Mindfullness voor mama’s

Hebben jullie mijn review van het boek ‘Mindfulness voor Mama’s’ al gelezen op de blog van Mamaliefde? Zo nee, dan deel ik hem graag hier voor mijn eigen volgers. Want hoe mindful en minder gestrest werd ik door dit boek? Vroeger kon ik uren lezen, maar die tijd is voorbij. Niet alleen door de kinderen. Ik ben zelf te zeer afgeleid door bijvoorbeeld mijn ipad en mijn blog. Daarnaast was het in de periode dat ik werkloos thuis zat constant hectisch en druk met afspraken hier en daar, kind naar school, kind uit school, ander kind naar de peuterspeelzaal en weer terug. En het constante nutteloze gevoel dat je hebt als niet-werkende. Daarom greep ik deze reviewkans graag aan! Even rust in de tent. Of, nou ja, in mijn hoofd. Hoe doe je dat?

“Mindfulness voor mama’s” is geschreven door een Amerikaanse dame en dat merk je wel. Ze is erg van de kerk en haalt veel religieuze rituelen aan als tool om meer mindfull in het leven te staan. Ondanks de cultuurverschillen probeert ze veel praktische tips en ideeën aan te reiken, waarmee je zelf aan de slag kunt en ze geeft talloze voorbeelden. Ik moet bekennen dat ik niet echt met deze tips aan de slag ben gegaan, maar ze heeft me met dit boek wel aan het denken gezet. Waar het in feite over gaat, is dat je meer in het hier en nu moet zijn. Dat het zelf ontwikkelen van rituelen in je eigen gezin, daarvoor kan zorgen. Bij jonge kinderen helpt het bij de voorspelbaarheid van het weekritme dat ze zo prettig vinden, de familieband wordt nauwer én er zijn rituelen die helpen bij verwerking of de overgang van een oude naar een nieuwe periode (denk aan examens, uit huis gaan, huwelijk, …).

Oefeningen met je kind

Wat ik leuk vond waren de vele voorbeelden en de oefeningen om te doen met je kind(eren) om écht contact te maken. Om ze écht te zien en ze te laten voelen dat ze gezien worden, dat ze er mogen zijn. Een boek over moederliefde met veel voorbeelden en tips om een liefdevol gezin te creëeren door hoe je elkaar, je kinderen, je medemens benaderd. Het boek is doordrenkt van rituelen en hoe je deze zelf kunt verzinnen met je gezin. Ook staan er veel quotes in. Voor mijzelf had het godsdienstgehalte wel omlaag gemogen, al blijft religie natuurlijk wel iets dat met ritueel omgeven is. Het boek begint heel praktisch en heel mindful en aan het eind staan vooral rituelen centraal.

Het eerste deel sprak mijzelf het meest aan. Ik merkte direct het effect op mijn dochters als ik na een hoofdstukje of passage het boek aan de kant legde en de oefening in de praktijk bracht. Zij werden er heel blij van en mama ook 🙂 Een voorbeeld: het was zomer en mijn dochters tekenden buiten op het kleed. Ik ging erbij liggen een meedoen in mijn eigen kleurboek. Iets waar ik normaal ’te druk’ voor ben. Ze vonden hierdoor hun eigen bezigheid nog leuker. De oudste werd enthousiast over wat ik deed en begon een gezellig kletsverhaal over kleuren. De jongste zei niets. Ze liet haar kleurspullen voor wat ze waren en klom op mijn rug, waar ze lekker ging liggen en mij aaide terwijl ik kleurde en met haar zus kletste. Af en toe keek ze over mijn schouder even hoe het ging. Gewoon even samen zijn, was haar behoefte. Deze ervaring naar aanleiding van “Mindfulness voor mama’s” probeer ik in mijn achterhoofd te houden. De weken denderen razendsnel voorbij. Soms moet ik even bewust niets doen en gewoon bij mijn dochters zijn. Dat is dan genoeg.

Zwemmen

Een tip voor baby- en peutermama’s die het net als ik erg moeilijk vinden om alle aandacht bij hun kind te hebben: ga zwemmen! Met mijn oudste deed ik tot ze een jaar was babyzwemmen en dat is zo gezellig. Je kunt tijdens het zwemmen gewoonweg niet je aandacht ergens anders bij hebben. Het plezier van je kind is echt iets waar je even op kunt teren. Nu mijn oudste is begonnen met gewone zwemlessen, bedacht ik me dat nu tijdens de laatste periode voor de basisschool ik dit met de jongste zou kunnen oppakken. In ons lokale zwembad kun je voor 3-jarigen kiezen uit gewone peuterzwemlessen of het puppyzwemmen, dat ze ook direct voorbereid op het Zwem ABC. Ondanks dat ze echt nog watervrij moet worden, genoot mijn jongste erg van haar eerste puppyzwemles met mama samen deze week. Mindful, leerzaam en nuttig én een blij kind. Voor herhaling vatbaar! En dus ook leuk als je net als ik een bloedhekel aan zwemmen hebt, hahaha.

Je kunt dit boek onder meer bestellen bij Bol.com. Het kost 14,99 euro.

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Volgmama zegt:

    Wat een handige tips staan er in dit boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.