Juf Liesbeth over ontwikkeling van de motoriek en schrijven

Vandaag schrijf ik hier een gastblog over motoriek en schrijven. Heel belangrijk voor kinderen. Als juf in de kleuterklas en groep 3 ben ik er veel mee bezig. Voor Marstyle heb ik daarom een pakket van Stabilo Education getest. En weet je? Er is ook een leuke winactie! 

Gastblog door Liesbeth Dorresteijn

stabilo education
Oefeningen voor de motoriek getest in de klas van juf Liesbeth.

Motoriek begint al in de buik

Wist je dat kinderen in de buik van hun moeder al hun motoriek oefenen? Denk maar even aan de trappelende voetjes die steeds harder worden hoe verder de zwangerschap vordert. Ook pasgeboren baby’s zijn elke dag bezig met het ontwikkelen van hun grote en kleine motoriek. Fascinerend is het om te zien hoe een baby zijn handjes ontdekt en voor het eerst zijn duimpje bewust in zijn mond steekt. In de eerste levensjaren gebeurt er heel veel op het gebied van de motoriek en leggen kinderen de basis voor hun latere motorische vaardigheden.

stabilo education
De pengreep goed leren, is een heel proces.

Verschillen tussen peuters 

Toch loopt deze ontwikkeling niet altijd vanzelf of in dezelfde lijn. Het ene kind loopt al voor zijn eerste jaar en fietst nog voor zijn derde verjaardag zonder zijwielen weg. Een ander kind is weer erg goed in de pincetgreep en kan al van jongs af aan knoopjes open en dichtmaken of omgaan met klein constructiemateriaal. In de peuter en kleuterleeftijd zie je een enorme diversiteit aan wat kinderen kunnen en wat nog niet. Dit ligt voor een groot deel aan de interesses en behoeftes van het kind, maar ook aan wat een kind krijgt aangeboden.

Hoe zit het bij kleuters?

Als kinderen 4 jaar zijn gaan ze naar school toe en dan gaat de juf eens bekijken wat het kind allemaal al kan en wat nog niet. Kan het een puzzel van 9 stukjes maken? Kan het kind een mensfiguur tekenen? En hoe zit het met knippen, kleien, plakken, prikken en vouwen? Afgelopen jaren heb ik heel veel verschillende kinderen in de klas gehad en ook heel veel verschillen in motoriek gezien. Als juf de taak om zoveel mogelijk activiteiten aan te bieden en kinderen plezier te laten beleven aan fijn-motorische werkjes! Want een kind dat dit al leuk vond voor hij/zijn op school kwam ontwikkelt zich met een beetje aanbod vanzelf wel. Maar wat te doen met een kind dat deze interesse (nog) niet heeft?

stabilo education

Stimuleer de nieuwsgierigheid

Een kind is van nature nieuwsgierig, dus zet daar op in! Zet spullen klaar die ze kunnen ontdekken en waar ze mee kunnen experimenteren! Scharen, potloden, stiften, kleurpotloden, pennen, plakstiften… Eigenlijk is alles geschikt om lekker mee te oefenen. Maar denk ook eens aan scheerschuim om mee te spelen, vingerverf of superzand! Laat kinderen lekker ontdekken!

stabilo education
Stabilo zond juf Liesbeth een speciaal lespakket toe om uit te proberen.

Laat ze oefenen

Zo rond 4/5 jaar zijn de meeste kinderen er ook aan toe om wat serieuzer te oefenen en willen ze graag ‘werkjes’ doen. Oefenboekjes zijn er in de winkel genoeg, maar niet allemaal van goede kwaliteit. Zeker als het om schrijven gaat vind ik dit echt te wensen over laten. Daarom was ik ook erg blij met het materiaal dat STABILO Education mij opstuurde! Deze boeken zijn niet alleen erg goed om mee te oefenen maar zien er ook nog heel aantrekkelijk uit. Het leuke is dat zij de opdrachten in een verhaal verpakt hebben. De 4 avontuurlijke vrienden Max, Sofie, Lena en Leo beleven allerlei spannende avonturen. En de kinderen moeten hen hierbij helpen! Zelfs een kind dat niet zo van schrijven houdt, zal dit een leuk avontuur vinden en de opdrachten uit willen voeren.

