Thee lijkt dé nieuwe wellness hype te zijn, heb jij dat ook al gemerkt? Kwamen in mijn jeugd de eerste smaakjes thee op de markt, tegenwoordig bestaan er ook thee sommeliers die weten hoe ze bepaalde kruiden en bloemen moeten verwerken om de lekkerste te ontwikkelen én die je ook alle ins en outs kunnen vertellen om daar het beste kopje thee van te trekken. Thee is tegenwoordig een drank voor de ‘connaisseur’. Bovendien kan het drankje je gezondheid een fijne boost geven.
Onlangs hoorde ik mijn plaatsgenote Carin van Theepost gepassioneerd spreken over haar vakgebied: thee. Waar het verschil in pluktijd in zit, dat thee uit zakjes vaak bestaat uit ‘restafval’ waar losse thee nog de volledige pure samenstelling en dus smaak heeft. Hoeveel zorg en aandacht er gaat naar het samenstellen van nieuwe smaken. Hoe het inkoopproces in zijn werk gaat en hoe ze daarin een selectie kan maken van alleen de allerbeste ingrediënten.
In Thailand is mij dit ooit al eens uitgelegd door een lokale gids die ons door de jungle loodste. Hij plukte her en der wat blaadjes van struiken die we ter plekke moesten proeven. Een vers, niet gedroogd theeblaadje heeft een heel ander en zeer sterk aroma!
Er zit duidelijk een complete wereld achter en ook in de horeca merk je die ommezwaai: steeds vaker wordt er losse thee in een theebar aangeboden. In thee speciaalzaken als Simon Lévelt wisten ze dat al langer, maar voor mij als consument is het nog redelijk nieuw. Thee wordt steeds meer een product waar de fijnproever thuis een compleet moment van kan maken. Zelf heb ik tenslotte ook voor speciale gelegenheden nog bussen vol met losse thee van Tastea staan. Zo heb ik smaken waar ik in de zomer zelf ijsthee van kan trekken, maar ook detox thee voor de ochtend of juist de avond. Ook heb ik via mijn blog kennis mogen maken met het bijzondere matcha. Een leuke tip waarin verschillende thee-variaties in beschreven staan is dit gratis e-book.
Thee zetten voor de liefhebber gaaf veel verder dan even snel je zakje dippen. Je gebruikt hiervoor thee gimmicks als een thee ei of het zeefje dat ik ooit van Fittea kreeg voor mijn blog. Groot favoriet van mijzelf zijn echter de theebekers met dubbele wand zeefje van Tastea waarin mijn drankje lange tijd warm blijft.
Helende kracht van thee
Thee is meer dan water op blaadjes gieten. Thee zetten en drinken maakt je blij. Het is een dagelijks ritueel dat zorgt voor een ontspannend moment. Met hun helende werking bieden kruiden en bloemen ook een ideale ondersteuning bij heel wat ziektes en aandoeningen. De lijst van kruiden met een heilzame werking is eindeloos lang: van vlozaad als eetlustremmer of weegbree tegen hooikoorts tot goudsbloem om de immuniteit te verbeteren.
Theesommelier Ann Vansteenkiste schrijft in haar nieuwe boek met De helende kracht van thee over de heilzame werking van thee. Het ligt vanaf 26 februari in de winkels. Met veel aandacht voor thee en het theezetten zelf, daarnaast recepten voor kruidenmelanges, kombucha en kefir. Naast de vele recepten laat Vansteenkiste ons ook nadenken over de manier waarop we omgaan met ons lichaam, hoe we het voeden, en hoe we ons mentaal welbevinden kunnen versterken. Wil je meer weten over thee dan is dit boek een prachtig cadeau.
Op Marstyle kun je verschillende thee reviews lezen van ‘speciaaltheetjes’ die je lichaam ondersteunen.
- Ken jij deze thee smaken van Evans & Watson?
- Theereview: If you like Pina Colada…
- Thee drinken op chic: Tastea Chai Dubai met 23k bladgoud
- Zoete zelfgemaakte ijsthee, zonder suiker
- Fit Tea Detox thee in Paasstemming
- Tastea Bun in the Oven: speciale thee voor zwangeren getest
- Detox met een Tastea thee beker, hoe bevalt het?
- Grappige gadget voor theeleuten
Ben jij al van theeleut naar thee fijnproever getransformeerd? Van gezelligheidsdrinker naar thee als zelfzorgmoment en bewuste keuze? Ik ben heel benieuwd, laat een reactie achter!