Echte verbinding met je kinderen? Probeer het spel Schatgravers

Schatgravers is het nieuwste spel in onze spellenkast. Hoewel, eigenlijk is het niet zozeer een spel als wel een coaching tool. Het is ontwikkeld door kindercoaches Matty van de Rijzen en Greetje Welten en wij mochten dit bijzondere kaartspel uitproberen. Ik vind het spel een mooie manier om echt contact te maken met mijn kinderen en zij trokken het spel ook bij de oppas tevoorschijn. Nieuwsgierig naar de schatten die wij ermee hebben opgegraven?

schatgravers coaching spel

“Loop als een bange leeuw” – categorie Fantasie

Want daar gaat het om bij Schatgravers. Je graaft naar schatten in de vorm van waardevolle kwaliteiten en eigenschappen van jezelf en van je medespelers. Het helpt ons om meer verbonden te zijn met elkaar en geeft tegelijk zelfvertrouwen aan mijn kinderen. Je kunt het zo lang spelen als je zelf wilt: van 5 minuten tot … zo lang als je aandacht hebt voor elkaar. Het is ook een leuke manier om groepen nader tot elkaar te brengen, bijvoorbeeld een klas of een clubje. En van oorsprong is Schatgravers dus in gebruik in kindercoachingpraktijken om kinderen te helpen anders naar zichzelf te kijken.

Lees ook: Je kind in 5 stappen door de scheiding heen helpen

Hoe speel je Schatgravers?

Het spel is niet moeilijk. Er zijn karweikaarten en er zijn schatkaarten. Eerst trek je een karweikaart en je voert de opdracht uit of beantwoordt de vraag en daarna mag je een schatkaart trekken. Easy peasy. De karweikaarten stellen je een bijzondere vraag of geven je een speelse opdracht. Bijvoorbeeld: ‘Stel je hebt vleugels, waar zou je naar toe willen vliegen?’ En: ‘Wat was de eerste fijne gedachte die je vandaag hebt gehad?’ Maar wij moesten bijvoorbeeld ook een boze schoolmeester spelen en een verlegen heks. Je gaat bij dit spel aan de slag met eigenschappen van jezelf en van je medespelers en zo leer je elkaar veel beter kennen. Bovendien is het leuk om met elkaar af en toe een soort toneelstukje te spelen en met elkaar te lachen.

Lees ook: Review: Familieklets kwartetspel

boze schoolmeester
Doe als een boze schoolmeester.

“Noem iets waarvan je vandaag hebt genoten” – categorie Genieten

Er zijn verschillende categorieën karweitjes:

 • Liefs: liefs voor jezelf en anderen ervaren
 • Schatten: jouw schatten (mooie eigenschappen) en die van anderen opgraven
 • Wensen & dromen: wensen en mooie dromen de wereld in sturen
 • Hier & nu: stilstaan en bezinnen
 • Fantasie: de kracht van je verbeelding voelen
 • Genieten: aandacht geven aan kleine bijzondere dingen

“Waarover krijg je weleens een compliment?” – categorie Schatten

Na het beantwoorden of uitvoeren van de karweikaart mag je een schatkaart pakken. Deze zijn bedoeld om eigenschappen van jezelf of andere spelers te ontdekken. Op iedere schatkaart staat een eigenschap zoals ‘lef’, ‘vrienden maken’, ‘netjes’ en ‘betrouwbaar’. Je kunt dan aan de kinderen vragen of ze weten wat dat is en of ze vinden dat ze die eigenschap bezitten (helemaal, een beetje, niet) en waarom het een mooie eigenschap is.

deftige dame
Doe als een deftige dame!

“Schrijf een lieve zin aan jezelf op een kaartje” – categorie Liefs

Je kunt afhankelijk van met wie je speelt eventueel vooraf kaartjes klaarleggen uit een specifieke categorie. Verder bepaal je zelf hoe hoog te stapel kaartjes is of hoe lang jullie het willen spelen. Zo lang iedereen maar even veel schatten heeft verdiend zit je goed. Wij hebben ook al korte speelsessies van 1 of 2 karweikaartjes gedaan. Er zijn verschillende manieren om het spel te spelen. Bij jonge kinderen is het handig om alleen te werken met de schatten waar 1 sleutel op staat. De schatten met 2 sleutels vertegenwoordigen ingewikkeldere begrippen die lastig uit te leggen zijn.

Lees ook: Speel de Winterquiz

Voor wie is Schatgravers bedoeld?

Schatgravers is geschikt voor jong en oud, ze zeggen 5-99 jaar maar met mijn dochter van 4 was het ook al waardevol. Kinderen vanaf 10 jaar zouden het ook zonder begeleiding kunnen spelen. Je kunt het prima gebruiken in je gezin, op school of in een praktijk. Het is een spel zonder verliezers. Je ontvangt welgemeende complimenten van de andere spelers, je krijgt een beter beeld van jezelf en van je medespelers én je wordt verrast door zowel je eigen kwaliteiten als die van de andere spelers. Mijn dochters kwamen niet meer bij toen ik een schrikkende heks speelde! Dat hadden ze niet van mama verwacht. En het spelen van een bange leeuw vonden we alle drie ook erg leuk.

