Intermittent living wat is dat dan?

Gezondheid is een fascinerend fenomeneen. Je kunt het pas écht waarderen als je weet wat het is om het even niet te hebben. Dat was ook het geval bij Siebe Hannosset. Een fanatiek sporter die door de ziekte van Lyme al heel jong zijn carrière in duigen zag vallen. Maar…  na een tien jaar durende strijd tegen deze ziekte, wist hij ‘m toch te winnen. Dankzij de tactiek Intermittent Living. In zijn boek vertelt hij alles over deze manier van leven die ook jouw gezondheid wel eens aardig zou kunnen opkrikken. Ik mag een exemplaar verloten!

Op 10 maart 2023 is dit boek verschenen en na mijn longcovid ben ik zelf ook gefascineerd door het lichaam en hoe alles met elkaar verband houdt. We gaan naar de dokter als we klachten hebben en doen dan aan symptoombestrijding met medicijnen. In dit boek laat Hannosset zien hoe het ook anders kan. 

“De vraag is niet of we ziek worden, maar wanneer”

De vraag is niet of we ziek worden, maar wanneer, zegt Hannosset in zijn boek. Een zittende levensstijl, een hoogcalorisch voedingspatroon, emotionele stress en duizenden andere toxines (gifstoffen) stellen je immuunsysteem en gezondheid dagelijks op de proef. Intermittent Living geeft wetenschappelijk onderbouwde, concrete adviezen voor de sluimerende gevaren die onze moderne maatschappij met zich meebrengt, of je nu specifieke aandoeningen hebt of ‘blaakt’ van gezondheid. Iedereen heeft er baat bij, zeggen ze.

intermittent living

Wat is intermittent living?

Ik ben nu halverwege het boek, dat – tegen al mijn vooroordelen in – razend interessant leesvoer is. De schrijver gaat heel diep in op specifieke processen, hoe je lichaam werkt en de functie van bepaalde stofjes in ons lijf. En vooral ook op wat hij zelf moest doen om van de Ziekte van Lyme af te komen en hoe hij daar achter kwam.

Intermittent Living vertaalt zich als ‘onderbroken leven’. Het komt er op neer dat je je lichaam afwisselen moet ‘shockeren’ om gezonde processen (weer) in gang te zetten. Dit omdat door de eerder genoemde ongezonde levensstijl ervoor zorgt dat ons immuunsysteem continu is overprikkeld, iets dat ik zelf met de hele longcovid in extreme vorm heb ervaren.

revalidatie spine and joint
Dit ben ik bij revalidatiecentrum Spine & Joint. De verkrampte borst- en rugspieren voorzichtig trainen.

In het boek legt hij precies uit wat er allemaal wel – of beter gezegd juist niet – in je lichaam gebeurt als dit aan de hand is. Veel van zijn eigen symptomen waren ontzettend herkenbaar, zoals het stukje laaggradige koorts (bijvoorbeeld in mijn geval na het avondeten) die je heel snel hebt en dat je lichaam geen ‘echte’ hooggradige koorts (lichaamstemperatuur boven de 38 graden) meer ontwikkeld om binnendringende ziekteverwekkers te doden. 

Naast letten op welke stoffen je wel of niet (via voeding) binnenkrijgt, stelt Hannosset dus dat je regelmatig (maar wel afwisselend en op een verstandige manier) je lichaam een soort shocktherapie moet toedienen waardoor je de gestopte processen van je immuunsysteem weer aan de praat krijgt. En dat kan dus met dingen als koude douches (of een ijsbad nemen), ademwerk (breathwork, gecontroleerd af en toe niet ademen), regelmatig vasten (bijvoorbeeld de ochtenden niet eten, geen suikers want die bevorderen ontstekingsreacties) en lichamelijke inspanning. 

