Ooit gehoord van autofagie?

Heb jij ooit gehoord van het celvernieuwingsproces autofagie? Ik tot voor kort niet, maar ineens kom je het overal tegen… Zo las ik er over in het boek intermittent living waarbij de schrijver de Ziekte van Lyme heeft overwonnen en uitgebreid ingaat op allerlei bijzondere lichaamsprocessen. Ondertussen kreeg ik van Alka het voedingssupplement Spermidine toegestuurd, wat onder meer de autofagie stimuleert en bij longcovid erg kan helpen. In dit artikel meer info over dit ingewikkelde onderwerp én ik mag enkele lezers blij maken met Spermidine!

spermidine tegen longcovid

Laat ik voor nieuwe lezers nog even toelichten dat ik als leergierig mens, het heerlijk vind om me in heel veel onderwerpen te verdiepen. Multipotentialist, hoogbegaafd, geen idee, als ik iets interessant vind dan duik ik er graag in, totdat ik het weer saai vind worden en door ga naar het volgende. Op deze blog kun je dus ook van alles lezen. Sinds mijn lichaam getroffen werd door longcovid, staat het onderwerp ‘gezondheid’ hoog op mijn interesselijstje. Ik wil gewoon weten, waarom mijn lijf niet meer doet wat het deed en waarom het ‘raar’ reageert. 

Longcovid en autofagie

Mijn beste tips over leven met longcovid, zette ik al eens op een rij. Anno 2023 ben ik voor 90% weer de oude, mits ik bepaalde dingen niet meer doe (hardlopen, langer dan 10 minuten fietsen, dat soort dingen). Toen het merk Alka (waar ik vaker mee samenwerk) me mailde dat hun nieuwste voedingssupplement Spermidine positieve effecten heeft op longcovid, was ik direct getriggerd. Zou het voor mij ook nog iets kunnen betekenen?

Het onderzoek loopt echter nog. Tot nu toe betreft het vooral verbetering van het geheugen en enkele mensen die (na 2 jaar tobben) na 2 weken hun energie, geur en smaak terugkregen. Op de website van de Stichting Zuurbase kennis kun je er meer over lezen. 

Zo blijkt dat bij longcovid patiënten als ik, het coronavirus een soort suïcide missie activeert van je cellen (daarom heb ik 2 jaar pijn aan mijn long gehad en is deze nog steeds gevoelig) én het proces van autofagie vertraagd. En autofagie blijkt dus het zelfreinigende proces van je cellen te zijn, hiermee kun je ontstekingsreacties reguleren en ziekteverwekkers uit je lijf verwijderen. 

Een infographic over het autofagie proces

 

autofagie
Infographic: ALKA

Autofagie stimuleren om kapotte cellen te repareren

Ons lichaam is van nature in staat zichzelf te ontdoen van afvalstoffen, een reinigingsproces dat autofagie wordt genoemd. Schone en gezonde cellen zijn een belangrijke basis voor een gezond lichaam, maar naarmate we ouder worden neemt de recycling van niet meer functionerende cellen steeds verder af. En ziektes als longcovid vertragen het proces behoorlijk.

Onderzoekers ontdekten dat er een lichaamseigen stof is die autofagie kan stimuleren. Spermidine is de naam van deze grote schoonmaker, die voorkomt in alle lichaamscellen en in voedingsstoffen als boekweitkiemen, tarwekiemen, gedroogde sojabonen, gerijpte cheddar en paddenstoelen. Spermidine Forte is nieuw van Alka® en het eerste supplement met dit unieke ingrediënt. Het bevat een hoge concentratie spermidine van maar liefst 3mg per capsule uit speciaal geteelde boekweitkiemen en is glutenvrij.

 

Boekweit ingredient Spermidine
Uit boekweitmeel komt dit gezonde ingrediënt met Vitamine B en Zink.

Onder bepaalde omstandigheden (dus niet als je een actieve immuunziekte als longcovid hebt) kun je ook intermittent fasting (16 uur achter elkaar niets eten) inzetten om autofagie te stimuleren. Een ander ’truukje’ dat helpt is regelmatig (bijvoorbeeld 30 seconden) koud douchen. In het boek Intermittent Living kun je hierover meer lezen, dat boek gaat écht de diepte in wat betreft de micro processen in je lichaam.

Wat doet Spermidine?

Met de jaren neemt de autofagie van het lichaam af, waardoor cellen minder goed in staat zijn afvalstoffen te verwerken. Ook worden we dagelijks blootgesteld aan toxines (gifstoffen) door het eten van bewerkte voeding, het drinken van alcohol en het inademen van uitlaatgassen en andere giftige stoffen. Eigenlijk heeft ons lichaam daardoor steeds meer autofagie nodig, terwijl de cellen daartoe steeds minder in staat zijn.

