Kerst is voorbij, tijd voor kerstverlichting!

Driekoningen is net voorbij, dus is het tijd om de kerstverlichting terug op zolder op te bergen. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niet meer aan kerst moet denken, er komt immers een volgende kerst aan binnen twaalf maanden. En elke verkoper van kerstdecoratie heeft natuurlijk nog een deeltje inventaris waar hij liever vanaf wil. Tijd voor wat koopjes dus, kerstlampjes zijn vaak door de jaren heen in dezelfde stijl en kun je nu dus makkelijk met een stevige korting inslaan voor volgend jaar.

Hou er meteen ook rekening mee dat de meeste kerstverlichting voor buiten ook perfect bruikbaar is in de rest van het jaar… en dan zie je misschien al een gezellige BBQ voor je met leuke verlichting in je tuin. Dan wil je natuurlijk liever niet een arrenslee in je boom, maar wat flikkerende witte of kleurrijke lampjes zijn wel leuk. Veel kerstverlichting voldoet dus uitstekend.

Als je vooruitdenkt kun je een investering in kerstverlichting ook wat beter spreiden. Door nu en de rest van het jaar naar koopjes te zoeken voor wat betreft de kerstverlichting die je graag de volgende jaren aan je kerstdecoratie wil toevoegen, kun je meer uit je euro knijpen. Een sneeuwschep, een sneeuwman, een rendier… je kan het in verschillende maten en vormen vinden op gespecialiseerde sites. Het kan echter snel vulgair worden als je met kerstverlichting over the top gaat, dus op voorhand even nadenken over een concept. Een concept bovendien dat je eventueel kunt uitbreiden over de volgende jaren. Een kerstverlichting meerjarenplan dus.

Lees ook: Kerst, kerstiger, kerstst! Kerstinspiratie dus.

van buiten de lampjes

Hoe pak je zo’n kerstverlichting meerjarenplan aan?

De makkelijkste stap is te beginnen met wat je al aan kerstverlichting hebt rond je huis en tuin. Een kleine spar is al snel een kerstboom als je strategisch wat kerstlampjes aanbrengt. Heb je een heg of een patio dan kun je eenvoudig een buis met kerstlampjes erdoor vlechten om een eyecatcher te maken in een donkere tuin. Lichtelementen die achteraan een donkere tuin staan, geven trouwens een heel leuk diepte effect. Ga dus niet persé voor een in het licht badende tuin… soms is less echt wel more.

Je kan de kerstversiering in de tuin dan verder uitbreiden met wat kerstdecoratie zoals een sneeuwpop- of een kerstman, het zijn haast verlichte standbeelden met lampjes. Zo kun je rustig een thema rond kerstverlichting beginnen te bouwen dat zich over de volgende jaren verder en verder kan uitbreiden. Waarom geen arrenslee met kerstman op je dak? En zoals we al vermelden, kun je veel van de wat neutralere kerstlampjes ook makkelijk gebruiken tijdens de rest van het jaar.

Lees ook: Citytrip: Kerst in Kopenhagen

Schakel je buren in

Als jij je tuin vol kerstdecoratie gaat hangen zullen je buren misschien volgen. Als die dan een andere smaak hebben dan jij kan dat wel eens vloeken. Maar waarom schakel je hen niet in om van de hele buurt een kerstfestijn te maken? Misschien hebben je buren wel interesse maar kruipen ze in de winter liever niet op een ladder om kerstverlichting op de hangen. In dat geval zou je je kunnen voorstellen om een gezamenlijk budget op te stellen, zij betalen en jij hebt veel meer middelen om de hele buurt in de kerstsfeer te krijgen. Het eerste jaar krijg je misschien niet al je buren mee, maar als het resultaat er is zullen het jaar erna vast en zeker meer buren mee op de slee, eh kar springen.

Lees ook: Kerstsfeer met de Pinus Pinea, een schattige babyden

Minimaal werk voor maximaal resultaat

Hebben jullie geen grote tuin dan is kerstverlichting buiten niet altijd een optie. Toch wil dat niet zeggen dat je je enkel tot een kerstboom moet beperken. Hebben jullie misschien allemaal ramen aan de voorkant van de woning dan kan je creatief zijn en een tekening maken door in elke venster een kandelaar met gekleurde kerstverlichting te plaatsen. Ik zag laatst zelfs een enorm flatgebouw dat op deze manier een kerstboom met kerstballen tegen een blauwe achtergrond maakte, het kost bijzonder weinig per bewoner als je het klein aanpakt. Of je kan volledig uit de bol gaan en op deze manier bewegende animaties met kerstverlichting maken, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Lees ook: Voorbereiden voor het Kerstdiner op school

Ook binnen mag het gezellig zijn

Kerstverlichting installeer je natuurlijk niet enkel voor de buren, je zit tijdens die gure winterdagen natuurlijk het liefst gewoon lekker binnen bij je kerstboom. Er zijn natuurlijk steeds andere kersttrends. Maar ook hier is het mogelijk om met kerstlampjes en wat creativiteit een heel winterlandschap te toveren. Dat kan beginnen met kerstlampjes in de vorm van sneeuwvlokken of engeltjes, tot het bouwen van een (verlicht) kerstdorpje waar je heerlijk in kan wegdromen met je kop warme chocolademelk in je handen. Er zijn ook verschillende soorten van standbeeldjes beschikbaar die op batterijen werken zodat je ze eender waar kan plaatsen. Een bijkomend voordeel van de nieuwste kerstverlichting is ook dat ze LED lampen gebruiken, deze gebruiken een stuk minder energie en gaan enorm lang mee, maar zijn bovendien helemaal brandveilig omdat ze bijna niet meer warm worden. Let dus goed op als je kerstlampjes koopt, de modellen met gloeilampen zijn vaak goedkoper maar hebben wat meer nadelen dan LED modellen. Al blijven de kerst puristen onder ons natuurlijk helemaal voor gloeilampen die een iets ‘warmer’ licht geven dan de LED versies. Al deze zaken kan je nu makkelijk voor een prikje op de kop tikken.

dochters in de weer met kerstlampjes
De kerstlampjes als accessoire voor onze kerstkaart fotoshoot.

De boom blijft je pronkstuk

Met al die nieuwe trends zou je de vaste waarde in de kerstdecoratie nog vergeten, de kerstboom. In 2017 moet alles in de kleur Denim Drift. En bij deze kleur past strakke kerstverlichting in wit of een zacht blauw. De meeste LED kerstlampjes kun je trouwens kopen met een kleurwisselaar, dat kost een beetje meer maar zo kun je ze jaar na jaar aanpassen aan de trends of gewoon eens ‘disco’ gaan met je kerstverlichting als je daar zin in hebt. Maar serieus, kerstlampjes met een wit licht, en in een zachte witte of zilveren kleur zijn eigenlijk makkelijk te hergebruiken in heel veel verschillende kleurencombinaties. Geen slechte idee om dat soort ‘duurzame’ kerstverlichting nu alvast aan te schaffen!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.