ZZP Update: hoe gaat het nu met Marstyle?

Het is alweer een tijd geleden dat ik een ZZP update heb gedeeld. Hoe gaat het nu met Marstyle? Welke ondernemerstips heb ik voor je? Of heb jij misschien tips voor mij? Vorig jaar heb ik enorm getwijfeld over mijn onderneming en het hoe en wat. Ik deed verschillende coachingstrajecten en weet dat je om echt succesvol te zijn een ‘product’ moet lanceren. Maar dat deed ik het niet omdat het idee van een ‘verplicht product’ weerstand oproept.

Mensen die dat herkennen? Naast alle internetcoaches die dingen roepen over het verzinnen van producten, waren er ook mensen die zeiden: “kijk naar je eigen kracht” want je doet nu ook al mooie dingen. Alleen kan ik die ‘dingen’ niet in een winkelwagentje pleuren om ermee te leuren.

Anders schrijf je toch een boek?

Ik verkoop natuurlijk leuke artikelen (met linkjes) op mijn blog en ik verkoop backlinks op een groot aantal andere waardevolle websites. Daarnaast heb ik altijd mijzelf verkocht als medewerker voor projecten op marketingcommunicatiegebied, consultancy en technical writing. Interimmen zou ik als zzp-er ook kunnen gaan doen, daar liggen kansen genoeg. En verschillende mensen hebben het afgelopen jaar aangegeven dat als ik een erotisch e-book zou schrijven, ze het direct zouden aanschaffen. Kost even wat extra Epson cartridges , maar dan heb je toch een tastbaar product.

Start – Stop – Repeat

Afijn. Ik heb dus getwijfeld. Ben met initiatieven gestart en heb ze weer afgekapt. Wilde alles direct (zoals mijn gedroomde event de Unicorn Experience), maar zaken kosten tijd. Heb op mijn blog een ommezwaai qua onderwerpen gemaakt omdat ik mijn kinderen niet altijd meer bij me heb én omdat ze groter worden. Daarbij zijn ook mijn interesses nogal veranderd. Van overleven in je huwelijk met WW naar ondernemen, herontdekken wie ik zelf ben en meer spiritualiteit.

Let it go

Het is grappig dat wat afstand,
Zo snel weer inzicht gaf.
Want de vrees die mij steeds voort joeg,
Glijd nu al van mij af.

Wat ik vooral heb geleerd is ‘loslaten’. Voor mijn innerlijke control freak was dit een heftig proces. Maar het heeft me rust gebracht. Daarnaast heb ik allerlei kennis opgedaan waarmee ik aan de slag ben gegaan of nog aan de slag zou kunnen. Ik weet bijvoorbeeld hoe je youtube video’s kunt laten ranken, ik weet hoe je hashtag onderzoek voor Instagram doet, ik weet veel van SEO en de diverse tools zowel binnen als buiten je eigen website die je hiervoor kunt gebruiken en ik heb dingen geleerd die ik niet zozeer toepas over webinars, webshops, podcasts en mailinglijsten. Zou ik nog iets mee kunnen doen. Ik kan het ook zo laten.

Want zoals ik al zei heb ik leren loslaten. Ik wil me niet meer geforceerd vastpinnen op hoe mijn bedrijf zou moeten lopen. Of hoe mijn leven zou moeten lopen. Zien en voelen wat er op je pad komt en daarop inspelen, dat is wat nu gebeurt. Een combinatie van de ‘law of attraction’, signalen vanuit ‘het universum’ of ‘je instinct’, voelen waar je kern ligt en waar je dus de meeste waarde kunt toevoegen. Voor mij blijft dat toch voor nu op verschillende vlakken liggen, dus wil ik me (nog) niet op één ding vastpinnen. Behalve dan dat ik lekker blijf bloggen omdat ik gewoon graag schrijf.

Tips voor interim opdrachten

Voor nu heb ik bedacht dat ik aan de slag wil met een interimklus, zodat ik ook dat blog wat meer kan loslaten. Dat er niet zoveel van af hangt. Want qua wet van aantrekkingskracht is dat je enige succesfactor: er mag geen druk op liggen. Bedenk je wens en laat het los. Dan is het een kwestie van tijd.

