Ticket to Ride San Francisco, leuk spel!

Ken je het spel Ticket to Ride? Het spel waarbij je treintjes bouwt en routes moet maken is erg leuk. Wij hebben er verschillende speelvarianten van in huis en nu kregen we een nieuw – stand alone – spel toegestuurd: Ticket to Ride San Francisco. Je hebt hier dus geen basisspel bij nodig maar kunt het zo spelen met 2 tot 4 spelers.

ticket to ride san francisco

Een leuke tip voor Sinterklaas dus, zeker als er Amerika-fans in de familie zitten. Met dit spel reis je af naar de Golden Gate City: San Francisco. Dit is het vierde deel in de stedenedities van Ticket to Ride, wij hebben zelf ook de Amsterdam editie maar die moet je met het basisspel spelen. Het San Francisco spel is op zichzelf al speelbaar.

Lees ook: Pictionary Air review

Makkelijk te leren

Ticket to Ride is leuk voor zowel beginnende als gevorderde bordspelspelers. In deze variant race je in ongeveer een half uurtje langs de iconische bezienswaardigheden van San Francisco en verzamel je onderweg souvenirs om punten te scoren. Sinds half augustus ligt het in de winkels.

ticket to ride san francisco

Het spel is bedoeld voor spelers vanaf 8 jaar, met eenvoudige regels die je snel door hebt. Ze schatten op de doos de speeltijd op een kwartiertje, maar onze potjes gingen richting een half uur. Je wilt soms ook even nadenken tenslotte (en iets lekkers op tafel zetten). Wij vonden Ticket to Ride: San Francisco een leuk strategisch spel dat elke keer dat je speelt weer anders is. Je weet tenslotte nooit welke routes je moet afleggen en welke kleur de kaarten zijn die je trekt.

Lees ook: Samen op spokenjacht met Glibber Gebibber

Speeldoel

De winnaar is degene die aan het eind de meeste punten heeft gehaald. Die punten haal je door routes te bouwen, bestemmingskaarten te voltooien en door toeristenfiches te verzamelen. Aan het eind van het spel is er ook sprake van puntenaftrek voor elke bestemmingskaart die je niet hebt kunnen voltooien. 

Nieuw zijn in deze spelvariant dus de toeristenfiches. Deze vind je onder meer bij de Golden Gate Bridge, The Painted Ladies, Alcatraz en andere bekende locaties uit de stad. Het spel ziet er mooi uit, in plaats van treintjes speel je in deze variant met mini San Francisco Kabeltrams. 

Lees ook: Spelletje Bankroet: jaag er zo snel mogelijk een miljoen doorheen

Hoe speel je het?

Iedere speler kiest een kleur en krijgt daar de kabeltrams van. Op het spelbord worden de toeristenfiches gelegd (het aantal hangt af van het aantal spelers), de speler die als laatste aan de beurt is mag ook fiches neerleggen. Maar allereerst, krijgt iedereen 2 bestemmingskaarten en 2 transportkaarten.

Net als bij het basisspel staan de kleuren voor de routes die je ermee kunt bouwen, zijn er jokers en draai je 5 kaartjes open naast de stapel. Je kiest of je beide bestemmingskaarten wilt houden of dat je er misschien eentje wilt terugleggen op de stapel. 

Dan gaat het spel van start. Kies je in je beurt voor het pakken van een transportkaartje, een bestemmingskaart of bouw je een route? Je mag slechts 1 actie uitvoeren. Een toeristenfiche mag je pakken als je aan die plek een route bouwt. Heb je 7 verschillende? Dan krijg je extra bonuspunten. Het afronden van een bestemmingskaart levert ook de nodige punten op. Net als elke tramlijn die je bouwt trouwens. Op het speelbord staat afgebeeld hoeveel punten je hiermee kunt halen, dat hangt af van het aantal trams waaruit de weg bestaat. Je mag geen kaartjes met elkaar ruilen.

Dat is het. Supersimpel en door de fiches en het kleinere spelbord net weer even anders dan het basisspel. Het duurt ook iets korter, op de doos zeggen ze een kwartier maar wij waren iets langer aan het spelen.

Ticket to Ride blijft ook in deze spelvorm erg leuk om te doen! Wij gaan het vaker spelen, al doet dit spelletje ons ook weer verlangen naar de andere spelvarianten die we in de kast hebben staan. Leuk om met elkaar af te wisselen.

Lees ook onze review van Ticket to Ride Mijn Eerste Reis, voor hele jonge spelers.
En natuurlijk onze review van het basisspel van Ticket to Ride Europa. Een aanrader voor kinderen die topografie moeten leren: zo weten ze snel waar alle landen liggen en wat de hoofdsteden zijn.

Je shopt Ticket to Ride San Francisco voor 24,99 euro bijvoorbeeld hier bij Amazon of hier bij Bol.com.

Lees ook deze spellenreviews: 

Welke varianten van Ticket to Ride worden bij jou thuis veel gespeeld?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.