Diamantje in de spellenwereld: Splendor

Een diamantje in de spellenwereld is het Asmodee spel Splendor. Een spel met edelen en edelstenen in de vorm van muntjes, kaarten en kartonkaarten. De bedoeling om van ruwe edelstenen schitterende juwelen te maken. Je investeert met je edelstenen steeds in nieuwe dingen om zo tot 15 overwinningspunten te komen. Dan heb je gewonnen!

splendor spelen

Klinkt ingewikkeld, maar als je het 1x gespeeld hebt, merk je dat dit reuze mee valt. Elke beurt kies je welke actie je wilt doen uit een paar mogelijke acties: verzamel je muntjes, koop je een ontwikkeling of reserveer je een kaart? Het spel is ontzettend mooi gemaakt, de muntjes met edelstenen voelen zwaar: alsof je dus echt iets waardevols in je hand hebt. De kaarten met ontwikkelingen zijn voorzien van prachtige tekeningen van bijvoorbeeld schepen, mijnen of juwelenslijpers. Deze staan symbool voor jouw investeringen als handelaar. Als je zoveel rijkdommen hebt verzameld dat één van de edelen interesse in je toont, krijg je nog eens 3 overwinningspunten extra.

splendor spelen

Voor wie is Splendor geschikt?

Op de doos staat dat het spel bedoeld is voor kinderen vanaf 10 jaar. Je kunt het met 2 tot 4 spelers spelen. Een potje duurt ongeveer een half uur. Wij doen er meestal iets langer over en ons testpanel bestaat uit mijzelf en 2 kinderen onder de 10. De tactiek is zeker voor de jongste af en toe nog een uitdaging, maar beide meisjes kunnen het goed spelen. Mijn oudste dochter wint meestal. Je moet nadenken, het ziet er mooi uit en de spelregels zijn simpel. Verder komt er een klein beetje geluk bij kijken: welke kaartjes worden er omgedraaid en koop je die toevallig met de edelstenen die jij hebt liggen?

splendor spelen

Hoe speel je dit spel?

Afhankelijk van het aantal spelers weet je hoeveel edelstenen en edelen er in het spel zitten. Die leg je naast de kaartenstapels met ontwikkelingen van niveau 1, 2 en 3. Van elke stapel worden 5 kaarten open naast gelegd. Steeds als een kaart gekocht is, komt daar een nieuwe kaart voor in de plaats.

Elke beurt kies je welke actie je doet:

  • Fiches met edelstenen pakken
  • Een ontwikkelingskaart kopen
  • Een ontwikkelingskaart reserveren (hierbij krijg je een joker fiche)

De gekochte ontwikkelingen zijn op hun beurt ook weer een edelsteen waard. In tegenstelling tot de fiches, blijven deze na een aankoop tot je beschikking. Hoe meer je er hebt, hoe makkelijker het wordt om duurdere kaarten te kopen. Daarop staan meestal veel overwinningspunten, terwijl de goedkopere kaarten geen of misschien 1 puntje waard zijn.

roompot nieuwvliet-bad zeeuws-vlaanderen
Ook op vakantie hadden we Splendor mee.

Leuk extraatje: je kunt ook een app downloaden om het spel digitaal te spelen via je smartphone of tablet.

Wij vinden het een erg leuk en spannend spel. Het ziet er mooi uit, duurt niet te lang en je moet erbij nadenken. Plus dat het gewoon ‘lekker voelt’ om die edelsteenfiches in je hand te hebben. Handelen doe je niet met elkaar dus daar is ook geen ruzie over. Af en toe vergaten we nog om naar de edelen te kijken, hadden we dat wel gedaan was het spel eerder geëindigd. Zijn toch weer even 3 bonuspunten als je aan hun eisen voldoet!

Kortom: leuk, niet te ingewikkeld maar wel goed nadenken over je tactiek. Gezellig en mooi spel. Wij kregen het toegestuurd van spellenmerk Asmodee. Je koopt het onder meer hier bij Bol.com.

Meer spellenreviews lees je hier.

Gratis spellen in een handomdraai via Print & Play

Dankzij Print & Play kan iedereen gratis van allerlei leuke spellen uit het aanbod van Asmodee genieten. Het enige wat je nodig hebt is een printer om jouw eigen versie van het spel uit te draaien. Voorbeelden van spellen die de Print & Play-makeover hebben gekregen en je kosteloos kunt printen zijn: het op escape rooms geïnspireerde Unlock!, Ticket to Ride – Blijf Thuis, Dobble, Dixit en Pandemic: Hot Zone, waarin spelers zelf de helden van de wereld kunnen worden door een pandemie te voorkomen. Kunnen zij de dreiging tegenhouden voordat het te laat is? 

De speciale Print & Play-versies van de spellen zijn te downloaden via de website: https://print-and-play.asmodee.fun/nl/

Heb jij Splendor al eens gespeeld?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.