Kamperen in Frankrijk? Dit zijn 3 mooie routes!

Wil je kamperen in Frankrijk? Dan is het leuk om er een echte roadtrip van te maken en in verschillende regio’s een aantal nachten te verblijven. Of je nu van natuur, cultuur of gewoon van de zon en het lekkere Franse eten houdt: Frankrijk is een heerlijk vakantieland. Je geniet er nog meer van als je de lange afstanden opknipt met het boeken van verschillende campings. Zo pik je van verschillende regio’s meteen ook het beste mee!

camping frankrijk

Eerst kies je jouw route uit en daarna zoek je naar de leukste campings in Frankrijk. Een aanbieder als Vacansoleil heeft een enorm aanbod in heel Europa. Wil je langs de westkust rijden en zo afzakken langs de Atlantische Oceaan richting Spanje? Of rijdt je juist door het midden van Frankrijk en kies je de Provence met als eindbestemming een camping in de buurt van de Middellandse Zee?

argeles sur mer
De haven in Argelès sur Mer

Natuurlijk ook superleuk om zo’n zelfde roadtrip te plannen en te eindigen in buurland Italië! Vakantie aanbieder Vacansoleil heeft ook in dit vakantieland een enorm aanbod leuke campings in Italië. Zo kun je er een echt vakantie avontuur van maken door jouw eigen rondreis door Europa te boeken: afzakken via Frankrijk en bijvoorbeeld terug te rijden via Italië richting het Noorden en dan via Zuid-Tirol door Oostenrijk en Duitsland (stop bijvoorbeeld nog op een camping bij het Zwarte Woud of bezoek Europapark voor nog een dagje pretpark als afsluiter). Als je al je campings via een betrouwbare aanbieder boekt, weet je zeker dat je goed zit en dat de campings waar je even een paar dagen wilt ontspannen voor je doorreist aan al jullie wensen voldoen.

Hoe dan ook een mooi eindpunt is de regio Occitanië in Zuid-Frankrijk. Aan de westkant kom je dan bijvoorbeeld uit via Tarn et Garonne om te eindigen in een mooie badplaats als Argelès-sur-Mer. In mijn mailbox vond ik diverse mooie routes door Frankrijk, die je ook met bijvoorbeeld de fiets kunt doen. In dit geval zeg ik: met de auto kun je ook de mooie plekjes aandoen en dan uitstappen voor een wandelroute, bezienswaardigheid of huur via jouw camping een fiets of (voor de ervaren ruiters) boek een rit te paard!

Tarn et Garonne

De fietsroute La Vagabonde (V87) is een avontuur van ruim 500 kilometer lang, die je natuurlijk ook met de auto als uitgangspunt kunt nemen om de mooiste plekjes aan te doen. Je start in Montluçon in de Allier en eindigt vanaf deze zomer in Montech in de Tarn-et-Garonne.

Onderweg word je getrakteerd op een grote verscheidenheid aan landschappen: het meer van Vassivière, de vlaktes van de Tarn, het Plateau van Millevaches, de Dordognevallei en het regionaal natuurpark Les Causses du Quercy.

montech
Foto: Montech, Tourisme Tarn et Garonne, ADT82

In de Tarn-et-Garonne word je ontvangen door de groene heuvels van de regio Quercy Blanc. Vervolgens fiets je langs zonnebloemvelden, wijngaarden, boomgaarden en de rivier Aveyron richting Montauban.

Vanuit dit roze stadje kun je verder op de fietsroute La Vallée et Gorges de l’Aveyron à vélo of je weg vervolgen op de route Le Canal des 2 Mers à vélo naar de eindbestemming Montech, genietend van ongerepte natuur en water. Bovendien geven plaatsen als Lafrançaise et Montauban een goed beeld van de typische Zuidwest-Franse architectuur. Kortom, een route met alles erop en eraan!

Langs de Atlantische kust

De historische hoofdstad van Bretagne, Nantes, is het startpunt van een unieke fietstocht door eeuwenoude Bretonse landschappen van de Atlantische Oceaan naar het Kanaal. Met onderweg talloze bezienswaardigheden: verrassende kunstwerken, kleine en grote havens, moerassen, waterwegen. Iets ten zuiden van Nantes vind je overigens ook het machtig mooie historische themapark Puy du Fou, zeker een bezoek waard met tieners!

