Contact maken met je kind is hot. Dat willen de ouders van nu graag, daar is behoefte aan en het leuke is dat hier ook steeds meer producten voor beschikbaar komen. Zo ook het spel ‘Vraag maar!’ gemaakt door auteur Elma van Vliet. Het heeft iets weg van kindercoachingspel ‘Schatgravers’ dat ik onlangs besprak. Waar dat vooral professionals als doelgroep heeft en geschikt is voor grote groepen en teambuilding, is ‘Vraag maar!’ juist gericht op ouders die in een 1-op-1 situatie contact willen maken met hun kind of eigenlijk verdieping zoeken in het contact met hun kind.
Het leek met leuk om beide spellen met elkaar te vergelijken en je te vertellen over onze ervaringen met Vraag maar! Als je dit soort artikelen net als ik interessant vindt heb je geluk, want ik heb ook een kinderboek ontvangen dat helpt bij een zelfde stukje verdieping: ‘Het geheim van het Elfje’. Dit hebben we nog niet uit, dus daarvan volgt de review later.
Ik ben in ieder geval waanzinnig dankbaar dat wij al deze tools in huis hebben. Dan kan ik ze erbij pakken op de momenten dat ik denk dat mijn kinderen het nodig hebben. Als ze het moeilijk hebben, maar ook juist als ik graag een fijn, positief gesprekje met ze wil en niet precies weet hoe ik dat aan moet pakken. Vooral ‘Vraag maar!’ is ideaal om er even snel bij te pakken. En als je kind eenmaal in de praatmodus is, dan komt er vaak nog wel meer los over hun belevingswereld.
Wat denkt je kind nu echt?
Kinderen leven in het nu. Ze hebben een rijke fantasie en creëren een boeiende belevingswereld waar je als ouder lang niet alles van meekrijgt. Wat gaat er nou eigenlijk écht in die hoofdjes om? En hoe kijken ze tegen jou als vader of moeder aan? Auteur Elma van Vliet heeft dit vragenspel voor ouder en kind bedacht, zodat je meer over elkaar te weten kunt komen. Op de kaartjes staan vragen als: Wat is het leukste aan mijn moeder-zijn? Wat vind jij raar aan grote mensen? Wanneer zijn wij echt een goed team? Zo zorgt het spel voor persoonlijke gesprekken en brengt het interessante, hartverwarmende en grappige weetjes over elkaar boven tafel.
In dit filmpje krijg je een indruk van het spel:
Quality time met je kind
Bedenker van het spel Elma van Vliet vertelt: “In de drukte van alledag is quality time met je kind soms moeilijk te vinden. Dan is het lastig op de hoogte te blijven van wat je kind écht bezighoudt. Veel ouders zullen herkennen dat op de vraag ‘Hoe was je dag?’ vaak niet meer komt dan een simpel ‘goed’ als antwoord. Maar hoe laat je je kind nu meer vertellen over wat hem of haar bezighoudt? De afgelopen jaren heb ik heel wat trucs moeten inzetten om in de belevingswereld van mijn kinderen te duiken. Die ervaring komt nu samen in Vraag maar!, het spel waarmee ik ouders en kinderen wil helpen om nieuwe dingen over elkaar te ontdekken en mooie plannen te maken voor de toekomst. Want het leven samen is zo veel meer dan van hot naar her rennen!”
Wat is onze ervaring met Vraag maar!?
Wat Elma zegt, herken ik heel erg. Het leven raast voorbij en als je na schooltijd een gesprekje probeert aan te knopen over ‘hoe was je dag?’ of ‘hebben jullie vandaag nog gelachen in de klas?’, komt er meestal niet veel uit. De kinderen leven erg in het moment, dus alleen de gemoedstoestand van de laatste 5 minuten heeft effect op het antwoord zo lijkt het soms. Goed om dit spel dus te proberen! Ik heb ook behoefte aan meer quality time met mijn kinderen, omdat ik erg veel aan het werk ben ook vaak als ze thuis zijn. Schatgravers helpt hier natuurlijk ook bij, maar dat is echt een spelletje in groepsverband. Vraag maar! is een 1-op-1 spel, dat ik ook wel probeer met 2 kinderen tegelijk te spelen. Dit spel leent zich er ook voor om er een vast gezinsritueel van te maken, omdat je het per vraag kunt spelen. Je hoeft niet persé meerdere kaartjes te trekken. Soms is 1 vraag ook goed. Een belangrijk verschil tussen beide spellen: Vraag maar! is bedoeld voor mooie quality time met je kind, Schatgravers is bedoeld om je kind meer zelfvertrouwen te geven, een probleem aan te pakken of het groepsgevoel te stimuleren. Om maar een paar dingen te noemen. Wat de spellen met elkaar gemeen hebben, zijn de vragenkaartjes en het stuk verdieping van contact. Juist dat maakt ze zo waardevol.