Voor de interimmers onder ons een paar handige tips om opdrachten te vinden:

  • Op Linkedin staan bij de vacatures af en toe ook interim opdrachten, maar deze week heeft Rozemarijn, één van mijn connecties ook de nieuwe groep ‘Interimmers & Corporate Recruiters’ gestart. Verboden voor bureaus, dus rechtstreeks connecten.
  • Hoofdkraan.nl heeft allerlei kleine ad hoc opdrachten waarop je kunt pitchen. De allereerste opdracht die ik via dit platform heb gedaan is helaas nooit aan mij uitbetaald en ze helpen je dan niet, maar als je rechtstreeks aan je klant factureert kun je er wel zelf een incassobureau op zetten. Staan veel originele klussen op en je kunt er zelf ook een opdracht op plaatsen voor een kleine klus.
  • Freelance.nl is juist een site met vooral structurele interim opdrachten, waarbij je veel uren kunt draaien. Ze vragen vaak fulltimers, maar soms staan er ook parttime opdrachten tussen.
  • Je mailinglijst. Ik ga mijn mailinglijst met bijna 1000 bedrijven inzetten als de drukke maanden weer bijna voorbij zijn. Maart is qua linkbuilding altijd de topper en ook in april is het vaak nog druk met het uitrollen van campagnes.
  • Als ex-recruiter een inkoppertje: zorg dat je ingeschreven bent bij alle relevante bemiddelingsbureaus. Naast werving & selectie hebben de meeste ook interimklussen waarvoor ze bemiddelen.
  • Maak een wervingsflyer in Canva en breng deze spontaan langs bij interessante bedrijven in jouw regio. Wie weet! Op de website van PrintAbout, die dit artikel sponsort, vind je alle benodigdheden hiervoor van (glossy) papier tot printers, kabels en inkt.
  • Doe video sollicitaties. Ik stuur altijd een filmpje in als ze zeggen dat ze een out-of-the-box-denker zoeken. Dat vinden ze dan inderdaad altijd opvallend en erg uit-het-gewone-doosje, levert complimenten op. Helaas voor mij kiezen ze dan toch voor de saaie-sollicitatie-kandidaat met het op papier prachtige CV. Maar ik heb ze laten lachen en ze vergeten me nooit meer. Tien jaar geleden stuurde ik ook weleens teasers per post toe en dan werd ik altijd uitgenodigd voor een gesprek. Zorg gewoon dat je er je eigen feestje van maakt en heb er lol in. Als ze toch een sprankelende persoonlijkheid zoeken, weten ze in ieder geval bij wie ze moeten zijn!

Of je kunt natuurlijk een schaamteloze reclame blog voor jezelf schrijven, zodat iedereen weet dat je beschikbaar bent! Waarvan akte. Hoewel? Beter om de aanbevelingen op mijn LinkedIn-profiel te lezen misschien. Mail me op info@marstyle.nl als je extra handjes kunt gebruiken op PR, redactie, SEO of marketingcommunicatiegebied. Ik ben allround en (nu mijn kinderen nog klein zijn) parttime of ad hoc beschikbaar. Mooiste zou zijn als jouw bedrijf leuk genoeg is om in mijn weekoverzichten mee te nemen met een leuke werkplekfoto.

Hoe dan ook: ik heb heel veel leuke dingen gedaan, blijf nieuwe dingen leren, zit goed in mijn vel en vind het veel leuker om anderen te promoten dan mijzelf. Daarbij wil ik in het parttime moederschap beschikbaar kunnen zijn voor mijn kinderen, want dat vind ik heel waardevol op dit moment. Alles komt altijd goed.

In 2019 investeerde ik in cursussen, een iPhone XR, een 65 inch televisie, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, quality time met mijn dochters en een Peugeot 208. In 2020 ga ik gewoon weer lekker verkopen in plaats van investeren. En ik ga mooie boodschappen verspreiden, want daar geniet ik ontzettend van. Authentiek en anders zijn dan de rest is dit jaar hét ultieme hip en laat dat nu precies zijn waarin ik al mijn hele leven voorop loop! Woop woop!

Blijf mijn artikelen lezen en je blijft op de hoogte.
(Schreef ik zojuist ook nog aan iemand die me een LinkedIn-uitnodiging stuurde met toffe complimenten… en als dooddoener een ‘geweldige link met gratis e-book waarmee ik nog leuker zou kunnen worden’. De binnenkomer schoot daarmee van yay leuk nieuw persoon naar nay ik hoef even niets met je op dit moment.)

Ik wens jou een stralende dag en hoop dat je minimaal 1x in de lach bent geschoten tijdens het lezen van dit stuk. Het is geschreven vol happy thoughts die ik jou ook gun.

Heb jij een vastomlijnd jaarplan voor jezelf of ga je net als ik dit jaar lekker los in de ‘go with the flow vibe’?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.