Van de bucketlist: Michelin-sterren maaltijd!

Ooit schreef ik eens een artikel over de ‘emmerlijst’ dat ik er eigenlijk geen had. Nou ja, misschien niet uitgeschreven… maar sindsdien heb ik wel allerlei workshops gevolgd over manifesteren, je dromen waarmaken en dat soort dingen. Toch bedenk ik nu regelmatig iets dat ik graag mee zou willen maken. Het cycling lijstje bleek bijzonder goed te werken, maar kwam er na de eerste keer niet meer zo van. Ik ben van het type: enthousiast en door naar het volgende…

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie

Er is gewoon zoveel om enthousiast over te zijn, dat het niet altijd helemaal lukt om concreet te plannen welke droom je waar gaat maken. Een wens die ik ooit wel eens van mijn lijstje zou willen afstrepen: eten in een restaurant met Michelin-ster. Gewoon om het eens te ervaren. 

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
Sterrenchefs Germán Carrizo en Carito Loureço ingevlogen vanuit Valencia in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Hun Restaurant Fierro heeft sinds dit jaar een Michelinster.

Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie

Deze week heb ik die een soort van kunnen afstrepen. Ik heb weliswaar niet in een restaurant met sterren gegeten, maar in de Winkel van Sinkel in Utrecht had de stad Valencia de sterrenchefs van Restaurant Fierro (gevestigd in het mooie Valencia) ingevlogen om voor ons te koken. Wat een toffe verrassing!

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
Vooraf voor mij de Paling All i pebre maar dan zonder vis (die vooraan).

Ik was uitgenodigd door het Spaanse verkeersbureau voor een persdiner vanwege de Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie. Deze avond werd ingevuld door de stad Valencia, die Nederlanders als hun belangrijkste toeristen beschouwt. Uiteraard stak ik mijn vinger op toen ze vroegen wie er al eens naar Valencia is geweest en liet ik trots een foto zien van mijzelf en stadsgids Fleur op de step in het beroemde Túria park met mondkapje (het was 2020, midden in de pandemie en ik had gezondheidswise 2 dutjes per dag nodig – dat maakte deze trip extra bijzonder). Afijn, de stad zelf is met zijn 156 kilometer aan fietspaden, prachtige musea en mooie centrum vol monumenten een bezoekje meer dan waard. 

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
Romige land en zee salade…

Het sterrenmenu

Het menu dat chefs Germán Carrizo en Carito Loureço voor ons hebben gekookt, is uiteraard geïnspireerd op de gerechten die je bij Restaurant Fierro op de kaart vindt. Hun restaurant in Valencia biedt plaats aan 12 personen. Je vind het in de hippe wijk Russafa. De beoordeling door Michelin vind je hier. Leuk weetje: de chefs komen oorspronkelijk uit Argentinië.

 • Ingelegde groente uit het Valenciaanse tuinbouwgebied
 • Paling All i pebre, Fierro-stijl
 • Romige land- en zeesalade
 • Pastinaak horchata
 • Gegrilde tomaten
 • Eendenrijst uit l’Albufera (ik kreeg iets anders vanwege de kaas in de risotto, geen idee wat het was maar iets met bladerdeeg, bijzondere smaak komkommer en ik gok pompoen)
 • Dubbel gekookte pompoen
restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
De chefs kwamen langs de tafels voor de finishing touch.

Elk gerechtje waren we met de tafelgenoten even stil. De smaakpapillen deden hun werk. Wat proef ik nu eigenlijk? Zeer verrassend, geen idee wat je eigenlijk precies eet, maar lekker. Voor mij waren de gegrilde tomaten het pareltje van de avond, al mocht de pastinaak er ook best wezen.

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
Pastinaak horchata

De wijnen uit Valencia

Uiteraard konden de lokale wijnen niet ontbreken. Speciaal gepaired met de gerechten kregen we vanuit D.O. Valencia (de wijn appellatie: deze bepaald welke druif gebruikt moet worden en wat de geografische herkomst is) een viertal wijnen geserveerd die ik uiteraard geheel vrijwillig allemaal netjes heb opgedronken. (Ik was niet voor niets met de trein.)