Hoe werken de boekjes?

Er zijn 2 series boekjes: 1 serie voor kinderen in groep 1/2 en 1 serie boekjes voor kinderen in groep 3/4. Elke serie bestaat uit 4 delen. Er zijn boekjes met de volgende thema’s: ‘druk doseren’, ‘tempo wisselen’, ‘vorm oefenen’ en ritme vinden’. Elk hoofdstuk begint met een kort verhaaltje over het nieuwe avontuur van de 4 vrienden. Daarna zijn er losmaakoefeningen waarmee de motoriek van vingers en hand geoefend worden. Alle oefeningen zijn in het thema van het avontuur, dus zien kinderen het nut van het oefenen in. Ook staan er knutselpagina’s in en oefeningen die kinderen helemaal zelfstandig kunnen doen.

Wat vind ik ervan?

In mijn groep 3 heb ik de serie voor kinderen van groep 3/4  getest en in de kleutergroep waar ik op vrijdag werk heb ik de serie voor kinderen van groep 1/2  getest. De kinderen vinden de verhaaltjes erg leuk. Ik merkte in de kleutergroepen dat de kinderen vanaf 5 jaar helemaal geboeid waren en ook echt het verhaal beleefden. De jongere kinderen willen graag nog dingen echt ervaren en verwerken een verhaal eerder door dit na te spelen. Na het verhaal ben ik met groep 2 aan de slag gegaan. Zij vonden de oefeningen erg leuk.
In groep 3 zijn de kinderen al meer gewend aan het werken in een boekje. Naast de schrijfmethode die wij hebben doen wij aan zelfstandig werken in de klas. Dus na het lezen van het verhaal heb ik de boekjes klaar gelegd. Deze waren superpopulair! De kinderen konden er geen genoeg van krijgen. Ook lukte het goed om dit werkje zonder hulp van de juf te maken.

Als leerkracht vind ik de boekjes vooral erg handig omdat je gericht kinderen oefeningen kunt laten doen. Zo kan ik kinderen die te hard op hun potlood drukken het boekje geven om te leren druk te doseren. Of een leerling die moeite heeft met het maken van de vormen het boekje vorm oefenen. Heeft jouw kind problemen met de motoriek of het schrijven? Vraag dan eens aan de juf of meester wat het probleem is. Je kunt met deze boekjes gericht oefenen!

De boekjes zijn op dit moment verkrijgbaar in de webshop van STABILO Education, in de winkels van Top1Toys en bij diverse boekhandels.

stabilo education
Liesbeth ontving het gehele assortiment oefenboekjes van Stabilo Education om mee aan de slag te gaan en we mogen hier iets van verloten!

Winactie (gesloten)

In samenwerking met STABILO Education mag Marstyle ook iets weggeven! Wil jij samen met jouw kind aan de slag? Of ben je juf en nieuwsgierig? Laat in reacties even weten of jij gaat voor de serie van groep 1/2  of de serie van groep 3/4. In totaal verloten we 4 boekjes (2x ‘vorm oefenen’ en 2x ’tempo wisselen’). Veel schrijfplezier! (En tip gerust een vriendin over deze actie.)

De winnaars zijn door Naamloten getrokken, gefeliciteerd:

 • Annemarie – groep 1/2
 • Jeannette – groep 1/2
 • Julia van Empel – groep 3/4
 • Kelly Aarts – groep 3/4

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. joycevdv zegt:

  Leuk, ik ga voor 1/2 en geef het aan het dochtertje van mijn vriend. Het is niet mijn dochter, maar leer haar graag dingen bij!

