Squla Quiz is het vervolg op Squla Junior, de app die wij vorig jaar mochten reviewen. Ik merkte dat deze app weliswaar nog heel uitdagend was voor mijn jongste dochter, maar voor de oudste niet meer. Nu zij in groep 3 zit, wilde ik kijken of Squla Quiz al geschikt zou zijn. Dit educatieve programma is bestemd voor kinderen van groep 4 tot en met 8 en bevat ook vragenlijsten uit Cito-toetsen en wij hebben een abonnement gekregen om jullie erover te kunnen vertellen. Wat vinden wij van het vervolg op Junior?
Het niveauverschil met de Junior app is direct heel duidelijk. Er zijn veel meer vakken om te oefenen. Groep 4 kinderen kunnen al vloeiend lezen en dat is met deze app eigenlijk wel noodzakelijk tenzij papa of mama er naast zit om de vragen en antwoorden voor te lezen. Of tenzij je kiest voor de optie Cito, waarbij alle vragen en antwoorden worden voorgelezen. Overigens spreek ik steeds over de app, die wij op de iPad hebben staan, maar spelen we Squla ook op de laptop. Handig voor de hand-muis coördinatie. Op de laptop werk je heel makkelijk met het ouder-portaal om je kind berichtje te sturen bijvoorbeeld.
Breed scala aan onderwerpen
Onderin de app staan de basiskeuzes: Rekenen, Taal, Spelling, Begrijpend lezen, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuur en Techniek en Cito. Je kunt hier een keuze maken en krijgt dan over het gekozen onderwerp meerkeuzenvragen voorzien van een leuk plaatje gerelateerd aan de vraag. Voor elk goed antwoord verdient je kind punten. Daarmee kan het volgende level worden ontsloten, maar je kunt ook sparen voor echte beloningen. Bij de Junior app waren dat kleurplaten en puzzels die je in de app kon spelen, maar bij Squla Quiz gaat het om fysieke cadeautjes! Bij ons wil de winkelpagina helaas steeds niet openen, maar misschien komt dat omdat we niet genoeg punten hebben?
Spelletje met mama
Daarnaast zijn er special interest onderwerpen die steeds wisselen. Zo kun je quizzen doen over de Kinderboekenweek of de Ruimte bijvoorbeeld. Maar je kunt er ook voor kiezen om samen met je kind een spelletje te doen. Hierbij klik je aan dat je met twee spelers speelt en dat jij geen Squla-lid bent, je kunt dan het vragen niveau voor jezelf kiezen. Daar selecteer je ‘ouder’ en ja, dan krijg je echt interessante vragen die niet altijd even gemakkelijk zijn. Mijn kennis van de Schijf van Vijf werd bijvoorbeeld getest en die vragen gaan best diep. Dochterlief heeft het spelletje dan ook gewonnen 😉
Na elke beantwoorde vraag in Squla, krijg je het goede antwoord te zien inclusief een korte toelichting. Heel erg leerzaam! Zo leerden wij dat het enkele maanden duurt voordat de afgebeten kop van een regenworm weer aangroeit. Om een voorbeeld te noemen (uit de Natuur en Techniek vragenlijst, thema ‘Onder de grond’).
Voortgang monitoren
Net als in de Junior app, krijg je ook bij Squla Quiz als ouder wekelijks een rapport met de voortgang van je kind toegestuurd. Hierin kun je zien wat er is geoefend en hoe dat ging. Mijn dochter heeft de afgelopen paar weken niet geoefend op Squla, het was mooi weer, we waren druk met andere dingen en met haar iPad tijd koos ze voor andere spelletjes. Omdat ze Squla op groep 4 niveau speelt en zelf in groep 3 zit, til ik daar niet zo zwaar aan. Wanneer je kind Squla echt nodig heeft om kennis bij te spijkeren, kun je in dit geval een speelschema downloaden om uit te printen en op te hangen.
Wel heb ik gevraagd waarom ze nooit zelf, zonder mama, speelt?
“Het is te moeilijk.” Dat houd haar dus tegen. Wanneer ze met mij speelt, zie ik dat ze plezier heeft, vooral in de algemene kennis onderwerpen en dat de gestelde vragen – die ik dan oplees – zeker niet te moeilijk zijn. Wat haar met name tegenhoudt, is dat ze nog niet heel vloeiend kan lezen. De geschreven vragen zijn daarom ‘eng’ en ‘moeilijk’ waardoor ze dit liever uit de weg gaat. Nu ze iets langer in groep 3 zit en we haar ook ’s avonds in bed steeds een bladzijde uit haar boek laten lezen, wordt dit geautomatiseerd en gaat het haar makkelijker af. Zo las ze in een oogopslag ‘blogger west’ op, toen ik even snel mijn Whatsapp checkte (ja, de Mama blogger West app is actief). Nog een paar keer samen spelen dus. Die spelletjes zijn ook voor mama als volwassene leuk en je stekt er iets van op. 💡 Tegen de kerst zal mijn dochter waarschijnlijk vloeiend genoeg kunnen lezen om het wel zelfstandig aan te durven. De quizvragen zijn namelijk niet aan tijdsdruk gebonden. Nou ja, tenzij je meedoet aan een Squla competitie met andere spelers die op dat moment online zijn 😆 dat kan namelijk ook nog.
