Fine Dining bij De Maaltuin, Muiderslot editie

Ken je reizend restaurant De Maaltuin? Op een zomeravond genoten mijn moeder en ik van fine dining in de pruimengaard van kasteel Het Muiderslot. Zoek je een bijzonder avondje uit waarbij je niet alleen heerlijk eten maar een echte experience krijgt voorgeschoteld? Dan is dit zeker een aanrader, ons smaakt het in ieder geval naar meer! Bij Het Muiderslot stond alles in het teken van P.C. Hooft, lees je mee?

muiderslot de maaltuin

De Maaltuin staat er om bekend telkens weer een bijzondere locatie te hebben, voor het Muiderslot was dit bijvoorbeeld De Bijlmerbajes en hierna verhuist het restaurant naar de Botanische Tuinen van Rotterdam, Landgoed Vollenhoven en Paleis Soestdijk. Zo zijn er 12 unieke locaties per jaar voor een perfecte date night.

muiderslot de maaltuin
Fotogeniek plekje hoor! Mijn roze suede jasje is van NED Dutch Fashion, de laarzen komen van Mi Vida.

Moeder-dochterdate

Bijvoorbeeld met je moeder, want ik besloot dat het de hoogste tijd was om even gezellig samen bij te kletsen met een moeder-dochterdate toen de uitnodiging van De Maaltuin binnenkwam. Kan ze zien dat ik nu – in tegenstelling tot vroeger – netjes mijn bord leeg eet. Of bordjes, want we kregen 5 overheelijke gangen opgediend tijdens deze beleving.

In eerste instantie maakte ik de fout om bij gratis parkeerplaats P2 de auto neer te zetten. Een mooie plek, maar nog wel een kwartier lopen van de echte locatie vandaan. Daar waren we niet helemaal op gekleed zeg maar… ook al hadden we dan de paraplu’s mee, we zagen het niet zitten om rond middernacht zover terug te lopen over een eenzaam wandelpaadje langs het water. Toch even omgedraaid en de auto dichterbij geparkeerd.

@marstyle78 #demaaltuin #muiderslot #finedining #uitgenodigd ♬ Frontier – xige12138

Wij parkeerden betaald naast het Muizenslot op 5 minuten wandelen, maar achteraf bleek dat we nog dichterbij de auto kwijt hadden gekund. Dat moet je dus wel even weten. Aan parkeren was ik een kleine 10 euro kwijt, de ontvangst was vanaf 18.00 uur en je betaald in Muiden tot 21.00, het diner zou ergens tussen 22 en 23.00 uur afgelopen zijn. Op een zwoele zomeravond tafel je wat langer dan als het iets guurder is, zoals 3 augustus toen wij er waren.

Eten bij P.C. Hooft

Het Muiderslot is een prachtig kasteel met meer dan 700 jaar geschiedenis aan het water. Van oorsprong fungeerde het kasteel als tolhuis, brouwerij en verdedigingswerk. In de loop der jaren heeft het kasteel verschillende functies gehad, van bewoning tot belegering, van sloop tot restauratie. Ooit woonde P.C. Hooft hier, je kent hem van de winkelstraat in Amsterdam. Via QR codes in de tuin kun je op je eigen mobieltje luisteren naar zijn verhalen en het diner werd opgeluisterd (ook letterlijk) met enkele schilderijen uit zijn collectie.

Diner en dieetwensen

In zijn pruimenboomgaard genoten we van vijf heerlijke gangen, begeleid door een volledig drankarrangement waarbij ik begon met wijn en daarna switchte naar de mocktails. Je betaalt alles vooraf, dus geen gedoe met geld ter plekke. Ook je dieetwensen geef je bij de reservering al door. Bij de entree stonden wij dus netjes met onze bijzonderheden op de gastenlijst en kregen we een boekje mee met informatie en de te wandelen route mee. Leuk!

