Dweilen op standje turbo met Kärcher!

Hoe vaak dweil jij? Ik moet bekennen dat de frequentie hier op eens per halfjaar ligt ofzo… erg weinig dus. Dat komt omdat wij een gietgrindvloer hebben. Met dweilen maak je tussen de stukjes grind dus niet goed schoon, dat moet eigenlijk met een harde borstel en heet water op je knietjes worden geschrobt. Een K-klus al zeg ik het zelf… Ook boven op het laminaat en in de badkamer blijft het dweilen een ondergeschoven kindje. Ik vind het gewoon veel werk en daardoor stel ik het uit. 

En dan lees ik op Facebook of andere blogs dat de vloer weer is gedweild. Dat het lekker fris ruikt. Dat sommigen (vaak met huisdieren) elke dag even een dweil over de vloer halen… en voel ik me een nog slechtere huisvrouw. Mijn zelfbeeld op huishoudelijk gebied is niet zo sterk, helaas.

karcher fc5 dweil
Zo komt ie uit de doos.

Turbo dweil

Toch wordt er hier in huis nu relatief vaker gedweild. Nog steeds niet wekelijks ofzo, maar het is een klus waar we minder tegenop zien en die nu ook veel sneller klaar is. We hebben namelijk een turbodweil gekregen van Kärcher om uit te proberen (tijdens het mamabloggerweekend). Aangezien vooral ons vloeroppervlak op de begane grond enorm is vanwege de uitbouw, was dweilen of moppen een klus die wel een paar uur in beslag nam. Omdat ik de vloer daarna ook nog moest drogen en niet genoeg doeken had. Ik dweilde de vloer dus in etappes, want in 1 dag was eigenlijk niet te doen. Met de turbodweil van Kärcher was ik met de HELE VLOER binnen een kwartiertje klaar en dan was de vloer ook direct DROOG!

😮  *insert what the what smiley*  😮

Ja. Dat dus. Een kwartiertje!

Het apparaat hoor je uiteraard wel als hij aanstaat. Het is niet voor niets een turbodweil. En het kost ook best kracht om hem goed rechtop te houden tijdens het dweilen, want anders raakt het plastic beschermkapje de grond (en dat maakt herrie).

Dit heeft 2 grote voordelen:

 1. Je voelt jezelf echt een powervrouw als je met die turbodweil aan de gang bent (Kärcher noemt hem overigens Floor Cleaner).
 2. De herrie, de turbopower die spierkracht vereist en de techniek van deze turbodweil hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op stoere mannen. Na een week werd mij gevraagd: “Schatje, hoe werkt dit nieuwe apparaat? Even kijken of ik de keukenvloer wat witter kan krijgen…”

Mijn man voelde zich overigens geen powervrouw toen hij aan de slag was, dat snappen jullie wel toch? Maar dat het een stoer apparaat is om mee te werken, is duidelijk. Ook voor mannen. Of misschien juist vooral voor mannen? Voor een oud vrouwtje zou ik deze floor cleaner willen afraden vanwege de benodigde kracht. Sterker nog, heb jij van je man een huishoudelijk apparaat gekregen voor Moederdag? Dan krijgt hij van jou natuurlijk met Vaderdag deze stoere turbodweil die alleen een echte vent kan bedienen. 500 omwentelingen per minuut: tsjakka!  😉 Alternatief is een fijne hogedrukreiniger voor buiten, kan ie zich ook heel mannelijk mee voelen.

Hoe werkt de FC5 turbodweil van Kärcher?

Nou, uit de vorige passage blijkt wel dat ik het ding zelf razendsnel in elkaar had geklikt. Even snel de gebruiksaanwijzing doorlezen en ik kon aan de slag.

 • Je vult het apparaat met schoon water en een klein dopje reinigingsmiddel van Kärcher (dat is afgestemd op dit apparaat).
 • Zorg dat je vloer goed leeg is! Dat puinruimen kost het meeste tijd, echt waar maar ik had vandaag per ongeluk een rondslingerend kabeltje te pakken met de turbodweil… oeps. Dat draait zich dan om de dweilborstel heen dus zet het ding zo snel mogelijk uit. Je kunt dan makkelijk het draaiende onderdeel eraf schuiven, kabeltje loshalen en er weer opschuiven. Ging easy peasy.
 • Probeer rechte bewegingen met de floor cleaner te maken, want draaien is lastiger omdat het veel kracht kost. De turbodweil wil naar voren! Echt de eerste keer dat ik hem aanzette dacht ik WOW! Wat gebeurt er! Ik wijs niet voor niets op de aantrekkingskracht voor mannen en ik noem deze floor cleaner niet voor niets turbo. Een optrekkende sportwagen is er niets bij.
 • Houd de zwarte houder bij de hand, want je kunt hem niet even neerleggen. Als je klaar bent zet je hem uit en doe je hem rechtop in de standaard.
 • Je kunt dan het reservoir met afvalwater aan de achterkant eruit halen en leeggieten in het toilet. Wat een vuil neemt ie op zeg! Daarna spoel je hem even af onder de kraan, klik je het deksel er weer op en doe je hem terug in het apparaat.
 • Eventueel kun je nu het reservoir aan de voorkant (met het schoonmaakwater) weer bijvullen.
 • Klaar met dweilen? Dan gooi je een klein beetje water in de zwarte dweilhouder. Even de turbo aan voor een paar seconden en dan weer uit. De borstels zijn nu schoongemaakt.
 • Nu kun je alle reservoirs leeggieten, het snoer opbinden en de dweil weer opruimen.