Spermidine stimuleert het verwijderen van cellen die niet meer functioneren. Celafval wordt vervolgens afgebroken tot kleine moleculen die door het lichaam worden hergebruikt. Met autofagie kun je je lichaam ontzuren op celniveau. Het is een proces dat in alle cellen plaatsvindt – van nieren en lever tot huid en hersenen. Kortom: een enorme boost voor je gezondheid.

Er zijn inmiddels al bijna 14.000 wetenschappelijke onderzoeken verricht naar het stofje Spermidine!

Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van Spermidine, voor wie meer wil googlen heb ik de technische termen erbij gezet:

 • Ondersteunt het immuunsysteem (verbetert de werking van T-cellen)
 • Helpt je energieniveau (bevordert de werking van mitochondriën, de energiecentrales van je cellen)
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Langere levensverwachting en betere cognitieve vermogens (onderzoek gedaan in Bruneck, Italië gedurende 20 jaar, deelnemers leefden gemiddeld bijna 6 jaar langer en hadden een beter geheugen)
 •  Kan helpen bij neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer, Parkinson en Huntington (ziektes met giftige eiwitten in de hersens, die door het autofagie proces kunnen worden opgeruimd)
 • Beschermd tegen hart- en vaatziekten (onderzoeker Tobias Eisenberg uit Oostenrijk is hiermee bezig)
 • Verlaagde bloeddruk
boekwijtveld spermidine Alka
Foto: PR

Maar die naam Spermidine dan?

Ja, dat is grappig en die voel je natuurlijk al aankomen. Spermidine werd voor het eerst ontdekt in sperma, vandaar de naam. Bedacht door dokter Frank Madeo en het stofje kreeg direct wetenschappelijke aandacht. Onderzoekers brengen spermidine in verband met gezondheidsvoordelen als een langere levensverwachting, een hoger energieniveau en het behoud van een sterk immuunsysteem. Maar goed, sperma is dus niet het enige ‘natuurlijke product’ waar het stofje in zit. Zie hierboven de foto van een veld vol boekweit. 

Hoewel het mogelijk is om spermidine uit voeding te halen, is dat lang niet altijd realistisch. Bodemverarming leidt tot steeds minder aanwezige voedingsstoffen. Dat geldt overigens niet alleen voor spermidine. Wist je dat het magnesiumgehalte in spinazie bijvoorbeeld de afgelopen 17 jaar met 76% is afgenomen? De oorzaak: niet-biologische landbouw.

Behalve het eten van meer voeding met spermidine en het slikken van supplementen, draagt ook periodiek vasten – tenminste zestien uur achter elkaar – bij aan autofagie. Het combineren van deze drie zaken heeft het grootste effect op het reinigingsproces van de cellen. 

Mijn ervaring met Alka Spermidine capsules 

Alka stuurde mij enkele doosjes met dit voedingssupplement toe om zelf te proberen. Een doosje met 30 capsules biologische spermidine kost € 59,95. Ze stuurden me ook drinkpoeder toe, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik geen fan ben fan drinkpoeders. Ik slik liever een pilletje. Dit poeder heb ik dan ook nog niet geprobeerd, ook al zeggen ze dat je het in bijvoorbeeld vruchtensap zou kunnen oplossen in plaats van water om er een minder ‘medisch’ idee bij te hebben. Maar goed, wel een mooie oplossing voor mensen met slikproblemen.

Wat er in de spermidine capsules zit? Naast de 3 mg spermidine, zitten er allerlei B-vitamines in: B1, B2, B3, B5, B6 en B12 en ook Biotine (B8) en Foliumzuur (B9) en 1,5 mg Zink. Het is vegan en glutenvrij. Je mag maximaal 1 capsule per dag nemen, ze adviseren dit met een maaltijd te doen.

Inmiddels heb ik het eerste doosje van 30 capsules leeg en ben ik begonnen aan de 2e. Vanwege persreizen moest ik wat dagen overslaan, had het niet mee op reis. Tijdens een verplichte fietstocht op één van de persreizen, kwam ik er op de ‘harde’ manier achter dat ik nog altijd de longcovid-gevolgen in mijn lichaam ondervind. Compleet kapot (na een fietstocht van 15 minuten op tempo 80+er) stortte ik op een bankje neer en kon ik alleen maar naar grassprietjes kijken. Al het andere kostte teveel energie. Iemand anders heeft mijn fiets ingeleverd. Confronterend, maar… je moet door op zo’n moment. Thuis zou je even gaan liggen, maar dat kon natuurlijk niet. Wel merkte ik dat ik met een hersteltijd (op dat bankje in mijn uppie) van slechts 10 minuten weer in staat was om naar de volgende bestemming te lopen. Was maar een paar minuutjes, naar een restaurant waar we konden zitten.

fietsen in vlaanderen
Fietsen op persreis in Vlaanderen.

