Keek op mijn Week: citytrip naar Valencia, coronatest op Schiphol en schoolvoorbereidingen

Oh my! Wat een topweek was dit! Ik wist vooraf al dat mijn only-the-lonely reis naar Valencia bijzonder zou zijn, maar dat je zo intens kunt genieten van een trip in je uppie had ik niet gedacht. Valencia is sowieso een prachtige stad waar ik zeker nog eens terug wil komen. Halverwege ging Spanje op code oranje en dat had wat gevolgen. Al met al ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit heb kunnen doen, dat ik het überhaupt durfde én dat mijn gezondheid het eindelijk toeliet!

vliegtuig mondkapje
In het vliegtuig met mondkapje.

Op naar Valencia!

Zaterdag ging de wekker om tien voor 4 in de ochtend. Pfoeh… wat een tijdstip, maar ik was er klaar voor. De parkeerplaats op Schiphol op kenteken gereserveerd, digitale boarding pass in de wallet op mijn foon. Spaanse gezondheidsverklaring met QR-code geprint, Nederlandse gezondheidsverklaringen geprint. Voorraadje mondkapjes mee. Volkskrant van die dag gekocht op de luchthaven als cadeautje voor mijn gastheren. Voor het eerst in mijn leven koffie bij de Starbucks gekocht met een croissant. Lekkere koffie verder, maar ik snap de hype niet helemaal sorry. Het vliegtuig was voor ongeveer de helft bezet, dus ik had 3 stoelen voor mijzelf alleen. Nice!

Met de whatsapp instructies van Thijs en Dany was de taxi snel geregeld. Op naar hartje Valencia, waar ik midden in de oude binnenstad was uitgenodigd om een artikel te schrijven over de Valencia Mindfulness Retreat. Een heerlijke B&B met Nederlandse eigenaren, regenboog-proof, waar ze van alles voor je regelen en zelfs je was voor je doen. En het ontbijt… OMG! Bij mijn aankomst rond een uurtje of 10 stond er dus al een uitgebreid vers ontbijt voor me klaar. Croissants, brownies, verschillende soorten brood die desgewenst ook in de toaster konden, allerlei soorten vers fruit, Nederlands broodbeleg in overvloed maar als ik een yoghurtje had gewenst kon dat ook. Ter plekke werd er nog een eitje voor me gekookt op precies de door mij gewenste hardheid. Ik was er wel een beetje stil van… Allemaal voor mij…

valencia retreat mindfulness
Mijn kamer met vlindertjes op het overtrek.

Ik kreeg een rondleiding door de B&B, instructies om de deur op de juiste manier te openen en op een stadsplattegrond kreeg ik de beste – op mijn persoonlijke wensen afgestemde – tips qua eettentjes, shoppen en cultuur snuiven. Ter plekke werd in de buurt bij het zeer bekende Saona een reservering voor me gemaakt voor het goedkope Menu del Día. Ik besloot eerst even mijn bed in te duiken om bij te komen van de reis. Wat dat betreft was het Spaanse ritme van lunch om 14 uur en diner na 20 uur perfect.

Google Maps was mijn grote vriend dit weekje. Lekker door de stad dwalen en dan een adres ingeven als ik iets wilde zien of de snelste weg terug naar de B&B zocht. Er is zoveel te zien in Valencia! De street art overal is echt supergaaf en dan al die oude gebouwen…

keramiekmuseum
Prachtige plafondschilderingen in het keramiekmuseum.

Musea gratis op zondag

Zondags kun je in Valencia gratis alle musea en barokke kerken in de stad bezoeken. Mijn conditie liet een die hard museumtocht nog niet toe, maar ik heb er 2 bezocht en enkele kerken van binnen gezien.

Het Museo Ceramico mag dan officieel een keramiekmuseum zijn, het gebouw is gewoon fokking amazing. Ik houd zo van die overdadige barokke architectuur! Je valt gewoon van de ene wauw in de andere: tierelantijntjes, plafondschilderingen, over de top meubels van vroeger… Een paleis van een markies uit de 18e eeuw. Door de verplichte mondkapjes zag je mijn gekwijl gelukkig niet. En de rugzak moest verplicht op de buik worden gedragen. Een Spaanse jongen kon zijn vrienden niet zo ver krijgen hem te fotograferen voor zijn insta, dus dat heb ik voor hem gedaan en vice versa. In een prachtige balzaal… Van buiten is het gebouw overigens net zo prachtig als aan de binnenkant.

De kathedraal ben ik nog even in geweest na een dienst. Zo mooi… wat een geld zat er vroeger bij de kerk. Niet normaal. In Barcelona was het ook al mooi en overdadig, maar deze topte dat nog voor mijn gevoel. Ook nog een andere kerk ingelopen om even te spieken naar de plafondschilderingen en al het goud en de kunst qua altaren. Dat is echt wel andere koek dan de Nederlandse katholieke kerken. Kan me voorstellen dat mensen vroeger graag naar de kerk gingen om zich te vergapen aan al dat moois. Wat een ambachtsmensen moeten er aan zowel de binnenkant als de buitenkant van die gebouwen hebben gewerkt.

