Tips voor uitjes in Belgisch Limburg

Wellicht weten jullie nog dat ik een aantal weken geleden met mijn gezin in Belgisch Limburg geweest. Op nog geen 10 minuten van de grens ligt daar het prachtige vakantiepark van Roompot Eksel. Hoewel het park vooral rust uitstraalt, is er in de omgeving juist heel veel te doen. In mijn vorige blog heb ik al een tipje van sluiter opgelicht maar eigenlijk deed dat geen recht aan alles wat we hebben beleefd. Vandaar dat ik toch nog even de gelegenheid pak om opnieuw achter de computer te kruipen en dit met jullie te delen.

Door: Lisanne van Uunen

Wie zijn ‘wij’

Nog even de korte resume. ‘Wij’ zijn een gezin van 5. Man, vrouw, zoon van 14, dochter van 12 en ons kersje op de taart, vriendje van 5. Doorgaans worden we geleefd door de het ritme van school, werk en vooral de hobby’s van de kinderen. De meeste weekenden zijn dan ook verweven van waterpolo- en danswedstrijden. Het is het wel echt een verademing om even niet druk te zijn met rijden, bardienst of de NEVERENDING was, maar echt even uit te checken en nieuwe dingen te zien en te ontdekken.

1. Cultuursnuiven in het oorlogsmuseum

De omgeving van Hechtel-Eksel heeft niet alleen veel natuur maar heeft ook historisch gezien een ‘rijke’ geschiedenis. In de tweede wereldoorlog was het vanuit dit gebied dat operatie Market Garden werd gecoördineerd. In de omgeving zijn veel bezienswaardigheden die verwijzen naar, of informatie bieden over de oorlog én Market Garden, een operatie die een belangrijke rol heeft gespeeld in de bevrijding van Nederland. Wij bezochten eerst de Duitse militaire  begraafplaats in Lommel. Een indrukwekkende begraafplaats waar… Duitse soldaten begraven liggen die gestorven zijn in de tweede wereldoorlog.

Allemaal jonge jongens, sommige naamloos

Al deze jonge jongens hadden nog een heel leven voor zich. Als je daar loopt kun je niet voorstellen dat zoveel levens vroegtijdig zijn beëindigd. Dat dit levens van  de ‘vijand’ waren is wat mij betreft niet relevant. Het besef dat zoveel moeders een zoon hebben verloren is hartverscheurend. De begraafplaats is vrij toegankelijk en netjes onderhouden. Je kunt er een rondje maken maar er zijn geen ‘wandelpaden’. Binnen nu en drie jaar wordt er een uitgebreid bezoekerscentrum bij gebouwd. Wellicht maakt dit het voor de kinderen wel iets ‘aantrekkelijker’.  Niet dat dat persé nodig is, maar onze twee jongsten vonden het aanzienlijk minder indrukwekkend dan wij ouders én onze oudste zoon.

Omdat we het toch heel belangrijk vinden dat ook de jongste leren over het verleden, ook als levensles en gedachtevorming voor de toekomst, hebben we ook een tweede bezoek aan een oorlog relateerde plek gebracht, museum Liberation Garden in Leopoldsbrug. Dit bezoek was echt gewéldig. Hier zou ik een hele blog aan kunnen wijden maar ik zal me proberen te beperken tot de highlights.

Liberation Garden heeft de focus op de tweede wereldoorlog en, zoals de naam wel doet vermoeden heeft Operation Marker Garden hier een belangrijke rol in. Ondanks het zware onderwerp is het museum mega kidsproof. De kinderen krijgen een eigen ‘rondleiding’ en kunnen tekens scannen die verspreid zijn door het hele museum die uitleg geven óf opdrachten geven. Zo gaan je kids zelf op ontdekking.

De oudste ging vooral voor informatie, de jongste twee vonden we terug in verborgen schuilkelders, luisteren naar verhalen van hologrammen op de muur en klauteren door de loopgraven. We hebben zelden zo’n interactief museum gezien en het hoogtepunt was toch wel de VR-bril die je de ervaring gaf om Operation Market Garden te ervaren als piloot van een vliegtuig. Voor de wat ouderen is er een in een ‘hangstoel’ die ook het gevoel van gewichtsloosheid nabootst, voor de kleineren was er gelegenheid om op een ‘vast’ bankje te zitten om het minder spannend te maken.

