Creatief: Online tekenles voor kinderen met de lightpad

Is jouw kind gek op tekenen en er best goed in? Tekenlessen zijn dan leuk om dit talent verder uit te bouwen. Studio Jocelyn geeft tweetalig online tekenlessen nu haar atelier in Den Haag even gesloten blijft. Dit is ideaal voor expats en kinderen die bijvoorbeeld TTO (tweetalig onderwijs) volgen, omdat je Engels en Nederlands door elkaar hoort. Maar bovenal is het ook gewoon een leuke bezigheid – zeker in lockdowntijd – voor kinderen vanaf een jaar of 10 om zich creatief te uiten en ontwikkelen. Mijn dochter mocht een gratis proefles volgen met haar lightpad en we vertellen je graag hoe dat ging!

studio jocelyn online tekenlessen

Juf Jocelyn vindt het prettig om alle kinderen vooraf te leren kennen. Voor je deelneemt aan een groepsles (in kleine groepjes van maximaal 12 kinderen) krijg je daarom eerst een 1-op-1 les. Zo kan je kind even snuffelen aan de manier van lesgeven.

De lessen zijn echt bedoeld voor kinderen die serieus bezig zijn met tekenen en daar beter in willen worden en nieuwe technieken willen leren. Een tekenles duurt ongeveer een uur en daarna kunnen ze eventueel een video terugkijken als ze dat willen. Voor de groepslessen zijn whatsappgroepen ingericht waarin de kinderen hun werk met elkaar kunnen delen en waarin Jocelyn voorbeelden deelt en exclusieve filmpjes met tips.

Voorbereiding voor het volgen van een online tekenles

Tijdens de tekenles heb je bepaalde materialen nodig, deze moet je voor de les klaarleggen zodat je goed met de les mee kunt doen. Studio Jocelyn stuurde ons vooraf een sheet met tekenraster op, zo kon mijn dochter goed zien wat in welk vakje getekend moet worden.

Wij hadden voor deze proefles nodig:

Verloop van de online tekenles voor mijn kind

Vooraf was mijn dochter best een beetje zenuwachtig. Ze kende Jocelyn nog niet, al stelde het haar gerust dat ik op school altijd graag samen met haar in een projectgroepje zat omdat ze erg aardig is. Toen ik zei dat Jocelyn ook een Koningsdag Kroontjes voor ons had gemaakt, klaarde haar gezicht op. Die vond ze erg mooi! Jocelyn heeft een positieve, motiverende aanpak tijdens de tekenles. Je kind wordt op het gemak gesteld en niets is fout. Als je kind er de juiste concentratie voor heeft en gemotiveerd is om iets moois te maken, is het een fijne creatieve bezigheid (zeker in lockdowntijd) waar ze na de les zelf verder mee kunnen.

online tekenles lightpad brushpen krijt

Eerst even kennismaken en een tekening laten zien waar ze al mee bezig was. De aanvang van de les was even wennen: met het raster op de lightpad aan de gang. Jocelyn liet eerst zien wat ze zouden gaan maken, een kleurrijke kameleon waarbij verschillende technieken en voor mijn dochter bijzondere materialen werden gebruikt (ik had de brush pens en het pastelkrijt speciaal voor deze les besteld). Tijdens de les tekent Jocelyn zelf ook mee, met de camera op haar handen gericht zodat je kind de instructies goed kan zien.

Mijn dochter is nogal perfectionistisch dus toen het tekenraster een stukje verschoof, baalde ze enorm. Jocelyn wist haar gerust te stellen en met een gum was de lijn zo weer uitgewist en opnieuw getekend. Ze moest even wennen aan het gebruik van het raster maar tegelijk hielp het haar ook om de juiste verhoudingen te maken. De potloodtekening van de kameleon was het lastigste deel van de les, waar ze veel concentratie voor nodig had.

Daarna zag ze resultaat en maakte de geconcentreerde blik plaats voor plezier. Met zwarte marker werd het potlood overgetrokken en daarna kon ze de lijn uitgummen. Ze mocht kleuren uitkiezen om haar kameleon in te kleuren. Met een kwastje kon ze de brushpenlijnen nog in elkaar laten overvloeien, maar we hadden er eigenlijk een iets te dun papiertje voor dus moesten spaarzaam zijn met water. Jocelyn overlegde welke kleuren er gekozen werden en complimenteerde mijn meisje over een originele kleurkeuze.

Toen de kameleon met brushpens was ingekleurd en Jocelyn uitleg had gegeven over die techniek en hoe je er effecten mee kunt toepassen, was het tijd voor het pastelkrijt. Met de pastels werd de witruimte om de tekening heen gekleurd en dit moest ze met haar vinger uitvegen voor een zachtere look en om verschillende kleuren in elkaar te laten overlopen. Wauw, wat een mooi resultaat! Daarna nog met een zwarte marker een titel er op, de datum en haar naam. Klaar!

Heel erg gaaf. We hebben de tekening in een insteekhoesje gestopt zodat we het in een multomap kunnen bewaren. Tijdens de les raakte ook kleine zus geïnspireerd om iets moois te maken en zij nam plaats aan de kaptafel. Een dag later hebben we met z’n drietjes dik tekenpapier erbij gepakt om na schooltijd de gedachten even los te laten met een kleurrijk en creatief project.

Gratis videoles ‘hoe teken je een zeepbel’

Zin gekregen om thuis aan de slag te gaan met handvaardigheid? Je kunt hier op het youtube-kanaal van Studio Jocelyn een voorbeeld zien om zelf bellenblaasbubbels op zwart papier te maken met pastelkrijt. Simpel maar met een heel gaaf resultaat!

 

Je kind inschrijven?

Wil jij je kind wat extra uitdaging bieden? Woon je in het buitenland en vind je het fijn als de kinderen ook in hun Nederlands op pijl houden of wil je ze juist naast het Nederlands ook Engels leren? Op de website van Studio Jocelyn vind je meer informatie over de online tekenlessen en kun je je kind aanmelden. Per les betaal je 13 euro en er is elke week 1 les. Er is een maand opzegtermijn. Voor kinderen in andere tijdszones zijn eventueel aangepaste lestijden beschikbaar. Ook privé online tekenlessen behoren tot de mogelijkheden.

studio jocelyn tekenstudio

Inspiratie nodig? Je kunt Studio Jocelyn ook volgen op Facebook en Instagram.

Ik vind het een origineel cadeau maar vooral ook een fijne activiteit waar mijn dochter veel plezier aan beleeft. Houd jouw kind ook zo van tekenen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.