Help je ouders om zelfstandig te blijven wonen

Hopelijk is het nog niet zo ver, maar de kans bestaat dat er een tijd komt dat je ouders niet meer zo goed uit de voeten kunnen als voorheen. Ze kunnen dan voor een moeilijke keuze komen te staan. Verhuizen naar een bejaardenwoning of toch vast blijven houden aan het fijne, vertrouwde huis?

Voor de meeste mensen is het niet aantrekkelijk om de vrijheid en zelfstandigheid op te geven voor een verzorgingstehuis. Daarnaast zijn er vaak lange wachttijden voor verzorgings- of verpleeghuizen.

Heb je ouders, grootouders of andere familieleden op leeftijd, die het niet zien zitten om hun eigen stekkie op te geven, dan kun je ze helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Met een paar simpele ingrepen kunnen ze langer van hun zelfstandigheid genieten, zonder dat er (veel) mantelzorg nodig is.

>> lees ook health APK op het Vitaliteitsfestival

Veiligheid voorop

Het kan zijn dat je ouders of grootouders wat vergeetachtig worden. Praktisch onmogelijk om constant te controleren of ze wel voldoende eten en drinken en of ze hun medicijnen wel innemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei zorgoplossingen op de markt die voor de nodige veiligheid zorgen, en het geheugensteuntje bieden dat nodig is. Zo zijn er digitale geheugensteuntjes voor mensen die een beetje vergeetachtig worden zoals digitale agenda’s en middelen om rondslingerende huissleutels terug te vinden.

>> lees ook handige foefjes waarmee ouderen langer thuis kunnen wonen

Verwijder obstakels in huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt al helemaal voor ouderen die slecht ter been zijn. Ze kunnen zomaar over kleine randjes en drempels struikelen, met alle gevolgen van dien. Met een rollator zijn randjes ook niet prettig. Zorg er daarom voor dat de vloeren zo gelijkmatig mogelijk zijn. Dat kun je doen door een laminaat- of pvc vloer te laten leggen over de gehele verdieping. Een inloop bad- en douche zorgen ook voor de nodige vrijheid en veiligheid.

Ondersteuning met domotica

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Dat is super fijn, want daardoor komen er steeds meer simpele en gebruiksvriendelijke applicaties op de markt die het leven voor ouderen en mindervaliden in huis gemakkelijker maken. Je kunt allerlei domotica (laten) installeren die voor een hoop comfort zorgen. Denk bijvoorbeeld aan voorgeprogrammeerde verlichting, of verlichting die je kunt bedienen met een app op je telefoon of met google home. “Google, zet het licht in de woonkamer aan.”

Ook gordijnen en zonwering die je automatisch kunt bedienen en slimme verwarming vallen onder domotica. Er is ook een rollator-robot op de markt die naar je toe komt als je zegt dat je wil wandelen. En wat dacht je van een robotstofzuiger? Niet alleen leuk voor katten om op te zitten terwijl het ding door het huis rijdt, maar ook erg handig als je niet meer  zelf kunt, of wilt stofzuigen en de familie niet in staat is om elke week te helpen.

Installeer een traplift

De trap staat met stip op één als reden om te moeten verhuizen. Al je slecht ter been bent verandert een trap namelijk in een gigantische hindernis. Een traplift is dan een uitkomst. Voor iedere woning of situatie is er wel een traplift te vinden. Wat kost een traplift? Dat hangt af van het type traplift, of je kiest voor een nieuwe of tweedehands variant en de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen op basis van de Wmo of een compensatie vanuit de Wet langdurige zorg. Je kunt een traplift ook huren.

traplift 

Zoals je leest zijn er veel mogelijkheden om je ouders, grootouders of andere familieleden op leeftijd te helpen om zo lang mogelijk comfortabel in hun eigen huis te laten wonen. En er komen steeds meer toepassingen!

Afbeeldingen: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.