Voorlezen met Het Halve Boek

Ken jij ‘Het Halve Boek’? Nee? Dan is het hoog tijd om je even bij te praten, want mijn kinderen en ik zijn erg enthousiast over dit bijzondere voorleesboek. In dit boek staat namelijk maar de helft van het verhaal. De rest verzin je zelf!

het halve boek
Superleuk, dít motiveert tot samen lezen: het halve boek van Gezinnig. Hierbij vul je zelf het verhaal aan met je eigen fantasie.

Een supergrappig concept. Toen we dit boek kregen toegestuurd van uitgever Gezinnig, vond ik de cover niet direct uitnodigend. Een beetje saai zelfs voor een kinderboek. Wat wél triggerde was de covertekst ‘verzin-het-zelf-voorlees-boek’ en op de achterkant het leeftijdsadvies voor kinderen van 5 tot 11 jaar. Dat moesten we dus toch maar even proberen…

Er staan geen plaatjes in dit boek. Dat is expres, want het is bedoeld om de fantasie te stimuleren van de lezers. Een plaatje zou dat een bepaalde kant op duwen. En in je fantasie kan alles! De 20 verhalen krijgen een beeldende vorm door het kleurgebruik en de verschillende fonts en tekstballonnetjes.

het halve boek

Jij verzint het verhaal

In elk verhaal kun jij – steeds opnieuw – verzinnen wie de held van het verhaal is, wie er meehelpen, wat ze allemaal beleven tijdens dit avontuur. Het boek inspireert met de helft, de rest van het verhaal maken de lezers zelf. Zo werd grote zus ineens een toverjuf, veranderde papa in een beroemde bioloog met zijn eigen tv-programma en ik? Ik nam samen met mijn kinderen tijdelijk het restaurant van hun tante de chef-kok over en maakte daar met een toverpannetje wat moois van…

Heel interactief, want tijdens het voorlezen staat daar steeds weer een vraag tussen, die jullie zelf moeten beantwoorden. Hoe gekker, hoe grappiger! Elk hoofdstuk is een nieuw verhaaltje. De kinderen vinden het met dit boek zélf ook leuk om voor te lezen.

Voor beginnende lezers staat er af en toe een woord vetgedrukt in een andere kleur, maar dankzij de regelafstand en typografie gaat het hele verhaal lezen ook prima voor kinderen die dat al vlot zelf kunnen. Mijn dochter met mogelijk dyslexie heeft normaal een afkeer van lezen, maar met dit boek leest ze toch actief mee: steeds even kijken welke vraag we in dit deel van het verhaal moeten beantwoorden om te verzinnen hoe het gaat. Het zijn steeds een paar bladzijdes, dus even snel een verhaaltje tussendoor is zo gedaan.

Conclusie

Thuisjuf mama was eigenlijk begonnen in een dik oud sprookjesboek, maar de kinderen geven de voorkeur aan Het Halve Boek met voorleestijd. Dat is grappiger. En sneller klaar. En leuker om mee te lezen. Tijdens onze wisseldag kreeg papa uitgebreid te horen hoe hij als bioloog in het verhaal was gebeten door een haai. Dit zelf-verzin-voorleesboek maakt dus indruk genoeg voor een verslag.

Verrassend leuk dit boek! Je koopt hem bijvoorbeeld hier.

Kennen jullie meer van dit soort kletsboeken waarbij je als lezer een deel van het verhaal verzint?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.