Skivakantie ecofriendly?

Wintervakanties worden weer volop gepland met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht. Waar kun je nog mooi skiën? Klimaatverandering tast steeds meer sneeuwgebieden aan. Hoe kun je die natuur beschermen en toch genieten van winterse activiteiten? In dit artikel het laatste wintersportnieuws met tips om ecofriendly op skivakantie te gaan.

Veranderende ski gebieden

Wintersport en bagagemerk Thule wees mij op de grote veranderingen bij wintersportgebieden. Ze maakten er een prachtige documentaire over getiteld The Melting Point. Hier worden diverse wintersportgebieden behandeld en de gevaren door klimaatverandering: meer sneeuwverschuivingen en vallende rotsen bijvoorbeeld.

THE MELTING POINT from Lorenzo Alesi on Vimeo.

Skiërs en avonturiers Lorenzo Alesi en Alice Linari – merkambassadeurs voor Thule – besloten hun passie op de proef te stellen door duurzaam te skiën en te reizen door half Italië. Van de meest zuidelijke gletsjer van Europa tot de hoogste berg van het continent, de Mont Blanc. In deze documentaire interviewen ze berggidsen en andere lokale experts over hoe klimaatverandering de skiparadijzen van Europa verwoest. Iets om bij stil te staan en je vakantie wat duurzamer aan te pakken? Ze tippen bijvoorbeeld elektrisch rijden, ski materiaal van gerecyclede en organische vezels om het tij te keren. Zoals bijvoorbeeld de weerbestendige reistassen van Thule.

Duurzaam toerisme naar de poolcirkel

Hoe kun je milieuvriendelijk reizen en toch geniten van je vakantie? Reizen met respect voor mens, milieu, natuur en cultuur is ook voor reisaanbieder Voigt Travel hèt uitgangspunt. Zij kijken naar zowel de reiziger van nu, als de reiziger van de toekomst. Alleen door respect te tonen voor mensen, milieu, natuur en cultuur kunnen ook de komende generaties vakantie blijven vieren. Noord-Europa is wat dit betreft de ideale wereld, want deze regio is koploper op gebied van duurzaamheid.

Noorderlicht Luosto - Ruben Weytjens
Foto: Noorderlicht Luosto – Ruben Weytjens

Voigt Travel werkt alleen samen met lokale en regionale accommodaties en excursieaanbieders, zodat het geld dat reizigers besteden daar direct in de lokale economie terechtkomt. En het mes snijdt aan twee kanten: door het contact met kleinschalige accommodaties en excursieaanbieders hebben reizigers een intensere ervaring. Ze logeren als het ware bij de locals thuis en leggen gemakkelijk contact. Zo kom je nog eens op een bijzondere plek, waar niet veel mensen geweest zijn!

Lees ook Lekker warm in Protest Sportswear + kortingscode

Oad Reisbrochures

Val Gardena wint titel ‘beste Italiaanse skiresort 2021’

Val Gardena is onlangs uitgeroepen tot ‘beste skiresort in Italië’ tijdens de World Ski Awards. De prijs is de ultieme prestatie in de wereldwijde skigastvrijheid en is gebaseerd op de evaluatie van gerenommeerde experts op het gebied van skitoerisme gecombineerd met de mening van bijna een miljoen skifans van over de hele wereld.

ski kinderen italie
Foto: Wisthale.com, Dolomieten, Val Gardena

Val Gardena biedt een mooie combinatie tussen Italiaanse gastronomie en natuur. Er zijn talloze berghutten in dit magisch winterparadijs waar je kan genieten van heerlijke regionale gerechten met een adembenemende uitzicht over de Dolomieten. Val Gardena heeft dit seizoen ook twee nieuwe afdalingen, de nieuwe Pilat-piste van de Alpe di Siusi naar Ortisei en de zwarte “La Ria”-piste op de Dantercepies, geopend, een echte aanwinst voor het gebied. Daarnaast wacht “The Legendary 8”, acht ongelooflijke hellingen die skiërs een certificaat van voltooiing oplevert na afronding. Val Gardena staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je kunt er ook prachtige winterwandelingen maken en er is 115 kilometer aan langlaufparcours beschikbaar.