De exacte fietsroute kun je gratis vinden op de site van het toerismebureau van Voyage en Bretagne, Vacansoleil heeft in deze regio verschillende campings van waaruit je de woeste moerassen, bucolische waterwegen met knusse sluisjes en karaktervolle stadjes met een onvergetelijke sfeer kunt bezoeken. Reis je naar het Noorden dan eindig je bij de Smaragdkust en het hoogtepunt van de route: de abdij van Mont-Saint-Michel, die tijdloos uittorent boven een uitgestrekte baai.

voyage en bretagne montsaintmichel
Foto: Voyage en Bretagne

De route is opgeknipt van Nantes naar Saint-Nazaire. Vervolgens via het ongerepte landschap van de zoutpannen eindig je in het natuurggebied met goudkleurige rotsen van Pénestin. Dan via het binnenland naar Redon. Nu lang moerassen, leisteenrotsen en bossen door naar Rennes. Via Rennes voert de route je langs mooie sluisjes en oude watermolens richting Saint Malo. Het laatste stukje fiets je dan door polderlandschappen richting Le Mont-Saint-Michel.

Zak af via de Ardennen naar Savoie Mont Blanc en de Provence

Je kunt natuurlijk ook richting Zuid-Frankrijk afzakken via de Belgische Ardennen. Niet al te ver rijden, wel echt even eruit en midden in een prachtig natuurgebied. Ideaal voor wandelingen langs schattige riviertjes of door de bossen. Daarna zak je af richting de bergen van Savoie Mont Blanc, nu niet voor de wintersport maar omdat het daar in de zomer ook prachtig is.

In de omgeving van de stad Stratsbourg is trouwens de mythe van de Paashaas die chocolade rondbrengt ontstaan, wist je dat?

pasen willy wonka event lacocquillade
Wij vierden Pasen met een Willy Wonka speurtocht op de wijngaarden van La Cocquillade (regio Luberon in de Provence). Je kunt rond Pasen overal dit soort leuke activiteiten voor kinderen boeken op het Franse platteland. De beloning was een flinke voorraad chocolade! 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het gebied herbergt 112 van de beste en meest gerenommeerde resorts ter wereld. Dat betekent een berg-walhalla met majestueuze bergtoppen en prachtige vergezichten. Savoie Mont Blanc is daarmee zeer aantrekkelijk in het zomerseizoen, tussen de vier grote meren en bergen. Het is een paradijs voor bergliefhebbers, met uitgestrekte beschermde gebieden, een nationaal park (La Vanoise), twee regionale parken (Bauges en Chartreuse) en vele natuurreservaten.

savoie mont blanc hike
Foto: PR Savoie Mont Blanc. In deze kun je wel 8.000 km aan routes voor trailrunnen ontdekken. 

Dan reis je verder naar het zuiden en moet je zeker de Pont du Gard bekijken! En natuurlijk een dagje naar de prachtige stad Avignon

Mijn persoonlijke aanrader is de regio Luberon, met prachtige dorpjes als l’Isle sur la Sorgue. Dit is dé plek van de paarse lavendelvelden en er is zelfs een Lavendelmuseum te vinden met Nederlandstalige audiotour. In deze contreien vind je een groot aantal schilderachtig mooie dorpjes die in de lijst staan van ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Denk aan Gordes, Lourmarin, Bonnieux, Oppèdes, Ménerbes en Roussillon. Die laatste is bekend om de unieke Ocres: het okergeelkleurige landschap. Heel bijzonder om doorheen te wandelen of fietsen, of zoals wij: met een paardenkoets te doorkruisen. Ook fijn: in deze regio aan de voet van de Alpen regent het bijna nooit.

ocre luberon france frankrijk
Les Ocres, heel bijzonder! De wereldwijde okerwinnig vindt hier haar oorsprong. Nog altijd is het een belangrijk exportproduct voor Frankrijk. Niet alleen als pigment, maar vooral voor het maken van rubber. Zonder oker geen autobanden of rubberen regenlaarzen.

Tip: houd je reis bij in een Vakantiedagboek of bewaar entreekaartjes en bonnetjes in een mooie herinneringen pot die je met de jaarwisseling opent.

Lees ook:

Wat zijn jouw aanraders voor een camping rondreis door Frankrijk? Welke Vacansoleil camping is je favoriet?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.