Dyslexie vriendelijk kinderboek: Puks pizza en pudding paleis

Kinderen met dyslexie of leesproblemen motiveren een boek te lezen, is niet eenvoudig. Uitgever Zwijsen heeft hiervoor een speciale Zoeklicht Dyslexie serie die ze iets makkelijker kunnen lezen. Op de rug van het boek staat de leeftijd en op de achterkant kun je het AVI niveau terugvinden. Eén van de nieuwste uitgaven is ‘Puks pizza en pudding paleis’ door schrijfster Marte Jongbloed, dat wij ontvingen voor een review.

zoeklicht dyslexie

Deze uitgave met AVI E5 niveau en leeftijdsadvies 9+ is eigenlijk nog wat aan de moeilijke kant voor mijn dochter uit groep 4, die leesproblemen ervaart. Toch hebben we dit boek samen gelezen tijdens het thuisonderwijs. Om de beurt een alinea. Toen ik zelf geen woord meer uit kon brengen, las dochterlief alles en dat ging vlotter en met meer motivatie dan toen ik zelf voldoende lucht had om mee te doen.

De pagina’s zijn overzichtelijk ingedeeld met een speciaal voor dyslexie geschikt lettertype. Het taalgebruik is eenvoudig en het verhaal erg grappig. Er zijn aan het begin en einde uitvouwpagina’s die de moeilijke woorden met hulp van een plaatje laten zien.

uitvouw zoeklicht

Waar gaat het boek over?

Puk is de hoofdpersoon. Haar ouders hebben een restaurant, maar dat loopt niet zo. Ze kunnen de rekeningen niet meer betalen. Er komen te weinig klanten. Dat komt door het eten, al durft niemand dat te zeggen. De moeder van Puk verzint de raarste smaken voor haar pizza’s en puddingen. Wat dacht je van een pudding met haringsmaak of een pizza met drop? Het restaurant moet worden gered, maar hoe gaan ze dat doen?

zoeklicht dyslexie pizza

In de klas

Achterin het boek staat wat informatie over de tekenaar en de schrijfster van het boek. Ook vind je hier tips om in de klas over dit boek te praten. Bijvoorbeeld als je een boekbespreking hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de kinderen in je klas rare pizzasmaken laten bedenken.

Een grappig boek met originele verhaal insteek! Mijn dochter is er nog niet helemaal doorheen, maar het is qua leesniveau goed te doen. Ze vindt het fijn dat er grote letters in staan en veel leuke tekeningen om te bekijken. Zelf ken ik de Zoeklicht reeks nog van vroeger, ook ik las ze 30 jaar geleden op de basisschool!

In totaal zijn er 8 boeken verkrijgbaar in de Zoeklicht Dyslexie reeks. Je koopt ze bijvoorbeeld hier.

Lees ook onze review van Mia en de bibliotheekhond.

Wat vindt jij een dyslexie vriendelijk kinderboek? 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.