Lees ook: Nieuw: HG Eco schoonmaakmiddel

Wat is mijn ervaring met deze floor cleaner?

Ik ben dus onder de indruk van de power, haha. Maar ook vind ik het een fijne ontdekking dat je zo snel klaar kunt zijn met een klus waar ik persoonlijk tegen op zie. Wij hebben als gezegd een moeilijke vloer qua schoonmaken, vanwege de vele groeven: een gietgrindvloer. Helemaal schoon wordt het dus met deze dweil niet, omdat deze is bedoeld voor gladde oppervlakken. Maar hij heeft wel degelijk effect! De bovenkant wordt een stuk witter op behandelde plaatsen en waar mijn man in de keuken is bezig geweest zie je echt wittere strepen. Nu we vaker gaan dweilen heb ik dus goede hoop dat een deel van de verkleuring niet door de zon komt maar door vuil. Gaan we uitproberen, want daar is nu nog weinig over te zeggen.

Reservoir met filter voor het vieze afvalwater.

Hoe doet ie het op laminaat?

Daarom heb ik de Kärcher FC5 ook gebruikt op het laminaat dat boven op de slaapkamers ligt en op de plavuizen in de badkamer. De vloeren leeghalen om goed te kunnen werken was hier de grootste uitdaging. (Overal speelgoed… bij jullie thuis nooit zo zeker?) Ook op laminaat ging het apparaat als een speer. In onze niet al te grote badkamer had ik wat moeite met de hoekjes, vanwege de ronde vorm van ons bad.

De randjes bij de muren, daar komen de borstels net niet bij dus die moet je nog even met een doekje nalopen. Verder was ik heel erg blij met het resultaat. Het ging supersnel, het apparaat zuigt al het vieze water meteen op dus de vloer was ook hier direct zo goed als droog. Bij laminaat is dat extra fijn, omdat dit natuurlijk krom trekt als het te nat wordt/blijft.

Ik hoef in ieder geval niet meer aan de slag met dweildoeken om de natte bende na een dweilbeurt droog te maken. Ik ben niet meer uren bezig met dweilen (en in water dippen en uitwringen en schoon water pakken en…). Mijn man en ik vinden de klus nu allebei best leuk om even snel te doen.

Zeker bij een groot vloeroppervlak zoals wij hebben, is het wat mij betreft een aanrader. Ik dweil nog steeds niet wekelijks, maar de drempel is minder hoog om mijn vloeren eens even lekker te reinigen na een stofzuigbeurt.

Wat zegt de fabrikant zelf over dit apparaat?

Zuigen & dweilen in één beweging dat is waar de FC 5 Floor Cleaner voor staat. Met maar liefst 500 omwentelingen per minuut draaien de twee microvezelrollen en nemen los, droog en nat vuil op. De microvezelrollen worden constant bevochtigd met schoon water. Daarnaast wordt het vuile water meteen afgezogen en verdwijnt in de vuilwatertank. De Floor Cleaner onderscheidt zich tevens met een innovatieve en unieke zelfreinigende functie en uitstekende reinigingsresultaten op alle harde vloeren. U behaalt 20% betere reinigingsresultaten vergeleken met conventionele methoden. Zelfs op gevoelige vloeren zoals geolied parket, synthetische vloeren, natuursteen en laminaat.

Geschikt dus voor grindvloeren, laminaat, pvc-vloeren, tegels en parket. Lees hier meer. Dit schoonmaakwonder kost 249 euro bij Bol.com. Het bijbehorende vloerreinigingsmiddel is 14,95 euro per fles en nieuwe microvezelrollen kosten 27,99 euro. En dan heb je dus ook wat!