Hoe gaat het spel?
Je zag in het filmpje al een beetje hoe het spel verloopt. Wij hebben de ‘moeder & kind’ versie ontvangen, maar er is ook een ‘vader & kind’ versie verkrijgbaar. Het spel is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, omdat die de vragen zelf kunnen oplezen. Mijn kleuter van 4 probeerde dat ook, maar leest vooral de letters en dus geen woorden. Vond ze wel leuk om te doen overigens 😉 Dus in haar geval lazen grote zus en ik de vraag op haar kaartje voor. In het doosje zitten 64 vragenkaarten en een boekje met uitleg. En die uitleg is heel simpel: trek om de beurt een kaartje uit jouw stapel, lees de vraag voor en luister naar het antwoord zonder de ander te onderbreken. Het gaat om echt contact maken tenslotte. Eventueel kun je nog wat doorvragen op het gegeven antwoord en dan wissel je het om, de ander trekt een kaartje en stelt de vraag. Een moment van reflectie en echt contact dus.
De eerste keer dat ik dit spel speelde was met mijn oudste dochter, terwijl we samen de afwas deden (iets met vaatwasser die het niet goed doet). Het was net binnengekomen met de post en we waren beiden nieuwsgierig. Het werd al snel hilarisch, omdat we alle twee steeds hetzelfde vragenkaartje trokken. Onze tip: schudt de kaarten voordat je gaat spelen! 😆 Hadden wij de eerste keer dus niet gedaan. Dus vroegen we om de beurt ‘wat vind je leuk aan mij?’, ‘wanneer moet je om mij lachen?’ en ‘waar heb jij vannacht over gedroomd?’ Een beetje meer afwisseling is toch leuker.
Toen ik net zei dat ik deze review zou gaan schrijven als ze op bed lag, wilde ze ook nog een paar kaartjes doen. Ik trok ‘wat wil je vaker van mij horen?’ Zegt ze dat ze vaker wil weten wat voor blogs ik schrijf… geen complimentjes of ik hou van jou dus 😮 (“Dat zeg je toch wel, mama.”) Wat zei ik hierboven ook alweer over aandachtspanne van de laatste 5 minuten? Beide dochters vinden het spel overigens leuk om zo af en toe tussendoor te doen.
Mijn 3e groeper zegt: “Ik vind het spel leuk, want ik houd van lezen en je kan de kaartjes lezen. Op school lees ik elke dag wel 5 boeken uit!” Ik: “Maar thuis lees je bijna nooit, ook in het weekend niet?” Zij: “Dat klopt, want dan ben ik moe van school. En zaterdag ben ik moe van scouting en op zondag heb ik er gewoon even geen zin in.” Logisch 💡 en het verhaal klopt vast niet helemaal haha, maar goed kaartjes lezen vindt ze dus leuk en samen praten over de antwoorden. De meisjes pakken het ook zo nu en dan zelf uit de kast, ook papa was al een keer aan de beurt en ze hadden heel snel uitgelegd hoe dit spelletje werkt. Het triggert vooral de jongste, een echt gezelligheidsdiertje en ietwat faalangstig maar dit spelletje kun je niet fout doen. Het is altijd goed.
En je kunt het zo lang of kort spelen als je zelf wilt. De tip uit het boekje van een ritueel inbouwen met de kaartjes vond ik persoonlijk erg mooi. Bijvoorbeeld voor het slapengaan of na het eten elke dag even samen een kaartje trekken en met aandacht naar elkaar luisteren. Die gezinsrituelen stonden ook in Mindfullness voor Moeders en daar kon ik me toen niet zoveel bij voorstellen, maar een vragenkaartje past wel bij ons gezin.
Onbewust een moment van reflectie
Waar heb jij vannacht over gedroomd? Wat wil je van mij leren? Heb jij vroeger weleens iets stiekems gedaan, zonder dat je moeder het wist? Wanneer moet je om mij lachen? Vraag maar! gaat in op alledaagse en niet-alledaagse onderwerpen en staat garant voor eerlijke en verfrissende antwoorden. Het spel is sinds mei 2017 verkrijgbaar bij boekhandels, kinderboetieks en online winkels voor € 15,- dus heel betaalbaar. Een leuk prijsje voor een cadeau, bijvoorbeeld voor Vaderdag!
