Toen je jouw natuurstenen vloer of aanrechtblad aanschafte, dacht je wellicht dat het onderhoud minimaal was. Het zijn immers harde gladde oppervlaktes, daar komen toch geen vlekken in? Helaas, niets is minder waar. Natuursteen is dan wel een hard materiaal, het is ook poreus. Vocht kan dus wel degelijk in het steen trekken en zorgen voor lelijke vlekken en kringen. Los van de vlekken is het ook niet gezond als allerlei verborgen bacteriën zich gaan ophopen in de kleine poriën van het natuursteen. Gelukkig is dit doorgaans goed schoon te maken, zeker als je er op tijd bij bent. Hoe je dat het beste doet lees je hieronder.
Het soort schoonmaakmiddel
Met enkel een emmertje lauw water ga je het in de meeste gevallen niet redden. Hier moet een beetje schoonmaakmiddel aan worden toegevoegd. Het beste kies je voor een kwaliteitsmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor het schoonmaken van jouw type natuursteen. Het kan nogal verschillen of je gepolijst marmer wil afnemen, of poreus leisteen. Let hierbij vooral op de zuurgraat van het middel, ook wel de pH-waarde. Het liefst heb je een middel met een pH van 7. Lager wordt te zuur en hoger wordt te base, wat beide schadelijk kan zijn voor jouw natuurstenen oppervlak.
Heb je geen schoonmaakmiddel in huis en zijn de winkels dicht? Gebruik dan een beetje groene zeep. In veel gevallen werkt dit ook prima om het aanrechtblad of de vloer weer stralend te krijgen.
Géén schuursponsjes!
Als je het juiste schoonmaakmiddel hebt gevonden, is het belangrijk dat je een zachte spons of doek zoekt om het aan te brengen. Wat je ook gebruikt, vermijd schuursponsjes! Het ruwe opperlak kan voor krassen zorgen in jouw natuursteen wat natuurlijk doodzonde is. Kies dus te allen tijde een zachte doek of spons. Je gaat schoonmaken, niet schuren.
Lukt het niet? Raadpleeg een specialist
Als je de vlek tijdig hebt geconstateerd zijn bovenstaande tips vaak voldoende om hem te verwijderen. Helaas komt het ook soms voor dat je een vlek pas later ziet, wanneer hij al diep in het stenen oppervlak getrokken is. Een beetje boenen met een warm sopje gaat de klus dan niet klaren. In dat geval kun je het natuursteen schoonmaken beter aan een specialist overlaten. Zij hebben de juiste kennis en apparatuur in huis om jouw natuursteen professioneel te reinigen. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan, maar je vloer of aanrecht kan weer jaren mee.
Voorkomen is beter dan genezen
Je weet nu hoe je natuursteen kunt schoonmaken, maar idealiter voorkom je dat er überhaupt vlekken in trekken! Dit kun je doen door het natuursteen te laten impregneren. Hierbij wordt een impregneermiddel aangebracht die in de oppervlakte trekt. Alle gaatjes en kiertjes worden hiermee opgevuld, zodat viezigheid hier niet meer in kan zitten. Je ziet er niets van maar het voorkomt een hoop gedoe achteraf. Dit is zeker een aanrader als je jonge kinderen hebt die vaak met vieze schoenen binnenkomen, of staan te kliederen in de keuken.
Hopelijk kun je met deze tips aan de slag, en straalt jouw natuursteen binnenkort weer als nooit tevoren!
Lees ook:
- Waarom je nooit een blikje met een deuk erin moet kopen
- Meubels in de stoere look
- Wat zijn de voordelen van shortlease?
- Wooninspiratie: afwasbaar babyblauw in de keuken
- Nieuw: HG Eco schoonmaakmiddel