“Noem iets dat je graag zou willen kunnen” – categorie Wensen en Dromen

In de ‘spelregels’ staan allerlei tips om Schatgravers toe te passen. Bijvoorbeeld hoe je dit aanpakt in de kring op school, hoe je het als coach bij een probleemkind kunt gebruiken om kennis te maken met wie je voor je hebt… Klein geluk, het mooie in het gewone zien. Daar gaat het om bij dit spel. Mensen met elkaar verbinden én zorgen voor een zelfvertrouwen-boost. Kindercoaches Matty van de Rijzen en Greetje Welten misten een tool als deze bij hun werkzaamheden, daarom hebben ze het zelf ontwikkeld. Er komen steeds nieuwe spelsuggesties bij en ze geven workshops aan scholen en praktijken. Op hun facebookpagina staan veel mooie ervaringen.

Lees ook: Digitale opvoeding, hoe doe je dat?

Wat is onze ervaring met Schatgravers?

We hadden het spel heel snel onder de knie en het blijft bij elke keer spelen een bijzondere ervaring. Meestal doen we maar een paar kaartjes per keer. Mijn jongste dochter is erg onzeker en loopt soms ‘vast’ op een opdracht die haar dwingt de positieve kant op te kijken. Uitleggen wat iets is, samen lachen, erover praten met elkaar kan dan helpen. De fantasie opdrachtjes vindt ze overigens wel geweldig, maar als ze moet nadenken over haar eigen positieve eigenschappen is dat lastiger. Elkaar complimenten geven via het spel, helpt heel goed om ruzies te sussen en we beleven er mooie momenten door. De oudste zie ik echt genieten van de kaartjes. Het is steeds weer verrassend en we denken na over dingen die we nooit eerder besproken hebben.

inhoud van de doos

Ik ervaar het als een mooie manier om nauwer verbonden te zijn met mijn dochters en hun beleefwereld. Kletskous als ik ben, ben ik geen echte prater en met dit spel ga je als vanzelf de diepte in. Ik denk dat dit spel inderdaad heel waardevol is voor de genoemde doelgroepen en voor mama’s met een kind dat ‘afwijkt van de norm’, maar het zou ook leuk zijn als bijvoorbeeld teambuilding activiteit op je werk of vereniging. Of op een blogweekend met onbekenden om het ijs te breken bijvoorbeeld.

Meer informatie kun je vinden op de website van Schatgravers.
Meer Marstyle? Een andere mindset tool die wij hebben geprobeerd is het Smoelenboek, ook een aanrader. En ken je kaartjes met positieve affirmaties al?

“Wat was de eerste fijne gedachte die je vandaag hebt gehad?” – categorie Hier & Nu

Dat karweikaartje vind ik wel een mooie om mee af te sluiten. Vertel, wat was jouw eerste fijne gedachte?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Sigrid zegt:

  Wat leuk dat je m hebt geprobeerd! Bijzonder om op deze manier de diepte in te gaan zonder dat t zwaar wordt. Waardevol ook voor je dochter als ze positief over zichzelf mag gaan denken: ze is prachtig gemaakt!

 2. Miryam zegt:

  Dit lijkt me erg leuk en interessant. Voor thuis maar ook in mijn werk zou ik dit goed kunnen gebruiken. Leuke post. Ik ga dit opzoeken.

 3. Wat een leuk spel. Dit soort mind spelletjes doen ze ook vaak bij mijn jongste zoon op het speciaal onderwijs. Leren de kinderen heel veel van.

 4. layla zegt:

  Dit lijkt mij ook wel een leuk spel! Die ga ik onthouden

 5. Manouk zegt:

  Wat een ontzettend leuk spel om kinderen zelfbewust te maken en hun krachten en kwaliteiten te laten inzien en ik kan me zo voorstellen dat het een leuke familytime is!

 6. Karen - Dressing in Labels zegt:

  Wat bestaan er tegenwoordig toffe en leerrijke spelletjes voor kinderen.

  x Karen

 7. maddy zegt:

  Wat een leuk spel! Mijn dochter is 4 maar ik denk dat ik dit wel ga aanschaffen, ze is gek op spelletjes en dit is dat ook wel weer iets waar ze iets van leert

 8. Anne zegt:

  Ik ken dit type spellen nog van de periode dat ik leerkracht was en ik kan het aan iedereen aanbevelen. Het leren ontvangen en geven van complimenten is ook zo waardevol!

 9. Fleur zegt:

  Wat een mooi spel om met je kinderen te spelen en daarmee dichter tot elkaar te komen

 10. sabine zegt:

  Dit soort spellen zijn altijd heel erg goed om reflectie met je kinderen ook te oefenen. Wat dieper dan een normaal spelletjes. Goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.