 2. Patricia De crom zegt:

  Groep 3/4 zou gaaf zijn.onze Jayden gaat na de vakantie naar groep drie en mijn dochtertje Destiney mag in groep vier net met de stabilo jn de klas schrijven maar ze moet netter gaan schrijven,dit zou een leuke oefening zijn

 3. Karen Vonk zegt:

  Mijn lieve neefje gaat deze week voor het eerst naar school en ik zou hem graag blij maken met een boekje groep 1/2

 4. Judith zegt:

  Ohhh tof zeg, heel graag die van de serie voor groep 1/2 voor mijn über-nieuwsgierige bijna-kleuter!

 5. Esther zegt:

  Ik zou gaan voor groep 1/2. Wat een mooie manier om de fijne motoriek te stimuleren. Heb er nu al zin in!

 6. Femke zegt:

  Oei, lastig kiezen…
  De oudste zit in groep 4 maar heeft veel moeite met schrijven en de fijne motoriek. Zeker het stukje van de juiste druk zetten, spreekt me erg aan.
  Zijn broertje zit in groep 1 maar is echt links, ook een extra hindernis…
  Ik doe toch mee voor groep 3/4…

 7. Kimberley zegt:

  HoiHoi,

  Wat een leuke actie! Ik ga als juf in het SBO voor de serie van 3/4. Ik geef les in groep 5, maar heb 2 leerlingen met een zwakke motoriek. Nu maken ze dus altijd “Makkelijkere” werkjes. Hoe gaaf is het als zij met zijn 2tjes dit mogen testen en daarna een lesje aan de klas mogen geven.

 8. Grietje zegt:

  Ik ga voor groep 3/4
  Zou graag met dit mooie materiaal aan de slag willen gaan met mijn dochter.

 9. maaike zegt:

  Wat een mooie winactie! Ik maak graag kans op de boekjes voor groep 3/4. Gelijk 2 vliegen in 1 klap, dochter 1 zit in groep 4 en dochter 2 zit in groep 3!

 10. Anja zegt:

  Altijd goed om extra te oefenen, en als haar favoriete juf het goed materiaal vind al helemaal!! Groep 3/4 gaan we voor!

 11. Aniek zegt:

  Ik doe heel graag mee voor groep 3/4

 12. Marina Vink zegt:

  Ik doe graag mee voor mijn neefje en nichtje.. Heel leergierig allebei.
  zou graag mee doen voor groep 3/4

 13. Vivian zegt:

  Doe graag mee met de winactie! Mijn meis kiest natuurlijk voor groep 1/2.
  Wat goed dat deze sets er zijn! Zo kun je thuis al veel je kids stimuleren!

 14. hanneke zegt:

  Dit is leuk zeg! Ik kende het nog niet, maar dit is precies iets voor onze dochter. Ze zoekt uitdaging in schrijven. Op school krijgt ze deze van juf maar dit is erg leuk om thuis te doen. (graag kans op groep1/2)

 15. Nynke Greydanus zegt:

  Wat een leuke actie! Ik doe graag mee. Mijn zoon is na de kerstvakantie begonnen op de basisschool, dus ik ga voor de serie van groep 1/2 .

 16. leyla zegt:

  ik ga voor de set van groep 3/4

 17. Marjan zegt:

  Oh wat leuk. Groep 1/2 voor mijn kleinzoon. Als kind was ik er gek op, wij deden ze in de auto op weg naar het vakantieadres en terug . Geweldig!

 18. Lucas zegt:

  Ik wil graag kans maken op groep 1/2 voor mijn zoon Lucas. Hij heeft door vroeggeboorte extra handvatten en begeleiding nodig bij zijn fijne motetten en dit zou een fantastisch instrument zijn wat hem op een plezierige manier vertrouwen en zelfvertrouwen kan geven bij het schrijven.

 19. Miranda Geerings zegt:

  serie 3/4 supergaaf voor mijn mannetje d

 20. Kim Stolk zegt:

  Ik doe graag mee voor de groep 3/4 🙂

 21. Elke heijns zegt:

  Dit zou te gek zijn voor mijn dochter die net gestart is in groep 1.

 22. Elke heijns zegt:

  Dit zou te gek zijn voor mijn dochter die net gestart is in groep 1.

