je dat de rook door de muren van jouw woning heen dringt. Je kunt ook een luchtreiniger aanschaffen, de VBreathe bijvoorbeeld. Deze verwijdert alle schadelijke stoffen uit de lucht om het binnenklimaat te verbeteren. Ook kun je wellicht in (vriendelijk) gesprek gaan met de buren. Misschien kunnen zij op een andere plek roken, zodat jij hier helemaal geen problemen meer van zult ondervinden. Zelf vind ik dit een lastige stap, want door buiten te roken denken ze dat anderen daar geen last van hebben terwijl sprake is van het tegendeel.

2.     Stoppen met roken

Natuurlijk is roken een eigen keuze en kan niemand jou dwingen om te stoppen. Besef echter wel dat zelfs als je buiten rookt, je kind in meer of mindere mate mee zal roken. De rook blijft namelijk ook op de huid, in de kleding en in het haar zitten. Als jij je kind een knuffel geeft of enkel aanraakt, komen deze schadelijke stoffen dus ook bij hem of haar terecht. Daarom is stoppen met roken altijd de beste keuze. Ook om te voorkomen dat je kind later zelf ook gaat roken. De tijden zijn veranderd, vroeger werd tabak volop gepromoot en stonden er glaasjes sigaretten op de tafel met een verjaardag maar inmiddels weet iedereen dat het niet alleen slecht is voor de gezondheid van de roker zelf, maar ook voor iedereen die tijdens het ‘zondigen’ in de buurt staat. 

Zorg er als het even kan voor dat je kinderen niet bij vrienden of familie in aanraking komen met rook. Bijvoorbeeld omdat daar wel in huis wordt gerookt, of omdat ze buiten in hun bijzijn roken. Leg uit hoe belangrijk het voor de gezondheid van jouw kinderen is om dit te laten. Iets met gevoelige longen in de familie. Dat begrijpt men heus, ik ken zelf eigenlijk niemand die nog in huis rookt terwijl mijn opa vroeger – in de jaren 80 – zwaar beledigd was als hij buiten zijn sigaretje moest roken.

3.     Rook niet in de auto

Soms gelooft men dat roken in de auto niet zo schadelijk is, zolang er maar een raampje geopend wordt. Natuurlijk is ventileren goed, maar dat lost het probleem zeker niet geheel op. Juist in een dergelijke krappe ruimte zal dit enorm veel effect hebben op de luchtkwaliteit. Daarnaast trekken de schadelijke stoffen ook in het interieur van de auto. Het is best prijzig om je auto professioneel te laten reinigen, maar dit is wel een geweldig cadeau voor iemand die gestopt is. Bij mij in de regio is Berts Car Cleaning (Alphen a/d Rijn) een aanrader, Bert heeft ooit mijn auto gereinigd na een overgevend kind – ook best een penetrante lucht – en behandeld je auto dan onder meer met speciale ozonlucht. De prijs ligt rond de 100 euro, ik weet het niet meer helemaal precies maar zeer de moeite waard en je auto is daarna weer helemaal fris.

Heb jij nog meer goede tips?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.