Na zo’n anderhalf/ twee uur zat ons bezoek erop en hebben we echt veel geleerd. Door de visuele ervaring met fysieke nagebouwde situaties te combineren, heeft dit een blijvende indruk achter gelaten. Wat ons betreft bezoek je dit museum niet als je in de buurt bent, maar plan je een bezoek omdat je in de buurt wilt zijn.

Vier de zomer bij Roompot!

2. Op de fiets door de bossen

We hebben ons het hele weekend verplaatst op de elektrische fietsen van Gazelle. Natuurlijk hadden wij het geluk dat Gazelle dit vooraf al voor ons geregeld had, maar dit kan bij jouw boeking net zo goed! De elektrische fietsen zijn namelijk gewoon te huur bij de receptie van Roompot Eksel.  De medewerkers stellen de fiets netje af op jouw lengte en je fiets zo weg mét een volle accu. De omgeving van dit park leent zich er extra goed voor om dit gewoon eens te proberen.

Als je van bosrijke omgeving houdt zit je sowieso goed. Eksel ligt namelijk aan de rand van Nationaal Park Bosland. Dit nationale park bundelt zestien natuurgebieden met elkaar en biedt jou en je gezin ruim 6500 hectare aan natuur, rust ruimte maar ook zeker avontuur. Wij maakten een fietstocht van rond de 35km. Vanuit het park moet je eerst even het door het dorp krioelen (een route op je telefoon met een houder biedt uitkomst) en dan geniet je al snel van weidse uitzichten op je weg naar de bossen.

Als je met kinderen op pad gaat dan is dit een plekje om op te nemen op je route: Brouwerij de Lugt. Een Brouwerij klinkt niet kindvriendelijk maar het tegendeel is waar. Het is niet groot maar biedt alles wat je nodig hebt, deels overdekt en deels buiten. Het heeft een beetje een festivalsfeertje. Waar papa (of mama) een lekker biertje achteroverslaat is er voor de kinderen ook wat lekkers, gelegenheid om een toilet te bezoeken én er is een heerlijke speeltuin waar de beentjes even op een andere manier gestrekt kunnen worden. Ook de pubers vermaakte zich hier nog heel goed, en wat hadden we een geluk met het lekkere weer.

Onze route vervolgde richting het Fietsen tussen de bomen. Ik heb nog zoveel andere dingen te vertellen dat ik voor die ervaring even verwijs naar mijn vorige blog. Believe met, dit is letterlijk het hoogtepunt van je fietstocht.

3. Een borreltje erbij

In Hechtel-Eksel vind je één van de oudste actieve distilleerderijen van België. Dus van de oorlog gingen wij door naar het volgende kidsproof uitje, een likeurfabriek. In de destilleerderij worden gins, likeuren, jenevers én advocaten gemaakt. 

Nu denk je misschien, wat moet je met drie kinderen in een distilleerderij? Nou dat dachten wij in eerste instantie ook maar dat bleek bij binnenkomst al helemaal goed te komen. Ieder kind kreeg een tablet met oortjes. Door het museum, waar dit bezoek voornamelijk uit bestaat, konden tal van opdrachten worden volbracht die natuurlijk wel een relatie hebben tot de geproduceerde likeur, maar zich op het niveau van de kinderen aanpaste.

Als je op een bepaalde plek richt met de camera van je tablet kwam de oprichter uit 1833 in 3D in je beeld en vertelde je van alles over de geschiedenis. Een kamer verder kon je ruiken aan ingrediënten en bedenken welke jij in de likeur verwacht. Met het afronden van alle opdrachten konden de kinderen letters verzamelen en het woord dat je daarmee kon vormen, leverde een mooie jojo op als herinnering voor de kids.

Als ouders konden we na afloop de producten uit de destilleerderij ook proeven en natuurlijk ook aanschaffen. De kids kregen een alcoholvrij drankje.

