Kookworkshop door een sterrenchef en… wijn!

Wat een cadeautje: ik kreeg een kookworkshop van sterrenchef Menno Post van restaurant Olivijn in Haarlem. De Michelin-gids spreekt van creatieve, smaakvolle gerechten en geeft hem een ster. In het Miele Experience Center in Haarlem was ik uitgenodigd om als onhandige keukenkluns te leren van deze patron cuisinier en chef én om te horen wie de derde genomineerde zou zijn voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2023. Wijn, een sterrenlunch én de mogelijkheid om mijn keukenprestaties te verbeteren… daar kun je geen nee op zeggen toch?

wijnvrouw van het jaar event
Ik zou er de zenuwen van krijgen, zoveel mensen die nauwgezet precies kijken wat je doet in de keuken. Maar als sterrenchef draait Menno Post er zijn hand niet voor om te koken met kritisch publiek.

De recepten heb ik niet mee, maar ik kan je wel uitgebreid vertellen over deze beleving natuurlijk. Het begon al bij aankomst, want daar stond de supergaaf beschilderde cabrio van het organiserende bureau Miss Publicity dat mij had uitgenodigd. Sowieso had ik al veel over het Miele Experience Center gehoord, het grootste in zijn soort met werkelijk álle apparaten van dit merk: van stoomoven tot wasmachine. Een locatie waar ik heel nieuwsgierig was. Jij ook misschien?

wijnvrouw van het jaar event miele experience center
Het Miele Experience Center met de stoere cabrio van Miss Publicty al mag mijn groene 308 er ook best wezen, vind ik zelf.

Over het Miele Experience Center

Als consument kun je er ook gewoon naartoe, al is het natuurlijk wel een stukje rijden wanneer je niet in Vianen woont. Bij het Miele Experience Center van ruim 3.000m2 is het actuele Miele assortiment gepresenteerd: van stofzuigers tot keukenapparatuur. Je kunt hier de producten uitproberen, want soms moet je iets ook gewoon ervaren. Hoe handig is bijvoorbeeld een stoomoven? Als je zoiets nooit eerder hebt gebruikt, dan weet je het niet. Tijdens de workshop moesten we er 2 minuutjes de vis in stomen, heel handig, maar sowieso heeft alles dat gasloos is mijn interesse sinds de energierekeningen van een half jaar terug… In het Experience Center worden verder regelmatig evenementen georganiseerd met een culinaire inslag: van kookworkshops tot productpresentaties en diners. En nu was er dus op uitnodiging van de Wijnvrouw van het Jaar organisatie een workshop door een sterrenchef!

@marstyle78 #kookworkshop #uitgenodigd ♬ Ladida (My Heart Goes Boom) – CRISPIE & ILIRA

Ik maakte deze kleine impressie van de dag op tiktok, maar ik heb uiteraard niet alles gezien omdat ik voor de kookworkshop kwam. En voor het eten. En de Torres wijn. En om nieuwe mensen te leren kennen, al kwam ik ook een blogger tegen die ik al wel kende en ben ik snel in haar kookteam gegaan. Priya van Priyalovesfood kan echt onwijs goed en lekker koken, in tegenstelling tot moi. De andere dames in ons kookteam waren Pandoras Bottle (wijnhandel uit Gouda) en Kirsten van wijnschool Hartvoorwijn.

wijnvrouw van het jaar event
Alcoholvrije bubbels van wijnhuis Torres bij de ontvangst.

Recept vergeten: asperges met gestoomde forel

Ik ben vergeten om het recept uit de keuken mee te nemen, het zat helaas ook niet in de goodiebag, dus ik houd het even bij een globaal verhaal over wat we gingen maken. Menno Post kookt veel met vis. Nu eet ik zelf geen vis, want ik vind dat echt niet lekker, maar daar was een oplossing voor: ik kreeg vlees. En dat vind ik dus wel heel lekker!

wijnvrouw van het jaar event Chef Menno Post van Olivijn Haarlem
Chef Menno Post van Olivijn Haarlem maakt de olie in een Miele blender.

