Hoe laat je senioren op een leuke manier nadenken over hun gezondheid?

Senioren zijn tegenwoordig nog lang vitaal. Is het niet lichamelijk, dan wel in hun hoofd. Maar hoe laat je deze mensen nu kennis maken met allerlei e-health apps en hun gezondheid laten checken? En hoe voorkom je een sociaal isolement, wanneer je familie en kennissenkring door sterfgevallen steeds kleiner wordt? Ik bezocht het 55+ Fitfestival in Rotterdam, Ommoord en vroeg aan de bezoekers wat zij hiervan vonden. Ook ontdekte ik dat je als lenige dame van 74 een stuk soepeler kunt zijn, dan deze bijna 40-er…

Bewegen om vitaal te blijven was dan ook één van de items op het Fitfestival voor 55+ers georganiseerd door de Gemeente Rotterdam in samenwerking met Buurtwerk en DOCK. Verschillende sportverenigingen kwamen een demo geven. Er was bijvoorbeeld een fitnessclub die zittend op een stoel lieten zien hoe zij als groep – met een gezellig muziekje – in beweging blijven. Er werd gebokst, er werd gebasketbald en zelf deed ik mee aan een yoga clinic met allerlei ademhalingsoefeningen om je lijf te trainen. Onze leraar Saravanan Pillai van Stichting Ikeys legde uit hoe de oefeningen die we deden ervoor zorgen dat je lijf in goede gezondheid blijft. We zagen er niet op ons charmantst uit tijdens de oefeningen, maar het was wel heel leerzaam en de leraar wist het leuk te brengen. Zo moest je met je vinger je neusgat dichthouden en dan heel snel door je andere neusgat inademen. Later wisselden we van neusgat. Zo krijgen je hersenen in 1x een flinke zuurstof boost.

Laagdrempelig kennismaken

Het Fitfestival zorgde ervoor dat je op een heel laagdrempelige manier kon kennis maken met allerlei verschillende activiteiten, producten en aanbieders rondom het thema ‘fit’. Tegelijkertijd was er markt bij winkelcentrum Hesseplaats (waar je gratis kunt parkeren) én er was een Bazaar in hetzelfde gebouw als het festival. Dat zorgde ervoor dat veel mensen spontaan even binnen kwamen lopen. Er heerste een heel gemoedelijke sfeer en er werd onderling veel gelachen en gekletst. De drukte was een voordeel en een nadeel tegelijk: het was ontzettend gezellig, maar bij de stands om je bloeddruk te laten meten, cholesterol te prikken of glucose te meten moest je echt wel even in de rij staan. Ik had dit zelf op het fitfestival in Leiden al laten doen, dus dat sloeg ik nu over.

Wat was er allemaal te beleven op het fitfestival?

Er was ontzettend veel te doen, maar er stonden ook voldoende stoelen in de zaal zodat je even rustig kon zitten om een praatje te maken. Of om te kijken naar de demo-lessen van verschillende sportactiviteiten. Eigenlijk waren er 4 categorieën: BrainFood over eten, Vitaliteitsfestival waar je je gezondheid kon laten checken, Living Lab met innovatieve producten voor thuis en Move Your Body om actief te zijn. Het festival werd georganiseerd door de Gemeente Rotterdam, buurtwerk.nl, Dock.nl en Dr. Sunshine, die de krachten hadden gebundeld om iets moois neer te zetten. Je kon bij de ingang een stempelkaart meepakken, waarop je alle testjes die je gedaan had kon laten noteren.

Om je aan het denken te zetten

 • Wat doet muziek met je hartslag? Een lezing over muziek als medicijn.
 • Ouder worden gaat vanzelf, maar hoe doe je dit op een manier die bij je past? Oscar Westra van Holthe had een tafel vol Playmobil poppetjes bij zich en ging met mensen in gesprek. Hij werkt met familieopstellingen en coacht mensen door moeilijke situaties heen.
  fitfestival ommoord
 • De Gemeente Rotterdam deelde gratis fruit uit op het festival.
  fitfestival ommoord
 •  Goed gevoed of ondervoed? Canan Ziyan van de Hogeschool Rotterdam gaf adviezen over ondervoeding bij senioren. Zelf wist ik bijvoorbeeld niet dat ouderen heel andere voedingsbehoeftes hebben en hun eetpatroon eigenlijk moeten aanpassen om langer vitaal te blijven. Op oudere leeftijd heb je vaak minder eetlust en ervaar je soms ook problemen bij het kauwen. Als je niet goed eet, heb je meer moeite om te herstellen na bijvoorbeeld ziekte en kan spierweefsel worden afgebroken. Hoe minder spieren je hebt, hoe lastiger bepaalde dagelijkse handelingen kunnen worden. Zij gaf allerlei tips, zoals het eten op vaste tijden, blijven bewegen en veel producten met eiwit eten. Op de website Goedgevoedouderworden is nog veel meer informatie te vinden. Super interessant!
  fitfestival ommoord
 • Groenteman Dave Loman was populair met zijn Verkade Maaltijd Service. Jarenlang had hij een groentezaak in Ommoord en veel ouderen die ik sprak herkenden hem direct. Nu focust de groenteman zich op zijn gezonde maaltijdservice en konden we zuurkool proeven in zijn stand. Voor mij was dat een kleine overwinning, want ik lust het eigenlijk niet, maar vond het zo’n sympathieke man dat ik toch wilde proeven. En het was heerlijk! Bovendien is zijn maaltijdservice heel betaalbaar.
  fitfestival ommoord
 • Ook Stichting Humanitas bracht haar maaltijdservice onder de aandacht. Zij doen overigens nog veel meer goed werk in de buurt voor mensen die het moeilijk hebben.
  fitfestival ommoord
 • Diëtiste Astrid Kasbergen ging in gesprek met de bezoekers over hun eetgewoontes.
  fitfestival ommoord
 • Bij de hartjesmeisjes van Makii (ik ken het merk van de kleurplaten) kon je een wens op een kaartje schrijven en achterlaten. Er hingen al heel wat prachtige wensen aan de wand!

