Borefts Bier Festival, wat heb ik geproefd?

Wist je dat er elk jaar zo’n 7.000 mensen van “all over the world” naar Bodegraven afreizen voor het Borefts Beer festival? Het wordt georganiseerd door de beroemde lokale Brouwerij de Molen, die ik meteen tip voor leuke rondleidingen door de brouwerij (inclusief bierproeverij) en je kunt in het restaurant ook heerlijk eten. Om wijn moet je er niet vragen, maar van bier weten ze alles!

bierfestival borefts van de molen

Zaterdag ging ik voor de allereerste keer naar het Borefts Beer Festival in mijn woonplaats. De 12e editie, maar het was altijd zo snel uitverkocht dat het me nooit lukte om kaarten te kopen. Nu wel. In april al. Was alleen nog even zoeken wie er mee zou gaan, uiteindelijk heeft een vriendin zich opgeofferd en hebben we een ontzettend gezellige middag gehad. Met veel bier, haha.

Omdat wij de biertjes van De Molen al goed kennen, hebben we op het festival andere smaken geproefd. Mijn vriendin gaf de voorkeur aan zure, fruitige biertjes, ik vond zelf de zware, donkere stouts het allerlekkerst. 

bierfestival borefts van de molen

Tips voor het festival

 • We gingen op zaterdag en dat betekende dat veel biertjes die ik graag had geproefd al compleet op waren. In de loop van de middag sloten steeds meer brouwerijen hun kraampje omdat hun bier op was. Wil je echt bepaalde bieren proeven? Ga dan op vrijdag of meteen om 12 uur als het festival start.
 • Het bierfestival werd dit jaar voor de 12e keer georganiseerd. Vaste bezoekers hadden hun eigen snacks mee, om bodempjes te leggen voor het bier. Denk aan eigen zakken chips, borrelplankjes vol worst en kaas en de nodige toastjes. 
 • Je eigen fles water meenemen is een aanrader! Fijn tussen de alcohol door en je kunt even je mond spoelen voor je een volgende smaak gaat proeven.
 • Je kunt je speciale proefglas (die krijg je bij de entree en kun je als souvenir mee naar huis nemen) op verschillende plekken naast de bierkraampjes schoonmaken. Zo tast je het smaakpalet van je nieuwe biertje niet aan.
 • Als je niet tegen herrie kan, is een geluiddempende koptelefoon een aanrader. Er wordt geen muziek gedraaid, maar je kunt je voorstellen wat een herrie tigduizend bierproevende mensen met hun gesprekken over bier maken…
 • Mensen die hier echt de hele dag wilden verblijven hadden ook spelletjes mee. En ik maakte kennis met de ‘handdoektoeristen’ die we kennen van de all inclusive resorts: “Hier mag je niet zitten want over een uur komt mijn kennis misschien wel weer terug en zijn billen zijn belangrijker dan de jouwe.” Mijn tactiek – ik ben er assertief genoeg voor – gewoon gaan zitten en een praatje maken, de meeste mensen vinden het juist wel gezellig als er 2 dames tijdelijk aanschuiven om even een praatje te maken.
 • Als je écht fan bent: bezoek dan zeker ook de stand met merchandise! Van string tot warme jas of een keycord met glashouder… ze hebben er van alles. En in de bierwinkel in de molen zelf kun je natuurlijk de lekkerste biertjes na afloop aanschaffen om mee naar huis te nemen.

bierfestival borefts van de molen

Biertjes die ik heb geproefd:

 • Lola, 3,5% van brouwerij Bevog in Oostenrijk. Een 2x gefruite beetje zure ale die heel frambozig smaakt en ook een vleugje zwarte bes bevat. Knalroze van kleur.
 • Eleven x Artisan wines, 5,5% van brouwerij Eleven uit Nederland. Een kriek die exclusief voor dit bierfestival werd uitgebracht en is gerijpt op geodoro vaten (ik kan nergens vinden wat geodoro is, dus als iemand het weet… ik vermoed een wijnsoort maar in mijn wijncursus niet van gehoord). Smaakt best aardig.
 • Aurrera Stanitsa, 11,2% van Laugar Rebel Beers uit Spanje. Dit bier had de omschrijving niet helemaal mee, een Russische imperial stout met muscovado suiker (een suikervervanger) en koffie uit Honduras. Maar goed, kwam uit Spanje dus dan nemen we die omschrijving lekker met een korreltje zout. Me gusta España tenslotte. En deze stout was heel erg lekker, die donkere koffiesmaak, lekker zoet… heerlijk!
 • Imperial Blueberry & Vanilla Stout, 8,2% van The Garden Brewery in Kroatië. Heel erg lekker! Tja, blauwe bessen en vanille… zoet en donker. Ik houd ervan.
 • Willy Tonka, Maple & Pecan, 13% van Moersleutel Beer Engineers uit Nederland. Wat mij betreft was dit de topper van de dag! Ik kreeg ‘m getipt van een andere bierliefhebber en dat was een hele fijne tip. Willy Tonka lijkt op Charlie en de Chocoladefabrieks Willy Wonka en dat is precies wat je kunt verwachten: een donker biertje dat naar chocolade smaakt. Chocolade met pecan nootjes en ahornsiroop. Mmm… Deze imperial stout wint mijn persoonlijke proeverij competitie!

bierfestival borefts van de molen

De rest van mijn muntjes is opgegaan aan een lekker patatje mèt en een broodje hamburger. Good food vind je bij elk kraampje dat op het festival staat. Wat ik heb geproefd was in ieder geval erg lekker. Voor mijn ticket met 10 munten heb ik 40 euro betaald. Ik heb verder niets bijgekocht, want ik voelde ‘m zo ook al wel zitten. Ik ben een liefhebber, maar had geen zin om te overdrijven.

bierfestival borefts van de molen
Mijn festivalbandje is bewaard in de ‘mooie herinneringen pot’ van 2022.

En voor dronken weer thuis hè? Vanaf het huis van mijn vriendin – waar mijn fiets geparkeerd stond – was het een prima loopafstand. Je kunt het festival en Brouwcafé de Molen ook vanaf het treinstation in Bodegraven goed bereiken, kom je nog langs 2 supermarkten ook (mocht je wat hapjes willen inslaan).

Voor herhaling vatbaar, was erg leuk om hier naartoe te gaan.

Lees ook:

Ben jij er al eens geweest? Wat voor biersoorten drink je graag?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.