Lavendel Museum in Luberon, Frankrijk

Reis je af naar de Provence in de maanden juni of juli? Dan kun je de prachtige lavendelvelden in volle bloei aanschouwen. Op andere momenten in het jaar is daar gelukkig het Lavendelmuseum in Carbrières d’Avignon in de regio Luberon in Frankrijk. Luberon is een prachtige regio om te bezoeken en in het Musée de la Lavande kun je gewoon in het Nederlands alles horen over de geschiedenis van deze geurige bloem!

lavendel museum luberon france frankrijk

Wij waren uitgenodigd door het lokale toerisme bureau om een kijkje te nemen in dit museum tijdens het paasweekend van 2023. Onthaasten met mijn tienerdochters in Frankrijk was het devies en wij houden zeker van lekkere geurtjes en beautyproducten. Bovendien hadden we in het pittoreske dorpje Gordes al leuke t-shirts met dit bloemetje gekocht als souvenir.

Zoals je ziet heeft het museum een ruime parkeerplaats voor de deur. Wij verbleven in Isle sur la Sorgue op zo’n 10 km afstand van het museum en reden er met onze cabrio kever naartoe. Deze auto uit 1969 kun je huren via Yes Provence, het is een zogenaamde Coccinelle car. Er werd veel naar ons gezwaaid onderweg. Hoewel de auto er en route mee stopte, kreeg ik hem (dit keer) snel weer aan de praat. Slow Tourism it is!

musee de la lavande luberon

De foto’s waar we met z’n drietjes op staan zijn overigens gemaakt door een lieve Amerikaanse dame, die we in het hotel hadden ontmoet. Reizen is nieuwe mensen leren kennen en avonturen beleven tenslotte! Althans, dat is wat ik mijn kinderen graag wil meegeven.

musee de la lavande luberon

Nederlandstalige audiotour

Spreek je (net als wij) niet zo heel goed Frans? Geen probleem bij dit museum. Bij de entree hebben ze Nederlandstalige folders en je apparaatje voor de audiotour wordt ingesteld op het Nederlands. (Of Engels in het geval van onze vriendin uit de USA.)

musee de la lavande luberon
Gewoon in het Nederlands.

Bij elk punt in het museum tik je het nummer in op de bordjes en je hoort in je eigen taal de uitleg. Ideaal!

musee de la lavande luberon

Klein maar fijn

Het museum is niet heel groot, in een uurtje ben je er wel doorheen. Toegang kost 8 euro. Je start met een film in een klein bioscoopzaaltje, daarna kom je bij de oude gereedschappen om lavendel te destilleren. De kinderen gingen al snel lekker tekenen en digitale spelletjes spelen in het museum, zodat wij rustig en met interesse alle verhalen konden luisteren met het audiotour apparaatje. Deze leg je na afloop in een mandje en dan arriveer je in de giftshop.

musee de la lavande luberon

Deze souvenirwinkel is bijna net zo groot als het museum. Je kunt hier producten proberen waarmee je bijvoorbeeld je spieren kunt verlichten of je huid verbeteren. Zelf kocht ik een massageolie met lavendelextract en een geurzakje voor in de kledingkast.

lavendel museum luberon france frankrijk
Bij het Lavendel Museum kun je uitstekend shoppen.

Workshops

Ondertussen kregen mijn kinderen een mini-workshop waarbij ze zelf een soort geurlollie met lavendelzaadjes maakten, voor in hun eigen kledingkasten. Heel erg leuk deze keepsake. En wederom gaf het ons volwassenen de gelegenheid om rustig te snuffelen tussen de zeepjes en zalfjes.

lavendel museum luberon france frankrijk

Het bleek daarna echter nog niet klaar! We hadden geluk dat er in de museumtuin workshops aquarel schilderen werden gegeven. Voor 3 euro per persoon konden we zelf een mooie schildering maken, met een geurtje. Dit was misschien wel het allerleukste van de hele reis!

lavendel museum luberon france frankrijk

We moesten even wachten en haalden voor 1 euro per stuk een blikje frisdrank uit de automaat. Daarna gingen we creatief aan de slag met de aquarelverf. Heel rustgevend om te doen en het resultaat was super. Aanrader dus, maar wel een kwestie van geluk hebben.

Kijk hier voor meer informatie:
Musée de la Lavande
Adres: 276 Route de Gordes, 84220 Cabrières-d’Avignon in Luberon, Frankrijk

lavendel museum luberon france frankrijk

Houd jij ook zo van de geur en kleur van lavendel?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.