 23. Adelaide zegt:

  Onze zoon kan niet lekker meekomen met schrijven in groep 3 dus we zouden heel graag dit uit proberen hier thuis. En hij wilt al graag een stabilo pen… dan zorgen wij dat die er ook komt.

 24. Corine N zegt:

  Superleuk boekje voor mij zoontje..groep 1/2

 25. Bob zegt:

  Wauw, wat super leuk! Ik ga graag voor de boekjes van groep 1/2.

 26. Anneliese de Waal zegt:

  Ik doe graag mee voor mijn zoontje Nicky, zou erg goed voor hem zijn, ik doe graag mee voor het boekje = groep 3/4.

  Groetjes van,
  Anneliese de Waal

 27. Ditty Dirks zegt:

  De serie 3/4 voor mijn neefje Matthijs

 28. Alicia Hofman - Voshol zegt:

  Super leuk! Ik doe graag mee voor het 1/2 boekje. Mijn dochter vind het geweldig om thuis ook dingen te leren!

 29. brants zegt:

  zou leuk zijn voor mijn kleinzoontje doe graag mee voor groep 1/2

 30. kempenaers zegt:

  doe graag mee voor groep 3/4 voor mijn kleinzoontje

 31. Rivka zegt:

  Ik zou graag meedoen voor groep 3/4!

 32. melissa zegt:

  Superleuk. ik ga voor de set groep 1/2, dochter zit nu in groep 2 en zoonlief gaat volgende week naar groep 0. Ben heel benieuwd!

 33. marielle onderwater zegt:

  stabilo altijd fijne pennen zowel voor rechts als linkshandige IDEAAL!
  wat een superleuke leer/werk boekjes zou mn dochtertje vast superleuk vinden die zit nu in groep 1 en is erg bezig met letters proberen ( ziet ze van dr grote zus ) ze wil zo graag haar naam schrijven

 34. Anne zegt:

  Voor mijn werkboekjes fanaat doe ik graag mee voor de werkboekjes van groep 3/4.
  Tot nu toe vinden we stabilo een fijn merk dus we zijn zeker benieuwd naar deze boekjes.

 35. Jolein koolske zegt:

  Oh super leuk !!! Ik waag dolgraag een kansje voor mijn oudste dochter en dan gaan we voor groep 1/2. Ze zal dit super leuk vinden om ook samen met mij te kunnen oefenen thuis ???

 36. Susanne zegt:

  Dit zou heel leuk zijn voor mijn kleine tuttebel. Ze zou graag die voor groep 1/2 winnen!

 37. Jeannette zegt:

  Zou het graag willen uitproberen in ons groep. Altijd wel kinderen die een extra zetje voor de motoriek kunnen gebruiken!

 38. Réwana zegt:

  oh wat gaaf lijkt me dit voor mijn kleutertje,
  graag de serie groep 1/2

 39. Z. Kumru zegt:

  Voor de serie van groep 1/2 graag !!

 40. julia van Empel-Stamate zegt:

  Ik doe graag mee voor mijn zoontje. graag de boekjes van groep 3/4

 41. RianneWeerd zegt:

  Wat leuk zeg, ik had er nog niet eerder van gehoord. Ik heb hier een kleuter in huis dus ik doe graag mee voor onze kleuter.

 42. Susan zegt:

  Graag geef ik het aan mijn zoontje (groep 1) en test ik het dan gelijk uit voor mijn kleutergroep.

 43. Jan zegt:

  De serie 3/4 zou helemaal te gek zijn !

 44. Bodil zegt:

  Dit lijkt mij erg leuk om samen met mijn vierjarige dochter te doen. Ze is best leergierig en dol op boekjes, wij maken dus graag kans op een boekje voor groep 1/2!

 45. anja zegt:

  erg leuk en zeker leerzaam voor de kinderen die nog maar net naar school gaan

 46. Oma Will zegt:

  Ik heb vijf kleinkinderen(de jongsten), waarvan 2 in groep 3 zitten en de kleinsten in groep 1 en 2.
  Daarom ga ik voor de boekjes van groep 3/4, dan hebben ze er allemaal nog wat aan.