Lees ook:

Ik had geen idee dat dit soort apparaten bestonden, dus ik ben heel blij met deze ontdekking. Dweil jij vaak? En gebruik je dan een mop, een dweil, een floor cleaner of iets anders?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Luc zegt:

  Wij hebben de Karcher vloerreiniger gekocht Maart 2018 naar aanleiding van de diverse reklames op TV en media. Begin April 2018 gaf het toestel er de brui aan, er kwam geen water meer uit de spuitkop. Het toestel was juist 3 dagen over zijn tijd om het nog te kunnen omwisselen. Dan maar binnen gebracht bij Coolbleu. Opsturen was geen optie, we hadden de doos niet meer en na een maand betaal je zelf voor de kosten van verzending en, die zijn niet min voor dergelijk groot pakket. Ondertussen gewacht op antwoord maar na 2 weken wist men nog steeds niets. Op een e-mail rechtstreeks aan de support van Karcher werd gewoon niet gereageerd. Elke week stuurde Coolbleu een e-mail met de melding dat fabrikant nog steeds niet had gereageerd. Deze week, bijna eind Mei heb ik me boos gemaakt bij Coolbleu en ik kreeg een e-mail dat ik een tegoed bon mocht opgebruiken ter waarde van het toestel. Blijkbaar zijn er zoveel problemen met het toestel dat het toch niet zo perfect werkt als men laat uitschijnen. Zo ook met de Bissell CrossWave vloerreiniger die ook al on-hold is gezet. Ondertussen werkt de Karcher vloerreinger van mijn dochter die hem 2 weken na mij heeft gekocht ook plots niet meer. Er is dus blijkbaar meer aan de hand waar niet over wordt gesproken. Ik wou dit hier toch maar ter informatie neerpennen voor al diegene die een aankoop overwegen. Toen mijn toestel werkte, had ik toen opmerkingen, ja maar die vindt je trouwens ook terug in vele reviews. Te klein proper water bakje dat veel te snel leeg is, misschien bewust gedaan zodat je meer Karcher product moet gebruiken? De draad mocht ook langer zijn want in grotere ruimtes moet je constant van contact wisselen. Het voetstation moet je ook altijd meenemen bij het poetsen want je kan de vloerreiniger nergens anders neerzetten dan in dat station.

 2. Deliza zegt:

  Hi Marguerita, dat is uiteraard prima. Die waterstofzuiger hebben we van ons pa en ma gekregen dus hoeveel die kost weet ik niet. Uiteraard zal dat ook niet goedkoop zijn plus deze sleep je niet even naar boven. Deze kan toch wel gewoon naar boven?

 3. Deliza zegt:

  Dit lijkt mij wel wat, maar om nu 250 euro voor een dweil uit te geven gaat mij wat te ver. Wij hebben ook een grindvloer. Ideaal maar inderdaad is het dweilen een klus. Wij doen dit altijd met z’n tweeen en een waterstofzuiger en schrobben maar….

  1. Marguerita zegt:

   Ha Deliza, ik heb je linkje even verwijderd voor een eigen artikel met link mag je betalen. Hoeveel geld kostte je waterstofzuiger? Ben ik even benieuwd naar, want die moet je dan wel hebben… en deze dweil zuigt het water ook meteen op. Bovendien hoef je er niet voor met z’n 2en te zijn.

 4. Kelly zegt:

  OK ik zal maar niet bekennen wanneer ik voor de laatste keer een dweil er bij mij doorheen is gehaald.. Maar ik stofzuig wel heel veel haha. We hebben beneden een eikenvloer liggen dus die durf ik niet eens te dweilen, schijnt wel speciaal spul voor te zijn maar toch.. Dit apparaat klinkt wel als een uitkomst maar voor het oppervlak waar ik hem voor zou gebruiken is een ouderwetse dwijl goedkoper, al ben ik wel gek op dit soort schoonmaak apparaten haha.

 5. Fleur zegt:

  Klinkt als een ideaal apparaat. Wij hebben een natuurstenen vloer, dus zou daar prima op te gebruiken zijn. Nu hem ik wel een aparte stoomreiniger en heeft onze nieuws stofzuigrobot ook een dweilfunctie, maar ik moet nog even uitvinden hoe het werkt

 6. Rachel zegt:

  Wat een handig item zeg! bedankt voor het delen

 7. Sherry zegt:

  Het wordt tijd om zo eentje in huis te halen. Ik ben de ouderwetse gedoe zat.

 8. Lisette zegt:

  Klinkt ideaal voor een loedermoeder als ik! kan hij ook op parket?

 9. Shanna Jess zegt:

  Ik heb zo’n hekel aan dweilen. Dit klinkt echt als een uitkomst. Lijkt me echt een topapparaat!

 10. Judith zegt:

  Ik dweil om de dag eigenlijk, maar geen keuze want de meiden en ik zijn mega onhandig, en een hond erbij… ik ga deze vandaag testen, ben benieuwd.

  1. Marguerita zegt:

   Leuk, ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 11. Nicole zegt:

  Wij dweilen ook niet vaak terwijl dat met 2 harige honden eigenlijk wel zou moeten. Maar dat stofzuigen kost al veel tijd en moeite. Weet niet of dit apparaat iets voor mij zou zijn hoor.. de grond helemaal spullen vrij? Dat kost me denk ik teveel moeite haha. Met een normale dweil kan ik daar lekker omheen dweilen. Plus we hebben niet zo’n groot huis. Dus eigenlijk heb ik geen excuus om niet te dweilen 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.