Hoe kun je als vader of moeder je kind het beste helpen in zijn of haar ontwikkeling op school?
Op dit moment oefenen en spelen ruim 100.000 kinderen gemiddeld 90 minuten per week thuis op Squla. Squla krijgt zelf steeds vaker vragen van ouders over hoe ze hun kind kunnen ondersteunen bij het leren. Daarom organiseerde het bedrijf onlangs een online ouderavond. De marktleider op het gebied van online lesprogramma’s heeft hier namelijk onderzoek naar gedaan. Bijna de helft van de ouders (48%) ziet het actief stimuleren en begeleiden van hun kinderen met de lesstof als hun belangrijkste rol in de educatie. De helft van de ouders (48%) zegt hierin ook goed te zijn. Opvallend genoeg is dit volgens ruim de helft (52%) van de leerkrachten juist één van de belangrijkste verbeterpunten van ouders. Leerkrachten zijn volgens de ouders goed in het overbrengen van de lesstof en het aanbieden van lessen op verschillende niveaus. Echter, meer dan de helft (53%) van de ouders niet goed wát de leerkrachten hun kinderen precies moeten leren en hoe zij als ouders daarbij kunnen ondersteunen. (bron: Research Squla)
“Dit verklaart het grote enthousiasme voor extra uitleg en ondersteuning aan ouders rondom de lesstof. Ouders willen wel, maar weten niet zo goed hoe”, aldus André Haardt, de oprichter van Squla.
Squla organiseerde deze online ouderavond, omdat onderzoek heeft aangetoond dat de betrokkenheid van ouders een positieve invloed heeft op de leerontwikkeling van kinderen. Er waren 450 ouders actief op deze ouderavond. Ikzelf was er niet bij, maar ik ontving achteraf wel de belangrijkste tips over wat je thuis kunt doen om je kind te ondersteunen:
- Veel ouders laten hun kind direct uit school het huiswerk maken. Vaak sluit dit niet aan bij de energiebehoefte van je kind. Na een lange dag stilzitten heeft je kind wellicht behoefte aan beweging voordat hij/zij start met huiswerk maken.
- Lezen is voor basisschoolkinderen ontzettend belangrijk. Oefen liever vaker kort, dan één keer lang.
- Kinderen vinden het soms lastig om zich wat langer te concentreren. Wissel daarom in werkvorm. Laat je kind jou bijvoorbeeld eens overhoren, in plaats van andersom. Zo houd je de aandacht van je kind langer vast.
- Wanneer je kind moeite heeft met bepaalde lesstof, laat hem/haar dan niet alleen die stof oefenen. Succeservaringen zijn belangrijk. Wissel daarom de moeilijke lesstof af met lesstof waar het kind al wat verder in is, dit maakt het oefenen leuker.
- Motiveer je kind door vrolijk te zijn over wat hij/zij al kan.
Conclusie
Door de positieve reacties op de online ouderavond wil Squla in de toekomst vaker online seminars voor ouders gaan organiseren. Een mooi initiatief. Voor nu hebben wij in ieder geval veel plezier in Squla. Het programma is aantrekkelijk vormgegeven, de vragen zijn leuk en interessant en heel goed voor de algemene ontwikkeling. Omdat mijn dochter (van 5 jaar) waarschijnlijk hoogbegaafd is, heeft zij veel behoefte aan het opdoen van nieuwe kennis. Door de variëteit aan onderwerpen kan Squla die behoefte goed opvullen. Tijdens het samenspelen hoorde ik regelmatig “oh, dat wist ik niet” naast me, waarbij ik af en toe kon aanvullen dat ik die kennis ook niet had. Ze is toch een soort bang om fouten te maken/dingen niet te weten en heeft die bevestiging nodig, dat andere mensen ook niet alles weten en dat je samen iets nieuws kunt leren. Ik kan me voorstellen dat als je kind juist moeite heeft met leren en er weinig enthousiast over is nieuwe kennis op te doen, het ook heel waardevol is om samen te spelen want dat werkt erg motiverend heb ik ervaren.
Miereneters wonen in ondiepe kuilen. “Oh dat wist ik niet.” “Dat wist mama ook niet, maar dan weten we het nu!” Leren leren noemen ze dat, toch?
Hebben jullie een abonnement op Squla? Of heb je er een gehad?
Lees ook:
- Toffe Nintendo Switch games voor jonge meisjes
- Review: leren met sQula Junior
- sQula flitsquiz + review
- Juf Liesbeth over ontwikkeling van de motoriek en schrijven
- Alleen rijke kinderen zijn hoogbegaafd?
Reacties
Handige app en fijne uitleg die je erbij geeft. Ik denk dat het leuk is voor erbij als afwisseling, maar het zou niet het “live” huiswerkmoment met jou als ouder moeten vervangen. Oldskool lezen uit een boek samen met jou of het bos in om dingen echt te ondervinden lijken mij dan toch leuker en effectiever 😉
Wij hebben sinds kort ook Squla en zijn groot fan. Mijn dochters vinden het allebei erg leuk om er mee bezig te zijn. Van mijn mogen ze daarom ook vaak vaker op de iPad 😉