Nieuwe manier van schoonmaken: met goede bacteriën

Het nieuwe jaar schoon en fris beginnen? Klinkt goed, ja toch, niet dan? Vrij van al het vuil en bacteriën, zo zien we ons huis het liefst. Hoe meer slechte bacillen we uitroeien, des te schoner ons huis. Dat dénken we in ieder geval. Maar, een volledig bacterievrije omgeving is geen gezonde omgeving! Daarom moet je ook niet te vaak douchen met zeep bijvoorbeeld, om de beschermlaag van je huid niet teveel aan te tasten. Ik kreeg van het Belgische merk YOKUU producten die het anders aanpakken. En jij kunt een uitgebreid schoonmaakpakket winnen!

yokuu schoonmaakmiddelen
Leuk perspakketje gekregen, met navul parels voor in de allesreiniger fles. Je vult m met water, pareltje erin, sprayen en poetsen maar…

De meeste schoonmaakmiddelen bevatten giftige chemicaliën waarbij we alles uitroeien, ook de goede bacteriën. Ondersteund door wetenschappelijk onderzoek heeft schoonmaakpionier YOKUU de hulp ingeschakeld van moeder natuur. 15 miljard goede bacteriën maken niet alleen je huis, maar ook de wereld een stuk schoner. Een verantwoorde schoonmaakmanier? Daar wilde ik meer van weten.

Beter voor de volksgezondheid

Sinds de pandemie willen we niets liever dan onze omgeving vrij maken van bacteriën. Traditionele schoonmaakmiddelen doden 99% van de bacteriën en dat lijkt heel effectief maar ik eigenlijk helemaal niet gezond. Het overmatig gebruik van reguliere schoonmaakmiddelen verstoort de natuurlijke balans met microben wat weer leidt tot gezondheidsproblemen. Bovendien signleert men een flinke toename van multiresistente bacteriën (die dus overal tegen kunnen), wat volgens de World Health Organization (WHO) een prioriteit is qua volksgezondheid.

Hoe ze dat weten? Er zijn veel meer mensen met allergieën en immuunstoornissen! Het aantal is de afgelopen 20 jaar met 400% gestegen en het blijkt dat 30% van de schoonmaakhulpen last heeft van gezondheidsproblemen (WHO, 2022). Ik ben heel blij met mijn hulp, dus fijn dat ik producten heb gekregen waarmee het anders kan. De natuurlijke schoonmaakmiddelen met miljarden goede bacteriën van YOKUU zijn bedacht door bio-ingenieur Joris Jansen.

yokuu schoonmaakmiddelen
Ik kreeg een allesreiniger met navultabletjes en vaatwasmiddel.

Natuurlijk schoonmaken met YOKUU

In onze bossen zijn miljarden soorten bacteriën aanwezig die organisch afval op een natuurlijke manier uit de weg ruimen. Voor Joris was dit de start van jarenlang onderzoek waar hij ontdekte dat verschillende soorten natuurlijke bacteriën goed zijn voor ons immuunsysteem, gezondheid en ook nog eens je huis schoonmaken. Hij selecteerde vijf verschillende bacteriestammen die fungeren als microscopische schoonmakers die vuil kunnen afbreken. Grappig: dit principe zie je ook in diverse sci-fi films en series terugkomen, maar blijkbaar werd het nog niet toegepast in consumentenproducten.

We zagen dit trouwens ook in Museum Micropia (bij Artis). Hierdoor worden niet alle microben in huis gedood, maar wordt er plaats gemaakt voor het onderhouden van een gezonde microflora in huis. Het is dan ook niet voor niets dat de naam YOKUU is afgeleid van het Japanse woord ‘shinrin-yoku’ wat ‘bosbaden’ betekent; een therapie waarbij mensen een heilzame werking vinden in de bossen. Dit is trouwens één van de traveltrends in 2023.

yokuu navulparel
Navulparel van Yokuu.

Het werkt 7 dagen

Waar je normaal alleen tijdens het schoonmaken het effect merkt, blijven bacteriën natuurlijk bezig. Met de probiotische schoonmaakmiddelen van Yokuu zijn de bacteriën tot wel zeven dagen actief om vet, viezigheid en nare geurtjes af te breken. Best bijzonder! De producten bestaan uit parels, poeder of tabletten die in navulbare sprayflacons worden gevuld met water uit je eigen kraan. Met een parel voor bijvoorbeeld allesreiniger, kun je tot wel 8 weken je huis bacterievriendelijk maken. En dat betekent: meer tijd om dingen te doen die leuker zijn dan schoonmaken.