Papa heeft zijn alcoholkast weer goed weten te vullen. En waar we de flessen op de fiets nog netjes wisten te vervoeren, gold dat helaas niet voor alle flessen op de terugweg naar Nederland. De fles advocaat met banaan voor oma heeft het niet gered. Hmm… misschien moeten we toch nog eens terug?

Sorry oma… je advocaatje is helaas gebroken onderweg…

4. Stermolen op loopafstand

Het dichtste bij de het Roompotpark is de molenaarshuisje én Stermolen in Eksel. Deze model is al meer dan 100 jaar oud en dankt haar naam aan de grote windroos aan de zijkant. Tijdens ons bezoek was het geweldig weer en konden we de molen zien draaien. Toch wel indrukwekkend. Ook mochten we bovenin de molen kijken maar door de wankele trap en de hoogtevrees van deze durfal van een moeder, heb ik die rit aan mijn twee jongens overgelaten. Ze waren onder de indruk en de ‘molenaar’ vertelt hen enthousiast over de functies van molen in het verleden.

Naast de molen ligt een molenaarshuisje. Dat klinkt oud en pittoresk. Dat laatste klopt maar het is zeker niet meer oud. Er is geïnvesteerd in leerzame educatie voor de kinderen. Op een speelse manier leren ze val alles over de werking en functie van de molen. Hier wordt slim techniek voor ingezet om de aandacht erbij te houden. En dan bedoel ik geen schermen maar hefboommechanismen, spelletjes etc. Van ons drietal hield het best even de aandacht vast.

Ook als je geen fiets hebt kun je hier vanaf het park naartoe want het ligt op zo’n 10 min lopen. Je loopt dan wel langs de weg maar het is geen bijzonder drukke/ doorgaande weg. Check even wanneer de molen open is, dit is namelijk niet elke dag.

En als je het wilt combineren met wat lekkers te eten dan kan dat want tegenover de molen ligt restaurant ‘De Meule’.  Reserveren is wel aan te raden. Je krijgt goede grote porties maar daar betaal je ook wel voor. Wij hebben er met zijn 5-en heerlijk gegeten. Bij ons namen ze ook wel de tijd terwijl we op de laatste zondagavond gingen eten en mijn man en twee oudste kids daarna zouden vertrekken. Voor ons had het daarom iets sneller gemogen, dus wij gaan een volgende keer gewoon een uurtje eerder zodat we minder op de klok moeten kijken.

Een aangename verassing en een vol programma

Jullie lezen, we hebben het ervan genomen hoor. Dit was eigenlijk wel wat veel voor één weekend dus ik was wel heel blij was dat ik de maandag vrij was en een beetje bij kon komen. Maar wat hebben we een leuke dingen gedaan. Ik ben vooral onder de indruk van de interactiviteit van de bezoeken die we hebben afgelegd. In het molenaarshuisje, Liberation Garden én de Korhaan zijn we verrast door het creatieve gebruik van technologie om het bezoek onvergetelijk te maken. En ondanks de diverse leeftijden in ons gezin, heeft iedereen het bijzonder naar zijn/ haar zin gehad.

En naast de bezienswaardigheden kun je natuurlijk ook gewoon genieten van de rust, ruimte en het lekkere eten op het Roompot park. Er is een leuke speeltuin voor de kleintjes die direct aansluit op het buitenterras van het restaurant.  Ook is er een padelbaan en in de zomer wordt een deel van speeltuin omgetoverd tot waterspeeltuin. 

Wellicht geeft het wel iets meer ontspanning wanneer je hier een weekje voor uit trekt. Wanneer ga jij er weer eens lekker op uit om een nieuwe omgeving ontdekken? En ben jij wel eens in Belgisch Limburg geweest?

Lees ook:

Roadtrip: Kastelen van de Schelde bezoeken!

Tips voor een dagje Gent met de trein

6 interessante natuuruitjes in Vlaanderen

Leuk uitje: fietsen en wandelen in België

Hofke van Bazel: Dineren met groene Michelinster

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.