Nog 10 tekentips voor beginners

Wil jij graag beter leren tekenen maar weet je niet goed hoe te beginnen? Na haar eerste artikel 10 tekentips voor jou deelt Aislynn nog eens 10 tips met je. Ze heeft allerlei methodes gebruikt om steeds te groeien in haar technieken. Die deelt ze graag met jou in dit artikel!

Gastblog door Aislynn Suddaby, 10 jaar

Hoi, ben ik weer! Ik heb een jaartje geleden 10 handige tekentips opgeschreven speciaal voor jou! Mama zei dat het erg goed ging en dat het stuk steeds meer bezoekers kreeg, dus nu speciaal voor jou heb ik er nog 10 bedacht. Veel plezier met het tekenen en ik hoop dat het goed gaat en je er plezier in hebt.

tijger tekening
Superknap, 10 jaar en dan dit maken…

De tijger hierboven is een van mijn tekeningen!! Ik heb eerst een plaatje opgezocht via een zoekmachine op mijn telefoon. Daarna pakte ik een raster dat ik onder mijn tekenvel op de lightpad heb gelegd, om het in de juiste verhouding te kunnen natekenen. Deze truc leerde ik van Studio Jocelyn in een online tekenles, ik wil graag voor mijn verjaardag nog meer tekenlessen volgen. Van Rieke die in mijn woonplaats Bodegraven tekenlessen en schilderfeestjes geeft, leerde ik het schaduweffect maken.

online tekenles lightpad brushpen krijt

De 10 handige tekentips deel 2

 1. Ikzelf vind het fijn om met potloden te werken dus wie weet helpt het jou ook.
 2. Met potloden kun je betere effecten en/of overgangen krijgen.
 3. Denk eens goed na over wat je wilt tekenen en oefen het een paar keer. Zo gaat het steeds beter en als je het gevoel te pakken hebt, ga je voor de ‘echte’ versie.
 4. Schets niet te dik. dan kun je het niet uitgummen. Of je krijgt lijnen op je papier die niet uit te gummen zijn!
 5. Als je met stiften werkt doe het voorzichtig, je kunt het niet gummen! Handig om dit pas na je potloodschets te doen.
 6. Eén van de belangrijkste dingen is om je tijd te nemen! Heb geen haast. De tijger hierboven is mooi geworden, maar ik heb er zeker 3 dagen aan gewerkt. Het hoeft niet in één keer af, laat het even rusten zeker als je kramp krijgt in je hand.
 7. Als je inspiratie nodig hebt: loop naar buiten en kijk om je heen of doe dit binnen. Op het internet vond ik de tijger bijvoorbeeld. Ook zie ik in boeken vaak dingen die ik na wil tekenen. Ik heb zelfs een paar boeken waarin stap voor stap staat hoe je een tekening kunt namaken.
 8. Doe je best! En teken niet iets wat te moeilijk is, maar zoek wat op je eigen niveau! Dan raak je niet gefrustreerd en iets ingewikkelds tekenen kun je daarna altijd nog proberen.
 9. Gebruik goede potloden of stiften, als jij ze fijn vindt om te gebruiken gaat het makkelijker en wordt het mooier! Ik gebruik graag aquarelpotloden, die kun je na het kleuren eventueel nog met een kwastje en water een kleureffect meegeven. Bij tekenpotloden zijn er verschillende HB diktes, dit geeft de hardheid van een potlood aan. Met zachtere potloden maak je prachtige schaduwen, voor een scherpe lijntekening met precisie heb je juist een hardere potloodpunt nodig.
 10. Doe het met plezier!
eenhoorn tekenles
Eenhoorns gemaakt bij tekenles in 2019.

Lees ook Knutselen en tekenen met Jill en recept pannenkoektaart

borden tekenen
We mochten op allerlei materialen werken, hier hebben we borden versierd.

Lees ook: 10 tekentips voor jou!

Binnenkort word ik 11 jaar en ik wil graag met goede materialen werken. Daarom heb ik de volgende tekenspullen op mijn verlanglijstje gezet (en natuurlijk doorgeappt naar mama):

Posca pennen lijken me geweldig, net als een professionele tekenkoffer en dik aquarelpapier helpt ook om de mooiste tekeningen te maken.

tekenspullen boeken
Handig om mee te oefenen: een aquarelblok, blanco tekenboek en voorbeeldboeken die je leren over lijntekeningen en doodles.

Wat wij thuis al hebben en wat ook voor jou handig kan zijn om mee te oefenen:

Een lightpad is ideaal voor overtrekken, met pastelkrijt maak je mooie effecten en zwarte stiften en fineliners geven een gaaf eindresultaat. 

vakantiekoffertje mandala kleurboek
Mandala kleurboek, fijn om te oefenen met kleurtechnieken.
liefsfabriek
Workshop handlettering bij de LiefsFabriek, we leerden ook stempeltechnieken.

Ik hoop dat je er veel aan hebt gehad/aan gaat hebben, veel plezier met het tekenen en gaat het nu beter, laat het me weten! Later wil ik graag een stripboek uitgeven of werken als illustratrice, dat ik mooie tekeningen maak voor bijvoorbeeld een boek of een computergame. Zou dat niet cool zijn?

Liefs,

Aislynn

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Mom zegt:

  Mooi gedaan Aislynn, xxx Oma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.