Hartenvragen, echt contact met je moeder of oma

“Oma, hadden jullie vroeger tradities thuis?” Nadat haar oma de vraag beantwoord heeft en vertelde over het kerstkindje dat na de nachtmis in de kribbe ging, ben ik aan de beurt om te antwoorden. “Wij hadden maar met 1 maaltijd een glaasje drinken erbij: 7Up bij de nasi,” vertel ik. Opa en oma leggen aan hun kleindochter uit waarom dat was. En zo gaat het gesprek de diepte in, dankzij een vragenkaartje uit de ‘vertel eens’-reeks.

hartenvragen

Mijn dochter gaat richting de tienerleeftijd. Nog klein genoeg om af en toe even op schoot te knuffelen, maar toch alweer zo groot. Ze krijgt behoefte aan ander contact. Ze wil graag samen praten. Het liefst een intiem gesprek. Maar waar heb je het dan over? Regelmatig pakt ze de ‘Mama & Kind’ vragen uit de ‘Vertel eens’-reeks van Elma van Vliet erbij. Daarbij stellen moeder en kind om de beurt vragen aan elkaar. Deze vragen kennen we inmiddels wel een beetje. Voor kerst kregen we van Elma van Vliet haar nieuwste set toegestuurd: een doosje met Hartenvragen.

 

hartenvragen

Wat zijn Hartenvragen?

Hartenvragen is een klein (cadeau) doosje met daarin 50 originele vragen voor een gesprek met je moeder. Er is ook een variant voor je oma, mocht zij nog in leven zijn. Het doosje heeft een uitschuiflade met daarin driehoekige kaartjes met de vragen. “Omdat er nog zoveel te vertellen is…” staat er op. Naast de hoofdvraag staat er nog een verdiepingsvraag onder, zodat je het gesprek goed op gang kunt krijgen. Het zijn betekenisvolle vragen, waarmee je een leuker gesprek hebt dan “ga je nog iets leuks doen deze week, mams?” Zelf vind ik het vaak lastig om dat soort diepte vragen te stellen, terwijl je daar nu juist de mooiste gesprekken door krijgt. Daarom zijn dit soort spiekbriefjes heel handig.

hartenvragen

Wat is onze ervaring?

Ik neem het doosje met Hartenvragen mee tijdens onze familievakantie. Lijkt me genoeg stof tot mooie gesprekken. Met mijn moeder, mijn dochters of de rest van de familie. Net wie er mee wil praten. Je zou ze ook tijdens een etentje op de borden kunnen leggen. “Wat zou je nog willen leren?” leest dochterlief op van het kaartje. Oma wil beter leren photoshoppen en ik wil meer van energiewerk weten. Zelf wil ze graag leren koken. Het zijn fijne kaartjes die het gesprek van je dromen, naar hoe het vroeger was en je gevoelens brengen. Even weg uit de waan van alledag maar stilstaan bij de aspecten waar je het eigenlijk niet zo snel over hebt. Een handig middeltje voor als je graag mooie gesprekken met je dierbaren wilt hebben, maar het zo out of the blue lastig te realiseren vindt.

 

Vind jij het tijd voor #echtcontact? Deze vragen vanuit het hart zijn voor 15 euro onder meer hier te koop. (Lees hier over de #echtcontact campagne.)

Voel jij je ook weleens verloren in gesprekken over de (klein)kinderen en doordeweekse dittemedatjes? Of ben ik de enige die diepgang met haar moeder heel fijn vindt, maar niet goed weet hoe dat te initiëren?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.