Leuk 6+ bordspel: Ticket to Ride – Mijn eerste reis

Koud buiten, dus tijd voor gezelligheid binnen! De bordspellen komen weer tevoorschijn. Mijn meisjes houden wel van spelletjes en ik moet zeggen dat het ook steeds leuker wordt om samen met ze te spelen nu ze 5 en 6 jaar oud zijn. Dit weekend zijn wij op gegaan in het spel Ticket to Ride van spellenmerk Enigma dat we toegestuurd kregen om te proberen. Ik zette een fotootje van onze girls gamenight op Whatsapp en kreeg al snel de opmerking dat het spel er ingewikkeld uitziet, kun je dat wel spelen met kinderen van 5 en 6 jaar?

ticket to ride spelJa. Geen enkel probleem. De 5-jarige uit groep 2 is tactisch een stuk sterker dan haar zus van 6 uit groep 4, zo bleek tijdens het spel. Als je een beetje snuggere kinderen hebt, die al wat kunnen lezen, pikken ze het snel op. Ikzelf ook trouwens, de uitleg van het spel beslaat een papier van 2 kantjes. Dat had ik vlot doorgelezen en de spelregels zijn heel simpel. Later ontdekte ik dat er meer varianten van het Ticket to Ride spel zijn, wij hebben de kindereditie geprobeerd: Mijn Eerste Reis. Volgens de doos geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Onze ervaring met Ticket to Ride

Mijn dochters en ik hielden een spelletjesavond om Ticket to Ride – Mijn eerste Reis uit te kunnen proberen. Eerst las ik de regels en speelden we een ‘open’ potje. Daarna hielden we elk onze kaarten voor ons (wat mijn oudste lastiger vond dan haar zusje). Om het af te leren (en omdat het al erg laat was), mochten ze zich toen gaan omkleden en deden we in pyjama nog een potje. Het blijkt namelijk een erg leuk spel! Toen ik zondagochtend beneden kwam, waren de meisjes het samen aan het spelen. Later op de dag wilde papa het ook wel leren.

Het spelverloop

Iedereen krijgt 20 treinwagonnetjes, 2 bestemmingskaarten (je opdracht) en 4 reiskaarten met daarop een kleur wagon of als je geluk hebt de locomotief die je voor alle kleuren kunt inzetten. Het grote spelbord is een soort landkaart met daarop de hoofdsteden van verschillende landen in Europa en iets daarbuiten. Tussen deze steden zie je gekleurde routevakjes. Door je reiskaarten van die kleur in te leveren, mag je zo’n route claimen en daar jouw wagonnetjes op plaatsen. Als je de route op één van je bestemmingskaarten hebt gemaakt, krijg je een ticket. Wie als eerste 6 tickets heeft, wint het gouden ticket. Elke beurt moet je kiezen: ga je een route claimen en wagonnetjes bouwen? Of kies je ervoor om gekleurde treinkaartjes van de stapel te pakken? Soms heeft iemand anders net jouw route geclaimd en kun je alleen nog via een omweg op jouw bestemming aankomen. Dat maakt het spel heel spannend, want je moet goed nadenken of je niet toch een route moet claimen in plaats van nieuwe kaartjes te pakken. Dan zou iemand anders zomaar op jouw gedroomde plekje zijn wagonnetjes kunnen hebben…

Wat vinden wij van dit spel?

Ja leuk dus! De kinderen steken er geografisch wat van op (hoofdsteden leren) en ze leren om strategische beslissingen te maken. Nog niet op heel hoog niveau uiteraard, het is een eenvoudig spel, maar mijn jongste verraste me echt door zelf bepaalde dingen al uitgedokterd te hebben, waar de oudste wat meer begeleiding nodig had tijdens het spel. Een potje duurt ongeveer een half uur, misschien iets langer en het blijft tijdens het hele spel leuk om te doen. Een beurt duurt niet te lang, dus de aandacht blijft erbij. Ook omdat je moet zien waar de anderen hun wagonnetjes bouwen natuurlijk. Omdat je geen dobbelstenen gebruikt, is dit ook weer anders dan de meeste bordspellen en dat maakt het juist zo leuk. Met jongere kinderen moet je dit spel daarom niet doen, het is complexer om uit te leggen. Mijn kinderen hadden het snel door en raakten niet uitgespeeld. Moet ik er misschien nog wel even bij melden dat mijn dochters het nodig hebben om uitgedaagd te worden en dit was daarom een schot in de roos. Geen ingewikkelde regels, wel nadenken. We love it!

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis koop je bijvoorbeeld hier bij Spellenrijk.

’s Ochtends trof ik ze zo aan: druk verwikkeld in het spel saampjes.

Lees ook onze review van Ticket to Ride Europe.

Houden jullie van bordspelletjes? Kende je Ticket to Ride al?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Ingrid zegt:

  Ik ken het spel niet maar ziet er erg leuk uit. Ze sprlrn hier heel graag spelletjes alle 3…papa en mama vinden dat ook gezellig:-)

 2. Oma Will zegt:

  Toevallig heb ik dit spel gewonnen en gaan we het binnenkort spelen.
  Lijkt mij erg ingewikkeld voor kinderen onder de 8 jaar.
  Maar we gaan het proberen, met een beetje hulp van de volwassenen moet het misschien wel gaan.

 3. Heleen zegt:

  Ja wij houden ontzettend van spelletjes, en de kinderen ook! Ik ben het er helemaal mee eens dat de spellen een stuk leuker zijn nu ze iets ouder zijn (4,5 en net 6). Dit Ticket to Ride spel ligt nu onder de kerstboom 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.