 47. kelly zegt:

  Ik zou gaan voor de serie groep 1/2!
  Het lijken mij enorm leerzame boekjes.

 48. Jose zegt:

  ik was tot een maand geleden juf, maar nu met een omscholing bezig 😉 … maar ik doe graag mee voor mijn jongste die moeite heeft met zijn motorische ontwikkeling.

 49. Sharon de Ridder zegt:

  Ik maak voor mijn kleinste meisje graag kans op het boekje voor groep 1/2; ze wil maar wat graag schrijven, net als haar grote zus!

 50. Harmke Adema zegt:

  Ik ga voor groep 3/4 Lijkt me leuk om op een speelse manier mee te werken. Voor de kinderen is het “gewoon “een spelletje , wij zien een mooie manier van motoriek oefenen

 51. Willeke zegt:

  Wat zou ik het meer dan fijn vinden als ik dit mocht testen in groep 3!Mijn kleinkinderen zijn 4 -5 en 6 en wie weet hoe leuk zij dit zullen vinden!Pedagogisch verantwoord en zo leerzaam en aantrekkelijk! Dolgraag. Leuk om reclame voor te maken!

 52. lisanne bons zegt:

  Ik heb een dochter die goed is in taal/spelling alleen nu al een handschrift heeft van een huisarts. Het zou dus wel van pas komen wat extra oefening.

 53. Gemma zegt:

  Erg benieuwd. (Groep 3/)

 54. Marian B zegt:

  Ik wil samen met mijn zoontje aan de slag en ben juf, dus ik doe zeker mee voor de serie van groep 1/2 😉

 55. Bianca vd H. zegt:

  Wat een gave actie! Heb 2 kleuters, in groep 1 en 2. Ben benieuwd, of de jongens net zo enthousiast zijn als ik!! Doe heel graag mee. (groep 1/2)

 56. MarliesS zegt:

  ik doe graag mee voor de serie van groep 1/2

 57. Erika van Koert zegt:

  Wat leuk ! Mijn dochter van 5 is heel fanatiek met letters bezig. Ik doe graag mee voor de groep 1/2 serie

 58. A. zegt:

  Geen Facebook of heel verhaal misschien gaan we toch met de boekjes voor groep3/4 aan de haal ????

 59. Anton Hompe zegt:

  de serie groep 3/4 lijkt me erg leuk voor en handig oor mijn kleindochters in Lelystad

 60. Melissa zegt:

  Ik ga voor de serie groep 1/2 want mijn nichtje zit namelijk pas in groep 1 en wil al vanalles leren.

 61. Elke Heijns-Heijmans zegt:

  Voor onze dochter Suze wil ik graag kans maken op de boekjes voor groep 1/2. Zij mag 6 februari starten in groep 1 en heeft daar heel veel zin in. Ze is heel nieuwsgierig en wil van alles weten. Deze boekjes gaan haar hierbij zeker helpen!

 62. wilmsen anita zegt:

  ik doe mee voor de serie 3/4

 63. Annemarie zegt:

  Hier word ik als kleuterjuf nieuwsgierig van!
  Ik ben erg benieuwd naar de boekjes van groep 1/2! Zou ze graag in de klas willen proberen!!!

 64. Angelique zegt:

  Uk ben zeer enthousiast en dit lijkt mij ideaal voor onze zoon van 5.
  Dit kan spelenderwijs zijn schrijf motoriek stimuleren. Op een positieve manier, dat is heel qat waard. Zo kan zijn zelfvertrouwen groeien en blijft motivatie groot.
  Ik loot graag mee 1/2 of 3/4
  Zit nu in groep 2

 65. Angelique zegt:

  Uk ben zeer enthousiast en dit lijkt mij ideaal voor onze zoon van 5.
  Dit kan spelenderwijs zijn schrijf motoriek stimuleren. Op een positieve manier, dat is heel qat waard. Zo kan zijn zelfvertrouwen groeien en blijft motivatie groot.
  Ik loot graag mee 1/2 of 3/4
  Zit nu in groep 2

