Waarom draag je een zonnebril? Enkele jaren geleden schreef ik al een uitgebreid artikel over het beschermen van de ogen van je kind tegen schadelijke UV-straling, maar ook voor jouzelf als volwassene is een zonnebril belangrijk. UV-straling kent tenslotte geen onderscheid. En net als de huid en lippen, bescherm je ook de ogen daarom tegen de felle stralen om te voorkomen dat ze beschadigen.
Oogexperts zoals opticien Pearle houden momenteel zelfs speciale ‘vakantie oogcheck weken’, een vorm van preventieve oogzorg. Zij stuurden mij wederom informatie om met jou te delen voor het vergroten van het bewustzijn over oogschade door de zon. Een goede zonnebril geeft de ogen rust, doordat er minder met de ogen geknepen wordt. Erg fijn tijdens het autorijden, buiten een boek lezen of bij een bezoek aan het strand. Dames zonnebrillen zijn als bijkomend voordeel een geweldige fashion accessoire, dus zorg dat je een duurzaam én tijdloos exemplaar uitzoekt.
Bescherming ogen tegen UV-licht belangrijk
Met steeds meer zonnige dagen in zicht en de zomervakantie in aantocht is bescherming tegen UV-licht essentieel. Zo smeren we ons in om de huid te beschermen, maar dat de zon op termijn ook schadelijk kan zijn voor de ogen is minder bekend. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt 1 op de 5 diagnoses van staar veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zonlicht. Dat is wel even een dingetje dus! Het dragen van een goede zonnebril is noodzakelijk om ogen te beschermen tegen schadelijk UV-licht.
Op bewolkte dag ook bescherming nodig
Net als de huid zijn ogen dus kwetsbaar voor UV-licht. Bij blootstelling aan de zon, vernauwen de pupillen om het licht te filteren voordat het netvlies bereikt wordt. Wanneer de UV-stralen erg sterk zijn, is dit natuurlijke filter niet voldoende en kan dit leiden tot ooggezondheidsproblemen. Het gevaar van UV-straling heeft overigens niets met hoge temperaturen te maken. UV is zo krachtig dat het zelfs op een bewolkte dag gemeten wordt. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen waardoor mensen makkelijk kunnen verbranden op een bewolkte dag. Een parasol houdt 40% tot 50% van de UV-stralen tegen, terwijl de rest van de straling via reflectie de huid bereikt. Daarom is het van belang om ook tijdens een bewolkte dag een goede zonnebril te dragen en je in te smeren.
Waar voldoet een goede zonnebril aan?
Als je een zonnebril wilt kopen, zijn er een paar kenmerken waaraan je een goed en duurzaam exemplaar herkent:
- 100% UV-bescherming aangeduid als UV 400 of 100% UV filter.
- Een goede afstelling waardoor er geen zonlicht langs het montuur in de ogen valt.
- Een breed zichtveld dankzij de juiste maat glazen, zonder of met sterkte.
- Oudere zonnebrillen met krassen op de coating bieden veel minder bescherming dan nieuwere zonnebrillen met UV-bescherming.
Zelf vind ik mijn Ray-ban zonnebril ook prachtig, alleen is het montuur wat kwetsbaarder. Daarom bewaar ik hem in een speciale brillenkoker (die er overigens bij zat toen ik hem bestelde). Het is een high end merk en dat zie je ook echt als je zo’n zonnebril draagt. De meeste ray-ban zonnebrillen hebben gepolariseerd glas (een speciale coating), wat ervoor zorgt dat de schittering van de zon verminderd wordt. Erg prettig met bijvoorbeeld autorijden bij een laagstaande zon, tijdens wintersport of op het water.
Lees ook: Eigen sloep bij Roompot Waterstaete Ossenzijl
Kijk jij – naast hoe leuk hij staat – ook naar de eigenschappen van een zonnebril?