Yay, dyslexie!

Joepie, dyslexie! We zijn blij en ook de meester heeft juichend door de gangen gerend begrepen we. Onze dochter heeft eindelijk – ze zit in groep 6, we signaleerden het in groep 3 al – de officiële diagnose Ernstige Enkelvoudige Dyslexie. Dit betekent dat er budget wordt toegekend om haar de nodige begeleiding te geven, ze krijgt daarnaast allerlei fijne tools én extra tijd voor toetsen.

dyslexie
Foto: Shutterstock

Het is allemaal best een bureaucratische geldkwestie. Dat je signaleert wat er aan de hand is en dat er vervolgens pas 3 schooljaren later iets aan gedaan kan worden…  Zelfs tijdens de lockdown tijd kreeg ze online remedial teaching, dat moet je minimaal zoveel weken hebben gedaan. En je moet minimaal 3x achter elkaar een E scoren op de Cito’s. Moet ook eerlijk bekennen dat dit één van de redenen is dat ik thuis ben gestopt met regelmatig voorlezen. Okee, tijdgebrek speelt ook mee. Maar je kind moet superslecht scoren anders krijgt het geen officieel onderzoek. Zit er weer een D tussen? Jammer, terug bij af… En daarom duurde het dus zo ontzettend lang, maar we zijn er. 

Voorlezen

Nu ze een officiële diagnose heeft, komt er hulp op school, van buiten school en natuurlijk moeten we haar ook thuis een handje helpen. Ik mag dus weer voorlezen en samen met haar lezen. Om het lezen te stimuleren heeft ze al diverse Dog Man stripboeken gekregen, die vindt ze geweldig. Ook heb ik een grote lectuurbak op het toilet staan met onder meer Donald Ducks. Ik weet dat ze regelmatig een extra lange zit doet om daar een Duckie te lezen.

Voorlezen is goed voor de woordenschat. Dat was in het onderzoek goed te merken, ze scoorde hier heel hoog. Niet alleen heb ik haar vanaf baby zijnde veel voorgelezen en leuke liedjes gezongen, ook zorgden we thuis voor een ‘rijke leeromgeving’ met veel boekjes, puzzelboekjes, uitdagend speelgoed en leerzame bezoekjes aan bijvoorbeeld musea, dierentuinen, documentaires kijken en spelletjes doen. Haar woordenkennis is zeer geïnspireerd door eigen onderzoek naar de complete Pokémon en Drakenwereld (Hoe tem ik een draak), las ik terug in het onderzoeksverslag en daar moest ik erg om lachen. Even een quote: “Ze noemt allerlei termen uit een drakenwereld die de onderzoeker niet kent.”

Boekentips

In het onderzoeksrapport stond als tip de Dyslexie Survival Gids, dus die heb ik besteld. Daarnaast heb ik op mijn blog de nodige boekentips gedeeld, die nu actueel zijn. 

Nog wat andere fijne artikelen om je kind te helpen:

Naast regelmatig (samen) lezen, kunnen we taalspelletjes doen en zoeken we mooie puzzel apps voor op haar telefoon. Misschien vindt ze net als haar zus een potje Wordfeud wel leuk met mama of met oma? Dat is scrabble, maar dan digitaal. Natuurlijk is er sQula, ze kan een speciale typecursus volgen… maar ik ben vooral benieuwd welke leuke apps er zijn voor kinderen in groep 6 op taalgebied. Weet jij een leuke? Dan kan ik die downloaden en ligt het schoolse er niet meteen bovenop, maar kan ze op eigen initiatief ongemerkt lekker spelen en oefenen tegelijk.

Heb jij nog mooie aanvullingen op dit lijstje?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.