Win YOKUU producten

yokuu schoonmaakmiddelen

De natuurlijke ingrediënten van YOKUU zijn vegan, kind- en diervriendelijk. Ze bevatten geen microplastics en andere chemicaliën en zijn helemaal opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zijn alle verpakkingen gemaakt van 100% papier en de navulbare flessen van hoogwaardig plastic voor een lange gebruiksduur.

Een starterkit met allesreiniger, badkamerspray, vloerreiniger en vaatwastabletten is verkrijgbaar voor €49,95. De producten van YOKUU zijn verkrijgbaar bij Ekoplaza en online via de website van YOKUU.

Adviesprijzen per product:

Allesreiniger startkit (€17,95)
Badkamerreiniger startkit ​ (€17,95)
Glasreiniger startkit (€17,95)
3 x parel refill voor bovenstaande producten (€11,95)
Vaatwastabletten (€17,95)
Vloerreiniger (€6,95)

Ik mag 2 lezers blij maken met een kerstpakket (ja ik ben op reis geweest mensen, maar ook nu nog kun je er heel 2023 lekker je huis mee schoonmaken als je wint, echt waar) vol schoonmaakproducten van YOKUU!

Hoe je meedoet? Deel je beste schoonmaaktip in een reactie, mijn huis is één ontplofte bende waar zelfs de kerstbomen nog moeten worden opgeruimd dus jouw tips zijn meer dan welkom. Dan doe ik er mijn voordeel mee, haha.

De winnaars zijn: Eline en Claire! Van harte, ik ga jullie mailen voor de afhandeling.

Mijn digitale opruimtip: ik heb zojuist (ok per ongeluk maar toch) mijn mailbox ontdaan van alle persberichten die voor 2022 verstuurd zijn. Weer 1500 mailtjes minder die geheugen vreten. 

Lees ook:

Wat is jouw beste kuistip voor 2023?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Anneliese de Waal zegt:

  Heerlijk om mee schoonmaken, ik doe erg graag mee 😊😊.
  Om de wc mee te ontstoppen, een fles echte cola.

 2. co zegt:

  wij hebben een robotstofzuiger. bespaart een hoop tijd voor een rotklus 😉

 3. Maaike ten Hoor zegt:

  Poeh een schoonmaaktip, dat kan je beter niet aan mij vragen, want mijn huis is ook altijd een zooitje. Ik heb wel nog een hele goede tip om vlekken uit kleding te krijgen, ossenwas! Oh ja, ik weet wel een heel goede tip voor bruine aanslag in de wc, even een wastablet (liefste zo eentje met vloeistof erin, en dan een witte kleur of blauw), en dan gewoon in de wc leggen en wachten. Dan wordt het vanzelf weer mooi wit!

 4. Pauline zegt:

  Iedere dag 5 minuten inplannen om iets in huis te doen (opruimen voornamelijk)

 5. Margo zegt:

  Ik heb ‘m zelf helaas niet, maar een robot stofzuiger lijkt me heerlijk en zou me veel tijd schelen.

 6. Inge van Dijk-Stoop zegt:

  Mijn tip (wellicht niet helemaal handig als je huis al een ontplofte rommel is tot aan tokio): probeer een vaste routine aan te houden, iedere dag een beetje. Voor mij werkt dat veel fijner dan dat het teveel wordt. Dan zie ik er enorm tegenop en heb ik helemaal geen zin meer om eraan te beginnen. En vooral, maak het poetsen leuk, ik bel met vriendinnen (oortjes in) of swing erop los met de muziek flink hard aan.
  Overigens lijken me deze producten echt fantastisch, ik zou ze heel graag willen proberen (en grote kans dat het blijvertjes zijn)!

 7. anja zegt:

  denk dat ik vooral bij ben met schone ramen van de auto dat ik altijd veilig bij de weg kan gaan

 8. De buitenkant van de ramen met autowas behandelen. Dan hoef je veel minder vaak je ramen te lappen.

 9. Neeltje zegt:

  Mijn ultieme tip is voor de douche een mengsel maken van azijn, water en dreft en dit op de wand spuiten. Doet wonderen tegen kalkaanslag!

 10. Ilona zegt:

  De kerstboom in een oude dekbedhoes doen, zo voorkom je allemaal losse naalden in huis met het naar buiten sjouwen! Werkt heel fijn

 11. Ilona zegt:

  De kerstboom in een oude dekbedhoes doen, zo voorkom je allemaal losse naalden in huis met het naar buiten sjouwen!

 12. Gea zegt:

  In de ochtend meteen een was draaien en daarna opruimen, ik ben dan al klaar met de was.

 13. Brii zegt:

  Korels van Robijn in de stofzuiger om zo een heerlijke geur te creëren in huis

 14. m chen zegt:

  Kinderen laten meehelpen net als tijdens koken of bakken jong geleerd oud gedaan!

