Boekweitbier voor biodiversiteit

Boekweit is hot! Zo hoor je er nooit over en zo zijn er ineens allerlei producten waar het in gebruikt wordt. Het is een beetje een vergeten maar wel oer-Hollands gewas en boekweitmeel zit vol Vitamine B. Het spul stimuleert de autofagie, oftewel de celvernieuwing. En – zo vertelt Het Land van Ons mij – je kunt er lekker bier mee brouwen plus het is enorm goed voor de biodiversiteit in Nederland. Boekweitbier, dat gaan we proberen!

boekweitbier nederland
Boekweitbier? Dat gaan we proberen! Mijn schutting is nog een work in progress trouwens, ben ‘m met Moose Färg aan het verven en sta voor de foto te poseren in de regen. Ketting kreeg ik ooit eens van Kaya Sierarden.

Normaal gesproken kun je dit bier alleen kopen als je lid bent van de Burgercoöperatie Land van Ons. Deze coöperatie wil niet wachten op boeren en politiek om de biodiversiteit in Nederland aan te pakken, ze kopen land op waar biologisch wordt geboerd… maar dan gewoon door de boer, in opdracht van de coöperatie. Ze willen werken aan hoop en oplossingen voor het platteland en doen dat dus onder andere met boekweit van eigen grond. Iedereen die het landelijke gezeur en de protesten zat is, kan meedoen. Interessant, want ik ben er ook wel klaar mee.

bier van ons boekweitmeel

Het interesseert me ook helemaal niet wie er gelijk heeft, het interesseert me in wat voor wereld mijn kinderen en hun eventuele nageslacht zullen leven. Genoeg sci-fi films gezien waarbij voedsel en groen dusdanig schaars zijn dat conflict het enige is dat rest… Mad Max, Waterworld, nou ja jij kunt ook zelf de nodige films opnoemen gok ik zo. Sterker nog, we hoeven er niet eens films voor te kijken. Sudan, Somalië, Ethiopië…

bier van ons boekweit
Die grappige opener heb ik ooit bij Radbag vandaan. En ik heb slechts 1 bierglas in huis, vandaar dat je er slechts eentje ingeschonken ziet. Schuimt netjes ook dit bier, maar ik deed te lang over het fotograferen dus de kraag is alweer een beetje ingezakt.

Deze positieve, kleinschalige protestbeweging geef ik dus graag wat aandacht op mijn blog. Ze stuurden me 2 boekweitbiertjes op, het Land van Ons. Gebrouwen met boekweit van eigen grond. Smaakt als een gewone milde pils, maar met een smaakvolle ondertoon. Wij vonden het erg lekker!

Dit is pas de 2e batch van het bier, maar zeker een aanrader. Dit protest smaakt mij prima. Bier van Ons is een blond bier (5,5%) gemaakt speciaal voor Land van Ons gebrouwen door de Gooische Bierbrouwerij met boekweit van de eigen akkers. Kenners zeggen: mild bitter met een zacht hoparoma. De boekweit geeft het bier een frisse kruidigheid. Er is een beperkte oplage vooral bedoeld voor deelnemers. Om de tongen een beetje los te maken voor een goed gesprek met je vrienden over … dit burgerinitiatief bijvoorbeeld, haha.

bier van ons boekweitmeel

Vergeten gewassen: Boekweit en Huttentut

Overigens is dus boekweit slechts één van de gewassen die ze telen bij Land van Ons. Op alle percelen wodt biologisch en ecologisch geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest of enige andere toevoeging. Boekweit is niet alleen prachtig bloeiend in de zomer (en goed voor de biodiversiteit), maar het is ook een wel wat vergeten graansoort die bovendien supergezond is! Van die boekweit maken ze koekjes, meel, pasta en nu dus ook bier. Je kunt het allemaal in de webwinkel vinden. En ken jij de huttentut? Ik ook niet maar het is één van de oudste gewassen van Nederland die bovendien heel goed is voor bijen! Ze maken hier huttentutolie van. 

Over burgercoörperatie land van ons

Ik had nog niet eerder gehoord van burgercoöperatie Land van Ons, en jij misschien ook niet daarom hier wat informatie. Ze willen dat landbouw, natuur en de mens juist weer hoopvol samen kunnen groeien en bloeien. Een land vol leven noemen ze dat. Hoe ze dat doen? Ze kopen de grond, de boer pacht bij Land van Ons voor een zo laag mogelijke prijs. De boer blijft boeren, maar wel biologisch en de leden van de coöperatie helpen zoveel ze kunnen. Een succesformule; want in een paar jaar tijd hebben zich al 24.000 mensen bij Land van Ons aangesloten en hebben ze gronden in heel Nederland gekocht.

Alle leden van de burgercoöperatie zijn tegelijk vrijwilliger. Ze investeren niet alleen geld maar ook tijd in een ‘boerenland vol leven’. Het rendement is de groei van biodiversiteit en de eigen gezondheid. Samen met boeren geeft men weer ruimte aan insecten, vogels, kruiden en andere dieren. Iedereen kan meedoen, voor € 20 word je voor twee jaar lid van de coöperatie en kan je ook grond kopen. Op de website van Land van Ons kun je hier meer over lezen als je het interessant vindt.  

Lees ook:

Wat vind jij van dit burgerinitiatief? En heb je al eens een boekweitbiertje geproefd?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.