Als je ouders ouder worden… over Grootouderdag en meer

Je ouders, jouw rotsen in de branding, ze hebben altijd voor jou gezorgd en stonden klaar voor hun kleinkinderen. Ineens komt daar dan het moment dat de rollen langzaam omdraaien. Een valpartij, toenemende vergeetachtigheid of gewoon slijtage aan de botten en ouderdomskwaaltjes als achteruitgaand zicht en een trager herstel na ziekenhuisopname… Het leven laat zich niet voorspellen. Je bent blij dat je je ouders nog hebt, maar ineens hebben zij jouw hulp nodig om het leven wat comfortabeler te maken. Hoe doe je dat?

wandeltest
Deze wandeltest mag ik zelf volgende week weer doen om te zien of ik al dichterbij de normale basisconditie ben. Foto gemaakt op het FitFestival enkele jaren terug.

Ik deed al eens verslag van een FitFestival voor senioren, waar allerlei handige hulpmiddelen werden gedemonstreerd en je zelf ook kon kijken hoe jouw gezondheid er aan toe was. Vorig jaar moesten mijn eigen kinderen een beetje mantelzorgen en ervaarde ik zelf dat je best een drempel over moet om in een rolstoel te zitten omdat het je zelf niet lukt om stukken te lopen. Hoe pijnlijk het is als er geen winkelwagen beschikbaar is om in te zetten als rollator. Niemand ziet aan je dat er iets met je gezondheid is, tót je er zo’n hulpmiddel bij gebruikt. Daarom tip ik graag wat mooie initiatieven omtrent de zorg en zelfstandigheid die in persberichten stonden die ik de afgelopen maanden heb ontvangen.

grootouderdag
Fotocredit: Mooiwatbloemendoen.nl

Grootouderdag

Langer thuiswonen is overigens voor iedereen fijn. Uit een onderzoek van buurtnetwerk Nextdoor over buren en de leefbaarheid van buurten, blijkt dat vooral 75+-ers zich het minst aan hun buren ergeren. En een goede buur kan iedereen waarderen tenslotte. Overigens is het op 3 oktober nationale grootouderdag! Leuk idee dus om een (surrogaat) opa of oma met een roos (het symbool van Grootouderdag) in het zonnetje te zetten. In aanloop naar Grootouderdag worden diverse creatieve activiteiten voor kinderen met bloemen en planten georganiseerd onder meer in verzorgingshuizen, bibliotheken, scholen en BSO’s. Grootouderdag wordt gevierd in de ‘Week tegen Eenzaamheid’, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

grootouderdag
Fotocredit: Mooiwatbloemendoen.nl

Traplift

Mentaal is dat dus even een ‘dingetje’, maar zo’n hulpmiddel kan wel meer vrijheid geven. Om langer zelfstandig te blijven wonen wanneer je ouder wordt bijvoorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een traplift.  Nu de huizenmarkt dusdanig op slot zit dat verhuizen naar iets gelijkvloers ook voor ouderen geen optie is, wordt met zo’n traplift ineens de bovenverdieping weer een bruikbare ruimte. Bij Smienk Trapliften kunnen ze zo’n traplift indien nodig zelfs binnen 48 uur leveren, je kunt er zelfs een traplift kopen voor buiten indien gewenst.

smienktrapliften
Fotocredits: Smienktrapliften.nl

Hulp bij communicatie

Is na bijvoorbeeld een beroerte communiceren moeilijk geworden? Dan kun je via de Stichting Milo terecht voor ondersteunende communicatie middelen. Bij Ondersteunde Communicatie (OC) gaat het om vormen, methoden, technische oplossingen of hulpmiddelen waarbij alle zintuigen en uitingsvormen elkaar kunnen vervangen en ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan pictogrammen, gebaren, lowtech of hightech (computer gebaseerde) communicatiehulpmiddelen voorzien van computerspraak. In de Oktober OC-Maand geeft Stichting Milo op haar website en eigen sociale media een reeks voorbeelden van de bijzondere resultaten die met Ondersteunde Communicatie en de bijbehorende hulpmiddelen behaald worden bij kinderen en jongeren met complexe communicatiebehoeften én bij hun directe omgeving, maar ook voor ouderen die de spraak verloren zijn kan dit een uitkomst vormen.

Dementie kijktip

Het Klokhuis ging op 16 september over dementie. Je kunt deze aflevering nog terugkijken. In het kader van het thema ‘Master je Mind’ ontmoette presentatrice Janouk Teun Toebes, een jonge held met een duidelijk doel in z’n leven: het helpen van ouderen met dementie. Niet omdat hij ze zielig vindt, maar omdat het goed voelt om er voor een ander te zijn. En daar groei je van als mens.

granmma
Poppenvoorstelling Granm’ma

Poppenvoorstelling Granm’ma

Vanaf 15 oktober 2021 t/m 21 januari 2022 toert de intieme poppenvoorstelling Granm’ma door het land, waarin Wensley Piqué een ode brengt aan zijn Surinaamse oma. Zijn oma woont alleen in een vervallen huisje in Paramaribo. Haar levenslust is ze echter niet kwijt. Energiek begint ze aan elke nieuwe dag. Wensley besluit een tijd voor haar te zorgen, gedreven door een gevoel van verantwoordelijkheid en medeleven, maar ook uit nieuwsgierigheid: hoe kun je in die omstandigheden opstaan en de dag tegemoet treden met een lach? Dit bezoek inspireerde Wensley tot de poppenvoorstelling Granm’ma (oma in het Sranantongo) over haar laatste levensfase, waarin hoop de kracht tot leven geeft en de verbeelding soms onverwacht met je op de loop gaat. Een warm, persoonlijk en tegelijkertijd – met de zorg voor ouderen als hedendaags thema – universeel verhaal. Voor Surinamers is de voorstelling, ook door de muziek en aankleding, een feest van herkenning en voor bezoekers zonder die achtergrond een verrassend inkijkje in de Surinaamse cultuur.

Eerder al schreef ik een review over het boek ‘Oma’s hoofd is versleten’ en een artikel over tips om je ouders langer thuis te laten wonen. De tafeltje dekje services, sleutelkastjes en ouderengym zijn uiteraard ook erg handig.

Hopelijk heb je hier wat inspiratie uit kunnen halen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.