Kinderboekenweek give-away van Illie Billie!     

Wellicht kennen jullie Jessica Mendels als ‘alleskunner’ en presentatrice van Campinglife? Zij is ook kinderboekenschrijfster en bedenkster van keurmerk Illie Billie. Over Illie Billie schreef ze inmiddels twee kinderboekjes die ik samen met onze jongste Lucas voor jullie reviewde en omdat het Kinderboekenweek is mogen we er één aan jullie weggeven!

Door: Lisanne

Illie wie?

Illie Billie is een kevertje dat geen suiker eet en is gebaseerd op het leven van de dochter van Jessica Mendels die leeft met de erfelijke vorm van diabetes (MODY). Jessica heeft dit zelf ook. Sinds ze deze diagnose heeft gekregen schrapte ze suiker uit haar eigen dieet en dat van haar kinderen en heeft ze inmiddels een site vol toegankelijke recepten ontwikkeld. Als ‘mom with a mission’ wil ze ook graag dat andere kinderen meer leren over eten in relatie tot ziektes zoals Diabetes die ervoor zorgen dat niet ieder kind alles kan en mag eten. Zo ontstond de boekenserie rondom Illie Billie.

Tuinieren in de moestuin

In de hardcover boekjes van Illie Billie staan leuke verhaaltjes over kriebelbeestjes. In ‘Illie Billie gaat tuinieren’ gaat Illie Billie samen met haar vriendin Keesie Beesie werken in de moestuin. De leuke graphics sluiten mooi aan bij de tekst en laten zien hoe groente groeien, wanneer en hoe ze geoogst worden maar ook wat je ervan kunt maken. Zo belandt een wortel niet altijd als wortel op je bord bij het avondeten maar kun je er ook worteltjestaart van maken.

Een toegankelijk en begrijpelijk verhaal voor onze 4 jarige Lucas die wel al het één en ander over een moestuin wist omdat we zelf elke jaar wel wat (proberen te?) laten groeien, maar bijvoorbeeld nog niets wist over het doppen van boontjes. Moestuinieren met kinderen is sowieso leuk om te doen!

Illie Billie viert feest

In het tweede boekje uit de serie viert Illie Billie haar verjaardag in “Illie Billie is jarig“. Maar een feestje is pas een feestje als je het met vriendjes kunt vieren. Bij het uitnodigen van haar vriendjes komt Illie Billie erachter dat veel vriendjes aangepaste dieetwensen hebben. Bijtje Bobbie eet bijvoorbeeld geen soya, spin Harrie is vegetarisch en vlinder Finn is allergisch voor pinda’s en noten. Zelf eet Illie Billie geen geraffineerde suikers en omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen wat lekkers te eten heeft, houdt ze met alle wensen rekening bij het maken van de lekkernijen die op het feestje gegeten worden.

Qua illustraties is dit verhaaltje vergelijkbaar met het andere boekje. Het leest lekker weg en nodigt uit om door te lezen. Door de dikke bladzijdes is omslaan leuk om samen te doen. Lucas was vooral gegrepen door de verschillende beestjes die het verhaaltje rijk is, meer dan door de boodschap erachter.

Timmie en Tommie, twee ondeugende spinnetjes zijn favoriet. Als mama had ik bij dit boekje zelf een beetje kriebel, maar dan niet van de kriebelbeestjes. Ik vind het vanzelfsprekend om rekening te houden met bezoek maar een feestje met 8 waarbij met 7 dieetwensen rekening gehouden moet worden is praktisch nogal uitdagend. Gelukkig is dit maar fictie.

Breder ‘zonder geraffineerde suiker’keurmerk

Misschien denk je nu, waar ken ik dat kevertje toch van? Zelf had ik dat ook en wat bleek, hij staat ook op onze tomatenketchupfles. Dit komt omdat Jessica een keurmerk heeft gemaakt voor producten die vrij van geraffineerde suikers zijn. Ze is daar een samenwerking voor aangegaan met Verstegen en Albert Heijn die een tomatenketchup op de markt hebben gebracht waaraan geen suikers zijn toegevoegd.

Omdat wij zelf ook best wel kijken naar waar de verborgen suikers zitten, (gelukkig) niet vanwege medische noodzaak maar omdat we ‘aanleg hebben voor zware botten’ staat deze ketchup ook in de koelkast. Zo heb ik aan alle kids de link tussen de boekjes en producten met weinig suiker nog duidelijker kunnen maken. Lucas vond het super leuk om Illie Billie op de fles te zien maar wilde het nog steeds niet proeven, veel te gezond denk ik ?.

Gi-Ga-Groene kinderboekenweek winactie

Omdat het van 5  tot 16 oktober kinderboekenweek is, mogen we een boekje aan jullie weggeven. Het thema van de kinderboekenweek is ‘Gi-Ga-Groen’ (misschien heb je het liedjes van @kinderenvoorkinderen al gehoord thuis) en dat past natuurlijk perfect bij ‘Illie Billie gaat tuinieren’.

Laat hieronder weten wat jij doet om de wereld wat groener te maken en wie weet valt hij binnenkort bij jou op de mat. Meedoen kan ook via www.instagram.com/lucasvanuunen

Deze actie loopt tot 10 oktober, daarna maken we de winnaar bekend.

De winnaar is geworden: Antonia! Van harte, ik ga je mailen.

Lees ook:

Hoe maak jij de wereld groener?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marian B zegt:

  Leuk, ik doe graag mee. Wij recyclen ook en gaan regelmatig op pad en verzamelen zwerfafval, echt bizar wat er allemaal weggegooid wordt.

 2. Marian B zegt:

  Leuk, ik doe graag mee. Wij recyclen ook en gaan regelmatig op pad en verzamelen zwerfafval, echt bizar wat er allemaal weggegooid wordt.

 3. Ik ben in het afgelopen voorjaar begonnen met voorbereidingen om mijn achtertuin egelvrij te maken. Vorig jaar tijdens mijn verjaardag in de tuin zag ik een egel voorbij scharrelen. Dat heeft mij de ogen geopend, hoop dan ook binnenkort deze gasten in mijn tuin te mogen verwelkomen. De boekjes lijken mij leuk voor mijn neefje en nichtje. In Fryslân zijn wij bekend met de boekjes van Jentsje. Die hebben wel enige overeenkomt met deze boekjes van Illie Billie.

 4. G.T. zegt:

  Ik maak graag kans voor mijn kleuterklas 🙂
  Ik kweek groenten en zorg voor veel bloemen in de tuin zodat de bijtjes er graag komen. En ‘natuurlijk’ afval scheiden, recyclen enz.

 5. Dian zegt:

  Wij maken de wereld groener door onze eigen fruit en groente in de tuin te maken!

 6. Antonia van eegelen zegt:

  Recyclen, voedselverspilling eten kopen, streekproducten, dan nog insectenhotel gemaakt voor tuin met de vlinder bloemen voor de bijen en vlinders.

 7. Anita te Gussinklo zegt:

  Wij recyclen ook (papier, glas, plastic) verder hebben wij spaarlampen en koop ik steeds vaker bij de kringloop.

 8. Angela zegt:

  Natuurlijk doen wij mee. Klinkt als een super leuk boek. Wij recyclen natuurlijk zoals iedereen dat vast doet. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.