Oma’s hoofd is versleten

Hoewel ik afgelopen week de vraag kreeg of ik wilde bloggen over rollators, heb ik met de gevolgen van ouderdom op dit moment weinig van doen. Gelukkig maar. Mijn eigen oma’s waren toen ze nog leefden wel wat dementerend, maar niet meer zo fief als de oma van Fien in het boek ‘Oma’s hoofd is versleten’. Dit boek helpt kinderen te begrijpen wat dementie inhoud en waarom in dit geval oma zo veranderd en zelfs niet meer thuis kan wonen…

Oma en Fien zijn verdwaald. Fien wil naar huis toe, maar oma gaat op in haar spel.
Oma en Fien zijn verdwaald. Fien wil naar huis toe, maar oma gaat op in haar spel.

Ik vind het altijd mooi als kinderboeken gericht zijn op de verwerking van een bepaald thema. Daarom wilde ik dit boek graag reviewen en heb ik het aangevraagd. Maar zoals je ziet aan de smoeltjes van mijn kleine bloedjes, is dit thema geen rozegeur en maneschijn. Het maakte veel indruk. Mijn man vroeg zich zelfs af of het wel verstandig was om het voor te lezen aan de meiden, omdat dit thema in onze omgeving op dit moment niet speelt…

Dementie is een heftig thema

Daar valt wat voor te zeggen. Ik ben namelijk direct gaan voorlezen zonder het boek eerst zelf door te nemen. Het thema is heftig en oma gaat dood aan het eind. Erg verdrietig allemaal. Daar staat tegenover dat in sprookjes en tekenfilms ook weleens een karakter doodgaat. Net als in het echte leven.

Schrijfster Marieke van Ditshuizen heeft met dit boek mijns inziens het thema heel helder neergezet. Mijn kinderen begrepen hierdoor wat er met de oma van Fien in het boek aan de hand is. Vanzelfsprekend hebben we dit tussendoor ook besproken, want er gebeurt nogal wat in het boek. Het is dan ook opgedragen aan een echte oma die in 2010 de diagnose dementie kreeg en in 2016 is overleden… Voorin staan overigens de contactgegevens van de Stichting Alzheimer Nederland vermeld.

kinderboek over alzheimerWaar gaat het boek over?

Fien is de hoofdpersoon in dit kinderboek. Ze heeft een speciale band met haar oma met wie ze vaak taartjes eet en indiaantje speelt. Op een dag gebeurt er iets geks… oma kan de weg naar huis niet meer vinden. Ze heeft dementie en dat kan de dokter niet beter maken. Na bepaalde gebeurtenissen mag oma niet meer op Fien passen en kort daarna is het zelfs onveilig om haar bij opa te laten wonen. Ze komt in een verzorgingstehuis terecht. De mama van Fien probeert alles in het boek zo goed mogelijk aan haar dochter uit te leggen.

Mijns inziens biedt dit kinderboek over Alzheimer een goed beeld van wat er speelt als opa of oma deze diagnose krijgt. Het geeft aanknopingspunten om eigen ervaringen te bespreken, zodat je kind dit een plekje kan geven. Zodat het weet wat er nog meer allemaal zou kunnen gebeuren. Een mooi boek en indrukwekkend, dat zie je op de foto’s wel aan de blikken van mijn kinderen. Het boek begint met een luchtige herkenbare situatie, ze spelen zelf ook heel graag met hun oma…

Kortom, niet een boek om zomaar aan te schaffen voor de leuk. Wel écht een aanrader als je met dementie te maken krijgt. Het is heel verhelderend voor de kinderen. Een heftig verhaal, maar niet naar. Al eindigt het wel verdrietig… Bij Bol.com kun je het voor 12,99 bestellen, het is een uitgave van Ploegsma.

Lees ook:

Speelt dementie bij jou in de familie?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Cindy - levenalsmama.nl zegt:

  Ik vind het altijd goed dat er zulke boeken geschreven worden. Ik denk dat het kinderen die ermee te maken krijgen zeker goed kan helpen om alles beter te begrijpen.

 2. Merel zegt:

  Knap om zo’n heftig thema te vertalen naar kindertaal, een kunst op zich. En ik denk, zeker als het in je omgeving speelt, dat het helpt. Ik had het boek in elk geval graag gehad destijds.

 3. Saskia zegt:

  Gelukkig heb ik hier in mijn nabije omgeving geen last van. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Fijn dat er zo’n boek bestaat om het voor kinderen wat begrijpelijker te maken.

 4. Nathalie zegt:

  Nee niet echt… Maar fijn dat er wel een boek om uit te leggen zodat de kinderen het beter zullen begrijpen.

 5. Fleur zegt:

  Mooi boek! Ik werk in de ouderenzorg en zie dus wat dementie met je doet. Ik hoor ook vaak dat kleinkinderen niet meer bij opa of oma op bezoek willen komen. Dit is een mooie manier om aan ze uit te leggen wat er aan de hand is.

  1. Marguerita78 zegt:

   Dan zou ik dit boek zeker tippen aan ouders als je dit merkt Fleur, misschien zelfs interessant voor op een leestafel oid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.