 • Les Danses (2018) van Bodega Celler del Roure – Moixent
 • Micalet (2021) van Bodega Javi Revert Viticultor – La Font de la Figuera
 • La Forcalla de Antonia (2019) van Bodega Rafael Cambra – Fontanars dels Alforins
 • Cuva Vella (1980) van Bodega Valsangiacomo – Cheste-Chiva

Ik houd van wat zoetere, volle wijnen. De rode La Forcalla de Antonia kon ik dan ook erg waarderen, net als de heerlijk zoete likeurwijn Cuva Vella. Deze heeft wel iets weg van een sherry of port (maar die namen zijn uiteraard verbonden aan andere streken).

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
Aaaaah divine! Deze gegrilde tomaten, ik weet niet wat er op zat en hoe het was klaargemaakt maar zalig, echt waar! Wat een smaakexplosie in je mond.

Hoe was het?

Wat een ervaring! Ze hielden rekening met mijn dieetwensen (geen kaas, vis of schelpdieren) en het was gezellig met Heidi die ik eerder op perstrip naar de Costa Daurada had ontmoet en Elise die ik ken van een persreis naar België. Zij gaven aan dat het nog bijzonderder is wanneer je niet alleen geniet van de smaakexplosie van de gerechten, maar ook de entourage en bediening in een restaurant met Michelin-ster meemaakt. Wie weet komt dat er ooit ook eens van, maar de sterrenmaaltijd kan ik afstrepen. Leuk, lekker en het zag er waanzinnig uit. 

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
Ik kreeg dit in plaats van de eendenrisotto. Iets met bladerdeeg, ik gok pompoen en rode kool, champignons en een zoetzurige komkommer. Heel bijzondere smaak die laatste, lekker maar kon de smaak niet helemaal plaatsen, wellicht met kardemom of iets? Hoe dan ook: ook dit gerecht een plaatje om te zien.

Nu wil ik uiteraard dolgraag nog eens terug naar Valencia, maar eerst ga ik met mijn dochter iets zuidelijker Alicante ontdekken. De stadsplattegrond kreeg ik deze week al thuisgestuurd vanuit Visit Spanje, het hotel Dormirdcine heb ik geboekt naar aanleiding van een tip van Agnes van Baltus Communicatie en de vliegreis kreeg mijn dochter voor haar verjaardag. It’s gonna be great. 

restaurant fierro valencia duurzame gastronomie
Oh ja, deze likeurwijn uit 1980 kan mij zeker bekoren. Erg lekker die Cuva Vella.

Aragón als culinaire bestemming

De streek Aragón staat overigens ook op de wishlist sinds het persdiner op uitnodiging van deze streek enkele weken terug. In Aragón vind je veruit de meeste restaurants met Michelin-ster. Het is een rustige provincie (onder de Pyreneeën, op de kaart links van Barcelona, Girona, Valencia etc) waar de Iberische ham en het ‘zwarte goud’ de truffel vandaan komen. Zo’n 75% van de truffeloogst in de wereld komt uit Aragón. Je hebt er prachtige natuur en cultuur, een tof dinopark voor kids en heel veel heerlijke spa’s en wellness accommodaties. En in de winter ook wintersport. Bij dit diner waren eveneens lokale chefs ingevlogen, het tomatenbrood met de ham waren echt mijn favoriet! Grote steden in deze provincie zijn Teruel, Zaragoza en Huesca.

diner aragon spanje
Gerecht van het eerdere persdiner door Aragón, lamsvlees op een bedje van goddelijk lekkere aardappels.

Dankjewel aan het Spaanse verkeersbureau en Valencia Turisme voor de organisatie en uitnodiging, wat een cadeautje om dit zomaar ineens van de bucketlist te kunnen wegstrepen. Kreeg nog fijne cadeautjes mee ook: een kookboek van de chefs en lokale honing.

Welk deel van Spanje wil jij als eerste bezoeken? Ben je al eens in een sterrenrestaurant geweest? Zo ja: hoe was dat?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.