Maak je tuin, terras of balkon deze winter extra gezellig met een baby denneboompje! De grote boom bij ons in huis is altijd een nepperd, maar ik vind het wel leuk om er een echt boompje bij te hebben. Onze kerstboom staat nog niet, maar de Pinus Pinea Silver Crest ofwel de parasol-den is door mijn peuter mooi opgetuigd. Ook buiten staat er eentje, in een kerstige pot en met een fleurige kerststrik. En guess what, ik ontving ze voor mijn blog omdat ik in de buurt van de kweker woon. Niet vorige week ofzo, nee in september! Nog altijd zijn ze heel mooi, zowel die binnen als het boompje buiten.
Deze baby-den van nog geen half jaar oud wordt bij de meeste tuincentra verkocht als Mini Christmas Tree, maar je kunt ze juist ook heel goed buiten als decoratiegroen gebruiken. Zeker nu ze nog zo jong zijn, is het groen mooier dan ooit. En… ze zijn niet alleen sfeervol buiten of binnen in een decoratieve pot, je kunt met de naalden van het boompje ook een kopje dennenthee trekken hoorde ik, of sterk geurend dennenwater zodat je hele huis naar kerst ruikt. Ik vind dat zelf zonde, dus mijn dennetjes zijn nog intact. Maar het kan dus wel! Misschien probeer ik het later nog. Heeft één van jullie ervaring?
Lees ook: Kerst, kerstiger, kerstst! Kerstinspiratie dus.
Wintergroen
De Pinus Pinea blijft de hele winter klein en mooi groen. Daarbij kunnen ze goed tegen de vorst (ze kunnen, mits ze goed zijn door geworteld, wel -20 graden hebben). En… je kunt de mooiste decoraties maken. Of dat nu in de volle grond of in mooi gekleurde potten is. Combineer ze bijvoorbeeld eens met de ‘Gaultheria Big Berry’ oftewel bergthee, een ministruikje met heel veel rode besjes. Op deze manier creëer je je eigen kerststukje gewoon buiten. Hoe gezellig is dat! De Pinus Pinea is ook verkrijgbaar met sneeuweffect; feestelijk wit gepoederd voor de Kerst. Schadelijk is het niet. Het boompje kan er prima tegen en trekt vanzelf z’n witte jasje uit. Ook zijn er varianten verkrijgbaar die voorzien zijn van kleurige kerstversiering, leuk voor binnen én buiten!
Lees ook: Stylen met bloemen: Japan
Kopje thee van de naalden?
Na kerst ga ik de babydennetjes en bergthee uit hun potten halen en overpoten in de tuin. En dan ga ik die thee-tip proberen. Het is heel makkelijk, werd mij verteld. Als de Pinus Pinea eenmaal in de tuin staat haal je er af en toe wat groene naalden af. Deze laat je zo’n 14 dagen drogen. Daarna maak je er heerlijke thee van, schijnt. Gewoon de naalden in een kopje doen, kokend water erbij en daarna even zeven. Een beetje honing maakt het helemaal af.
Lees ook: Even stoom afblazen!
Pannetje bosgeuren
Ook kun je wat takjes en naalden van de Pinus Pinea koken in een pannetje, zodat er een heerlijke dennengeur door je huis trekt. Mmmmmm… Heel sfeervol. Dit schijnt trouwens ook stressverlagend te werken! Het gekookte water kun je natuurlijk ook gebruiken als je in bad gaat.
Ook de ‘Gaultheria Big Berry’ is heel veelzijdig. In Amerika worden de bessen als lekkernij verwerkt in taart. En de Nederlandse naam is niet voor niets bergthee. In de landen van herkomst wordt van de bladeren vaak thee getrokken. Net als bij Munt, laat ik mijn dochters af en toe een paar blaadjes tegen elkaar wrijven en er dan aan ruiken. Erg lekker!
Lees ook: Minder stress met een kinderplant
Snoeien of verplaatsen…
In het voorjaar kun je de Pinus Pinea snoeien door het topje eraf te knippen. Op deze manier blijft het boompje langer klein. Doe je dat niet, dan krijgt dit boompje een ware gedaantewisseling. Het kan namelijk een behoorlijke boom met grote naalden worden. Wel een hele mooie overigens. Je ziet ze dan ook staan in het Middellandse Zeegebied met hun bijzondere paraplu- of parasolvormige kroon met grote, uitgespreide takken die bevestigd zijn aan een korte stam. De naalden kunnen wel 15 centimeter worden en de zaden zijn oliehoudend en kunnen rauw of geroosterd gegeten worden.
Lees ook: Citytrip: Kerst in Kopenhagen
Ook Rob Verlinden, die ik vorig jaar in mijn tuin te gast had, is enthousiast over de Pinus Pinea Silver Crest. In zijn televisie programma ‘Robs Grote Tuinverbouwing’ gaf hij in oktober en november al verschillende leuke tips over dit boompje. In het echt is hij trouwens net zo aardig en spontaan als op televisie! Niet alle plantjes die hij destijds heeft gepoot doen het nog, het meeste was eenjarig, maar zijn inspirerende plantencombinaties hebben we wel deels nagemaakt dit jaar. Komend jaar vullen we dus een bak met deze boompjes en de bergthee.
Lees ook: Tips voor een gezellige tuin
Reacties
Gut wat leuk,
de zaden geroosterd zijn die vergelijkbaar met pijnboompitten?
Ik heb werkelijk geen idee… stonden in mijn oude tuin, van voor de scheiding… kan het ook niet voor je proberen dus…