 15. Suus zegt:

  Een grote glazen pot met deksel vullen met de schillen van opgegeven citrusvruchten (citroen, sinaasappel, mandarijn, limoen, allemaal prima), pot aanvullen met schoonmaakazijn. Deksel erop, paar weken laten staan en voilà, je hebt schoonmaakazijn met een heerlijk intense citrusgeur. Zelfgemaakte en heel goedkope allesreiniger, ruikt echt heel lekker!

 16. Dineke zegt:

  Kachelruitje van de kachel krijg je makkelijk schoon met een oude krant (of ander papier) natmaken mrt n beetje water, ff in de as dippen en vegen maar. Schoon!

 17. Lottie zegt:

  Keihard goede muziek en je zult swingend schoonmaken!

 18. Jojanneke zegt:

  Multitasken!! Zo krijg je heel veel klusjes tegelijk klaar :o) . Ideaal!!!!

 19. Marian B zegt:

  Azijn is niet duur en maakt goed schoon.
  Verder lees ik graag mee voor goede tips. Die kan ik wel gebruiken.

 20. Wilmsen Anita zegt:

  De douche na gebruik direct afdrogen. Geen kalk meer

 21. Astrid van Rekom zegt:

  De frituurpan aanzetten met water en een afwasmachine tablet

 22. Lee-Ann zegt:

  De belangrijkste tip, doorzetten

 23. Anita te Gussinklo zegt:

  Wrijf dof RVS (zoals vaatwasser, fornuis) op met wat slaolie of babyolie. Je zult zien dat het RVS weer prachtig en streeploos glimt.

 24. Yoko zegt:

  Een peuter! Met een peuter in huis heb ik toch
  ineens heel vaak een poetsdoek in m’n handen en dan pak ik gelijk wat meer mee dan direct noodzakelijk:)

 25. Anita zegt:

  Je kunt muggenpoep makkelijk verwijderen met koude thee

 26. Debby Koeman zegt:

  Ik doe net als jij mijn voordeel met de schoonmaaktips, want ik leef ook in één grote chaos. Er valt niet tegen op te ruimen, ik ben rechts nog niet klaar of links is het alweer een puinhoop. Baking Soda is mijn beste vriend, je kunt er zoveel mee! Strooi het over de vloerbedekking om het schoon te maken, bij het opzuigen neutraliseer je ook gelijk vieze luchtjes in de vloerbedekking en stofzuiger. Maar je kunt het ook gebruiken om de gootsteen te ontstoppen, zilver te poetsen of de badkamer schoon te maken.

 27. Nelly zegt:

  Gebruik shampoo om vetvlekken te verwijderen, ook in je kleding

 28. Anna zegt:

  Ik heb een mini nepkerstboompje die je kunt optillen dus ik laat hem gewoon versierd staan en kan hem zo optillen en naar zolder brengen. Ik doe graag mee

 29. Inge zegt:

  Natuurazijn in de waterkoker doen om deze te ontkalken. Daarna soda in de afvoer van de douche en de kokende azijn erop gooien. Waterkoker én doucheputje schoon!

 30. Esmeralda zegt:

  azijn, azijn, azijn, voor heel veel dingen. en de oven/bakplaat schoonmaken met ovenreiniger en er daarna huishoudfolie opleggen, dit een aantal uur laten liggen en dan haal je alles er zo vanaf!

 31. Betty zegt:

  Mijn tip is bijhouden. Als je alles goed schoonmaakt en dan weer een tijd niet dan heb je meer werk.
  Als je het wekelijks bijhoudt is het niet eens zoveel werk, als is het niet mijn hobby 😉

 32. Marian zw zegt:

  Ooral die 7 dagen spreekt me wel heel erg aan. Wat ik doe in na het douchen alles even insprayen. Even laten intrekken, schoonspoelen en droogtrekken. Scheelt me een hoop poetsen en kalkaanslag

 33. elisabeth maria martina zegt:

  doucheputje ontstoppen met baking soda en azijn beste tipe ever

 34. Claire zegt:

  Wat een onwijs mooi en leuk pakket! Vegan en kindvriendelijk? Helemaal mijn kopje thee! Haha! Beste opruimtip? Doe het met muziek! Dat maakt het zoveel leuker en makkelijker! Ik heb zelf een paar eigen Spotify lijsten waardoor ik altijd mijn eigen muziek binnen handbereik heb.

 35. Xaviera Jamie zegt:

  Ik ruim mijn nepkerstboom altijd heel handig op! Ik heb een oud eenpersoons dekbedovertrek en daar zet ik de boom met lampjes en al in en ben het volgend jaar zo klaar met neerzetten. Het bevalt prima. Een echte kerstboom kun je zo heel snel opruimen. Geen naalden van binnen naar buiten.

 36. Eline zegt:

  Een budget tip is schoonmaak azijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.