 66. Kristie zegt:

  Boekjes van gr 3/4 bedankt voor de test dit is iets voor onze dochter

 67. Kelly Aarts zegt:

  Leuk dit zeg, maakt me erg nieuwsgierig! Ik ben juf van een groep 3, dus doe graag mee voor het groep 3/4 setje. Zeker omdat ik wat kinderen in de klas heb die veel moeite hebben met de motoriek, kan ik het meteen gaan uitproberen!

 68. Nadine zegt:

  Ik wil meedoen voor groep 1 en 2!!

 69. Marijke zegt:

  Ik doe mee voor de set van groep 1/2. T gaat nu echt bijna naar school en heeft zijn potlood echt nog gek vast. Dus nu nog iets te vroeg, maar straks genoeg te oefenen.

 70. Linda raaijmakers zegt:

  Ik doe heel graag mee voor groep 1/2 voor onze tweeling Lucas en Eva die dit jaar dan eindelijk naar de basisschool mogen. Wat kijken ze er naar uit 😀 Hiermee hebben ze thuis al watte oefenen op een leuke manier 😀

 71. Moniek S zegt:

  Onze dochter geniet van de werkjes in groep 3 en was er ook echt aan toe (al mist ze ‘de hoeken’ van de kleuters…)
  Ik ga dus voor een setje voor groep 3/4

 72. Wendy v V zegt:

  Leuk geschreven Lies!
  Als juf van groep 1/2 ben ik er zeker nieuwsgierig naar.

 73. Marielle zegt:

  Graag voor mijn oudste zoon. We hebben al een speciale stabilo pen om zijn pengrip te verbeteren. graag de boekjes voor 3/4

 74. Nency zegt:

  Wij gaan voor de serie van groep 3/4

 75. Evelien zegt:

  Super leuk en interessant! Ik doe graag mee voor mijn dame van 6 en waag een kansje voor groep 3/4

 76. Dat klinkt goed. En als een leerkracht het goed vindt, voegt dat voor mij extra waarde toe bij dit soort dingen.

 77. Iris zegt:

  Onze zoon gaat deze zomer naar school, dus ik doe graag mee voor de groep 1&2

 78. Bianca Fenna zegt:

  Ik doe hier supergraag aan mee voor mijn dochtertje van 5, dus ik ga voor een groep 1/2 boekje. Hier kan ik haar ontzettend mee boeien en ze is al zo met letters en schrijven bezig. Heerlijk kind dat ik hier graag in stimuleer.

 79. Marian Zw zegt:

  Ik loot heel graag mee voor een setje groep 1/2 voor mijn zoon. Hij is helemaal nog niet bezig met schrijven, letters, noem maar op. Spelen is echt het liefste wat hij doet. We moesten vam de juf ook thuis wat vaker oefenen met de pengreep, dat lukt hem ook nog niet zo. Misschien dat deze leuke boekjes net een duwtje in de goede richting zijn

 80. Ingrid zegt:

  Leuk
  Zou graag de serie groep 1 2 winnen!

 81. Cobi zegt:

  Wauw wat leuk ik zou graag de set voor groep 3/4 willen proberen!!

 82. Jikke zegt:

  Ik ben mama van een meisje in groep 1 en nieuwsgierige ib-er. Twee goede redenen om mee te doen met deze winactie. Ik ga voor gr 1-2.

 83. Kristel zegt:

  Wat leuk en idd heel goed om te oefenen. Dit lijkt me geweldig voor mijn nichtje die in groep 1 zit en maak dan graag kans op groep 1 en 2.

 84. Marjo zegt:

  Ik ga dit gelijk bekijken op Internet! Ik heb 2 kids die moeite hebben met hun fijne motoriek en er is dan zo weinig leuk en goed oefenmateriaal te verkrijgen! Ik doe mee voor de set 3/4. En nu maar duiken draaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.