Na nog een siësta bezocht ik het museum van moderne kunst het Museo del Carmen. Ergens in de jaren 1300 werd dit als klooster geopend, maar nu hangt daar dus een bonte verzameling van zeer moderne vooruitstrevende werken. Breiwerken van plastic voorzien van blacklights, een regenboog kotsende punker, uitvergrote maden in een wirwar van houten blokjes, enorme kleurrijke doeken met prachtige schilderwerken, oude schoolboekjes… heel divers. Keek ook hier mijn ogen uit en het contrast van überhip in dat oude gebouw was ook super.

En daarna met de Amerikaanse Caroline naar China Town gelopen voor het diner. Onderweg stopten we bij Valór waar ik persé de beroemde warme chocolademelk moest proeven. Ach ja, het was ruim 34 graden dus why not? En ik kreeg wat leuke ins en outs over de stad te horen, zoals over het prachtig gedecoreerde oude station.

véneta
Superlekker ijs hier in allerlei smaken!

Shopping

Maandag boekten mijn gastheren op mijn verzoek een massage in de stad. Mijn kuiten deden best zeer van het vele wandelen. Had de afgelopen 5 maanden mijn spieren nauwelijks gebruikt vanwege alle terugvallen, maar hier in Spanje ging het verbazingwekkend goed. Spierpijn dus!

Ik maakte een mooie wandeling langs een tof boetiekje met opheffingsuitverkoop waar ik een geweldige outfit scoorde voor nog geen 30 euro. Paar dagen eerder al voor iets meer dan een tientje een tof jurkje gekocht. Als je hier winkelt kun je voor leuke prijsjes toch jezelf in de watten leggen. Ook kwam ik langs het smalste huis van de stad: 5 verdiepingen hoog en zo breed als 1 voordeur. En ik liep door de Mercado Central, een grote foodplaza met mooi gemozaïekte plafonds.

Masseur Qiem spreekt gelukkig heel goed Engels en nam allereerst mijn temperatuur op. Nu droop het zweet al aan alle kanten langs mijn voorhoofd, dus was blij dat het binnen de normen viel, haha. Daarna mocht ik een geurtje uitkiezen en wegdoezelen tijdens de ontspanningsmassage. Cadeautje voor mijzelf en het was heerlijk. Normaal vind ik het vervelend als iemand aan mijn voeten zit, maar dat was nu ook goed te doen. Mijn voeten deden ook zeer van het vele lopen op slippertjes, haha.

valencia citytrip massage
Yay, een ontspanningsmassage geboekt.

Rustig geluncht met een heerlijke entrecôte op een terras. Daarna liep ik naar het moderne shopwalhalla richting Colón dat enkele jaren terug vlak naast het oude centrum is aangelegd om meer toeristen te trekken. Hier vind je zaken als Louis Vuitton en bekende ketens als Desigual, Zara en Rituals. In augustus is het overal uitverkoop in Spanje. In een groot warenhuis scoorde ik voor een prikkie een leuke LOL Surprise schooltas. Raakte in dat warenhuis in gesprek met een Spaanse dame die zich ernstig zorgen maakte over het gebrek aan toeristen en de toenemende besmettingen in het land terwijl ze een extreem strenge lockdown achter de rug hebben waarbij niemand de deur uit mocht. Kun je het je voorstellen? In de hitte op je flatje zonder balkon met je kinderen? Ik kon tijdens de thuisisolatie tenminste nog loungen in mijn tuintje.

Op de terugweg plofte ik naast het keramiekmuseum op een terras. Waar tegelijk met mij andere Nederlanders in shock waren door de berichten op hun telefoon: code oranje voor heel Spanje vanaf middernacht…

steppen in valencia
Steppen met stadsgids @FleurinValencia

Steppen in Turia park

Dinsdag startte ik de dag met een mindfulness oefening met Thijs voorafgaand aan het ontbijt. Ook stond mijn date met stadsgids Fleur op de planning. Hierover volgt nog een apart artikel. Eigenlijk zou ik op culi tour door Valencia met stadsgids Suzie, maar op het kinderdagverblijf van haar oudste was een kindje met corona. Dit kdv moest dus een week dicht.

valencia citytrip

Gelukkig had Fleur wel tijd en zin om met mij op stap te gaan. Zij is meer van de actieve rondleidingen en ging met mij op de elektrische step door het beroemde Turia park. Ondertussen vertelde ze allemaal leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat Valencia de stad van de vleermuis is? Vanwege mijn compleet verdwenen conditie namen we de nodige pauzes, want ook op een elektrische step rijden bleek nog flink vermoeiend. Maar het was zo tof! Hilarisch om op zo’n step te balanceren en erg leuk om te doen. Zo heb ik toch het complete park kunnen zien en aan het eind mochten we bij de Bike Rental onze namen op de muur schrijven.