VitaliteitsFestival

 • Met je stempelkaart in de hand, kon je verschillende checkups laten doen. Hoe staat het met de bloeddruk? Wat is mijn glucose waarde? Is mijn cholesterol nog goed? Wat is mijn knijpkracht? En nog veel meer.
  fitfestival ommoord
 • Groeps wandelcoaching Make a Move had 4 doppers neergezet als wandelparcours. Hier ben ik net als veel anderen 6 minuten rondjes gaan lopen. Je werd er wel een beetje duizelig van, maar met mijn score van 670 meter deed ik het prima, zeiden ze. Deze wandelcoach is niet alleen gericht op fitheid. Tijdens het wandelen in de gezonde buitenlucht, krijg je inzichten en adviezen over voeding, beweging en ademhaling. En natuurlijk kun je ondertussen gezellige gesprekjes hebben met de andere wandelaars. Heel mooi ook tegen een sociaal isolement.
 • Is uw huis brandveilig genoeg? De Brandweer Rotterdam had een special VR-bril meegenomen. Zelf heb ik deze niet opgehad, maar ik hoorde van verschillende bezoekers enthousiaste verhalen. Je zat als het ware in een huis in virtual reality en moest dan benoemen wat er niet veilig was als er brand zou uitbreken. Kun je dan snel genoeg wegkomen? En wat zijn gevaarlijke situaties? Na afloop kregen de deelnemers een tasje mee met informatie.
  fitfestival ommoord
 • Gezondheidskundige Elvire Bijsterbosch is gespecialiseerd in iriscopie. Zij maakte met een speciaal apparaat een foto van mijn oog, dat op het computerscherm te zien was. Aan de hand van de lijntjes op mijn iris, wist ze me te vertellen dat ik moeite heb met prikkelverwerking (dat klopt, daar ben ik nog niet zo heel lang achter gekomen) en waarschijnlijk erg gevoelig ben voor bepaalde stoffen en medicijnen. Ze zag ook dat mijn lijf niet tegen lactose kan. En dat klopt! Ik drink geen melk en eet geen kaas. Alleen yoghurtproducten gaan goed. Heel bijzonder allemaal.
 • Prikkel je hersenen tijdens het dammen. Bij de entree naast de bar waren allerlei tafeltjes gevuld met mensen die gezellig bezig waren met dit spel.