In groepjes van 4 mochten we na de uitleg aan de slag. Het voorgerecht van asperges met gestoomde forel was in 4 stappen opgedeeld: een olie voor de dressing, de asperges klaarmaken, de vis klaarmaken en de saus. De moeilijke taken zoals graatjes uit de vis halen met een pincet en ingewikkelde dingen doen met de asperges, liet ik aan de rest van mijn pro-team over. Ik besloot mijn focus te leggen op de rasp.

wijnvrouw van het jaar event
Mierikswortel raspen… een ingrediënt dat ik nog nooit in handen heb gehad.

Heb 2 ingrediënten geraspt die ik nog nooit heb gebruikt in de keuken: mierikswortel en een kaffier limoen (djeroek limo). Van die laatste had ik zelfs nog nooit gehoord, maar ruikt heel lekker en je kunt ook een gewone limoen gebruiken.

wijnvrouw van het jaar event
Bakje met bijzondere ingrediënten: check!

Afijn, ik voelde me op zich best professioneel zo met gekke ingrediënten tussen de die hard keukenprinsessen en -prinsen en met goede gereedschappen en tools. Maar toen ik toch wat steekjes liet vallen, besloot ik dat het verstandiger was om me op foto’s en social media te richten, whahaha. Het was in ieder geval wel erg leuk en leerzaam.

wijnvrouw van het jaar event
Forel afgedekt 2 minuutjes in de stoomoven. Heel handig ding ook voor groenten, maar je moet er wel een grote keuken voor hebben om zo’n extra apparaat kwijt te kunnen.

Tussendoor kregen we tips van de pro’s en halverwege volgde de rest van de uitleg. Wist je bijvoorbeeld dat als je – net als ik – geen frituurpan hebt, je ook gewoon met olie in een pan aan de slag kan? Menno Post gaf ons een goede tip: gooi een klein stukje witbrood in je pan met olie. Wordt het bruin? Dan is de olie heet genoeg en kun je frituren. Bij dit gerecht ging dat om de huid van de forel.

wijnvrouw van het jaar event
Stukje brood om te testen of de olie heet genoeg is voor frituren.

Het uiteindelijke gerecht dat we maakten zag er in het voorbeeld van Menno Post zo uit:

Chef Menno Post van Olivijn Haarlem wijnvrouw van het jaar event

De vis en visseneieren waren aan mij niet zo besteed, dus ik kreeg een heerlijk stukje kip en we lieten de eitjes weg. Alsnog smaakte het zalig hoor!

Chef Menno Post van Olivijn Haarlem wijnvrouw van het jaar event
Mijn voorgerechtje met kip ziet er toch ook heel mooi en profi uit?

Wijnproeverij door Walraven Sax

De volgende stap was dit – en de andere gerechten – opeten in combinatie met steeds 2 verschillende wijnen van Walraven Sax. Deze distributeur startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Walraven Sax distribueert bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, AIX Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo Family Vineyards en Amarula. Walraven Sax is sinds 2022 hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar.

wijnvrouw van het jaar event
Uitleg over de wijnen en de geschiedenis van het Spaanse merk Torres.

Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk en dit keer was dat het merk Familia Torres. Bij elk gerecht kregen we 2 verschillende Torres wijnen om zelf te ervaren wat de beste pairing was en hoe het gerecht de smaak van de wijn beïnvloedde. Heel leuk, in de goodiebag vond ik later een Torres Extra Vergine olijfolie en een Torres Rode Wijnazijn om thuis mee te koken. Ingrediënten die ik graag gebruik in de keuken!

wijnvrouw van het jaar event
Mijn hoofdgerecht was gelukkig ook voorzien van vlees in plaats van vis.