Hoe je dit precies moet inzetten, dat komt pas tegen het einde van dit boek in detail aan de orde en zover ben ik nog niet met lezen. De uitgever van het boek vat de strekking van het boek als volgt samen:

 • Hoe je door te stoppen met ademen meer energie en een betere focus krijgt.
 • Waarom koude douches je beschermen tegen overgewicht en diabetes. 
 • Dat intermittent fasting onmisbaar is om gezond ouder te worden. 
 • Hoe variatie in je voeding je geluk bepaalt.
 • Wat dorst met je zelfvertrouwen doet.

Siebe Hannosset begeleidt en inspireert ondernemers, atleten en gewone stervelingen zoals jij en ik om door Intermittent Living de betere versie van zichzelf te worden. Zijn motto: ‘It’s all about energy. Use it or lose it.’

Wie mijn blog volgt weet dat ik zelf bepaalde technieken al eens (eenmalig) heb toegepast en dat die direct effect hadden. De laaggradige ontstekingen kun je zien op een medische thermografie, wat ik op zich ook een razend interessant fenomeen vind. Ik slik momenteel een aantal voeddingssupplementen (levertraan en spermidine, met die laatste binnenkort een winactie en review) en worstel nog steeds met hoe ik nu op een gezonde manier kan bewegen met lage hartslag (om terugvallen te voorkomen). Stoppen met suikers en vasten heb ik nog niet echt gedaan, maar gastblogger Lisanne vertelde me laatst over de waanzinnige effecten die zij zelf heeft bereikt door suiker compleet uit te bannen uit haar voedingspatroon. Hoe dan ook, dit boek over Intermittent Living is zeker interessant en nuttig leesvoer als je gezonder wilt leven of je lichaam in een gezondere staat wilt krijgen.

fysiotherapie
Zie mij hier revalideren bij de gewone fysiotherapeut na covid met monitoring op de zuurstof en hartslag.

Winactie

Van de uitgever mag ik 1 lezer blij maken met een exemplaar van Siebe Hannosset zijn boek Intermittent Living. Je kunt het uiteraard ook meteen zelf kopen voor € 24,99 of hier als e-book voor je e-reader. Wil je kans maken op dit boek? Vertel mij dan hieronder in een reactie waarom je het graag zou lezen.

De winnaar is JN Kingma-Postma, van harte! Ik ga je mailen voor de afhandeling en hoop dat je er iets aan hebt.

Lees ook:

Heb jij bepaalde leefstijlwijzigingen doorgevoerd waardoor je je gezonder voelt?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Suleika zegt:

  Ik zou het graag willen winnen omdat ik steeds meer stil sta bij hoe jij jouw blog begint: we gaan ons vaak pad druk maken over gezondheid als het er niet meer is. Heel herkenbaar en ik kom steeds meer tot het besef dat ik nu iets moet doen en dat moment niey moet afwachten. Fijn om daar handvatten voor te hebben!

 2. Jolijn zegt:

  Omdat ik erg benieuwd ben naar deze levenswijze maak ik graag kans (:

 3. Marian B zegt:

  Het lijkt mij interessant, en ik ben benieuwd of ik er ook iets aan zal hebben.

 4. JN Kingma Postma zegt:

  7 jaar geleden had ik met de jongste dochter zwangerschap diabetes met insuline spuiten. 6 jaar had ik een goed glucosespiegel. Totdat ie weer te hoog was en nu nog. Met de huisarts nu bezig een gezond gewicht te bereiken. Lastig met Serteline gebruik. Dus daarom heb ik hopelijk wat aan dit te winnen boek.

 5. Lisa van der Sande zegt:

  Ik heb een aardige weg te gaan voor een gezond gewicht en vind het afentoe best lastig als mijn gewicht stil staat ‘. Misschien dat inderdaad mijn lichaam even laten schrikken helpt om een gezondere versie van hetzelfde worden. Ik ben be ieued naar die gezondere versie van mezelf en wil graag het boek als hulpmiddel en ter stimulering

 6. Anna zegt:

  door Intermittent Living de betere versie van zichzelf te worden klinkt veelbelovend, Ik wil er wel meer over lezen in dit boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.