Lees ook De 7 leukste wintervakantie bestemmingen

boek je vakantie bij de ANWB

Eco toerisme met rendieren

In Noorwegen is een slee ritje met rendier onderdeel van het eco toerisme, of doe hetzelfde met husky’s. Ook een tour met gids naar het Noorderlicht is een duurzame excursie die je hier kunt maken. En mocht je de elfstedentocht nu heel erg missen: het is en Zweden vaak koud genoeg voor natuurijs en schaatsvakanties behoren tot de mogelijkheden. Zelfs in Stockholm schaats je nu op het ijs rondom de vele eilanden waarop de stad is gebouwd en dat kan veilig met een lokale gids. Leuke combi van wintervakantie en stedentrip toch?

rendier rit ecotoerisme
Foto: www.nutti.se Asaf Kliger, imagebank.sweden.se

Naar buiten goed voor de ogen van je kinderen

Buitenspelen in de winter kan perfect tijdens een wintervakantie. In de winter zitten kinderen anders veel te veel achter een schermpje. Lilian van den Berg van Kenniscentrum Sport & Bewegen zegt: “Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder vaak en minder lang buiten spelen als vroeger. In de zomermaanden spelen kinderen gemiddeld 17 uur per week buiten; in de koude maanden is dat slechts 8 uur gemiddeld. In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Slecht weer is een van de belangrijkste belemmerende factoren. Buiten spelen kent veel positieve effecten op de gezondheid van kinderen in het algemeen en specifiek op de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Kinderen kunnen door buiten spelen goed leren bewegen. Ook heeft het een positief effect op het zicht van kinderen: door veel dichtbij te kijken, kan er bijziendheid ontstaan. Daarnaast kunnen ze sociale vaardigheden oefenen.” Een goed excuus om lekker met je kinderen naar buiten te gaan in de sneeuw dus!

Slow, duurzaam en milieuvriendelijk reizen op Wellness gebied

Travelsite Wellnessspots signaleert in haar trendonderzoek ook een focus op duurzaam reizen. Juist ook in combinatie met wintersport. We gaan steeds bewuster leven met meer aandacht voor de natuur. Die ontwikkelingen zie je ook terug in het wellness gedrag van mensen. Reizigers verblijven langer op een plek, mensen willen geen lijstjes meer afstrepen om alles te zien maar genieten ervan om in wellness resorts alle faciliteiten te ontdekken. Ze gaan mindful wandelen met aandacht voor de natuur of gaan bosbaden, een combinatie van mindfulness en meditatie dat in Japan heel populair is en daar Shinrin Yoku heet.

Er wordt meer gelet op de ecologische en CO2 voetafdruk en klimaatwijs op vakantie gaan. Ontspannen en genieten op duurzame vakantiebestemmingen geeft mensen meer en meer het gevoel dat ze met een schoon geweten op vakantie kunnen gaan. Een voorbeeld hiervan zijn de BIO HOTELS, een van de grootste verenigingen van milieuvriendelijke hotels waarvan er in Europa meer dan 100 te vinden zijn. Het meest duurzame hotel ter wereld is het Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba. Zij hebben als eerste hotel ter wereld de prestigieuze Global United Nations 2020 Climate Action Award for Climate Neutral Now gewonnen.

sauna wellness winter beleving
Foto: Wellnessspots

Wellness combineren met wintersport is hot & happening. Denk daarbij aan bubbelen onder het Noorderlicht, badderen in een boomstam, vinotherapie in een wijnbad, een bierspa bezoeken of in een appel, melkbad of wolbad stappen kan ook. Het Apfelhotel Torgglerhof Farmhouse met een Bio Appel Sauna is uniek in de wereld en gewaardeerd met een Ahead Europe Award voor het geweldige design. Een bijzondere sauna experience kun je dit jaar beleven in Estland waar op 22 juni 2022 de eerste World Sauna Race wordt gehouden en afkoelen na een sauna bezoek kan bij het bijzondere Artic Bath hotel in Zweeds Lapland.  

Lees ook Hoe bereid je je voor op een skivakantie?

Kortom, skiën kan nog maar veel reizigers buigen het om naar een algemenere wintervakantie met oog voor de natuur. Heb jij nog mooie tips voor een eco friendly skivakantie?

Lekker naar buiten met een warme jas!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.