Ik heb niet precies onthouden welke wijnen we zoal mochten proeven, maar ze smaakten goed. Vooral de likeurwijn die natuurlijk lekker zoet smaakt, vond ik heerlijk. Het dessert zelf met gintonic, bleekselderij en hangop was al net zo’n bijzondere smaakexplosie als de andere gerechten. Bij restaurant Olivijn in Haarlem wordt zo veel mogelijk duurzaam en met eerlijke ingrediënten gekookt, en dus zoals je ziet ook nog eens heel erg lekker.

wijnvrouw van het jaar event
Een toetje met hangop, gintonic en bleekselderij.

Wijnvrouw van het Jaar 2023

Tussen de gerechten door maakte de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 bekend dat docente Simonette Lock de derde genomineerde voor de titel is dit jaar. Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met deze verkiezing ieder jaar wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Alle vier de genomineerde kandidaten zetten zich op opvallende wijze in voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De laatste titelkandidaat wordt de komende maanden bekendgemaakt.

Waarom Simonette Lock? 

wijnvrouw van het jaar event
De officiële uitreiking aan Simonette Lock.

Jonge mensen enthousiasmeren voor de gastvrijheidssector en wijnwereld, dat is de missie van de derde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2023, Simonette Lock. Sinds september 1998 werkt Simonette als docente op de International Hotel and Management School (voorheen Middelbare Hotelschool Haagland). In de afgelopen 25 jaar heeft ze daar heel wat studenten wijnlessen gegeven.

De jury prijst haar brede inzet voor het wijnvak: “Simonette weet al jarenlang jonge studenten te motiveren voor een carrière in de wijnwereld. Dat doet ze met aanstekelijke passie en plezier. Daarmee stimuleert ze studenten om door te leren voor een loopbaan in de horeca en/of wijn. Naast haar rol als docent is Simonette bestuurslid bij de Stichting Wijnacademie. Door haar gedrevenheid is zij al jaren een voorbeeld, vraagbaak en klankbord. Haar liefde voor het wijnvak en de positieve invloed die zij overbrengt op jonge studenten, maken Simonette dit jaar een goede kanshebber voor de titel Wijnvrouw van het Jaar.”

Jaarlijks doen meer dan 200 studenten wijnkennisexamen op SDEN2-niveau en jonge mensen die een liefde voor wijn hebben ontwikkeld, gaan daarna door met SDEN3. Op veel scholen is wijn een keuzevak geworden. Simonette en haar collega’s hebben zich hard gemaakt voor het behoud van dit belangrijke vak op hun eigen school. Wijn en de gastvrijheidssector zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om haar eigen expertise actueel te houden, blijft ze zichzelf continu professioneel ontwikkelen met behulp van nascholing, proeverijen en studiereizen. Sinds 2018 zit Simonette in het bestuur van de Stichting Wijnacademie.

Simonette: “Mijn voornaamste doel is om jonge mensen te inspireren en enthousiasmeren voor de horecabranche en in het bijzonder voor wijn. Onze studenten zijn jong: gemiddeld tussen de 16 en 18 jaar. Het is dan best een uitdaging om hen bewust voor wijn te motiveren. Zij mogen officieel nog niet eens legaal drinken of proeven, ervaring of referentie ontbreekt dan ook vaak. Toch lukt het om, met passie, geduld en didactische werkvormen, young professionals op te leiden tot trotse vakmensen met een gedegen kennis van wijn. Af en toe zitten er zelfs supertalenten tussen, die vanaf dag één eenzelfde liefde voor wijn hebben. Ik wil me nog lang blijven inzetten om de volgende generatie beginnend beroepsbeoefenaars te begeleiden en te enthousiasmeren voor ons mooie vak.

wijnvrouw van het jaar event

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 bestaat uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020), Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 18 september 2023. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Ik vond het een inspirerend event! Vind jij het interessant om meer over wijn te leren? Kook je graag?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.