Living Lab

 • De Lelie Zorggroep liet zien hoe zij werken met de Smart Kluis. Deze sleutelkluisjes die naast de voordeur hangen, zijn veiliger dan wanneer zorgverleners moeten aanbellen of een sleutel meekrijgen. Als iemand aanbelt en zegt dat hij de thuishulp is, kun je gewoon door de intercom roepen “maak de deur maar open”. Alleen als iemand daar echt werkt, weet hij hoe dat moet. Voor de Zorggroep zelf is het ook fijn als de sleutel van de klanten gewoon naast de voordeur in een kluisje zit. Zo kan ook iemand van een andere locaties makkelijk invallen, zonder dat iemand eerst naar een kantoor moet om een sleutel op te halen.
  fitfestival ommoord
 • Met een VR-bril op kon je ervaren hoe het is als je beginnende dementie hebt. Dit werd verzorgd door Dock en de Stichting Alzheimer.
 • Buurtwerk vertelde hoe je gezond voor een ander kunt zorgen.
 • De leukste manier om fit te blijven, noemen ze het bij Elderberry. Zij lanceerden die dag hun gratis Game Walk app voor op je telefoon. Waar de kleinkinderen druk zijn met Pokémons vangen in een soortgelijk spel, is deze app bedoeld voor een meer volwassen publiek. Met deze gratis app op je telefoon kun je naar hotspots wandelen en daar een leuk fotospel spelen. Hierbij werken ze samen met onder meer lokale ondernemers. Deze app werkt in heel Nederland (in België nog niet) en zowel op Android telefoons als op die van Apple. Ze hebben ook een Bingo Walk.
  fitfestival ommoord
 • De OrCam MyEye laat zien dat de techniek werkelijk alles kan. Ik was heel erg onder de indruk van deze tool voor blinden en slechtzienden en heb hem direct bij een vriendinnetje met oogproblemen onder de aandacht gebracht. Je klikt dit apparaatje op het montuur van je bril, wijst met je vinger en het apparaat met intelligente camera leest hardop voor welke gedrukte of digitale tekst er staat. Dus ook van je laptop of smartphone! De OrCam herkent ook gezichten en vertelt de gebruiker welke persoon of welk product (bankbiljet, credit card) er in het gezichtsveld komt. Hij weegt bijna niets. De oudere versie was nog met een draadje verbonden aan het zendertje, maar deze week werd de nieuwe versie gelanceerd waarbij er geen draad meer loopt van de tool op je bril naar het apparaat aan je broekzak. Als je slechtzienden in je kennissenkring hebt, is dit echt een apparaat dat hun leven een stuk makkelijker gaat maken. Meer informatie op de website van Orcam.
  orcam

Move your Body

 • Het Danspaleis vond ik ook zo’n mooi initiatief. Dit is niet alleen in Rotterdam, maar ook in andere plaatsen te boeken. Vaak wordt het dan gesponsord door lokale serviceclubs aan het zorgcentrum in de buurt. Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich eenzaam en met het organiseren van ouderwets gezellige disco’s wil het Danspaleis daar iets aan doen. Met liedjes van vroeger wordt er tijdens de dansmiddagen samen gedanst, gepraat en gelachen. Je kunt het danspaleis ook inhuren als bijzonder verjaardagsfeestje. Overigens is het Danspaleis niet alleen als ‘event’ te boeken, maar ze komen in Amsterdam en Rotterdam ook 1-op-1 bij de mensen thuis via ‘een praatje en een plaatje‘. Met hun mobiele huiskamerdisco – een platenspeler en een koffer vol van je favoriete muziek – komen ze bij je op bezoek. Ze draaien dan jouw favoriete liedjes van toen en gaan gezellig met je in gesprek.
  fitfestival ommoord
 • Er waren demonstraties van Stoelgym door Stoker Gym. Dat zag er heel gezellig uit! Op de maat van leuke muziek werden al zittend op een stoel gezamenlijk allerlei oefeningen gedaan. Stoker Gym gaf ook demonstraties valpreventie, Boksen en Zumba.
 • De Wereld van Nu gaf tips in mindfullness en het tijdig verstevigen van je sociale netwerk.
 • Zelf deed ik als gezegd mee aan de yoga workshop gericht op ademhalingsoefeningen van Stichting Ikeys door Saravanan Pillai. Tijdens de oefeningen vertelde hij ook hoe deze technieken ervoor zorgen dat je hersenen fit blijven. De oefeningen waren ook afgestemd op niet zo lenige mensen als ikzelf, dus ik kon ook goed meedoen. Mijn mede cursiste van 74 lukte het als gezegd allemaal veel beter, zo zie je maar weer welk effect een gezond lichaam heeft op je vitaliteit: deze dame was nog ontzettend fief en vol energie. Mooi als je op die manier op hoge leeftijd nog zo vol in het leven kunt staan.

Wat vonden de bezoekers ervan?

Ik heb veel mensen gesproken, vooral 70+-ers en 80+-ers en dat waren mooie gesprekken. De meesten dachten alleen dat het niet voor hunzelf was, want zij waren tenslotte nog helemaal ‘goed en fit’. Toch haalde ieder voor zichzelf er nuttige dingetjes uit. Het aanbod was ook zo ontzettend veelzijdig! De bezoekers waren stuk voor stuk erg enthousiast over dit initiatief. Vooral de gesprekken en ontmoetingen noemden ze als groot pluspunt, er werd door diverse dames ook druk met elkaar gegiebeld zoals vroeger. Het festival is dus echt niet bedoeld voor de senioren die ‘achter de geraniums zitten’ daar waren de bezoekers het over eens, er blijken zoveel leuke activiteiten voor 55+-ers in Rotterdam te zijn dat iedereen vol inspiratie weer naar huis ging. Dr. Sunshine is druk op zoek naar andere plaatsen om een dergelijk festival te organiseren, dus kijk gerust op de website als dit ook iets zou zijn voor bij jou in de buurt. Zelf denk ik dat het FitFestival in Rotterdam Ommoord een groot succes was. Voor mij was het in ieder geval een gezellig dag!

Welke leuke dingen worden er bij jou in de buurt georganiseerd voor senioren?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.