Welke vloer wordt het?

Yes, een nieuw huis! Dolblij hoor je dat je bent ingeloot voor een huurwoning of dat je bod op een koopwoning is geaccepteerd. Maar dan blijkt de vloer die er in ligt toch niet je ding te zijn. Of er ligt helemaal niets op de vloer behalve kaal beton. Zoals bij mij het geval was. En bij nieuwbouwwoningen is dat natuurlijk ook zo. Wat voor soort vloer kies je dan?

In mijn familie zijn we lekker bezig met nieuwe woningen. Zelf ben ik dit jaar verhuisd en er zijn 2 gezinnen die net gehoord hebben dat ze zijn ingeloot voor een nieuwbouwwoning. Mijn oude woning hebben we een jaar lang verbouwd en ooit woonden we in een flatje dat op de slooplijst stond. Elke keer weer koos ik een ander soort vloer uit. Als jij denkt “wat voor soort vloer moet ik kiezen?” zet ik in dit artikel wat voor- en nadelen op een rij.

Zeil

Toen ik net ging samenwonen in een huurflatje kozen we voor zeil op de grond. Budget hadden we niet en zeil was goedkoop. Bovendien is het heel makkelijk te vervangen. Nadeel is alleen dat het er vaak ook goedkoop uitziet. Bij ons ging er destijds ook vuil onder zitten. En met het stofzuigen kwam het soms een stukje omhoog.

PVC vloer

Bij mijn huidige woning was ik in eerste instantie van plan om voor een PVC vloer te gaan. Ik had hier goede ervaringen over gehoord van kennissen en familie. Een PVC vloer lijkt op hout, maar het legt net zo makkelijk als laminaat. Het is heel dun én het is duurzaam. Een PVC vloer kan ook op vloerverwarming omdat het de temperatuur van de omgeving makkelijk aanneemt. Nog een groot voordeel: een PVC vloer is waterafstotend. Uiteindelijk heb ik hier niet voor gekozen, omdat ik nu een sociale huurwoning heb. Een PVC vloer plak je als het ware vast en deze kun je dus niet meenemen naar een andere woning. Als alles goed gaat met mijn bedrijf, wil ik over een paar jaar weer iets kopen. Dan is het fijn als de vloer mee kan, al is het maar voor een deel.

pvc vloer uitzoeken

Gietvloer

Gietvloeren vind ik nog steeds prachtig! Ik houd van de moderne uitstraling ervan en ze kunnen prima op vloerverwarming. In mijn vorige woning gingen we op mijn verzoek dan ook voor een gietvloer op de begane grond, een gietgrindvloer om precies te zijn. Overal kleine steentjes en er bovenop een waterdichte coating. Helaas verkleurde deze vloer door de zon en kwam er al snel vuil tussen de kleine steentjes te zitten. Een grindvloer is gewoon erg lastig schoon te houden, ook al kun je hem dweilen en schrobben.

Hout

Een houten vloer geeft direct sfeer en warmte. Zeker in oude huizen zie je vaak houten vloeren. Het past goed wanneer je van een landelijke interieurstijl houdt. Voordeel van een houten vloer is dat je hem kunt verven en mee kunt nemen bij een verhuizing. In ons oude huis lag er in de woonkamer een houten vloer die wij op zolder hebben hergebruikt. De nerven tussen de planken, kraken, kan niet tegen water… het is niet mijn ding een houten vloer. Overigens kan het echt prachtig staan, maar ik zou er zelf niet voor kiezen.

Tegels

Tegels houden je vloer in de zomer lekker koel. Dat was afgelopen zomer natuurlijk een hele fijne eigenschap. Je kunt ze met de dweil makkelijk schoonhouden bovendien. En met vloerverwarming eronder zijn ze in de winter lekker warm. Onze badkamer had een retourslang van de radiator onder de tegels, een goedkoop alternatief om je badkamertegels behaaglijk te krijgen. Er zijn tegels in alle soorten en maten en je kunt ze in verschillende patronen leggen. Wij hebben destijds bij de tegelhandel aardig wat tijd doorgebracht omdat er zoveel keus was. In ons geval voor de keuken- en badkamermuren.

Laminaat

Tussen een houten vloer en een PVC vloer zit de populaire optie van laminaat. Makkelijk te leggen en mee te nemen naar een volgende woning. Bovendien is laminaat in vele prijsklasses beschikbaar en dus ook in betaalbare opties. Moet ik zeggen dat het alsnog een flink bedrag was omdat ik zowel de boven- als de benedenverdieping van laminaat heb voorzien. Ik heb gekozen voor brede planken met houtnerf in een wat matte kleur. Ben er heel erg blij mee en krijg er regelmatig complimenten over, maar laminaat heeft wel een nadeel: met dweilen en moppen of als er een glas omvalt, moet je echt zorgen dat je hem nadroogt of niet te nat maakt. Anders kunnen de planken krom trekken.

Vloerbedekking

Vloerbedekking, oftewel tapijt, is een warme en comfortabele optie in het geval van tocht over de vloer. In koude huizen maakt dit het behaaglijk en het geeft een huiselijke sfeer. Maakt je interieur aaibaar, zeker bij hoogpolig tapijt. Nadeel van tapijt vind ik persoonlijk dat je het niet goed schoon kunt houden. Mijn stofzuigers kregen het nét niet haarvrij. Met knoeiende kinderen is tapijt ook niet handig in je woonkamer, maar met kleine kruipertjes misschien wel heel fijn in de slaapkamers? In mijn oude huis hebben we een hoogpolige traploper laten leggen, tegen het uitglijden op de houten trap. Gaf direct een hele luxe en sjieke uitstraling!

Eco-friendly

Dan zijn er nog de eco-friendly opties voor je vloer zoals linoleum en kurkparket. Linoleum is de sjiekere variant van zeil, het is wat dikker en zowel strak als in patronen te leggen. Wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Ook heb je kurkparket: dit was hip en happening in mijn jeugd. Is erg mooi! Maar… wij moesten eens in de zoveel tijd alle meubels naar boven verplaatsen omdat het kurkparket opnieuw gelakt moest worden. Bij VT Wonen hebben ze ook volop vloerinspiratie om te bekijken.

Genoeg opties dus. Welke vloer wordt het voor jou als je er nu één uit zou kiezen?

Meer lezen op woongebied?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Maria ten Hoeve zegt:

    Leuk om te lezen dat je een hoogpolige traploper hebt laten leggen! Je ziet dit niet zo vaak meer in huizen, maar wij willen het ook gaan doen. Het geeft een karakteristiek en inderdaad luxe uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.