Deze hersteltijd is flink korter dan wat ik voorheen nodig had! 

Oh en wandelen kan ik prima en op een flink tempo ook, dus verder nergens last van gehad. Een persreis is (voor de mensen die dit niet weten) geen vakantie: in een paar dagen tijd wordt je geacht zoveel mogelijk te zien en beleven, alert en geïnteresseerd te luisteren naar alle gidsen en natuurlijk de nodige foto’s te schieten. In dit geval was ik voor 3 dagen met de trein naar België voor een groepsreis met 10 journalisten die ik nog niet kende, we bezochten onder andere 5 kastelen, een abdij, de polders van het Sigmaproject (Belgische variant op onze Deltawerken), diverse restaurants, sliepen in 2 verschillende hotels en liepen na afloop nog een half uur met onze bagage van de Waterbus naar het station van Antwerpen. Dan heb je een beetje een indruk. Het was goed verzorgd en op het fietsen na, had ik meer dan voldoende energie tijdens deze reis. Alleen ’s avonds nog uitgaan lukte me niet, maar ik heb wel met een paar mensen gezellig een terrasje gepikt in het mooie Gent.

 • Dus ben ik energiek? Jazeker!
 • Kan ik gedurende zo’n intensieve trip alle informatie goed in mij opnemen? Yes (behalve na het fietsen).
 • Hoe zit het met ontstekingen? Lastig te zeggen, sinds de covid heb ik alleen laaggradige ontstekingen gehad (met de covid max 38,2). Sinds het slikken van de spermidine ook niet ziek geweest, nu ietsje snotterig maar het hooikoorts seizoen begint dus niet heel raar. Vorige week nog bloed gedoneerd en mijn bloeddruk etc was in orde, wondjes zoals de prikwond genezen snel.  
 • Is mijn lijf nog aangetast door de longcovid? Helaas nog wel…

In het kader van alle beetjes helpen en omdat ik niet denk dat ik genoeg spermidine binnenkrijg via mijn normale voedingspatroon, blijf ik dit supplement wel slikken. Daarnaast slik ik levertraan (vitamine A en D) op basis van de adviezen die ik eerder kreeg na een medische thermografie. Omdat ik geen conditie heb, moet ik iets doen om gezond ouder te worden ten slotte. Alles wat ook maar de kans heeft om mijn longcovidklachten nog verder te laten slinken, grijp ik graag aan. Bovendien gebruik ik de Alka deodorant en Alka crème al langer en vind ik dat fijne producten.

Waar te koop en wat kost het?

Alka Spermidine Forte is verkrijgbaar bij de vakdrogist, gezondheidswinkel, reformwinkel en online voor de adviesprijs van € 59,95 voor 30 capsules of € 109,95 voor 60 capsules. Het product is volledig natuurlijk, de in het complex verwerkte boekweitkiemen stammen uit biologisch boekweit dat ecologisch wordt gekweekt. Het Alka Spermidine drinkpoeder is € 42,95 voor 30 zakjes. Het product is niet bedoeld voor kinderen.

 

Winactie: maak kans op Spermidine

Denk jij dat Vitamine B, Zink en Spermidine ook op jouw gezondheid een positieve invloed kunnen hebben? Wil je het eens proberen? Doe dan nu mee aan de winactie! Van Alka mag ik 3 lezers blij maken met een pakket van dit basische voedingssupplement. Laat in de reacties weten waarom je hoopt hier baat bij te hebben en je maakt kans. 

De winnaars zijn Tatum, Jikke en Anita. Van harte gefeliciteerd! Ik neem contact met jullie op voor de afhandeling.

Lees ook:

Welke producten van Alka heb jij al eens gebruikt?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Tatum zegt:

  Ik zou dit supplement heel graag uitproberen. Ik heb zelf Long Covid en werk daardoor nu niet. Daarom zou dit product winnen heel goed uitkomen. Ik heb er al veel over gelezen en het klinkt zeker veelbelovend.

 2. Anita te Gussinklo zegt:

  Dit product lijkt me zeer geschikt voor mijn zus, die op het moment erg aan het kwakkelen is met haar gezondheid

 3. Jikke T zegt:

  Ik ben al ruim 2 jaar bezig om te herstellen van covid, en meerdere besmettingen daarna hielpen niet bepaald mee. Nu ook nog een galblaasverwijdering gehad recent en ik kan voor mijn gevoel weer opnieuw beginnen met herstellen. Bij mij zit het vooral in de energie, die totaal afwezig is.
  Onderhand weer ik niet meer wat ik zou kunnen proberen, dus dan grijp je iedere kans aan. Ik zou dit supplement graag willen testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.