Winactie
Elma van Vliet wil bijdragen aan een betere wereld door mensen te inspireren écht contact te maken. Toen haar moeder in 2001 ernstig ziek werd, realiseerde ze zich hoeveel ze haar nog wilde vragen. Ze maakte het boek Mam, vertel eens, het eerste in een reeks producten die helpen bij het maken, delen en bewaren van kleine en grote momenten en herinneringen. Speciaal voor Vaderdag stelt zij een exemplaar van Vraag maar! voor vader & kind beschikbaar voor de lezers van Marstyle. Ben jij een betrokken papa? Of is jouw man een betrokken papa die je dit spel wel gunt? Ook als je geen prater bent (zoals ik, ik typ liever), is dit spel fijn om te spelen 😉 Laat hieronder een berichtje achter dat je mee doet en waarom, dan maak je kans. Gebruik een geldig mailadres. De winactie loopt (minimaal) een week.
De winnaar is geworden: Mariëlle Waaijer! Van harte, ik ga je mailen voor je adresgegevens.
Ken jij nog meer vragenspellen om echt contact te maken met je kind?
Reacties
Wat een ontzettend leuk spel! Hier wordt mijn man vast heel blij van als hij dit met onze dochters kan doen.
Supergaaf om met
Ons meisje te doen.moet altijd alles eruit trekken door dit spelletje hoop ik meer
Te begrijpen hoe ze zich over dingen voelt
Dit lijkt mij echt leuk om samen met de kinderen te doen!
Wat een leuk spel ik doe graag mee want dit is echt voor hele leuke gezellige avonden samen met mijn zoontje.
Wat een fantastisch spel, zou ik graag spelen 🙂
Interessant spel!
Doe heel graag mee. Lijkt mij interessant
Supergaaf voor ons meisje destiney Pm haar paps beter te leren kennen.
Doe graag mee voor mijn zoon en mijn nieuwe vriend. Ze zouden het geweldig vinden om samen te spelen. Stimuleert meteen het lezen straks in de zomervakantie om terugval te verminderen straks in begin groep 4.
Lieve Marguerita,
Wat een leuke winactie! Helaas is Vaderdag al voorbij, maar hopelijk ben ik niet te laat om een kansje te maken dit prachtige spel aan mijn vriend cadeau te doen.
Hij is geen prater, maar wel een echt gevoelsmens. Mijn zoontje lijkt op zijn vader, en samen hebben ze een ijzersterke band. Maar als enige vrouw des huizes probeer ik wel het belang van praten te stimuleren. Dit leuke, en interessante spel weet op een mooie en gezellige manier antwoorden te ontfutselen. Prachtig verhaal achter het onstaan van dit spel, ik weet zeker dat we het in ons huishouden met veel liefde zullen spelen en elkaar de hemden van het lijf zullen vragen (niet verkeerd met dit weer ;)).
Liefs, Carmen
Ik maak graag kans op dit leuke spel. Onze drie kinderen hebben alle drie een ‘rugzakje’ waardoor één op één tijd nog noodzakelijker, maar ook zeldzamer is dan in de meeste gezinnen. Dit spel lijkt mij een leuke ‘kapstok’ om me wat meer te verdiepen in het wereldje van onze kinderen
Mooie foto’s! Wij hebben het spel ook. Echt heel leuk om af en toe een kaartje te pakken.
Wat een leuk spel! Ik denk dat je hier inderdaad hele leuke gesprekken door krijgt met jouw kinderen!
Dit spel zou ik graag aan een papa willen geven. Hij zou het vast super vinden!
Wat een ontzettend leuk spel! Ik vind het gewoon jammer dat mijn meisje hier nog te klein voor is met haar 3 jaartjes.
Leuk voor mijn zoontje en zijn papa voor tijdens hun gesprekjes voor het slapen gaan. Echt een vader-zoon momentje!
Ik doe graag mee! Dan neemt papa vast meer quality time met de kids 🙂
Ik zie mijn 4 jonge kinderen (3 jaar t/m 12 jaar) maar heel weinig maar dit weekend komen ze 2 volledige dagen. Daarom zou ik heel graag winnen en dit spel met ze willen spelen.
Lijkt me nog eens een andere leuke manier om vaderdag te vieren. Ik doe graag mee..
Facebook: An Na