Opa en oma in de bloemetjes op Grootouderdag!

Zijn opa en oma voor jouw gezin ook zo waardevol? Of zijn er wellicht bonus grootouders uit de straat, als oppas in de vorm van een oud-oom en oudtante die deze rol voor je kinderen vervullen? Op 6 oktober kun je ze in de bloemetjes zetten tijdens de nog onbekende Grootouderdag! Het is een relatief nieuwe feestdag, de eerste zondag van oktober, met als doel generaties met elkaar te verbinden. Een gezellig bezoekje, een informeel dankjewel… Wij zijn creatief met bloemen geweest en opa en oma waren er blij mee!

grootouderdag
Opa en oma waren ontzettend blij met de zelfgemaakte cadeaus van hun kleindochters!

Toen de kleinkinderen baby en peuter waren, namen opa en vooral oma de gastouderrol op zich. Maar ja, ze kregen er 5 en die zitten qua leeftijd allemaal nogal dicht op elkaar. Dat ging op een bepaald moment niet meer. Toch bleven ze een grote rol spelen in de levens van de kinderen. In geval van nood zijn ze als oppas altijd beschikbaar.

Na mijn scheiding heb ik in co-ouderschap nog een paar weken met de meiden bij ze in huis gewoond. Daardoor is er een nog diepere band tussen mijn dochters en hun opa en oma ontstaan. Het is toch hun derde ’thuis’. Opa en oma waren er voor ze in tijden van crisis. Mij knuffelen willen ze lang niet altijd, maar opa en oma krijgen steevast een hug.

grootouderdag
Dikke groepsknuffel met oma.

Hun lievelingseten is oma’s gehaktbal met spinazie. Waarbij oma daar als verjaardagsmaaltijd ook nog weleens een strik omheen heeft gedaan en we Rijk de Gooijer zijn gehaktballied kunnen meezingen, hahaha. Making memories! Op deze blog vind je nog veel meer mooie herinneringen die we samen met opa en oma hebben gemaakt, van een bezoekje aan het Zuiderzee Museum, weekendjes weg en zelfs een complete generatie vakantie naar Boa Vista.

De beste herinneringen beginnen echter klein. Samen iets creatiefs doen. Samen een spelletje. Gewoon ‘chillen op de bank’ met een kopje thee en iets lekkers. Nu al hun kleinkinderen op de middelbare school zitten, merken opa en oma dat ze hun lievelingetjes minder vaak zien…

En dát is dus precies de reden dat Grootouderdag in het leven is geroepen. Als een mooie reden om toch eens een bezoekje aan opa en oma te plegen. Want je tieners met hun drukke eigen leven zien hun grootouders heus nog steeds heel graag!

Bloemschikken met tieners, wat heb je nodig?

Wij besloten met de pubers gezellig te gaan bloemschikken voor opa en oma. Ons nichtje kwam een dagje langs en herkende het als ‘kerststukjes maken maar dan met bloemen‘. Mijn jongste had al vaker een bloemschikworkshop gedaan en heeft met mij de ‘ingrediënten’ geshopt en uitleg gegeven aan de rest. Het was een ontzettend gezellige creatieve middag aan de keukentafel en als kers op de taart brachten we de creaties langs bij hun grootouders!

grootouderdag
Plastic schaaltjes, bloemstekers, mini pompoentjes en steekschuim bij de Welkoop gekocht, daarna door naar het naastgelegen Daro Bloemen.

Benodigdheden:

– blokken oase (steekschuim)

– scherp mesje (om de oase op maat te snijden)

– snijplank (voor op maat snijden oase)

– platte schaaltjes voor het bloemstuk (ik heb er zelf eentje voor thuis gemaakt in een oud cake bakblik)

– de nodige mooie bloemen (gekozen in de lievelingskleuren van oma volgens mijn dochter)

– takjes groen (besjes, bladeren)

– mini pompoentjes

– bloemstekers om de pompoentjes en eventueel het blad vast te steken in het schuim

– snoeischaren (voor het afknippen van groen en bloem)

– eventueel tafelzeil en teiltjes of emmers op de grond voor het groenafval

bloemschikken
Mag ik zelf kiezen?
bloemen kopen
Zou ik zo genoeg hebben? Missie bloemen kopen geslaagd!

Versterk de band met je pubers én opa en oma

Iets doen met je tieners gaat niet meer zo vanzelfsprekend als toen ze jonger waren. Toen zette ik ze vaker met wat verf aan een knutselwerkje. Nu ze tieners zijn, blijf ik zelf eerder hangen in samen een spelletje doen terwijl ze juist zo creatief zijn én ook nog eens veel handiger. Thuis bloemschikken is snel georganiseerd en ook nog eens origineel: ze doen dit nooit, dus het is leuk!

bloemschikken
De baasjes gingen bloemschikken en ik mocht niet meedoen…

Het feit dat ze werken aan een cadeau voor oma en opa maakt het extra speciaal. Ze houden alle drie ontzettend van hun grootouders. En ze vinden het met elkaar ook nog eens super gezellig om aan tafel te freubelen en ondertussen te kletsen en grappen, gezellige puberplaylist met muziek erbij en de positieve vibe is compleet.

oase op maat
Oase op maat snijden zodat het op het schaaltje past. Daarna in het teiltje met water vol laten zuigen.