We gingen eerst langs de toiletten en daarna over een dijkje naar de kasteeltuinen. Hier vindt je allerlei bijzondere historische planten en bloemen en er worden natuurlijk de nodige kruiden en groenten verbouwd. Heel leuk na eerdere rondleidingen door kasteeltuinen en tuinpersreizen die ik heb gemaakt. Bij de entree naar de tuin kregen wel een bijzonder drankje aangeboden om mee te proosten. Daarna liepen we langs 2 gitaristen die de avond muzikaal sfeervol omlijstten.

muiderslot de maaltuin

Sfeervolle tent in de tuin

Op ons eigen tempo genoten we van de mooie gewassen in de tuinen, waarna we doorliepen weer een dijkje op richting de pruimengaard van het kasteel. Bij de entree was ons verteld vanaf hoe laat we hier verwacht werden. De reserveringen zijn op naam vanwege je betaling en dieetwensen vooraf, dus de bediening weet precies wie aan welk tafeltje zit en welke bijzonderheden er van toepassing zijn. De tenten in de kasteeltuin waren heel mooi aangekleed en voorzien van gezellige lampjes en groene decoratie.

muiderslot de maaltuin

Warme billen met een stoovje

Aangezien de avond toch best fris was in de sfeervolle open tenten, liepen we snel nog even langs de kasten met verwarmde Stoov kussentjes: lekker warme billen! Je kunt deze kussens instellen op 3 standen of gewoon uitzetten. Er stonden ook manden klaar met warme dekentjes om over je heen te leggen, waar we later op de avond dankbaar gebruik van maakten.

Hollandse Waterlinie

Voor het toilet konden we afdalen in de bunker, waar nog een interessante presentatie met watershow te zien was over de Hollandse Waterlinie en hoe deze werd ingezet als verdedigingswerk. Mijn eigen woonplaats Bodegraven – met Fort Wierickerschans als verdedigingswerk – kwam daar ook in voor, heel interessant want ik wist wel van de waterlinie maar niet hoe een enorm gebied er destijds werd overstroomd om de vijand tegen te houden!

Het Maaltuin Menu

Ik eet zelf geen kaas en geen vis en daar werd als gezegd goed rekening mee gehouden. De wijnen en mocktails waren perfect afgestemd op elk gerecht. Het eerste wijntje deed ik nog wel even mee, dat was een smakelijke, frisse witte Weingut Gmeinbock gemaakt van de Oostenrijkse Gruner Veltiner druif. De mocktails die volgden waren allemaal verrassend en lekker, plus ze zagen er goed uit. 

Welke gerechten we kregen?

  • Een amuse (met kaas of vis dus niet voor mij) en stokbroodje pesto.
  • Geroosterde venkel met crème van artisjok en peterselie.
  • Gazpacho van gele tomaat met gebrande maïs (en feta voor de liefhebber).
  • Gepofte biet (eigenlijk schelvis) met fregola (lijkt op parelcouscous) witte wijnsaus en sinaasappelolie.
  • Hollandse rundersukade (viel uit elkaar, werkelijk heel goed klaargemaakt, voor de vegetariërs was er gemarineerde portabello) met wortelpuree en zoetzure bloemkool lavas.
  • Crème van rozen, rabarber, pruimen en dragonschuim.
  • Koffie of thee na afloop.

Alles was erg goed klaargemaakt en heel lekker. Leuk om dit soort bijzondere gerechten te eten die je thuis niet zo snel klaarmaakt. Mijn moeder zei nog iets over dat ik zo echt wel mijn benodigde portie groenten binnenkreeg, hahaha. Als gezegd heb ik het mij goed laten smaken allemaal! Die sukade ook… ik zeg het nog maar een keer die viel bij de eerste aanraking uit elkaar, heel goed gegaard dus.

Ondertussen kregen we uitleg over De Maaltuin en mochten we tussen de gangen door via een koptelefoon luisteren naar wat de schilderijen ons te vertellen hadden. Er liepen gitaristen rond om langs elke tafel onopdringerige serenades te geven met een muzakje, ze deden het echt heel leuk en netjes. Mooie marketing vond ik ook de ansichtkaarten met ‘tot in de pruimentijd‘ die we mochten versturen. De ontvangers krijgen deze over enkele weken thuisgestuurd, waardoor we allemaal weer even op een leuke manier aan De Maaltuin denken. Die dan zal doorverhuizen naar een volgende bijzondere locatie waar weer een andere beleving wordt neergezet…

muiderslot de maaltuin

Op de website van De Maaltuin kun je overigens ook voor bijvoorbeeld een jubilaris of bruidspaar cadeauvouchers bestellen, leuke tip! Qua ticketprijs moet je denken aan 104,95 euro per persoon, waarmee je dus echt een unieke fine dining experience krijgt, inclusief alle drankjes.

Ben jij al eens naar De Maaltuin geweest?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.