Review Spirograph: kunst met een nostalgisch randje 

Marguerita vroeg mij onlangs of ik speelgoed voor haar blog Marstyle wilde reviewen. Nou stond ik niet direct te trappelen, want ik ben niet zo’n speelgoedkenner en -fan. Voor mijn dochter van zes en zoon van vier vind ik het elk jaar weer een uitdaging om iets voor hun verjaardag en voor 5 december te vinden. En voor onze derde, weet ik al helemaal niet meer wat te kopen.

Gastblog door: Janet de Vos

Spirograph
Spirograph: zou het nog net zo leuk zijn als vroeger?

Een bezoekje aan de speelgoedwinkel is voor mij dan ook een niet echt een uitje. Hoe dat komt? Geen idee. Als kind was ik al niet zo’n ‘speler’. Ik had wel geteld één Barbie, speelde nooit met poppen en Playmobil en Lego waren op mijn kamer niet te vinden. Wat ik dan deed?  Tekenen, kleuren, kranten/tijdschriften maken (iets dat later mijn werk werd): urenlang zat ik aan de tafel ‘te werken’ en was ik in de weer met papier, stiften en potloden. Als het maar creatief was. Wat ik vroeger bijvoorbeeld voor Sinterklaas of mijn verjaardag kreeg: ik weet het echt niet meer. Op twee dingen na: een soort harde oprolbare etui van plastic en Spirograph.

resultaat spirograph
Het eerste resultaat

Het ene na het andere kunstwerk

Ik was denk ik een jaar of acht toen ik een grote doos met plastic ringen en schijfjes met kartelrandjes kreeg. Dagenlang maakte ik het ene na het andere ‘kunstwerk’. Spirograph had iets magisch: met slechts een plastic ring en een schijfje kon je de mooiste dingen maken én het was leuk. Laat Spirograph nou toevallig het item zijn dat Marguerita te reviewen had… Kom maar op dus: mijn dochter van zes en ik onderwierpen Spirograph aan de test, en ook zoonlief wilde het proberen. Zou het nog net zo leuk zijn als vroeger?

Lees ook: Nieuw op tv: Van Vader naar Moeder

oefenen met de spirograph
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Spirograph wat is het?

Spirograph bestaat uit ringen en schijven waarmee prachtige ontwerpen te maken zijn. Je legt een ring neer, kiest een schijfje en plaats een pen of stift in het gaatje. Vervolgens begeleid je het schijfje door de ring en maak je prachtige vormen. In 1965 kwam Spirograph al op de markt als speelgoed waarmee je kunst en wiskunde op een slimme en leuke manier combineert.

jongen met spirograph
Zoonlief wil het ook proberen.

Inmiddels zijn er diverse varianten van Spirograph verkrijgbaar én is de originele Spirograph terug van weggeweest. Wij testten de ‘original’. In die doos zitten twee ringen, vier gevormde schijven, 15 schijfjes/radartjes, een liniaal, acht stiften, tien vellen papier, spiro-putty (een soort kauwgom waarmee de ringen vast te plakken zijn aan het papier, zonder dat een gaatje of plakbandje je kunstwerk ontsiert) en een ontwerphandleiding met uitleg en prachtige voorbeelden.

meisje met spirograph
Opperste concentratie bij dochter E.

Aan de slag

Vol interesse keek dochterlief naar de doos Spirograph – net als ik vroeger is ze dol op knutselen – en ook zoonlief wilde weten wat dit was. Na een korte uitleg gingen ze aan de slag. Voor zoonlief van vier was Spirograph nog echt te hoog gegrepen en dus haakte hij af, maar zijn zus kon met haar zes jaar al aardig uit de voeten met de ringen en radartjes. Het was even oefenen, maar ze had er direct plezier in en werd enthousiast door de vormen die verschenen.

Ook zelf ben ik natuurlijk aan het uitproberen gegaan en inderdaad: het was nog net zo leuk als vroeger. Net als 25 jaar geleden verwonderde ik weer me over de kunstwerken die je vrij eenvoudig maakt. Het bijgeleverde boekje met voorbeelden maakt Spirograph nog wat uitdagender. Er zitten echt kleine kunstwerkjes bij. Onze dochter houdt het voorlopig nog bij de basis, maar ik kan me voorstellen dat wat oudere kinderen het juist heel leuk vinden om moeilijkere vormen te proberen.

Een groot pluspunt van Spirograph vind ik dan ook dat je er even mee vooruit kan. Eerst de basis onder de knie krijgen en vervolgens kun je steeds een stapje verder gaan: een moeilijkere vorm met een nog mooier resultaat. Als adviesleeftijd staat 8+ jaar aangegeven. Hoewel Spirograph voor onze zesjarige leuk is, denk ik dat het nóg leuker is als ze iets ouder is. Dat komt voor mij mooi uit: weet ik dit jaar eindelijk een cadeau voor haar verjaardag!

conclusie spirograph
En is Spirograph leuk? Een volmondig ‘ja’ is het antwoord.


Dankjewel voor de leuke review Janet, fijn dat je wilde helpen in de aanloop naar Sinterklaas. Ik had geen idee dat je helemaal geen speelgoedfan bent (nu wel, haha). Het ziet er heel erg leuk uit!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. lavrijsen zegt:

  Beste Marguerita,
  Eerder probeerde ik u een bedankje voor uw reactie over de spirograaf-ideeen aan mij, te sturen op uw mailadres worldpress, maar steeds stuurde de computer deze terug.
  Hopelijk werd het via deze side wel doorgestuurd.
  In elk geval hartelijk bedankt voor uw tips.

  Vriendelijke groet,
  Mariel Lavrijsen
  Daarom hoop ik

 2. m. Lavrijsen zegt:

  Beste Marguerita,
  Hartelijk bedankt voor uw bericht en tips.
  Samen met andere gekregen tips, kan ik veel met uw tips, bijv. de vorm op een mooi vel papier plakken, de randen mooi afronden met bijv. wol, kralen enz. en vormen/afbeeldingen die op de vorm aansluiten hierbij plakken/naaien, of de vorm in een achtergrond plakken waar deze in past, bijv. een bloemvorm deels uit het gras laten steken en het gras naar voren laten komen enz.
  Hartelijk bedankt voor uw tips, die voor mij een goede aanvulling zijn.

  Vriendelijke gret,
  Mariel Lavrijsen

 3. M. Lavrijsen zegt:

  Beste Janet,
  Zelf heb ik ook spirograaf vormen, die ik leuk vind om te gebruiken, alleen loop ik op een ding vast; De vormen zijn klein en op papier zie je dan een met pen getekende vorm, maar wat kan ik er nu verder mee doen?
  De buitenrand kan uitgeknipt worden en dan heb je een met pen getekende vorm, die je ergens op kan plakken. Dat is leuk voor een klein kind, maar niet voor een volwassene.
  De vormen zijn te klein en de lijnen te dun en te dicht op elkaar, waardoor deze niet versierd kunnen worden.
  Heeft u misschien een idee wat ik verder met zo’n vorm kan doen?
  Vriendelijke groet,
  M. Lavrijsen

  1. Marguerita zegt:

   Beste M, de set die Janet geprobeerd heeft is specifiek voor jonge kinderen bedoeld. Wellicht kom je zelf op nieuwe ideeën door het kind in jou naar boven te halen? Gebruik hem als koekjesuitsteek vorm, of in klei, plak m vast en spray er verf over of ecoline met een tandenborstel, haal de vorm dan weg en er blijft witruimte achter. Gebruik het in je bullet journal of je agenda. Tangle om te ontstresssen. Wees creatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.