Fietsenmaker opa

Wat betekenen opa en oma voor ons? Nou ja, neem alleen al de eerste schoolweek. Dochterlief haar ketting lag er af. Snel na het avondeten richting opa dus, die zo lief was om deze er weer strak op te spannen. Deze single mom is namelijk helemaal niet handig! Banden plakken heeft mijn vader me wel geprobeerd te leren vroeger, maar net als een gaatje boren in de muur kan ik dit soort dingen gewoon niet. (En is het eigenlijk ook best gevaarlijk als ik een poging doe.) Dit doet hij overigens voor al zijn kleinkinderen en… laten er nu net dit jaar 3 brugpiepers die een stuk moeten fietsen zijn bijgekomen. Overigens is hij ook actief als vrijwilliger bij het repair café om andermans spullen te repareren. En hielp hij mij met de camper voor een blogartikel. Dat verdient wel een bloemetje!

bloemschikken
Ondertussen aan de keukentafel…

Creatieve lieve oma

Oma hoort natuurlijk pas achteraf dat haar kleindochters creatief met bloemen zijn geweest voor haar. Eigenlijk was het wellicht een nog groter cadeau geweest om met z’n allen een bloemschikworkshop te doen. Ze is ontzettend creatief en heeft in haar leven tal van handvaardigheid vormen geprobeerd en als hobby gehad. Haar kleindochters heeft ze voor deze blog al eens naailes gegeven en mijn jongste profiteert nog altijd van de naald en draad skills: die verknipt oude kleding en maakt er haar eigen fashion items van omdat ze dit van oma heeft geleerd.

bloemschikken
Gezellig kletsen en frutselen. Deze pubers werden er blij van.

Haar gezondheid zit helaas wat tegen, dus de zorgtaken die ze zo graag op zich neemt als een kleinkind ziek is, wanneer er oppas nodig is, het luisterende oor… dat hebben we een klein beetje omgedraaid. We proberen haar nu te helpen. Al gaat er niets boven haar spinazie met gehaktballen en gaat ze die vast wel weer eens maken voor de kleinkinderen. Eerst tijd om oma in de bloemetjes te zetten!

bloemschikken
De werkstukken vorderen gestaag, je kunt dit ook eigenlijk niet fout doen: het resultaat is altijd leuk! Dochterlief heeft met schilderstape een blad rond de buitenkant van haar werkstuk gemaakt om het steekschuim te camoufleren. Je zet dit vast met bloemstekers.

Festa dei Nonni op z’n Nederlands

Wist je dat… Grootouderdag zijn oorsprong vindt in Italië? Het komt voort uit een educatief bloemenproject op basisscholen gericht op grootouders. Dat bleek zo’n succes dat het uitgroeide tot een ‘eigen’ dag voor opa’s en oma’s. In 2005 is Grootouderdag (Festa dei Nonni) officieel erkend door het Italiaanse parlement en wordt het jaarlijks gevierd met bloemen. De Stichting Grootouderdag heeft deze feestelijke dag in Nederland geïntroduceerd en sinds 2014 wordt het ook in Nederland gevierd.

boeketje
Met de overgebleven bloemetjes werd een boeketje gemaakt voor hun jarige tante.

Ik snap wel waarom Grootouderdag elk jaar populairder wordt. Zeg nou zelf, met een eigengemaakt boeketje of bloemstukje kan je tiener punten scoren én krijgt ie zelf een goed gevoel: creatieve activiteit (zonder schermpje), iets doen voor een ander, contactmoment met opa en oma en nog een dankjewel ook.

Dit soort momenten daar groeien ze van als persoon. Het levert een eenvoudig succesmoment in het onzekere puberleven. Bevestiging. Zelfvertrouwen. Plus natuurlijk de liefde die uit de reactie van de grootouders spat (mits ze natuurlijk net zulke leuke hebben als mijn kinderen). Gesprekken gaan pubers liever uit de weg, daarom perfect om iets te ‘zeggen met bloemen’. 

bloemstukjes
Kijk nou hoe leuk de bloemstukjes zijn geworden!

Gezellig op bezoek

Bloemen hebben de kracht om mensen op vrolijke wijze met elkaar te verbinden. Wij gingen in samenwerking met Mooiwatbloemendoen.nl zelf al iets eerder dan 6 oktober creatief aan de slag voor die tijd, om jou te inspireren! We twijfelden tussen leuke pinterest ideetjes van op karton getekende vaasjes waar je dan gerbera’s boven steekt (met natte watjes in plastic), een grootoudermok vullen met een eigen gemaakt boeketje maar het bloemschikken won, omdat we op die manier zelf ook een leuke en gezellige middag hadden met een bijzondere creatieve activiteit. Dit samenzijn van de nichtjes eindigde uiteraard met een bezoek aan opa en oma, zoals je op de foto’s kunt zien.

oma deur open
Oma was blij verrast met haar 3 kleindochters met armen vol bloemstukjes voor de deur.

Vanwege de gezondheid zijn ze nu veel thuis, waardoor zowel de visite als de presentjes extra werden gewaardeerd. Ik vond het zelf ontzettend bevredigend om zowel de meiden als mijn ouders op deze manier een mooie, positieve dag te bezorgen.

bloemschikken
Oud cakeblik, dat ik destijds meekreeg na een chrysanten workshop, met oase en de ‘restjes’ gevuld.

En mijn eigen bloemstuk daar geniet ik ook ontzettend van. Missie geslaagd!

Zou een middagje bloemschikken voor opa en oma ook bij jouw pubers in goede aarde vallen? Had je al eens van Grootouderdag gehoord? Zijn jullie weleens creatief met bloemen?

Lees ook:

Als je ouders ouder worden… over Grootouderdag en meer

Ik bezocht de Floraliën en nu wil ik mijn tuin gezellig!

Amsterdam Flowerboat: fleurig voor je humeur

Stylen met bloemen: Japan

PLOG: bloemenfoto’s Costa Daurada

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.