Na mijn siësta ging de gezelligheid nog even door. Ik wilde mijn gastheren Thijs en Dany trakteren op de lunch en zij wisten daar uiteraard een leuk adresje voor: María Mandiles. Het logo is een oud breiend omaatje in schommelstoel en het 3-gangen Menu del Día is nog geen tientje per persoon. Daarna ben ik weer heerlijk gaan slapen en heb ik nog wat artikelen getikt achter de laptop. ’s Avonds weer terrashangen bij een fijn restaurantje. Living the good life en een kilo zwaarder…

Coronatest op Schiphol

Woensdag had ik eigenlijk geen puf meer om nog de stad in te gaan. Na het gezellige ontbijt rustig mijn spullen gepakt dus. In mijn boek gebladerd. Uitgezocht hoe en wat via de reisapp van het Ministerie van BZ. Deze had ik voor mijn reis al op de foon gezet. Mensen die bij mij in 1 huis wonen, mogen volgens het advies gewoon bij me. Erg fijn dus: lekker mijn meiden weer om me heen is toegestaan. Bovendien mogen kinderen tussen de 4 en 12 jaar gewoon naar school. Nu is het nog even zomervakantie, maar toch handige info. Ze adviseren verder 10 dagen zonder contacten, maar je mag wel een boodschapje doen en een corona test.

werken
Nog even wat artikelen tikken voor het diner.

Met mijn sociale leven allemaal geen probleem. Ik werk toch vanuit huis.

Gelukkig heb ik erg veel mindfulness geoefend. En wet van aantrekking. Dus bleef ik kalm toen de stewardess – die het kleine meisje voor me al had afgesnauwd – terugbitste dat ze er niets vanaf wist, op mijn vraag of de corona teststraat op Schiphol voor onze vlucht iets langer open zou blijven. Ik heb tenslotte altijd geluk. Ik leef nog. Dus ik zou nu ook vast geluk hebben en het precies redden om voor de allereerste keer een coronatest te laten afnemen. Door de vermoeiende reis met mondkapje had ik wel wat longpijn, hoestprikkels en naar gevoel in de neus dus ik wilde zeker weten dat het een terugval was. Ook al zijn herbesmettingen grote uitzonderingen.

valencia retreat mindfulness bnB

Was vlot het vliegtuig uit, maar moest wel lang wachten bij de bagageband… om 5 voor 6 rolden de koffers er op. Om 6 uur zou de teststraat sluiten. En die was helemaal aan de andere kant van Schiphol. Een lieve beveiliger die ik om de weg vroeg, rende voor me uit zodat ik het nog zou halen. Ik was precies op tijd, ze waren de hekken net aan het sluiten! Wat een opluchting!

Afijn, zo’n coronatest doe je in ieder geval niet even ‘voor de leuk’. Ik wil mensen zoals mijn ouders en de vader van mijn kinderen beschermen. Kreeg een formulier van de GGD met instructies en wat gegevens om in te vullen. Daarna in de rij naar één van de 6 registratiebalies. Daar geef je je vluchtnummer door, je BSN, je telefoonnummer en je e-mail. Dan krijg je een buisje dat aan jouw gegevens is gekoppeld mee. En ga je in de volgende rij. Daar zijn een aantal plekken met wat privacy waar je op een stoel moet zitten. Ik vroeg of ze rechts konden testen omdat ik daar nog altijd restklachten heb (en vanwege het rennen naar de teststraat speelden die behoorlijk op). Vooraf moest ik mijn neus snuiten. De test zelf was afschuwelijk. Net als bij een uitstrijkje alleen datzelfde nare gevoel in je keel en neus in plaats van je baarmoeder. Werd er onwel van, omdat zoals gezegd ik nog restklachten heb. Maar ze waren heel geduldig van de GGD, ondanks dat het inmiddels al half 7 was en ze officieel allang klaar waren. Test duurde gelukkig niet heel lang. Vrijdag kreeg ik zoals verwacht de uitslag: negatief.

online shoppen
Nieuw schooljaar, nieuw beddengoed!

Mijn meisjes kroelen

Donderdag werden mijn meisjes gebracht. Hoe heerlijk om ze weer te zien! In afwachting van de uitslag van de coronatest deed mijn vader wat boodschapjes voor me, zodat we iets te eten hadden. Mijn dochter kreeg haar nieuwe Emma kussen en we deden het samen in de was. Ik pakte op mijn gemak mijn koffer uit. We zochten uit welke gymschoenen er in het nieuwe schooljaar in de gymtassen moeten. Shopten met zijn drietjes online bij Smulderstextiel voor mijn blog nieuw beddengoed voor de meisjes bij elkaar.

Foto collage voor school

Vrijdag was ik nog steeds heel moe en hoefden we verder toch niks. De oudste deed een typeles. De jongste maakte haar huiswerk voor school: een fotocollage van haar vakantie. Ze vertelden mij over hun vakantiewensen, want zo’n tripje met het vliegtuig willen ze ook graag nog eens doen. Toevallig zat er in mijn mailbox iets passends, dus als ze geluk hebben kunnen we ons daar met z’n drietjes op verheugen. We hebben verder lekker op de bank gehangen en een film gekeken op Netflix. En ’s avonds las ik ze uitgebreid voor en zongen we samen verzoeknummertjes.

Nou ik geniet nog even na. Laatste weekendje voordat school weer begint en ik heb mijn prachtige meisjes weer om me heen. Ga jij iets leuks doen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.